به قلم خوانندگان
ماهيگيري در زاينده رود
اشاره:
سرشاخه اصلي زاينده رود با نام كوهرنگ از چشمه اي به همين نام از دل زردكوه بختياري، از دل سلسله جبال زاگرس سرريز مي شود و پس از پيوستن شاخه هاي فرعي و فراخ ترشدن به درياچه سد كوهرنگ مي رسد.
پس از لبريزكردن درياچه از طريق تونل هايي كه در منطقه چلگرد، زير كوه حفر شده خارج مي شود و مسير خود را از لابه لاي كوه و دشت مارگونه مي پيمايد تا در درياچه اصلي سد زاينده رود چنبره مي زند و مي لمد. در اين مسير نيز رودهاي كوچك ديگري از جمله آب چشمه ديمه به آن مي پيوندد و درهم مي آميزند. زاينده رود با خروج از دريچه هاي سد تنظيمي، زمين ها و باغات حاشيه خود را در استان چهارمحال و بختياري و جلگه اصفهان سيراب مي كند. با عبور از داخل اين موزه شهر، سرانجام در مصب خود به باتلاق گاوخوني مي ريزد.
|
|
ماهي و ماهيگيري در زاينده رود
در رودخانه زاينده رود از پل قديمي كله در شهر لنجان به بالا تا سرشاخه هاي اصلي آن به خاطر وفور پلانكتون ها كه غذاي دلخواه ماهي است و پشه و موادغذايي ديگر در آب رودخانه، ماهي قزل آلاي رنگين كمان، وزن و جثه خوبي دارد.
درشتي ماهي، آب خروشان رود، طول و پهناي زياد آن، بر جذابيت هاي صيد ورزشي در زاينده رود مي افزايد و آدمي را چون كهربا جذب مي كند. ماهيگيراني كه براي صيد به زاينده رود مي آيند، بيشتر از تهران و اصفهان عازم مي شوند.
فصل مجاز صيدماهي در رودخانه از اوايل خردادماه تا اواخر شهريور هر سال است و براي صيد، پروانه روزانه صادر مي شود. حاشيه زاينده رود، حصر شده در باغ ها و درختان گردو سپيدار است. طراوت، خنكي و سايه درختان پهن برگ، صيدماهي را جذاب تر مي كند. براي صيد ورزشي ماهي قزل آلا، در زاينده رود، مي توان از طعمه هاي مصنوعي و متحرك (پشه و لانسه) استفاده كرد.
طول زياد رودخانه، متفاوت بودن عرض آن در نقاط مختلف و عمق مناسب، تقريباً همه روش هاي صيد با پشه هاي مصنوعي (تك پشه يا تك فلاي و روش صيد با استفاده از فلوتر يا شناور) را ممكن مي سازد. بهترين ساعات صيدماهي بين ساعات اوليه بامداد (نيم ساعت قبل از طلوع آفتاب) و عصر حدود ساعت ۱۶-۱۹ است. در طول اين مدت ماهي قزل آلا به تغذيه مشغول است. اگر به دنبال صيد خاطره انگيز و با آرامش هستيد از ماهيگيري در روزهاي تعطيل اجتناب كنيد. زيرا در روزهاي تعطيل، مردم بسياري از شهر اصفهان و حواشي آن براي تفريح به زاينده رود مي آيند و ازدحام و سر و صدا مانع صيد راحت مي شود. اگر به دنبال صيدماهي درشت هستيد، از مكان هايي كه دسترسي به آن سهل و آسان است، بپرهيزيد. در اين نقاط تراكم مردم و ماهيگيران زياد است و ماهي به خاطر ازدحام و سر و صداي حاصل از آن و نيز ريزش زباله در آب آزرده مي شود و در اين مكان ها نمي ايستد. بهترين نقطه براي صيد قزل آلا در زاينده رود، حدفاصل دريچه هاي سد تنظيمي در روستاي «قراقوش» تا پل باستاني «زمان خان» در شهر سامان است. براي صيد در بالا دست رودخانه زاينده رود (بالاتر از سد) از ماهيگيري در نقاطي كه بستر رود پوشيده از خاك رس است، پرهيز كنيد. ماهي قزل آلا در چنين بسترهايي زندگي نمي كند.
اگر در فصول مساعد سال برنامه رهاسازي بچه هاي قزل آلا در زاينده رود اجرا شود و از صيد ماهي جلوگيري شود و برنامه حفاظت نيز به خوبي اجرا شود، زاينده رود مي تواند به يكي از بهترين نقاط براي صيد ورزشي به شمار رود. پس از پاييز به دليل توقف فعاليت هاي كشاورزي، حجم آب رود كاسته مي شود و در اين فصل صيادان غيرمجاز ساكن در روستاهاي حاشيه زاينده رود با بستن تورهاي خود در عرض رودخانه مبادرت به صيد ماهي مي كنند كه البته اين كار ضريب آسيب پذيري ذخيره ماهيان قزل آلاي رودخانه را افزايش مي دهد. از سال ۱۳۶۰ تاكنون با جمعي از دوستان بهترين برنامه هاي صيد ورزشي ماهي را اجرا كرده و هميشه با صيدي موفق و خاطره اي خوش از زاينده رود به خانه بازگشته ايم و اميدواريم كه زاينده رود زيبا، مكاني خاطره انگيز براي همه ماهيگيران و علاقه مندان به طبيعت ايران و اكوسيستم هاي آن باشد.
اصغر قهقرايي
|