فناوري پيشرفته، صيد بيرحمانه
برپايه پژوهش هاي تازه اي كه در انگلستان انجام شده است در طول ۵۰ سال گذشته درصد بالايي از گونه هاي ماهي اقيانوس ها شامل ماهي تن، اره ماهي، هاليبوت (نوعي ماهي پهن درشت) و فلاوندر (ماهي پهن) به علل گوناگون، منقرض شده و ديگر در آب هاي اقيانوس ها يافت نمي شوند. يك موسسه پژوهشگر انگليسي كه در اين مورد دست به تحقيق زده خاطرنشان كرده است، كه استفاده از ناوگان هاي بزرگ صيادي كه تا اعماق اقيانوس ها را مي كاود، جمعيت انواع ماهيان را به سرعت كاهش داده است. از نيمه دوم قرن بيستم به مرور، ناوگان هاي صيد صنعتي با روش هاي بسيار مخرب، جايگزين روش هاي صيد سنتي به شيوه گذشته شده و همين روند، جمعيت ماهيان و ديگر آبزيان را به خطر انداخته است.
در اين گزارش همچنين گفته شده است كه، در روش صيد با فناوري پيشرفته شمار زيادي از جانوران آبزي، كه مصرف خوراكي هم ندارند، در دام افتاده و هلاك مي شوند. به همين علت لازم است تدابير جهاني براي كنترل صيد آبزيان با هدف حفظ نسل گونه هاي آبزي، به كار گرفته شود.
مردگان هندو در كوره هاي برقي
دهلي نو - آيين باستاني سوزاندن اجساد در هند براي دولت اين كشور كابوسي شده است.
حدود ۲۰ هزار هندو در روز مي ميرند. درحالي كه جمعيت اين كشور يك ميليارد نفر است. سوزاندن يك جسد به طور ميانگين ۳۰۰ كيلوگرم چوب و هيزم مي برد. نتيجه آن جنگل زدايي، پر شدن رودخانه ها با خاكستر و حتي اعضاي بدن انسان است. در سال هاي ۱۹۸۰ دولت هند كوره هاي الكتريكي را به بازار آورد؛ و ده ها واحد آن را در طول رودخانه گنگ در شهرهاي بزرگ و كوچك ساخت. هندوها باور دارند كه اين رود گناهان انسان را مي شويد و روح را براي سفر به بهشت آماده مي كند.
رامش گوپتا يك مغازه دار هندي كه آيين سوزاندن جسد يكي از بستگان خود شركت كرده بود، گفت: سوزاندن مرده ها با كوره الكتريكي هنوز در ميان مردم جا نيفتاده است. به همين دليل، مردم فقير ناچارند به جاي پرداخت هزينه بسيار كم كوره هاي الكتريكي، هيزم را به بهاي گران خريداري كنند. در اين ميان هواداران محيط زيست كوره هاي الكتريكي را ترجيح مي دهند زيرا نيازي به چوب ندارد . آن ها مي گويند، كوره ها بدن انسان را تبديل به يك ظرف خاكستر مي كند كه هيچ گونه خطري براي محيط زيست روخانه ها ندارد.
سوزاندن الكتريكي جسد حدود ۴ دلار هزينه دارد در صورتي كه سوزاندن آن با چوب ده برابر و حدود ۴۰ دلار تمام مي شود. يك فيلسوف الهيات هندو مي گويد: «زيبايي هندوئيسم در اين است كه در آن تعصب زياد وجود ندارد. لذا مردم براي ايجاد تغييرات بايد قانع شوند.»
كابوس ابر گياهان
مواد غذايي ژنتيك (تغيير ژن يافته) كه اين روزها در بسياري از پايتخت هاي اروپايي و ايالات متحده آمريكا، بحث هاي زيادي را برانگيخته است به محصولاتي گفته مي شود كه، با دست كاري در ژن، آن ها را در برابر آفات گياهي مقاوم مي كنند و يا ميزان بازدهي محصول را افزايش مي دهند. دانشمندان هشدار داده اند كه اين گونه تغييرات ژنتيك، پيامدهاي خطرناكي براي مصرف كنندگان اين محصولات از جمله انسان در بر خواهد داشت. با توجه به اين هشدارها كشور هاي اروپايي مدت ها است كه از ورود محصولات ژنتيك آمريكا جلوگيري مي كنند. در جامعه آمريكا، سالمندان و بزرگسالان نيز از مصرف محصولات ژنتيك خودداري مي كنند و آن را نمي پسندند. توليد كنندگان محصولات ژنتيك، مدعي اند كه براي تامين نياز قحطي زدگان آفريقا، اين محصولات، بهترين گزينه است اما منتقدين، خطرات و پيامدهاي محصولات ژنتيك را از منافع ادعا شده، فراتر مي دانند.
از سوي ديگر گروهي از دانشمندان انگليسي در تازه ترين بررسي هاي خود، خطر محصولات ژنتيك را آن چنان كه شهرت پيدا كرده، نمي دانند و معتقدند:بيم از خطر طغيان ژن ها كه در آينده ممكن است بر اثر مصرف اين مواد، بروز كند، ريشه واقعي ندارد.
ديويد كينگ سرپرست اين دانشمندان مي گويد: طبيعي است كه شكاف ميان دانش ما و قانونمندي هاي ژن در موجودات زنده و گياهان هنوز بسيار زياد است.
وي مي افزايد: اين اطمينان را مي دهم كه رواج كشت و برداشت و مصرف محصولات ژنتيك در آينده منجر به پيدايش علف هاي هرز مقاوم يا «ابر گياهان» نخواهد شد.