افغانستان و بانكهاي خارجي
در حالي كه افغانستان از نظر سياسي هنوز به مرحله ثبات نرسيده است، اما فعاليتهاي اقتصادي در اين كشور شاهد پيشرفتهايي است كه شايد از چشم دور مانده باشد. سايت خبري بي بي سي در گزارشي از افغانستان نوشته است: به دنبال تصويب قانون جديد بانكداري افغانستان، به تازگي سه بانك خارجي در اين كشور اجازه فعاليت دريافت كرده اند. بانك هاي «استاندارد چارتر بريتانيا»، «نشنال پاكستان» و «مايكروفايننس آقاخان»، هر كدام با دست كم پنج ميليون دلار سرمايه آغاز به كار كرده اند.
برخي بانكهاي آمريكايي، پاكستاني و برخي ديگر از سرمايه گذاران خصوصي داخلي و خارجي نيز در نظر دارند تا با دريافت اجازه نامه هاي بانكي، فعاليتهاي خود را در عرصه هاي مختلف آغاز كنند. مسئولان بانك مركزي افغانستان مي گويند كه اين بانكها در بخشهاي مختلف، مانند كمك به توسعه كشاورزي، ايجاد كارخانه هاي توليدي و بازپرداخت وامهاي كوچك، فعاليت خود را آغاز كرده اند.
شماري از اين بانكها، به ويژه بانك مايكروفايننس آقاخان، همچنين براي رهايي مردم افغانستان از اقتصاد متكي به مواد مخدر نيز سرمايه گذاري خواهند كرد.
عبدالقدير فطرت، معاون بانك مركزي افغانستان، مي گويد كه بانك مركزي تلاش دارد تا به منظور جلب سرمايه هاي خارجي و تشويق سرمايه گذاران خصوصي، زمينه فعاليت بانكهاي خارجي و خصوصي را فراهم كند تا اين بانكها با ارائه خدمات سرمايه گذاري و پرداخت وام هاي كوچك، به بهبود اقتصاد ملي و گسترش تجارت افغانستان كمك كنند.
آقاي فطرت مي افزايد: «اين بانكها در صورت گسترش فعاليتهايشان به ديگر مناطق افغانستان نياز به اجازه نامه هاي جديد نخواهند داشت.»
سيستم بانكداري افغانستان، در جريان جنگهاي داخلي و ناآراميهاي دو دهه گذشته آسيب ديده و از توسعه بازمانده است.
تغيير و تحولات دودهه گذشته باعث شده است كه مردم اعتماد خود را به بانكهاي داخلي از دست بدهند.
دوري و بي اعتمادي مردم نسبت به بانكها، موجب گسترش فعاليت صرافيها شده است. براي سازماندهي صرافيها نيز، دولت در نظر گرفته است تا آنها را به سيستم بانكي وارد كند، بدين ترتيب كه با سرمايه هر دو يا سه صرافي، يك بانك خصوصي ايجاد خواهد شد كه براساس قانون بانكداري جديد افغانستان فعاليت خواهد كرد.
بانك بازرگاني عراق
نشريه روند اقتصادي نوشته است: براساس مناقصه اي كه چند ماه پيش براي تشكيل بانك بازرگاني عراق برگزار شد، ۱۳ بانك خارجي كنسرسيومي تشكيل دادند تا در يك اقدام مشترك بانك بازرگاني عراق را به وجود آورند. اين بانك قرار است در امور مربوط به بازسازي و همچنين داد و ستدهاي بازرگاني خارجي عراق نقش اول را ايفا كند. درواقع اين نخستين بانك تجاري است كه در بخش مالي عراق جديد شروع به كار خواهد كرد و با توجه به خالي بودن ميدان رقابت، انتظار مي رود كه در امور مربوط به بازسازي و تجارت خارجي عراق، حرف اول را بزند. معلوم نيست بانك هاي كشورمان اساساً از اين تحول و اتفاق مطلع بوده اند يا خير؟ و اگر اطلاع داشته اند آيا تلاشي براي پيوستن به اين كنسرسيوم به عمل آورده اند؟ به هر تقدير، بانك ها و مؤسسات ايراني در اين زمينه بايد فعال شوند و با ايجاد مشاركت با مؤسسات مالي و بانك هاي خارجي زمينه ورود خود را بخش مالي عراق هرچه زودتر فراهم آورند.
بانك هاي تشكيل دهنده كنسرسيومي كه برنده مناقصه ايجاد بانك بازرگاني عراق شده، عبارتنداز: آك بانك (تركيه)، بانك نشنال (كويت)، استاندارد چارتر (انگلستان)، توكيوميتسوبيشي (ژاپن)، رويال بانك (كانادا)، جي پي مورگان (آمريكا)، چيس (آمريكا)، بانك كاجادا آهروس (اسپانيا)، ميلينيوم (لهستان)، بانك سائوپولو (ايتاليا)، بانك استاندارد (آفريقا)، بانك كومرسيال (پرتغال)، آي ام زد (استراليا) و كرديت ويونه (فرانسه).
مافياي قاچاق به ايران در امارات
راديو آلمان در گزارشي نوشته است چندي پيش يك منبع آگاه در گمرك شيخ نشين امارات متحده عربي اعلام كرد: ارز اقتصادي كالاهاي صادر شده به جمهوري اسلامي ايران در يك سال گذشته بيش از سه ميليارد دلار بوده و بازرگانان اماراتي تحت هيچ شرايطي حاضر به از دست دادن بازارهاي ايران نيستند. از طرف ديگر براساس آماري كه همه ساله توسط گمرك جمهوري اسلامي ايران منتشر مي شود و طي آن به تفكيك واردات از كشورهاي گوناگون مي پردازد ميزان اقتصادي كالاهاي وارد شده به ايران از كشور امارات متحده عربي تنها يك ميليارد دلار برآورد شده است.
در يك نگاه گذرا و مقايسه اين دو آمار پرسشي كه پيش مي آيد از اين قرار است كه اختلاف دو ميليارد دلاري ميان آمار رسمي امارات متحده عربي و نيز گمرك ايران از كجا نشأت مي گيرد؟ كارشناسان مسايل اقتصادي پاسخ بسيار ساده اي براي اين موضوع و موارد مشابه دارند. شاخصي كه امروزه به عنوان يك معضل بزرگ گريبان گير اقتصاد خرد و كلان جمهوري اسلامي ايران شده است.
كارشناسان بر اين باورند كه به عنوان نمونه اختلاف دو ميليارد دلاري موجود در تراز بازرگاني امارات و ايران ناشي از قاچاق آن دسته از كالاهايي است كه ورودشان به ايران از مسيرهاي قانوني يا ممنوع بوده و يا مقرون به صرفه نيست و بازرگانان حمل قاچاق آن كالاها را ترجيح مي دهند. به عنوان مثال بيش از هشتاد درصد انواع سيگارت ها ، شصت درصد از انواع منسوجات و پوشاك و پنجاه درصد از چاي موجود در بازار مصرف ايران از طرق غيرقانوني و قاچاق وارد كشور شده است.
دكتر عيسي كلانتري وزير اسبق كشاورزي در همين ارتباط و درست پس از كناري گيري از وزارت اظهار داشت: علي رغم تلاش چندين ساله اي كه ما در مجموعه دولت و ديگر نهادها براي مبارزه با امر قاچاق به خرج داديم هيچ گاه موفق نبوديم چرا كه مافياي قاچاق در ايران قدرتي به مراتب بيشتر از قدرت دولت و مجموعه نهادهاي ديگري كه در امر مبارزه با قاچاق فعال هستند، دارند.