سند نهايي كنگره پاركهاي ملي در آفريقاي جنوبي:
تنوع زيستي كليد حفظ زندگي جهان است
|
|
كنگره پارك هاي ملي جهان در بندر دوربان واقع در آفريقاي جنوبي در پايان نشست خود طي سندي خاطرنشان ساخت كه دگرگوني نوع تفكر و بينش جهاني به تنوع زيستي تنها راه خروج از مرز نابودي جمعي است. به گزارش خبرگزاري فرانسه از دوربان ۲۵۰۰ نماينده از ۱۷۰ كشور جهان در كنگره پاركهاي ملي جهان، نگراني شديد خود را نسبت به تخريب مناطق طبيعي و حيات وحش جهان و به ويژه مناطق حفاظت شده ابراز داشته اند، آنها هشدار داده اند كه از بين رفتن ۵۰ درصد از مناطق حفاظت شده جهان در ۲۰ سال اخير، روند خوفناكي است كه ممكن است به نابودي تمامي گونه هاي زيستي از جمله انسان منجر شود.
در اين نشست ۱۰ روزه براي مديريت بهتر يكصد هزار منطقه حفاظت شده جهان نيز ارائه طريق شد. كارشناسان پيشنهاد كردند كه ساكنان بومي پيرامون مناطق حفاظت شده بايد به گونه اي در درآمدهاي اقتصادي ناشي از اين مناطق سهيم شوند تا انگيزه كافي براي مشاركت در حفظ مناطق حفاظت شده داشته باشند- پيش از اين برخي متخصصان گفته بودند كه ساكنان اطراف مناطق حفاظت شده بايد از اين مناطق جابجا شوند، اما تجربه هاي بعدي اين واقعيت را ثابت كرد كه ايجاد انگيزه در ساكنان بومي براي حفظ مناطق حفظ شده از هر سپر ايمني ديگري براي مراقبت از اين مناطق بهتر عمل مي كند.
در سند نهايي اجلاس دوربان همچنين گفته شده است: «مراقبت از محيط زيست جهان بايد به عنوان يك هدف مشترك جهاني و با حضور مردم از سراسر جهان صورت گيرد.»
در اين سند همچنين پيشنهاد شده است؛ يك سيستم و سامانه جهاني براي حفظ مناطق حفاظت شده آبزيان تا سال ۲۰۱۲ در جهان ايجاد گردد.
«ديويد شپارد» دبيركل كنگره در مورد نتايج نشست دوربان گفت: هيچ يك از ستانده ها و نتايج كنگره ،تحميلي بر كشورهاي جهان نيست و ضمانتي براي اجرا ندارد. اما اراده و ابزار نيرومندي كه برگرفته از يك نياز جهاني است تلاش دارد كه به حفظ هر چه بيشتر مناطق حفاظت شده و تنوع زيستي جهان همت گمارد و اين چشم انداز اميدواركننده اي است.
ترجمه: سعيد علوي نائيني
|