نيلوفر قديري
«آقاي نخست وزير آيا دستان شما به خون آلوده است؟» اين پرسشي بود كه يك خبرنگار انگليسي به صراحت از توني بلر در كنفرانس خبري پرسيد كه ساعتي بعد از اعلام خبر مرگ دكتر ديويد كلي در ژاپن برگزار شد.
مرگ اين دانشمند ۵۹ ساله در يك هفته گذشته در انگليس طوفاني به پا كرده كه بعد از فرو نشستن هم تا مدتها هر گاه از دولت بلر و بي بي سي و صدام و گزارش تسليحاتي نامي برده شود اشاره اي هم به اين مرگ سياسي خواهد شد.
مردي بي گناه كه همه عمر خود را در آرامش به كاري كه خدمت به دولت محسوب مي شد و زندگي در كنار همسر و سه دخترش گذرانده بود، وارد بازي با «بازيگران سياهپوش» شد و بهاي آن را با جان خود پرداخت.
او مردي محترم بود كه اسب سواري مي كرد و در روستايي آرام به دور از دنياي پرجنجال شغلي اش روزگار مي گذراند.
اين ميكروب شناس تحصيل كرده در دانشگاه آكسفورد ابتدا در مؤسسه ويروس شناسي شوراي تحقيقات محيط زيست طبيعي انگليس به عنوان دانشمند ارشد مشغول به كار شد. سپس در وزارت دفاع اركان ترقي را طي كرد و از سال ۱۹۸۴ تا ۱۹۹۲ رئيس بخش ميكروب شناسي اين وزارتخانه شد و همزمان سمت مشاور ارشد بخش تكثير و كنترل سلاح در وزارت دفاع بود.
او در سال ۱۹۹۱ در رأس نخستين گروه بازرسان تسليحات ميكروبي سازمان ملل وارد عراق شد و در كشف برنامه هاي سري ميكروبي عراق نقش مهمي داشت. در سالهاي دهه ۱۹۹۰ دكتر كلي اين تحقيقات را هدايت مي كرد.
او به تازگي به عنوان مشاور گروه تحقيق تسليحاتي پنتاگون در عراق منصوب شده بود و در ماه گذشته سفري چند روزه به بغداد داشت تا مقدمات حضور خود در اين كشور را آماده كند. بخشي از كار او در وزارت دفاع انگليس دادن گزارش به خبرنگاران درباره مسائل دفاعي بود.
عصر پنجشنبه گذشته، دكتر كلي، مردي كه آرام سخن مي گفت و ريش و موي خاكستري و عينكي به چشم داشت، خانه خود را در ساوت مور روستايي در ۳۲ كيلومتري جنوب شرقي آكسفورد ترك كرد و به همسرش گفت كه به پياده روي مي رود. يكي از كشاورزان محلي مي گويد او را ديده است كه لبخند مي زند. در آن زمان توني بلر برفراز اقيانوس اطلس به واشنگتن مي رفت، جايي كه همچون قهرماناني مورد استقبال قرار گرفت. جانيس كلي همسر دكتر كلي پنجشنبه شب به پليس اطلاع مي دهد كه شوهرش بازنگشته است. جست وجو آغاز مي شود و سرانجام جسد او صبح جمعه در كنار جنگلي كه زياد هم از خانه اش دور نبود يافت مي شود. رگ مچ چپ او بريده بود و يك چاقو و يك پاكت مسكن در كنار جسد ديده مي شد. در همين زمان هواپيماي بلر به توكيو نزديك مي شد، نخستين توقفگاه سفر شش روزه آسيايي كه تماماً تحت الشعاع واقعه مرگ دكتر كلي واقع شد.
روز شنبه در كنفرانس خبري در ژاپن بلر در مقابل خبرنگاري كه از او پرسيد: آقاي نخست وزير دست شما به خون آلوده است؟ قصد استعفا نداريد؟ همچون سنگ ايستاد و تنها سكوت كرد.
اين اتفاق زندگي سياسي او و به قول يكي از خبرنگاران بي .بي.سي سياست در انگلستان را براي هميشه تغيير داد.
دليل اين مرگ آنطور كه تصور اوليه حكايت مي كند نيست، يعني اينطور نبوده كه مأموري از ساختمان شماره ۱۰ داونينگ استريت يا وزارت دفاع با نقاب و چاقويي مخصوص پنهان شده زير لباسش و دستكش هاي سياه خارج شده باشد، دكتر كلي را از خانه و در مسير پياده روي تعقيب كرده باشد و بعد در موقعيتي مناسب به او حمله كرده و رگ مچ دستش را بزند. بدون شك منظور خبرنگاري كه در ژاپن آن طور صريح نخست وزير را در اين مرگ شريك دانست هم اين نبوده است.
بي قراري، اضطراب و درهم ريختگي اين مرد كه دوستان و اطرافيانش بارها در روزهاي اخير بر «شرافت، عزت و صداقتش» تأكيد كرده اند و سخنانش در نامه الكترونيكي كه ساعتي پيش از مرگ براي يك خبرنگار آمريكايي فرستاده و همچنين يكي دو مصاحبه آخر او نشان مي دهد، روند اتفاقات يك ماهه اخير در انگليس زندگي او را چنان تحت تأثير قرار داده كه حتي از تصور خود او هم خارج بوده است.
او سه سال پيش در سخنراني گفته بود: «در سال ۱۹۹۱ وقتي عراق به كويت حمله كرد نمي دانستم زندگي ۱۰ سال آينده ام را صدام ديكته خواهد كرد.»
او اين را هم نمي دانست كه سرانجام صدام و ماجراهاي پيرامون آن موجب مرگش خواهد شد.
اما ماجرا ازكجا آغاز شد.
گزارش جنجالي بي.بي.سي
روز ۲۹ ماه مه (۸ خرداد)، اندرو گيليگان خبرنگار امور دفاعي بي.بي.سي در گزارشي ويژه كه از كانال چهار راديو بي .بي.سي پخش شد گفت، منبعي كه او را يك مقام بلندپايه انگليسي معرفي كرد، به وي گفته است كه سند معروف به «دوسيه صدام» كه بلر آن را سپتامبر (شهريور) گذشته منتشر كرد و به تسليحات كشتار جمعي عراق و شدت خطرناك بودن آن مربوط مي شود، علي رغم ميل دستگاههاي اطلاعاتي انگليس، دستكاري شده بود تا با اندكي مبالغه تأثيرگذارتر شود. سه روز بعد همين آقاي گيليگان در روزنامه «ميل آن ساندي» چاپ لندن نوشت، آلستر كمپ بل مدير امور ارتباطات و رسانه هاي بلر مسئول وارد كردن ادعايي در اين سند است مبني بر اين كه عراق مي تواند طي ۴۵ دقيقه سلاحهاي كشتار جمعي خود را فعال كند.
در شرايطي كه هيچ اثري از سلاحهاي كشتار جمعي در عراق يافت نشده بود و در آمريكا هم در چارچوب رقابت هاي انتخابي، جورج بوش متحد بلر در جنگ هدف حملات و انتقادات مشابه قرار گرفته بود، اين گزارش در كانون همه بحث هاي سياسي در لندن قرار گرفت. پيش از اين نيز دو وزير كابينه بلر در اعتراض به مداخله انگليس در جنگ عراق استعفا كرده و بلر را هدف شديدترين حملات خود قرار داده بودند. بنابراين براي راه افتادن يك جنجال بزرگ همه چيز آماده بود. دولت به بي.بي.سي حمله كرد و اين گزارش را زير سؤال برد. در مجلس عوام كميته اي ويژه براي بررسي اين موضوع تشكيل شد. گيليگان مدارك اثبات ادعاي خود را به اين كميته داد و كمپ بل هم در اين كميته گفته كه او نقشي در دستكاري در آن سند ندارد و خواستار عذرخواهي بي.بي.سي شد. مديران بي.بي.سي از خبرنگار خود حمايت كردند واين درخواست را رد نمودند.
۷ جولاي (۱۶ تير) كميته مخصوص گزارش خود را منتشر كرد كه در آن كمپ بل و بلر تبرئه شده بودند اما نسبت به ادعاي مشكوك آماده شدن تسليحات كشتار جمعي عراق طي ۴۵ دقيقه و منبع آن ابراز ترديد جدي شده بود.
يك روز بعد از انتشار گزارش كميته تحقيق، وزارت دفاع انگليس اعلام كرد مقامي بلندپايه مراجعه كرده و گفته است او در روز ۲۲ ماه مه(اول خرداد) با گيليگان ديدار و درباره سلاح هاي عراق گفتگو كرده است. در بيانيه وزات دفاع نامي از اين مقام برده نشد. اما بعدها با اشاره همين وزارتخانه معلوم شد منظور، دكتر ديويد كلي بوده است. كميته تحقيق، اين پرونده را دوباره گشود و در روز ۱۵ جولاي (۲۴ تير) دكتر كلي در كميته تحقيق مجلس حاضر شد و شهادت داد. اعضاي كميته بعد از اين نشست گفتند، فكر نمي كنند دكتر كلي منبع خبري گزارش آقاي گيليگان باشد. آنها همچنين اعلام كردند كه «برخورد وزارت دفاع با دكتر كلي خوب نبوده است.»
دو روز بعد گيليگان بار ديگر در نشست كميته تحقيق حاضر شد ومدارك خود را ارائه كرد. دونالد اندرسون رئيس اين كميته بعد از اين نشست كه به صورت غيرعلني برگزار شد گفت: گيليگان داستان را عوض كرد و سخنانش را تغيير داد. او و بي.بي.سي هيچ گاه حاضر نشدند منبع خبري خود را فاش كنند.
دكتر كلي هفته گذشته و بعد از اداي شهادت در كميته تحقيق به خبرنگار روزنامه ساندي تايمز لندن گفته بود، احساس مي كند با فاش شدن نامش به عنوان منبع خبري بي.بي.سي به او خيانت شده زيرا از ابتدا به او قول داده بودند كه نامش فاش نشود. او گفته بود كه با قرار گرفتن در كانون اين دعوا «احساس فشار غيرقابل تحملي مي كند.»
اين دانشمند انگليسي گفته بود، وزارت دفاع و مقامات آن او را «بدجوري در منگنه قرار داده اند.»
او همچنين ساعتي پيش از خارج شدن از منزل براي پياده روي كه بعد از آن هيچ گاه بازنگشت در پيامي الكترونيكي براي خبرنگار نيويورك تايمز به فشارهاي وارد بر خود از سوي وزارت دفاع اشاره كرده و نوشته بود: «بازيگران سياه بسياري در اين بازي حضور دارند.»
او به ساندي تايمز گفته بود: «شوكه شده ام، به من گفته بودند همه چيز محرمانه باقي مي ماند.»
جف هون وزير دفاع انگليس در نامه اي به گوين ديويس مدير بي.بي.سي از كلي به عنوان منبع خبري خبرنگار اين سازمان نام برده بود. او با اين كار قصد داشت پاسخ ضربه اي را بدهد كه طي يك ماه گذشته با انتشار گزارش گيليگان به وزارت دفاع و دولت انگليس وارد شده بود.
كلي پيش از وارد شدن به نشست كميته تحقيق به خبرنگاري گفته بود: قانع شدم كه منبع خبري گزارش جنجالي بي.بي.سي من بوده ام. چون من با آقاي گيليگان در اين ورد صحبت كرده ام.
او سپس از خبرنگار مي خواهد كه ضبطش را خاموش كند و سپس مي گويد: نمي توانيد تصور كنيد چه فشاري را متحمل مي شوم. روزهاي سختي است.
روزنامه تايمز چاپ لندن نوشت، كلي از آن بيم داشت كه در صورت عدم همكاري شغل و آينده اش را از دست مي دهد.
آدام اينگرام وزير نيروهاي مسلح انگليس در نامه اي از بي.بي.سي خواست اين دانشمند را به عنوان منبع خبري خود رد و تكذيب كند تا «او بتواند شغل خود را در وزارت دفاع حفظ كند.»
اما وزارت دفاع خود اصرار داشت تا نام كلي فاش شود تا به اين ترتيب بي.بي.سي را مجبور به عذرخواهي كند.
يكي از سخنگويان وزارت دفاع انگليس گفت، تصميم درباره اين كه نام كلي به خبرنگاراني كه به اداره مطبوعاتي و وزارتخانه تلفن مي كنند گفته شود، از سوي مقامات بسيار بلندپايه وزارتخانه اتخاذ شده است اما نه وزير.
هدف وزارت دفاع از اين كار اثبات اين موضوع بود كه منبع خبري بي.بي.سي آن طور كه خبرنگاران گفته بودند چندان هم بلندپايه و دولتي نبوده است.
با شدت گرفتن اين جنجال و در حالي كه مديران بي.بي.سي تحت فشار بسيار دولت و پارلمان از فاش كردن نام منبع خبري خود خودداري مي كردند، سرانجام روز يكشنبه «ريچارد سبروك» مدير خبر بي.بي.سي با صدوربيانيه اي فاش كرد كه دكتر كلي منبع اصلي گزارش گيليگان بوده است.
او بعد از گفتگو با خانواده اين دانشمند انگليسي اين بيانه را صادر كرد.
كلي به كميته تحقيق گفته بود: من با آقاي گيليگان در اين مورد صحبت كردم اما نمي دانم او اين سخنان را چطور تفسير كرده است. گيليگان خود نيز به واكنش واداشته شد و اعلام كرد، در نقل قول از دكتر كلي هيچ اشتباهي مرتكب نشده است.
در پي اعتراض بي.بي.سي كمپ بل مديران آن را به دليل اين كه ابتدا گفته بودند منبع خبري گيليگان درون سرويس اطلاعاتي انگليس است به شدت مورد انتقاد قرار داد.
گيليگان گفت، بي.بي.سي پيش از اين نسبت به منبع خبري خود و محرمانه ماندن نام آن به شدت متعهد بود و متأسف است كه اين موضوع به يك تراژدي ختم شده است.
اعتراف بي.بي.سي موضوع را پيچيده تر كرده و اعتبار گزارش گيليگان را زير سؤال برده است. زيرا پيش از اين مديران خبر بي.بي.سي اعلام كرده بودند، منبع بلندپايه خبري آنها گفته است دولت در دوسيه اطلاعاتي دست برده و ادعاي آماده شدن تسليحات كشتار جمعي عراق طي ۴۵ دقيقه را وارد آن كرده است؛ كلي به كميته تحقيق گفته بود كه در گفتگوهايش با گيليگان به اين موضوع اشاره نكرده است. در گزارش گيليگان آمده بود كه اين منبع خبري مقام اطلاعاتي بلندپايه اي است كه در تهيه اين دوسيه شركت داشته است. در حالي كه دكتر كلي ۵۹ ساله بازرس سابق سازمان ملل در عراق و از مشاوران وزارت دفاع چنين عناويني نداشت. دكتر كلي قرباني جدال ميان ساختمان شماره ۱۰ داونينگ استريت وزارت دفاع انگليس و بي.بي.سي شد.
اكنون اين طرفين دعوا هر يك ديگري را مسئول مرگ او مي دانند و حملات خود را نسبت به هم شديدتر هم كرده اند. دولتي ها بي.بي.سي را به دليل پافشاري بر عدم افشاء نام منبع خبري خود مقصردانسته و مي گويند، اگر بي.بي.سي بيانيه روز يكشنبه را در زمان حيات دكتر كلي منتشر مي كرد، او هنوز زنده بود. آنها مي گويند مديران بي.بي.سي و گيليگان بايد به دليل اين «افتضاح» كنار بروند.
بي.بي.سي هم دولت و وزارت دفاع را مسئول مرگ دكتر كلي مي داند و مي گويد: نتيجه تحقيق لرد هوتون قاضي بلندپايه اي كه مسئول رسيدگي به اين پرونده شده است موضوع را روشن مي كند.
خانواده و دوستان كلي هر دو را مقصر مي دانند و مي گويند، وقايع چند هفته اخير زندگي را براي او غيرقابل تحمل كرده بود و همه كساني كه مسئول اين وضعيت بودند بايد بهاي آن را بپردازند.
بلر روز دوشنبه در سئول گفت، اگر نتيجه تحقيقات معلوم كند كه دولت در اين مرگ نقشي داشته، او همه مسئوليت را مي پذيرد. او گفت: قصد استعفا ندارم اما اطمينان مي دهم كه قاضي تحقيق هر اطلاعات و اسنادي كه بخواهد در دسترسش قرار مي دهيم و با هر كس كه بخواهد مي تواند گفتگو كند. خود من هم حاضر به اداي شهادت در مقابل او هستم.
نتيجه اين تحقيق هر چه باشد، اين واقعه سؤالات بسياري را درباره موضوعاتي چون آزادي، مسئوليت، اعتماد و اخلاق ايجاد كرده است. سؤالاتي كه يك مرگ سياسي آنها را ايجاد كرده و يافتن پاسخ آن ذهن ها را براي سالها مشغول خواهد كرد.