گروه ورزش: بار ديگر قلب فوتبال اروپا به تپش درآمد و گرماي رقابت بر سر مرگ و زندگي، قاره سبز را دربرگرفت. چندي پيش مديران فوتبال در اروپا و ستارگان ديروز و نخبگان امروز اين ورزش در پرتغال گردهم آمدند تا نظاره گر قرعه كشي مرحله نهايي جام ملت هاي اروپا- معتبرترين گردهمايي ملي در اين ورزش پس از جام جهاني- باشند. شانزده تيم حاضر در اين برهه در چهار گروه جاي گرفتند تا چهره حريفان خود در نخستين گام را شناسايي كنند.
گروه A : پرتغال، يونان، اسپانيا، روسيه
تيمي كه از بازيكناني نظير لوييس فيگو، روي كاستا، فرناندو كوتو و چند چهره برجسته ديگر استفاده مي كند هميشه حرف هاي زيادي در چنين رقابت هايي دارد. وقتي ما اين گروه از بازيكنان را در كنار مجموعه اي از جوانان كه با تيم زير بيست و يك ساله هايي كه در عرصه هاي اروپايي خوش درخشيده اند، در بياميزيم، تيمي بسيار توانمند را خواهيم داشت. حالا اگر مربي قهرمان جام جهاني را در رأس آنها قرار دهيم به كسب افتخار ايمان خواهيم آورد. لحظات به يادماندني به انتظار هواداران فوتبال در پرتغال نشسته است. اوزه بيو، ستاره بزرگ روزهاي دور پرتغال كه در جام جهاني ۱۹۶۶ با زدن ۹ گل، كشورش را تا مرحله نيمه نهايي پيش برد، چنان با شور و حرارت سخن مي راند كه با تكيه بر آراي او، بايد پرتغال را بخت اول قهرماني بازي ها دانست.
|
|
اگرچه پرتغال ميزباني مسابقات يورو ۲۰۰۴ را بر عهده دارد و اين بر اقبال تيم براي رسيدن به مدال زرين ديدارها مي افزايد اما لوئيز فيليپه اسكولاري، مربي تيم كمي واقع بينانه تر به نتيجه قرعه كشي نگاه مي كند. شما نمي توانيد حريفانتان را برگزينيد، نمي توانيم هم ادعا كنيم كه در گروهي بدتر از سايرين جاي گرفته ايم. به هر روي پرتغال در ميان شانزده تيم بزرگ قرار دارد و هدف اصلي مان صعود تا بالاترين حد ممكن است.
* پس از پرتغال، اسپانيا دومين مدعي صعود از گروه اول به شمار مي رود. اين تيم همه گاه در تورنمنت هايي از اين دست بسيار پرفروغ ظاهر شده است. با وجود ستارگاني نظير رائول، مي توان به كاميابي اين تيم دل بست. ايناكي سائس، مربي مردان اسپانيايي گفت: خيال مي كنم ميان چهار گروه، اين يكي توازن بيشتري از بقيه داشته باشد. گمان كنم نبردي جهنمي براي صعود از اين مرحله داشته باشيم. هر چهار تيم گروه ما از بخت خوبي براي صعود برخوردار هستند.
* لقب مخوف ترين تيم گروه A به يونان باز مي گردد، تيمي كه با شكست اسپانيا در خاك اين كشور، مردان سائس را به بازي هاي پلي آف فرستاد و در ديداري دوستانه نيز موفق به گرفتن نتيجه تساوي يك بر يك مقابل پرتغال شد. اتورهاگل، مربي هوشيار يوناني ها پس از آگاهي از نام حريفانش گفت: همه به ما به عنوان حذف شده نگاه مي كنند و اين ناراحت كننده است. در مقابل مي دانيم كه تيم هاي كوچك هم بخت صعود دارند. از اين كه در اولين ديدار با ميزبان بازي مي كنيم، به خودمان مي باليم. فقط مي دانم كه در اين گروه، جدا از نام ها، بازي هاي خوبي برگزار خواهد شد.
* روسيه هم كه از اندك ترين بخت براي صعود برخوردار است تا به حال در دوران مربيگري گئورگي يارتسف، مردي كه چهره تيم را دگرگون كرده، شكست نخورده است. مردان سيبريايي مي توانند نبردي پاياپاي را با سايرين برگزار كنند. يارتسف گفت: ما با سه تيم بزرگ كه همگي به وسيله مردان بزرگي راهبري مي شوند، همگروه شده ايم. با اين وجود فكر مي كنم روسيه از بخت خوبي براي صعود برخوردار باشد. تمام تلاشمان را به كار خواهيم بست.
گروه B: فرانسه، انگليس، سوئيس، كرواسي
سون گوران اريكسون پيش از قرعه كشي بازي ها عنوان كرده بود دوست ندارد با فرانسه و هلند همگروه شود، اما اكنون نخستين ديدار انگليس در جام ملت هاي اروپا برابر فرانسه است. هر دو تيم تا به حال به سبب مصدوميت بازيكنان كليدي خود لطمات جبران ناپذيري خورده اند اما اگر انگليس و فرانسه با تمام توان روياروي هم بايستند، جدالي جذاب رقم خواهد خورد كه پيروز آن فاتح گروه B خواهد بود.
* ژاك سانتيني، مربي فرانسه، در قبال آنچه در پيش روي دارند عنوان كرد: بازي با انگليس به خاطر حضور اين همه بازيكن ما در ليگ برتر، براي ما به مثابه يك داربي مي ماند. رويارويي با كرواسي هم ما را به ياد جام جهاني ۹۸ و آن پيروزي بزرگ در نيمه نهايي برابر آنها مي اندازد. سانتيني ادامه داد: در آغاز فصل در ديداري دوستانه برابر سوئيس به ميدان رفتيم، بنابراين به خوبي با سياق آنها آشنا هستم. سانتيني در خاتمه افزود: گروه دشواري است اما حداقل از اين كه در كنار هلند نايستاديم خوشحالم. اميدوارم به مرحله يك چهارم نهايي راه پيدا كنيم.
* سون گوران اريكسون هم با آرامش هميشگي خود حرف مي زند: «يك بازي بسيار بزرگ برابر يكي از مدعيان قهرماني تورنمنت پيش روي داريم كه خيلي دشوار است. يافتن ضعف در ساختار اين تيم سخت است، آنها واقعاً تيم خوبي دارند. علاوه بر اين، درمقابل تيري آنري و زين الدين زيدان بايد عالي دفاع كنيد. اريكسون ادامه داد: خيلي وقت ها بازي هاي گروهي در اروپا سخت تر از جام جهاني است، بنابراين مي دانيم كه كار ساده اي در پيش نداريم. اگرچه به تازگي كرواسي را در ديداري دوستانه سه بر يك شكست داديم اما آنها در همان بازي هم نشان دادند كه چه تيم يكدستي دارند. تيم هاي شرق اروپا معمولاً از لحاظ تكنيكي، قدرت بدني و توان حفظ توپ در سطح بالايي هستند. ممكن است كرواسي در پرتغال فوق تصور ظاهر شود. سوئيس هم تيم خوبي دارد. فوتبال در اين كشور به سرعت پيشرفت كرده، آنها در مرحله گروهي بالاتر از روسيه و ايرلند، به مقام اول گروه شان رسيدند بنابراين بايد مراقب اين تيم بود.
ديويد بكام، كاپيتان انگليس نيز كه بايد به زودي با زيدان، هم تيمي خود در رئال مادريد مواجه شود گفت: مهم نيست كه چه كسي برابر ما مي ايستد. ما از هيچ تيمي نمي ترسيم.
سول كمپل، مدافع باصلابت انگليس نيز افزود: خيلي خوب است كه در اين وهله با هم بازي مي كنيم. مي توانيم اين جدال را پشت سر بگذاريم و ديگر با آنها تا ديدار نهايي روبه رو نشويم. همه ما چنين احساسي داريم. دست كم اين شرايط از مواجه شدن با آنان در يك چهارم نهايي يا نيمه نهايي و شوكه شدن در آن هنگام بهتر است.
به هر روي اگرچه انگليس و فرانسه از بخت فراواني براي صعود برخوردارند اما هيچ تيمي بدون اميد پاي به پرتغال نمي گذارد. مايكل پونت، دستيار كوبي كاهن، مربي سوئيس گفت: مسلماً ما در ميان نام هاي پرآوازه اروپا به شمار نمي آييم، اما در مسابقات بزرگ تمام تلاشمان را به كار مي بنديم. يكي از قابليت هاي ما شور جنگندگي است كه در بازيكنان موج مي زند، دست كم مي توانيم در رده دوم گروه بايستيم.
اوتو باريچ، مربي كرواسي هم تصريح كرد: در گروه سختي قرار داريم. حداقل انگليس و فرانسه كه در بين بهترين هاي اروپا هستند، از ما قدرتمندتر هستند. سوئيس از تواني مشابه ما برخوردار است. تلاش مي كنيم بتوانيم دست كم يكي از حريفانمان را شكست دهيم.
گروه C: سوئد، بلغارستان، دانمارك ايتاليا
روي كاغذ، گروه C ساده ترين مجموعه در بين گروه هاي چهارگانه است. به رغم تمامي مصايب دور مقدماتي، ايتاليا از بيشترين اقبال براي صدرنشيني در اين مجموعه برخوردار است. با وجود تمامي فراز و نشيب ها هيچ گاه نمي توان توان والاي لاجوردي پوشان را ناديده انگاشت. جوواني تراپاتوني، مربي اي كه با منتقدان بسياري در سراسر ايتاليا روبه رو است، پس از قرعه كشي گفت: براي ما خيلي مهم بود كه با فرانسه و پرتغال روبه رو نشويم. تراپ سپس راجع به گروه C افزود: توان تيم ها در اروپا به يك سطح رسيده و در مجموعه ما هم تيم ها قدرت مشابهي دارند. معتقدم تمامي تيم ها بخت صعود از اين گروه را دارند.
پس از ايتاليا، از سوئد و دانمارك به عنوان ديگر مدعيان راهيابي به دور دوم ياد مي شود. دانمارك با مهاجم برجسته اش، يان دال توماسون در اولدترافورد انگليس را شكست داد تا آمادگي والايش را به رخ رقيبان بكشد. مورتن اولن، مربي وايكينگ ها گفت: «هر چهار تيم اين دسته به عنوان تيم هاي اول گروه هاي مقدماتي صعود كرده اند و فكر مي كنم شكست دادن يكايكشان خيلي دشوار باشد.»
بيش از دانمارك، سوئد بخت كاميابي دارد. با وجود زوج تامي سودربرگ و لارس لاگربك به عنوان تيم رهبري، سوئد حتي مي تواند دانمارك و ايتاليا را هم به زانو درآورد. لاگربك گفت: «با مورتن و جوواني موافقم، در گروهي قرار داريم كه تيم هايش بسان هم هستند و هريك در موقعيت صعود قرار دارند. البته از اين كه ناچاريم با دانمارك، همسايه اي كه چه در داخل و چه در خارج از زمين با آنها رابطه خوبي داريم، مبارزه كنيم، متأسفم.
اما اين قرعه است كه فرجام كار را مشخص مي كند. به هر جهت براي راهيابي به وراي اين دور، به سپري كردن سه روز موفق نياز داريم.»
پلامن ماركوف، مربي بلغارستان كه به آن چندان جدي نگريسته نمي شود بر خلاف سايرين از سخن گفتن به كنايه هم طفره مي رود: «براي كشور من حضور در اين مقطع هم بسيار مهم است. قطعاً در قياس با سايرين، چندان با اهميت شمرده نمي شويم اما خوب، مي خواهيم نشان دهيم كه قابليت كسب چند نتيجه خوب را داريم.»
گروه D: چك، لتوني، آلمان، هلند
گروه مرگ. آلمان و هلند، دشمنان قديمي يك بار ديگر در كنار هم قرار گرفتند تا جنجالي ترين بازي دور مقدماتي در گروه D شكل بگيرد. ديك ادودكات كه به مانند ساير مربيان تيم هاي اين دسته، دژم به نظر مي رسيد ،گفت: قرعه بسيار سختي است. ما همديگر را به خوبي مي شناسيم. همواره رقابت بزرگي ميان هلند و آلمان بوده و بر ما است نشان دهيم توان شكست دادن آنها را داريم، همانگونه كه بايد چك را از پيش روي برداريم. لتوني هم ممكن است در نگاه اول تيم ضعيفي به شمار آيد ولي اگر آنها توانسته اند تركيه را در مرحله پلي آف كنار بزنند پس بايد تيم خوبي باشند.
ادودكات درباره رقابت با آلمان، قهرمان سه دوره بازي ها مي افزايد: «هلند و آلمان دو كشور بزرگ هستند و هميشه در تورنمنت هاي بزرگ نشان داده اند از چه كيفيت والايي برخوردارند. بازي بين آنها هيجان زيادي خلق خواهد كرد.»
رودي فولر، برخلاف ادودكات، به ذكر خاطره مسابقه با هلند در سال ۱۹۸۸ و ۱۹۹۰ بسنده مي كند: «خودم در دو بازي از جدال هاي اين دو كشور شركت كرده ام و مي دانم چه هيجاني بر آنها حاكم است. هلند در دور پيش دوم شد اما تنها به اين دليل بود كه در كنار تيمي مثل چك قرار داشت. اين يكي از قوي ترين گروه هاي بازي ها است.»
بي ترديد چك- با تواني كه افزون تر از هلند و آلمان به نظر مي رسد- نيز داعيه تكيه بر تارك اين مجموعه را دارد. اگرچه در ديدار نهايي جام ملت هاي سال ۱۹۹۶، چك با نتيجه دو بر يك مغلوب آلمان شد، اما تيم كنوني با وجود تك خالي نظير پاول ندود حتي ادعاي رسيدن به مقام قهرماني را هم در سر مي پروراند. برتري بر هلند با نتيجه سه بر يك در دور مقدماتي، به خوبي بيانگر اين امر است. كارل براكنر، مربي چك در اين باره تأكيد كرد: «قطعاً چيزهاي زيادي پيرامون هلند و آلمان مي دانيم و اين لتوني است كه بايد راجع به آن اطلاعات كسب كنيم. آنها ممكن است شگفتي ساز جام لقب بگيرند. به هر جهت هر تيمي كه بهتر بازي كند بخت پيروزي خواهد داشت.»
اگرچه لتوني در ميان سه تيم پيشين اصلاً به چشم نمي آيد اما مردان الكساندرس استاركوفس در بازي پلي آف، تركيه، تيم سوم جهان را حذف كردند. او درباره رقيبان خود خاطرنشان مي كند: هر سه تيم قهرمان اروپا شده اند و اين نشان دهنده قدرت آنها است. بازي برابر چنين تيم هاي خوبي يك افتخار است.