خشكسالي بزرگترين درياچه آب شيرين پاكستان را تهديد مي كند
|
|
درياچه مانچار يك منبع آب مهم است كه در يك منطقه كويري پاكستان قرار دارد. اما اين بزرگترين درياچه آب شيرين پاكستان با يك فاجعه زيست محيطي روبه روست كه معيشت بيش از يكصد هزار نفر ماهيگير را به خطر انداخته و سبب بيماري و مرگ ومير شده است.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از اسلام آباد، هواداران محيط زيست مي گويند: مانچار كه درياچه اي با مساحت ۲۵۶ كيلومترمربع است به خاطر كمبود عرضه آب شيرين از سوي رودخانه ها به حال خفقان افتاده و غلظت نمك و رسوبات آن در حال افزايش است.
يك ماهيگير به نام غلام مصطفي ميراني در يك گفت وگو درباره مانچار در مؤسسه سياست توسعه پايدار اسلام آباد خاطرنشان ساخت: «اين درياچه براي آنهايي شده كه در بالا دست استان پنجاب مركزي زندگي مي كنند منبع آلودگي است. آلودگي، صيد ماهي را به شدت كاهش داده و ۶۰ هزار ماهيگير را مجبور به مهاجرت از منطقه كرده و ميليونها پرنده مهاجر را فراري داده است.»
ميراني افزود: «يك دهه پيش ۲ هزار خانوار در قايق هايي در سواحل درياچه زندگي مي كردند. امروز تنها ۳۰۰ خانوار حضور دارند. رابطه هزار ساله ميان درياچه و ماهيگيران تهديد مي شود.»
يك كارشناس محيط زيست و توسعه كه براي يك مؤسسه غير دولتي كار مي كند به نام نصيرممون گفت: «اين درياچه اكنون مانند يك فاضلاب به نظر مي رسد در صورتي كه در گذشته مكاني جذاب براي جهانگردان بود.»
ممون ادامه داد: «تا آغاز سالهاي ۱۹۹۰، مانچار هزاران توريست را به خود جلب مي كرد كه زمستانها به اينجا مي آمدند و در پيرامون آن اردو مي زدند تا از مواهب طبيعي برخوردار شوند.»
وي افزود: «متأسفانه، اين جا حالت رها شده به خود گرفته است.»
مانچار يك فرورفتگي گسترده زمين است كه ميان تپه ها و رودخانه عظيم ايندوس واقع شده. اين رود در استان جنوبي سند جريان دارد.
آزمايشها نشان داده غلظت نمك با آهنگ هشداردهنده اي افزايش مي يابد، كه تهديدي جدي براي موجوديت اين درياچه مي باشد. آب درياچه حاوي۳۰۸/۱۲ ميلي گرم در ليتر جامدات حل شده است.
جواد افضل كارشناس ارشد آب در پاكستان گفت: «آب درياچه بايد رقيق شود تا از آلودگي پاك گردد. اين تنها راه حل است.»
رود مانچار از ساخت وساز و وسيع سازي آبراه هاي مصنوعي كه آن را به ايندوس متصل مي كند آسيب ديده است. سدهاي خاكي شمالي درياچه هم به آن صدمه زده است.
يك مقام سازمان آبياري سند گفت: «اين درياچه به خاطر كمبود آب شيرين در حال مرگ است.»
اين مقام افزود: «ما پيشتر آبهاي رود ايندوس را به اين درياچه منتقل مي كرديم تا نميرد. اما امروز رود ايندوس هم خشك شده و آب اضافي نداريم كه به مانچار منتقل كنيم.»
چيزي كه در بستر درياچه باقي مانده گل و لاي آغشته به ميكروب هاي عفوني است.
ميراني افزود: «آب درياچه پيشتر پاك و شيرين بود اما حالا بو مي دهد. بيشتر مردم ما بيمار هستند.»
بيماري هايي كه منشأ آنها آب است به طور محلي شيوع دارد. اما مردم بايد راههاي طولاني بپيمايند تا خود را به يك روستاي دوردست براي دسترسي به كمك هاي پزشكي برسانند.
|