منبع: فايننشيال تايمز
ترجمه: محمد علي توحيد
در ۱۷ اكتبر سال ۱۹۷۳ هنري كيسينجر وزير خارجه وقت آمريكا پس از يك گفتگوي طولاني با چهار وزير خارجه كشورهاي عرب به همكاران خود در وزارت خارجه گفت: بعيد مي دانم كه كشورهاي عرب سلاح نفت را عليه آمريكا بكار گيرند.
اوج جنگ اعراب و اسرائيل بود و علي رغم پيش بيني كيسينجر و همزمان با آن ۹ وزير نفت كشورهاي عرب در كويت گرد آمده بودند تا در مورد قطع صادرات نفت به آمريكا و هلند براي مجازات آنان به دليل حمايت از اسرائيل بحث كنند.
تصميم آنان در سي سال پيش براي كاهش هر ماه ۵ درصد از صادرات نفت به دولت هاي حامي دشمن تا زماني كه به طور كلي صادرات نفت به اين كشورها قطع شود در تاريخ نفت در جهان بي سابقه است.
از آن تاريخ تاكنون اوضاع دگرگون شده و ورق برگشته است. عربستان سعودي بزرگترين صادركننده نفت جهان، سلاح نفت را غلاف كرده و به بانك مركزي نفت تبديل شده است.
«كلود مانديل» مدير اجرايي سازمان انرژي جهاني كه پس از بحران نفتي سال ۷۳ تشكيل شد مي گويد: آنها درك كردند كه با سلاح نفت به خود شليك كرده اند و اين دليلي است براي اطمينان از اين كه ديگر سلاح نفت به كار گرفته نخواهد شد.
سازمان انرژي بين المللي كشورهاي بزرگ مصرف كننده نفت را گردآورد تا با باج خواهي كشورهاي صادركننده نفت عضو اوپك مقابله كنند.
سال ها درو طرف دشمنان قسم خورده بودند و علاقه اي به گفتگو با يكديگر نداشتند. اما پس از مدتي مقابله با سياست هاي كشورهاي مصرف كننده و كشورهاي عضو اوپك، به كارگيري فن آوري هاي جديد و اهميت يافتن مسائل زيست محيطي نقش انرژي در توليد ناخالص ملي كشورهاي مصرف كننده به ۲۵ درصد كاهش يافت.
به گفته «مانديل»، نفت در سبد مصرف انرژي اين كشورها از ۴۵ درصد به ۳۵ درصد كاهش يافته است، و سهم اوپك در بازار حهاني نفت از ۵۳ درصد سال ۷۳ به ۳۸ درصد كاهش يافته است.
در اثر همين سياست ها، تقابل از بازار نفت رخت بر بسته است و امروز بحث ميان مصرف كنندگان و توليدكنندگان در مورد سقف قيمت است كه بايد زير ۲۰ دلار باشد يا بالاتر از آن.
مصرف كنندگان نفت امروز در شرايط بهتري هستند تا سالي كه تحريم نفتي رخداد. امروز اين كشورها با هر گونه بحران احتمالي بهتر مي توانند روبه رو شوند. علاوه بر اين كشورهاي توليدكننده با بدهي هاي بالا و اقتصادهاي متكي به نفت دست به گريبان هستند و از گوناگوني منابع برخوردار نيستند.
اين حسابگري ها موجب شد تا عربستان سعودي در سال ۱۹۸۰ سياست خود را تغيير دهد و يك تأمين كننده استراتژيك نفت براي غرب شناخته شود.
اين تصميم پايه روابط رياض با آمريكا را شكل داده بود تا پيش از حوادث يازده سپتامبر ۲۰۰۱.
در سال ۱۹۹۰ عليرغم قول و قرارها با عربستان سعودي سياست امنيت انرژي آمريكا تغيير كرد. «راجر ديوان» يك كارشناس انرژي مي گويد: امروز كشورهاي توليدكننده تحريم شده اند. بخش اعلام شده اين تغيير سياست بر اين پايه استوار است كه دولتمردان محافظه كار آمريكايي بر اين باورند كه عربستان سعودي بيش از آن كه دوست آمريكا باشد دشمن است و اتكا به نفت خاورميانه بايد كاهش يابد.
عليرغم فشار مجلس نمايندگان آمريكا دولت آمريكا و كشورهاي عضو سازمان انرژي بين المللي، اجازه دادند تا عربستان سعودي بار ديگر نشان دهد كه سلاح نفت به معناي واقعي مدفون شده است.
هنگام جنگ اخير عراق و آمريكا به جاي آن كه از منابع استراتژيك خود كه پس از تحريم نفتي سال ۱۹۷۳ ايجاد كرده بودند بهره برداري كنند با عربستان سعودي توافق كردند تا كسري ناشي از خروج نفت عراق از بازار نفت را تأمين كند.
عربستان سعودي در آن شرايط كه در نيجريه و ونزوئلا ناآرامي سياسي موجب كاهش عرضه اين كشورها شده بود و ذخيره استراتژيك آمريكا دچار كمبود بود به تعادل بازار كمك كرد.
«مانديل» مدير اجرايي سازمان انرژي جهاني مي گويد: در آن زمان كشورهاي مصرف كننده نفت قصد داشتند تا اجازه دهند توليدكنندگان نفت پيش قدم شوند اما براي اطمينان از آن بايد اقدامي انجام مي شد.
به همين دليل با ابتكار مانديل مذاكراتي با علي نعيمي وزير نفت عربستان سعودي و وزيران نفت چند كشور ديگر توليدكننده انجام شد.
اين اقدام توانست تنش ميان دو طرف را كاهش دهد و علاوه بر اين به اوپك امكان داد تا قيمت ها را در سطح ۳۰ دلار حفظ كند. قيمتي كه مصرف كنندگان زياد از آن راضي نبودند.مانديل مي افزايد: چيزي كه نگران كننده است قيمت هاي بالاي نفت خام نيست بلكه شوك آينده شوك نبرد قيمت ها است.
اگر عربستان سعودي بار ديگر به سياست تسخير بازار و كسب سهم بيشتر باز گردد كه ۳۰ سال پيش آن را رها كرد، با سيل نفت عربستان قيمت ها مي تواند يك رقمي شود و شركت هاي بزرگ نفتي و طرح هاي پر هزينه آنان در گوشه و كنار جهان غيراقتصادي و تعطيل مي شود.
طرح هايي كه براي تغيير سياست و كاهش اتكاي غرب به نفت خاورميانه در دست اجراست.
هر فرودي در بطن خود نطفه فرازي را مي پروراند و هر فرازي نطفه فرودي را در پي دارد.