سه شنبه ۲۰ آبان ۱۳۸۲
شماره ۳۲۲۲- Nov. 11, 2003
علم
Front Page

فرهنگ تندرستي
ارمغان غذاي آلوده
بيماري هاي ناشي از مصرف غذاهاي آلوده به علت آلوده شدن غذاها به باكتري ها يا سموم آنها و يا انگل ها ايجاد مي شود.
001036.jpg

بيماري ممكن است به يك دل درد ساده ختم شود و يا اين كه مسايل ديگري مثل اسهال، استفراغ، دل پيچه شديد، تب و تشنج را به همراه داشته باشد. سالانه ۷۵ ميليون نفر در آمريكا به دليل ابتلا به بيماري هاي ناشي از مصرف غذاي آلوده بيمار شده و ۵۰۰ نفر آنها جان سالم به در نمي برند!
۱ - علل بيماري
باكتري هاي بيماريزا؛ علت اصلي ايجاد بيماري در افراد مختلفند. مواد خوراكي كه خريداري مي كنيم، آلوده به انواع ميكروبهاست. گوشت، مرغ، ماهي و... درحين خردشدن در فروشگاه ها، آلوده مي شوند و يا درمورد غذاهاي دريايي؛ از هنگام صيد؛ احتمال آلودگي وجود دارد. از هر ۲۰۰۰۰ عدد تخم مرغ؛ يكي از آنها به سالمونلا آلوده است. حتي مواد غذايي مثل: انواع سبزي ها، جوانه گندم، خربزه، هندوانه و... نيز مي توانند به ميكروب هاي مختلف آلوده باشند. آلودگي در حين كاشت، برداشت، انجام فرآيندهاي مختلف، انباركردن و حتي فروش به وجود مي آيد. حتي در حين پخت در آشپزخانه منازل و مهم تر از همه در رستوران ها؛ احتمال آلودگي وجود دارد.
وقتي كه غذاي پخته شده؛ ۲ ساعت در دماي اتاق بماند (فرقي نمي كند زمستان باشد يا تابستان)؛ باكتري ها به راحتي در آن رشد مي كنند. اغلب باكتري ها به طور نامحسوس رشد مي كنند، يعني اينكه باوجود تكثيريافتن در مواد غذايي، هيچ گونه تغيير آشكاري مثل تغيير طعم يا رنگ در مراحل اوليه ديده نمي شود. حتي در غذاهاي يخ زده نيز باكتري ها از بين نمي روند، بلكه فقط رشدشان متوقف مي شود. بنابراين راههاي آلودگي فراوان بوده و خطر ابتلا به بيماري نيز دائما وجود دارد. بنابراين پس از اطمينان از سلامت ماده غذايي، آن را خريداري و مصرف كنيد.
۲ - علايم بيماري
در اغلب موارد، بيماري هاي ناشي از مصرف غذاي آلوده؛ علايم نزديك به هم و يكساني داشته و دستگاه گوارش را مورد حمله قرار مي دهند. اين علايم چند ساعت و يا در نهايت چند روز پس از مصرف غذاي آلوده ظاهر مي شوند. اين علايم خفيف يا شديدند. اما علايمي كه در همه اين مسموميت ها يا عفونت ها مشابه است، عبارتند از: دل پيچه (به عبارتي درد در ناحيه معده و روده ها)، حالت تهوع (گاهي بدون استفراغ)، استفراغ، اسهال، تب (در عفونت غذايي ديده مي شود) و ازدست دادن آب بدن به علت اسهال يا استفراغ شديد.
۳ - خطر ابتلا به بيماري در چه افرادي شديدتر است؟
عده اي از مردم به علت پايين بودن مقاومت بدنشان به باكتري ها و ضعيف بودن سيستم ايمني بدنشان، سريع تر به بيماري دچار مي شوند. كودكان؛ زنان باردار و جنين آنها، افراد مسن و افرادي كه سيستم ايمني قوي ندارند، جزو اين دسته اند. بنابراين نيازمند دقت بيشتري در انتخاب غذايشان هستند.
۴ - عوارض
بعضي از ميكروارگانيسم ها مثل لستيريا مونوستيوژنر (لستيريامونوستيوجنز) و كلستريويوم بوتولينوم؛ خطر شديدي از يك اسهال يا استفراغ ساده ايجاد مي كنند. اين دو باكتري باعث سقط جنين و گاهي مرگ بيمار مي شوند.
در بعضي افراد به ويژه كودكان، بيماري هموليتيك اورميك (HUS) ايجاد مي شود كه در اين حالت گلبول هاي قرمز خون همونير مي شوند و يا اين كه نارسايي كليه و حتي منجر به مرگ مي شود. اين بيماري ها كه ذكر كرديم، به علت آلودگي غذا به «اشرشياكلي (cdi.E)»، ايجاد مي شود. اين عوارض و بيماري ها در كودكان بين ۱ تا ۱۰ سال اتفاق مي افتد. گاهي نيز بيماري «هموليتيك اورميك» و «نارسايي كليه» به علت مصرف آبميوه هاي غيرپاستوريزه و بسته بندي نشده (آبميوه هاي موجود در دكه هاي كنار خيابان ها) و يا ساندويج هاي مرغ و گوشتي كه خوب پخته نشده اند و يا كاهوهاي آلوده به ميكروب در سالادهاي رستوران ها و يا مخلفات داخل ساندويج ها ايجاد مي شود (توجه كنيد مكان رستوران يا قيمت كالاهاي ارائه شده در هر رستوران يا مغازه اي، دليل بر تميزي آن نيست. از خوردن اين قبيل سبزي ها در رستوران ها، جداً خودداري كنيد.)
مهمترين علامت مسموميت؛ حالت تهوع و سپس استفراغ است. به دنبال آن دل پيچه و اسهال (گاهي خوني) بروز مي كند. در ۵ تا ۱۰ درصد موارد؛ بيماري HUS (بيماري هموليتيك اورميك) در كودكان؛ بين ۲ تا ۶ روز پس از اولين روز مصرف غذاي آلوده، علايم ظاهر مي شود. اين بيماري بين ۱ تا ۱۵ روز طول مي كشد! بنابراين با نخورن غذاهاي مشكوك كه اطمينان به تميزي آنها نداريد؛ ابتلا به اين قبيل بيماري ها را از بين ببريد.
با بروز چنين علايمي سريعا به پزشك مراجعه كنيد (اين علايم، عوارضي است كه پس از علايم اوليه اي كه ذكر كرديم، بروز مي كند):
* بروز شوك يا عوارضي مثل: نبض آرام يا تند؛ نفس هاي سريع و كوتاه (نفس نفس زدن)؛ احساس سرما؛ رنگ پريدگي؛ تشنج؛ احساس گرفتگي يا درد در قفسه سينه
* دفع شديد آب از بدن؛ به همراه خشكي شديد دهان؛ آب دهان غليظ و چسبناك؛ كاهش دفع اوره از بدن؛ سرگيجه؛ خستگي شديد؛ كاهش فشار خون؛ افزايش ضربان قلب و تنفس سخت و نامنظم
* اختلال حواس و تأخير در يادآوري موقعيت مكاني يا زماني.
۵ - تشخيص
به پرسش هاي پزشك درست و كامل پاسخ دهيد. به ياد بياوريد در يك هفته اخير چه روزي و در كجا، بيرون از منزل غذا ميل كرده ايد. نوع غذا؛ ميزان مصرف و... را كاملا براي پزشك توضيح دهيد. اگر پزشك براي شما آزمايش تجويز كرد؛ حتما آن را انجام بدهيد. دقيق ترين راه شناسايي آلودگي و عامل آن؛ آزمايش است.
۶ - درمان
در اغلب موارد كه عفونت هاي غذايي ملايم بوده و جدي نيستند؛ درمان به وسيله افزايش مصرف مايعات و يا تزريق سرم برطرف مي شود. در عفونت هاي غذايي خفيف، مهمترين مسأله جبران كمبود مايعات از دست رفته است. اما در مواردي كه عفونت غذايي يا مسموميت جدي بوده و حالت تهوع شديد است، به طوري كه روي سيستم عصبي نيز اثر گذاشته است؛ مصرف دارو ضروري است (با تجويز پزشك). بنابراين سريعا بيمار را به اورژانس منتقل كنيد. اما متاسفانه در بعضي از عفونت هاي غذايي، بيمار بايد سريعا بستري شود؛ چراكه در عفونت ها و مسموميت هاي حاد؛ علاوه بر كنترل مايعات دفعي بدن؛ جبران كمبود آنها و كنترل فشارخون و ضربان قلب نيز بسيار ضروري است. كليه ها نيز بايد ازنظر عملكرد دقيقا كنترل بشوند. گاهي در شرايط حاد؛ با عمل «دياليز»؛ مواد دفعي را از بدن خارج مي كنند تا كليه ها دوباره فعال شوند. خون نيز در عفونت هاي حاد؛ نياز به تعويض دارد. بنابراين غفلت نكنيد. با انتقال سريع بيمار به بيمارستان؛ او را از خطرات و مسايل بعدي مصون داريد. دستپاچگي مسأله اي را حل نمي كند. در كمال خونسردي به بيمار كمك كنيد.
001032.jpg

۷ - پيشگيري
در اكثر موارد؛ با پختن صحيح مواد غذايي؛ مي توانيد خطر ابتلا به بيماري را نصف و يا حذف كنيد. آشپزخانه منازل فرآيندهاي صحيح و بهداشتي در كارخانه هاي مواد غذايي و يا آشپزخانه هاي بهداشتي رستوران ها، اولين مكان براي حفظ سلامتي ما است. چون باكتري ها در دماهاي متفاوت رشد مي كنند. بنابراين براي حفظ سلامتي مان بهتر است آنها را در يخچال يا فريزر نگهداري كنيم.
براي جلوگيري از رشد باكتري ها در مواد غذايي؛ هميشه بايد به نكات زير توجه كنيد:
* غذاها را سريعا در يخچال بگذاريد: اگر مواد خوراكي بيش از ۲ ساعت خارج از يخچال بمانند؛ آلوده مي شوند. آنها را بايد دور بريزيد (اين مسأله ربطي به فصل سرد يا گرم ندارد.) حرارت يخچال را روي c. ۵ و فريزر را روي c. ۱۸- تنظيم كنيد.
* غذاهاي پخته شده را در دماي مناسب نگه داريد: براي گوشت و گوشت چرخ كرده ۱۴۵ درجه فارنهايت؛ براي مرغ ۱۶۰ و براي مرغ كامل (قطعه قطعه نشده) ۱۸۰ درجه فارنهايت مناسب است. غذاها را كاملا بپزيد. مرغ و گوشت و ماهي كاملا بايد تغييررنگ بدهند.
* از انتقال ميكروب ها جلوگيري كنيد: ميكروب ها از طريق چاقو؛ قاشق؛ تخته آشپزخانه؛ رنده و... منتقل مي شوند. بنابراين با كاردي كه گوشت را تميز مي كنيد؛ ميوه پوست نكنيد. اين قبيل بي احتياطي ها گاهي جبران  ناپذير است.
* دستهايتان را با آب گرم و صابون پس از هر كاري بشوئيد. يك دست آلوده منبع آلودگي براي تمام خانه است!
* غذاها را طبق دستوري كه روي بسته بندي هايشان نوشته شده نگهداري كنيد.
* حداقل حرارت مناسب براي پخت كامل مواد غذايي f .۱۴۰است.
* براي گرم كردن مجدد غذاهاي پخته شده؛ دماي ۱۶۵ درجه فارنهايت لازم است. (البته غذاها را بعد از پختن بيش از يك بار گرم نكنيد، چون مقداري از مواد مغذي در هربار گرم كردن، از بين مي رود.)
*حداكثر ۲ ساعت پس از تميزكردن يا پختن؛ غذاها را در يخچال يا فريزر بگذاريد.
* براي بازشدن يخ غذاهاي فريزيري از دماي اتاق استفاده نكنيد. از شب قبل غذاها و مواد اوليه فريزري را در يخچال بگذاريد تا يخ آنها آب شود و يا از ماكروويو استفاده كنيد.
* غذاها را در ظروف درب بندي شده نگهداري كنيد. درب هيچ غذايي و يا هيچ خوراكي را باز نگذاريد حتي آب داخل يخچال.
* درب يخچال را قفل نكنيد. بگذاريد درب يخچال چندبار در طي روز توسط بچه ها باز و بسته شود. اين كار براي آنها و يخچال مطلوب است چون باعث گردش هوا در داخل يخچال مي شود!
۸ - مواد غذايي پرتوديده
اشعه دادن به مواد غذايي؛ يعني ازبين بردن ميكروب هاي بيماريزا در مواد غذايي به وسيله پرتوهايي با انرژي بالا مثل: اشعه گاما و يا اشعه هاي الكتروني مثل اشعه X (پاستوريزاسيون سرد يا همان پرتو X) است. در آمريكا استفاده از اشعه گاما ممنوع شده است، چراكه اثري شبيه به اشعه فرابنفش داشته و در مواد غذايي اثري مثل مواد راديو اكتيو دارد. معمولا پرتودهي براي مواد خوراكي مثل:  گندم؛ سيب زميني؛ ادويه ها؛ انواع گوشت؛ مرغ و ماهي و براي تازه نگه داشتن ميوه ها و خشك كردن بعضي از مواد غذايي استفاده مي شود. هرچند پرتودهي بسياري از عوامل بيماريزا را از بين مي برد؛ اما مواد غذايي را استريل نمي كند. حتي اگر از مواد غذايي استفاده مي كنيد كه به طور صنعتي پرتودهي و بسته بندي شده، بازهم رعايت نكات بهداشتي در هنگام پخت و نگهداري الزامي است، چراكه پرتودهي مواد غذايي را پاستوريزه نمي كند. البته ميزان پرتويي كه به ماده غذايي داده مي شود؛ طبق استانداردهاي بهداشتي است؛ اما هرچقدر از ميزان مصرف اين مواد غذايي كاسته شود؛ بهتر است.
۹ - مشكلات ديگر حاصل از مصرف
غذاي آلوده
محققان عقيده دارند؛ بيماري هاي ناشي از آلودگي ماده غذايي؛ مي توانند بيماري هاي مزمن و يا مشكلات مختلفي را در بدن ايجاد كنند. اين بيماري هاي مزمن مي توانند نقاط مختلفي از بدن را گرفتار كنند. گاهي مسموميت يا عفونت غذايي، به حدي شديد است كه سيستم ايمني بدن را مختل كرده و سيستم ايمني تركيباتي از خود ايجاد مي كنند كه عليه سلول هاي بدن فعاليت مي كنند! بعضي از بيماري هاي مزمن ناشي ازمصرف غذاي آلوده عبارتند از: التهاب مفاصل، بيماري التهاب روده ها، نارسايي كليه ها و بيماري انوايميون.
۱۰ - آشنايي با بعضي از عوامل بيماريزا
منشا آلودگي: گوشت ها و مرغ هايي كه خوب پخته نشده اند.
علايم بيماري: دل درد شديد، اسهال، حالت تهوع و استفراغ.
نام باكتري بيماريزا: كامپيلو باكتر ججواني (ژوژاني )، الشرشياكلي (coli .E) ، لستيريا مونوستيوجنز ، سالمونلا.
***
منشأ آلودگي: شير خام (پاستوريزه نشده) و لبنيات غيرپاستوريزه ديگر خصوصا پنير.
علايم بيماري: تهوع و استفراغ ، تب ، انقباضات شديد دستگاه گوارش خصوصا معده ، اسهال.
نام باكتري هاي بيماريزا: لستيريا مونوستيوجنز ، سالمونلا ، شيگلا ، استافيلوكوكوس اورئوس.
***
منشأ آلودگي: تخم مرغ نپخته و عسلي و تخم مرغ هاي آلوده به سالمونلا
علايم بيماري: حالت تهوع و استفراغ ، تب ، انقباضات شديد دستگاه گوارش ، اسهال
باكتري بيماريزا: سالمونلا اينترتيديس.
***
منشأ آلودگي: كنسروهاي آلوده و كنسروهايي كه قبل ازمصرف گرم نشوند.
علايم بيماري: تب و لرز شديد ، شوك و بيهوشي
باكتري بيماريزا: ويبريو وولينفيكوس ، ويبريوپاراهموليتيكوس.
***
منشأ آلودگي: كنسروهاي آلوده به ميكروب كه بدون توجه به ظاهر نامطلوب قوطي(بادكردگي؛ بازشدن درز و...) خريداري و خورده شده اند ، ماهي هاي نمك سود و دودداده شده.
علايم بيماري: دو بيني ، ناتواني دربلع ، ناتواني در صحبت كردن ، مشكلات تنفسي ، درصورت عدم رسيدگي سريع مرگ حادث مي شود
باكتري  بيماريزا: كلستريديوم بوتولنيوم.
منشأ آلودگي: پاستوريزاسيون يا استرليزاسيون ناقص و توليد مواد غذايي در شرايط غيربهداشتي (فقط از مواد خوراكي استفاده كنيد كه پروانه بهداشتي، تاريخ توليد و انقضاء و علامت استاندارد دارند.)
علايم بيماري: اسهال؛ حالت تهوع و استفراغ.
باكتري بيماريزا: اشرشياكلي (cdi.E) ، سالمونلا ، شيگلا و... ، و بعضي از انگل هاي بيماريزا.
۱۱ - اين نكات را به خاطر بسپاريد
* آلودگي مواد غذايي به علت مصرف غذاهاي آلوده به باكتري ها؛ ويروس ها و انگل ها؛ باعث بيماري مي شوند.
كودكان؛ زنان باردار و جنين آنها؛ افرادي كه دوره نقاهت را طي مي كنند (يعني به تازگي بيماريشان بهبود يافته)، افراد مسن و افرادي كه به هر دليل سيستم ايمني ضعيف و حساسي دارند؛ بيش از ديگران در معرض خطر قرار دارند. بنابراين به جاست كه از خوردن غذاهاي كنسروي و خارج از منزل بپرهيزند.
* بيماري هاي ناشي از مصرف غذاهاي آلوده را ساده نگيريد. درصورت طولاني شدن علايم، حتما به پزشك مراجعه كنيد. زمان را از دست ندهيد.
* جايگزين كردن سريع مايعات از دست رفته را در اولويت قرار بدهيد و سپس بيمار را به نزديكترين اورژانس برسانيد.
* با رعايت نكات ساده بهداشتي؛ بيمار نخواهيد شد. سلامت باشيد!
مهتاب صفرزاده خسروشاهي
منبع: www.yahoo health.com

نگاه
ذائقه ايراني، نوشابه ايراني
001034.jpg

مهرشاد بزرگي
تغذيه، يكي از نيازهاي اساسي انسان است. از همين رو، از روزگاران كهن تا امروز، يكي از دغدغه هاي هميشگي بشر، سوءتغذيه و استفاده بهينه از امكانات موجود در اعتلاي آن بوده است.
ايران سرزميني گشاده و فراخ، با فرهنگ ها و اقوام متفاوت است و از آنجايي كه اغلب منابع تهيه غذا، محصولات كشاورزي است، نوع كشت و محصولات قابل تغذيه از گونه هاي گياهي و جانوري عمده خوراكي هاي مردم منطقه را تشكيل مي دهد.
قبل از ورود مدرنيته و تكنولوژي به ايران، مردم اين سرزمين غذاهايي لذيذ با ارزش غذايي بالا مصرف مي كردند كه بعد از حركت جامعه به سوي مدرنيته، ذائقه ها نيز تغيير كرد. ولي با يك بازنگري سطحي درمي يابيم؛ منابع غذايي نسل هاي پيشين به مراتب داراي ارزش هاي غذايي بيشتري نسبت به نسل هاي كنوني بوده است.
تنها اشكال غذايي در آن زمان، كمبود بهداشت غذايي بود و اينك كه به بهداشت دست يافته ايم، ارزش هاي غذايي را از ياد برده ايم. از غذاهاي سنتي ايران مي توان به ديزي، چلوكباب سلطاني، خورشت فسنجان و قورمه سبزي اشاره كرد و ماكاروني، پيتزا، انواع ساندويچ و مانند آن را مي توان غذاهاي وارداتي ناميد كه بعد از ورود غربي ها و فرنگ رفته ها به ذائقه هاي ايراني اضافه شد. افزون بر آن، ذائقه  مردم متأثر از دسرهاي وارداتي تغيير كرد. نوشابه از جمله اين دسرها بود. پيش از جاي گرفتن نوشابه بر سفره  ايراني، مردم از نوشيدني هايي مانند آب ميوه طبيعي، عرق هاي سنتي و دوغ استفاده مي كردند. نوشابه چاشني غذاهاي وارداتي محسوب مي شود كه با ورود مدرنيته به فرهنگ تغذيه ما راه گشود.يكي از مهمترين علوم، شناخت ويژگي هاي دارويي گياهان و چگونگي بهره برداري از آن بود. به هر روي، نوشابه وارد ايران شد و عرق هاي گياهي كه در درمان مؤثر و نيز در طعم با ذائقه  ايراني سازگار بود، روز به روز بيشتر به حاشيه رانده شد. كارخانه هاي توليد نوشابه به آزمايش فرمول هاي مختلف براي دستيابي به نوشابه اي سازگار با ذائقه  ايراني پرداختند و پس از تحقيقات و مطالعات بسيار، تنها در تعدد توليد و بسته بندي توفيق به دست آوردند. ولي آمار نشان مي دهد؛ اغلب مردم به رغم خريد زياد نوشابه از طعم آن لذت نمي برند و بيشتر بر اساس عادت و كودكان نيز به لحاظ رنگ و گاز نوشابه، آن را مي نوشند.
مصرف سرانه نوشابه در ايران به اندازه اي قابل توجه بود كه در روزهاي گذشته تيتر بسياري از مطبوعات به آن اختصاص يافت. اين خبر در حالي اعلام شد كه ميزان مصرف شير در ايران با استانداردهاي جهاني فاصله بسيار داشت. حال آن كه نوشابه نه تنها براي بدن فايده اي ندارد كه گاه به توصيه پزشكان براي برخي بيماران ممنوع و مضر نيز اعلام مي شود. با وجود اين، هر روزه نوشابه در كارخانه ها توليد،  در فروشگاه ها عرضه و به مصرف مردم مي رسد و اين روند همچنان رو به افزايش است.
در مقابل، شير كه به خاطر مواد آلي و معدني فراوانش غذاي كاملي محسوب مي شود، در سبد مصرف خانواده سهم اندكي دارد و اين نكته بيانگر آن است كه «ما با نسل هايي در آينده روبه رو خواهيم بود كه از سوء تغذيه رنج مي برند.» مصرف شير بايد در برنامه غذايي روزانه همه مردم گنجانده شود كه البته با توجه به حجم توليد و نحوه توزيع، بايد در اين باره برنامه ريزي كلان و تمهيدات خاصي لحاظ شود.
از سوي ديگر، اگر نوشابه سازان به جاي فرمول هاي تكراري نوشابه  هاي سياه، زرد و بي رنگ و سرمايه گذاري در تبليغات وسيع از طريق رسانه ها به ذائقه هايي كه در سرشت مردم نهفته، دقت كنند، بي گمان از اين رهگذر به سود فراوان دست خواهند يافت. بدين ترتيب كه صاحبان كارخانه  نوشابه سازي مي توانند به جاي نوشابه، عرق هاي سنتي را به روش آساني رقيق كنند و با بسته بندي به شيوه نوشابه آن را به بازار عرضه نمايند. بديهي است اين امر استقبال مردم را براي خريد محصول عرضه شده در پي خواهد داشت. زيرا اين محصولات علاوه بر طعم و مزه خاص خود، در درمان بسياري از بيماري ها نيز مفيدند.
از دردهاي شايع و رايج اجتماع امروز مي توان به دردهاي عصبي، گوارشي، تنفسي، كليوي و عروقي اشاره كرد كه در ميان نسل هاي پيشين تا اين اندازه شايع نبود؛ زيرا گذشتگان ما اصول تغذيه را مبناي استفاده از نباتات مي دانستند، از همين رو نسبت به نسل حاضر از بنيه و روحيه قوي تري برخوردار بودند.
در ايران به عصاره گياه، عرق سنتي مي گويند، براي بيان تفاوت عرق و نوشابه هاي رايج تنها به ذكر چند نمونه از كاربرد عرق هاي سنتي بسنده مي كنيم.
عرق نعنا: براي درمان ناراحتي هاي گوارشي، جلوگيري از نفخ و اسهال، ضد عفوني و تقويت كننده معده اطفال، بادشكن، ضد دل پيچه، مسكن معده و اشتهاآور.
عرق شاتره: شفابخش عفونت هاي پوستي و قارچ جلدي، دافع خارش هاي بدن، ضد يرقان، رفع نارسايي هاي كبد، صفرابر و نشاط آور.
عرق خارشتر: مدر (ادرارآور) قوي، دافع سنگ كليه و مثانه، ضد سياه سرفه و تب و لرز، ضد عفوني كننده مجاري ادراري.
عرق بيدمشك: آرام بخش، ضد درد (به ويژه دردهاي عضلاني)، تقويت كننده قلب.
عرق بادرنج بويه: ضد خستگي هاي روحي، مفيد براي استفراغ هاي دوران بارداري و نيز مفيد براي درمان برونشيت و تشنج، ضد غلنج و ضد هيستري.
عرق بهارنارنج: آرام بخش، مقوي اعصاب، ضد تشنج، ضد سكسكه و بي خوابي، تقويت كننده اعصاب، مؤثر در رفع تهوع و استفراق.
عرق كاسني: درمان يبوست و بيماري هاي كبد و كليه، تصفيه كننده خون، اشتهاآور، ضد كلسترول.
گلاب: ضد آلرژي، مقوي قلب و معده، رفع خلط هاي خوني دستگاه تنفسي، سفت كننده لثه، آرام بخش و نيروبخش.
سنبل الطيب: مسكن دردهاي عروقي و تپش قلب، مفيد براي انواع ناراحتي هاي عصبي و التهاب  روده، مسكن، نيروبخش و اشتهاآور.
آويشن: ضد عفوني كننده دستگاه تنفسي، مفيد براي ورم بيني و گلو، تقويت كننده دستگاه گوارش، ضد بيماري هاي قارچي پوست و مخاط، ضد سرماخوردگي و مسكن.

سايه روشن دانش

آجيل و تقويت قلب
001038.jpg

رويتر: طبق آخرين تحقيقات (۴ نوامبر ۲۰۰۳)؛ براي جلوگيري از بيماريهاي قلبي؛ مصرف آجيل توصيه مي شود. در كمتر از يك هفته؛ براي دومين بار پزشكان آمريكايي؛ مقالات مهمي در ارتباط با مصرف آ جيل ارائه كرده اند. آنها عقيده دارند مصرف  آجيل باعث جوان ماندن و شادابي قلب مي شود چراكه آجيلها باعث تنظيم پمپاژ قلب شده و فعاليت قلب را تنظيم مي كند.
«دكتر فرانك»؛ از مركز پزشكي انگلستان مي گويد: «بررسي هاي انجام شده بر روي ۸۶ هزار خانم نشان مي دهد خانمهايي كه از آجيل؛ ۳ بار در هفته به مدت ۱۰ سال استفاده كرده اند؛ ۳ برابر ديگران در مقابل بيماريهاي قلبي مقاوم هستند.» او مي افزايد: «استفاده از آجيلهاي خام باعث كاهش خطر حمله قلبي مي شود.»
آجيلها غني از چربي هستند، اما چربي آنها غيراشباع (مايع) است؛ بنابراين باعث كاهش كلسترول مي شوند. به علاوه اين كه آجيل ها غني از پروتئين گياهي؛ منيزيوم ويتامين E؛ فيبر و پتاسيم هستند.
مصرف آجيل ها باعث جلوگيري از مرگ ناگهاني در اثر سكته قلبي و مغزي مي شوند. اما مهمترين مساله ميزان و نحوه مصرف است. حداكثر ميزان مصرف انواع آجيل ۳ بار در هفته و هر بار به ميزان يك فنجان سرخالي است (با پوست اندازه گيري شود) به علاوه اين كه انواع آجيل بايد خام بوده و اصلا نمك نداشته باشند.اما براي اطمينان بيشتر قبل از مصرف با پزشك مشورت كنيد؛ چرا كه افراد از جهت سلامتي بدن با هم تفاوت دارند.
001030.jpg

مراسم صدسالگي داروين قرن بيستم در اتريش
اتريش، صدمين سالگرد تولد يكي از بنيانگذاران علم رفتارشناسي حيوانات را كه به داروين قرن بيستم شهرت دارد، جشن مي گيرد.
«كنراد زاخاريا لورنز» پسر يك جراح مشهور استخوان در هفتم ماه نوامبر سال ۱۹۰۳ ميلادي در شهر وين متولد شد.
او در سال ۱۹۲۲ در دانشگاه وين و پس از آن در دانشگاه كلمبياي نيويورك به تحصيل در رشته پزشكي پرداخت و در سال ۱۹۲۸ تحصيلات خود را به اتمام رساند.
او پس از اخذ مدرك  پزشكي، در دانشگاه اتريش به ادامه تحصيل در رشته حيوان شناسي پرداخت و در سال ۱۹۳۳ دكتراي خود را در اين رشته كسب كرد. او در سال ۱۹۷۳، در زمينه پزشكي موفق به دريافت جايزه نوبل شد.
لورنز در دوران تحصيلات دانشگاهي، تحقيقات و پژوهش هاي خود را در زمينه رفتارهاي حيوانات ادامه داد و امروزه به عنوان بنيانگذار رشته رفتارشناسي در جهان مشهور است.
اين پژوهشگر اتريشي، به ويژه در زمينه پرندگان تحقيقات زيادي انجام داده است و فيلم مستند او به همراه يك گله غاز در سراسر جهان به نمايش گذاشته شده است.
او صاحب اين نظريه است كه چنانچه جوجه نوزاد غاز از بدو تولد خود با انساني ارتباط برقرار كند، براي هميشه او را مادر خود مي پندارد.
لورنز از سالهاي ۱۹۴۴ تا ۱۹۴۸ به عنوان اسير جنگي در اردوگاههاي روسيه زنداني بود و سالها پس از پايان جنگ جهاني دوم، در سال ۱۹۴۹ ميلادي در منطقه «آلتن برگ» واقع در استان نيدراسترايش اتريش فرهنگستان علوم رفتار شناسي حيوانات را تاسيس كرد.
كنراد لورنز در ۲۷ فوريه سال ۱۹۸۹ در وين درگذشت.
001040.jpg

انتشار فصلنامه بهداشت باروري
براي نخستين بار در كشور، فصلنامه «بهداشت باروري» به منظور ارائه مطالب اساسي و تازه ها در زمينه بلوغ، بهداشت جنسي، حاملگي، ناباروري و نظاير آن منتشر شد. اين فصلنامه به اهتمام «پژوهشكده ابن سينا جهاد دانشگاهي» و براي استفاده عموم منتشر شده است.
بنا به گزارش روابط عمومي پژوهشكده ابن سينا، هدف از انتشار اين فصلنامه، همانا بالابردن سطح دانش عمومي به ويژه افزوني آگاهي نسل جوان، از روند توليدمثل و باروري است.
در اين گزارش آمده است: آشنانبودن عموم مخاطبان با نقش مشكلات و اختلالات ناشي از توليدمثل و باروري در سلامت جسمي، روحي و رواني افراد جامعه، همچنين بروز برخي صدمات و بيماري ها به دليل نبود آگاهي و نبود منابع اطلاع رساني مفيد و قابل دسترسي، اين پژوهشكده را بر آن داشت تا نسبت به انتشار فصلنامه بهداشت باروري، كه حاوي، اطلاعات جامعي براي قشرهاي مختلف جامعه ازجمله نوجوانان، جوانان، زوجين در سنين باروري و سالمندان است، اقدام كند.
اطلاعات ارائه شده در اين فصلنامه، زمينه هاي مختلف بهداشت باروري نظير بهداشت بلوغ، فيزيولوژي توليدمثل، اختلالات و بيماري هاي مربوط به توليدمثل، ناباروري و روش هاي درماني آن، نيز يائسگي، مراقبت هاي بارداري و زايمان را دربر مي گيرد.
افزون بر آن، بخشي از فصلنامه به درج اخبار و تازه هاي علمي اختصاص دارد. اين فصلنامه در كيوسك هاي مطبوعاتي سراسر كشور، عرضه شده است.

|  ادبيات  |   انديشه  |   سياست  |   علم  |   فرهنگ   |   ورزش  |
|  هنر  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |