|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ديروز پايان نمايشگاه معماري داخلي بود، گرچه آنچنان چشمگير و شگفت آوربه نظر نمي رسيد اما تلا شي بود براي افزايش توقعات ما از زندگي
سيزدهمين حضور ميز و مبل و صندلي
شاهد حضور ۸ شركت خارجي در نمايشگاه بوديم، اما همه بازديدكنندگان بيشتر به دستاوردهاي داخلي توجه داشتند.
|
|
رضا محدث
فقط چهار روز فرصت داشتيد، تا از سيزدهمين نمايشگاه بين المللي مبلمان منزل و اداري و معماري داخلي بازديد كنيد و اين فرصت ديروز به پايان رسيد.اين نمايشگاه با حضور ۱۵۴ شركت داخلي و ۸ شركت خارجي برگزار شد. كشورهايي كه به اين نمايشگاه آمده بودند، تركيه، بلژيك، چين، ايتاليا، آلمان، كره جنوبي و سوئد بودند كه به جز تركيه كه با دو نماينده، شركت كرده بود ساير كشورهاي خارجي، يك نماينده داشتند. اما آنچه كه اهميت داشت، دستاوردهاي شركت هاي داخلي بود.
بازديد
-كار بازديد از سالن ها را آغاز مي كنيم؛ چيزي كه بيشتر به چشم مي خورد مبلمان است، هم اداري و هم منزل. تا چشم كار مي كند ميز است و صندلي. فضاي سالن ها بسيار كوچك است و يا بهتر است بگوييم حجم غرفه ها بسيار زياد است كه اين امكان تفكيك را كمي دشوار كرده است.
به سالن ۳۸ مي رويم، انگار اينجا كمي دلبازتر است و از نظر آزادي فضاي غرفه ها اين سالن، بهترين به نظر مي رسد.
باز هم ملبمان و البته ميز و صندلي هاي مخصوص ادارات.اگر اشتباه نكنم اين سالن شماره ۴۴ بود.
در حال خروج از سالن با چند كارشناس معماري مواجه مي شويم. بهترين فرصت است براي اينكه نظر آنها را راجع به اين نمايشگاه بدانيم.
همه آنها بر اين امر معتقد بودند كه نمايشگاه از كيفيت بالايي برخوردار نيست.
عليزاده كه خود را فوق ليسانس معماري معرفي مي كند مي گويد: شركت هاي زيادي در ايران فعاليت مي كنند كه متاسفانه نمي دانم چرا در نمايشگاه حضور پيدا نمي كنند.
او كيفيت نمايشگاه امسال را نسبت به سال قبل بهتر مي داند ولي او هنوز هم راضي نيست.
در راه خروج، سري هم مي زنيم به سالن ميلاد تا ببينيم در اين سالن چه خبر است.
اينجا گويا سالن ماشين آلات و يراق آلات است. به سراغ طبقه بالا مي رويم. هر دو طبقه بسيار شلوغ است. مردي با موهاي خرمايي رنگ به سراغ خانمي مي رود كه مسوول پاسخگويي راجع به غرفه هاست. آن مرد ايتاليايي خوب انگليسي صحبت نمي كند خانم مي گويد مسوولان سالن نيستند من هم نمي توانم كمكي بكنم چون زبان او را نمي فهمم.
اين ايتاليايي از طرف يك شركت داخلي به نمايشگاه دعوت شده بود و اصلا راه را هم اشتباه آمده بود. صندلي خالي مسوولان سالن هيچ كمكي به اين مرد نمي كند و او براي پيدا كردن سالن به اين طرف و آن طرف مي رود.
او مي گويد: حدود نيم ساعت است كه من در اين سالن سرگردانم و بايد به محل قرار بروم، سرانجام سالن ۴۰ را به او نشان مي دهيم و او مي رود.
نمايشگاه، ديروز كار خود را به اتمام رساند تا سال آينده شايد بتواند نظر مخاطبان خود را بيشتر جلب كند. امسال كه فكر نكنم موفق به انجام اين كار شده باشد.
|
|
|
سبز ساختن؛ آنقدرها هم گران نيست!
|
|
مترجم: هارميك هنبرچيان
در حالي كه معماران و مهندسان ساختمان در حال مشاهده رشدي در درخواست هاي كارفرماياني اند كه مي خواهند پروژه هايشان داراي مدرك(Leadership in Energy and Environmental Design) LEED شود، بسياري به دليل هزينه هاي گزاف به دست آوردن آن، علاقه اي به ساخت وساز سبز ندارند. با اين وجود برخلاف چيزي كه بسياري از سازندگان و مالكين تصور مي كنند، سبز بودن، بسيار آسان و ميسر است و حتي باعث صرفه جويي در خرجهاي درازمدت مي شود. حتي اگر يك سازنده نخواهد درجه بنديLEED را براي ساختمانش به دست آورد، هنوز هم مي تواند تاثير بسزايي در حفظ طبيعت، با اجراي روشهاي قابل تحمل و ارزان، داشته باشد.
استفاده از آب نه از جيب هايمان
ساخت وسازهاي همراه با پياده روها و ديگر سطوح غيرقابل نفوذ باعث جلوگيري از نفوذ آب به زمين شده و از سير طبيعي جريان آب جلوگيري مي كند. براي كاهش آلودگي آب و جلوگيري از وقوع سيل بايد تجهيزات گرانقيمت خاصي نصب شود. يكي از راهكارهاي موجود تعويض آسفالت هاي موجود با مواد نفوذپذيرتر است در حالي كه اين مواد بسيار گران اند.
اما آسان ترين راه در دست طراحان قرار دارد. با طراحي راه ها و پاركينگهاي كافي و مناسب مي توان از جريان يافتن آب روي سطح زمين و آلوده شدن آن جلوگيري كرد. طراحي كردن يك سايت با راههاي كوچكتر و كمتر و پاركينگهاي كوچكتر، تنها باعث صرفه جويي در مصرف مصالح و كم شدن هزينه ها نمي شود بلكه باعث مي شود تا آب به صورت طبيعي جريان يابد و ديگر لزومي به بكارگيري سيستمهاي مخصوص مديريت آبهاي سطحي نيز نباشد يا حداقل نقش آنها را كمرنگ تر مي كند. كم كردن سطح پاركينگها و پياده روها همچنين باعث كاهش حرارت توليد شده از انعكاس گرما از روي اين سطوح مي شود و مي توان در فضاهاي ايجاد شده با كاشت درخت و ايجاد سايه اين اثر را پررنگ تر كرد.
دنياي مواد طبيعي: محلي، ترميم پذير و قابل بازيافت
استفاده از مصالح محلي، ترميم پذير و قابل بازيافت نيز مي تواند باعث سبز شدن ساختمان شود، بدون آنكه هزينه هاي اضافي را در پي داشته باشد. منافع استفاده از ماتريالهاي توليد شده در محل، داراي دو وجه است ؛كاهش انرژي لازم براي حمل و نقل اين مواد به محل و سودهاي اقتصادي كه نصيب خود مردمي مي شود كه در آنجا زندگي مي كنند. اجرا كردن پروژه ها با مواد قابل بازيافت باعث كاهش تقاضا براي منابع جديد مي شود. در عين حال از محيط زيست نيز در برابر آسيب هاي محتمل حفاظت مي شود. درحال حاضر تعداد معدودي مصالح بازيافت شده قابل رقابت با ساير محصولات در بازار موجود است. خيلي از توليدكنندگان لوازم خانگي، محصولاتي را پيشنهاد مي كنند كه از پلاستيكهاي بازيافت شده درست شده اند؛ تعداد قابل ملاحظه اي از پوششهاي خانگي و نرده ها نيز كه از اين مواد بازيافت شده توليد شده اند در دسترس موجود هستند.
بازگشت به طبيعت...
خيلي از كارفرمايان بسيار علاقه مندند تا اطراف پروژه هايشان به طور وسيع و يكپارچه چمن كاري شود تا تصويري بهتر از ساختمانهايشان ايجاد شود و باعث جلب مشتري ها شود. اين محوطه ها كه بي شباهت به زمين هاي گلف نيستند، در هر حال احتياج به آبياري پيچيده، استفاده از آفت كشهاي سمي و كودهاي شيميايي، دارند. تمامي اينها بسيار گران هستند و باعث اتلاف آب و آلودگي محيط زيست مي شوند.
در حالي كه اين چمن كاري همراه با آراستن آن در بسياري جاها براي ايجاد تصويري زيبا از ساختمانها لازم است، مي توان از آنها فقط براي قسمت جلويي ساختمانها استفاده كرد و اجازه داد تا در ساير فضاهاي باقي مانده مانند حياط هاي پشتي و فضاهاي خالي كناري گياهان طبيعي مانند علف هاي هرز بوته مانند و گلهاي وحشي به طور طبيعي برويند. معماران مي توانند به مردم بفهمانند كه اين كار باعث تنوع مي شود و از اتلاف انرژي، آب و آلودگي محيط زيست جلوگيري مي كند و نيز باعث كاهش هزينه ها در درازمدت مي شود.
روشنايي...
انواع آلودگيهاي بصري را نيز مي توان با نزديك شدن به طبيعت از بين برد و از هزينه هاي اضافي حاصل از آن دوري جست. با كنترل هاي پيشرفته حال حاضر، روشنايي را مي توان طوري تنظيم كرد تا نور لازم را در زمان هاي اوج مصرف در اختيار داشت. درست است كه اين كنترلها گران قيمت هستند ولي در درازمدت باعث كاهش صورت حساب هاي برق مي شوند.
طبيعت را به داخل خانه بياوريد
درحالي كه سازندگان، روزبه روز به سمت اين جنبش «سبز» متمايل مي شوند، مالكين خانه نيز مي توانند در اين مورد احساس مسووليت كنند، در حالي كه گوشه چشمي نيز به بودجه خانوادگي خود دارند. به عنوان مثال براي كمك به افزايش سطح آبهاي زيرزميني و حفاظت از منابع آبي، مالكين مي توانند با نصب شبكه هاي مخصوص جمع آوري آب باران و قطع كردن اتصال ناودانها به سيستم فاضلاب، آب جمع شده در پشت بام ها را در اين شبكه ها ذخيره كنند. از اين آب مي توان براي آبياري باغها و پر كردن چاه هاي خشك شده، استفاده كرد. همچنين مي توان آن را به مراكز خصوصي تصفيه آب رساند و آب تميز قابل شرب به دست آورد. سيستم هاي بهتر آبياري نيز مي توانند از اتلاف آب گرانبها و بودجه خانگي جلوگيري كنند. به عنوان مثال، به سادگي مي توان فقط با كاهش مدت آبياري ساليانه از مصرف دهها هزار ليتر، آب، صرفه جويي كرد و احتمالا مقدار كودها و آفت كشهاي مورد نياز را كاهش داد. تقسيم بندي درست محل آبياري نيز مي تواند باعث صرفه جويي در مصرف آب شود. نوع گياهان كاشته شده نيز بسيار مهم است. به عنوان مثال، بوته هاي طبيعي كه در علفزارها مي رويند بسيار كمتر از چمن، احتياج به آب دارند. اين بوته ها، در طول زمان باعث از بين رفتن علفهاي هرز و نگه داشتن رطوبت شده و از روييدن چمنهاي اضافي جلوگيري مي كنند.
اجراي طرحهاي سبز در ساخت وساز، تنها به پول بيشتر نياز ندارد بلكه محتاج تفكر و همكاري و مساعي همگان است. توسعه دهندگان ساختمان كه داراي احساس مسووليت در برابر جامعه و محيط زيست هستند، خيلي ساده و آسان مي توانند به اين جمع بپيوندند. با اين كار هم خود را جزو نگهبانان محيط زيست قرار مي دهند و هم اينكه از بودجه درازمدت خود نگهداري و حفاظت مي كنند.
منبعArchitecture weeic :
|
|
|
«غيبت بازتاب شونده»
در جاي پاي دوبرج
مايكل آراد، معمار آمريكايي، برنده مسابقه بين المللي براي طراحي يادمان قربانيان حملات تروريستي ۱۱ سپتامبر شد.
اين بناي ياد بود كه «غيبت بازتاب شونده» نام دارد و قرار است در محل سابق برج هاي دوقلوي مركز تجارت جهاني ساخته شوند، از دو استخر كم عمق تشكيل شده است كه آب شان به گودال هايي درمركز دو استخر مي ريزد.
نام هاي قربانيان حملات تروريستي ۱۱ سپتامبر در نيويورك و واشنگتن نيز روي ديوارهاي كم ارتفاعي در اطراف اين دو استخر حك خواهد شد، خانواده هاي قربانيان ابراز احساسات چنداني براي اين طرح نكرده اند.
طرح مايكل آراد توسط يك هيات داوران ۱۳ نفره ازميان ۸ طرح فيناليست انتخاب شد.
اين طرح از ميان بيش از ۵ هزار طرح رسيده از ۶۰ كشور جهان به دفتر توسعه منهتن جنوبي انتخاب شده است.
انتظار مي رود كار ساخت اين بناي ياد بود از اوايل سال ۲۰۰۶ آغاز شود.
وارطان گريگوريان، رئيس هيات داوران، درباره اين طرح مي گويد:« اين طرح بياني ساده و در عين حال قدرتمند از جاي خالي برج هاي دوقلو است. بازتابي از غياب با دوفضاي خالي داخل دو استخر كه در واقع جاي خالي دوبرج ويران شده هستند، نمادي تاثيرگذار براي فقدان و ويراني برج هاي دوقلو به حساب مي آيد.»
مايكل آراد نيز با انتشار بيانيه اي، «غرور و هيجان» خود را از برنده شدن طرحش ابراز كرد.
آراد مي گويد: « اميدوارم بتوانم ياد تمام قربانيان اين فاجعه را گرامي دارم و مكاني براي حزن و يافتن معنا خلق كنم.»
آنتوني گاردنر، سخنگوي خانواده هاي قربانيان كه برادرش را در حادثه ۱۱سپتامبر از دست داده است مي گويدطرح تقليل گرايانه ( ميني ماليستي ) آراد، عظمت حادثه ۱۱سپتامبر را منعكس نمي كند.
گاردنر مي گويد:« اين طرح، عقيم و خالي از الهام و اصالت است.»
شماري از مشهورترين بناهاي ياد بود جهان در آمريكا ساخته شده است. ديوار ويتنام با فهرست كشته شدگان جنگ ويتنام و استخر بزرگ اكلاهاماسيتي كه به ياد قربانيان بمب گذاري اكلاهاما ساخته شده است و تصويرآسمان را در خود منعكس مي كند، از جمله مشهورترين اين بناها است.
بناي يادبود مركز تجارت جهاني در واقع تركيبي از عوامل ساده و در عين حال تاثير گذار اين دو بناي ياد بود است.
در شماره بعدي زيباشهر در مورد اين اثر مايكل آراد توضيح كامل خواهيم داد.
|
|
|
مقاوم سازي و حفظ اصالت بنا
محمد حسن رايتي مقدم، مدير بناهاي تاريخي كشور و عضو هيات كارشناسي ميراث گفت: «مهم ترين نكته براي هيات كارشناسي، حفظ اصالت هاي ارگ بم به هنگام بازسازي است، چرا كه اگر اين اصالت ها از بين برود، مقاوم سازي بنا، مفيد نخواهد بود. از سويي ديگر بايد زلزله را در كشور جدي بگيريم. با اين تفكر، نه تنها در بم، بلكه در تمام ايران، بناهاي تاريخي در معرض خطر قرار دارند، البته خطر تنها متوجه بناهاي قديمي نيست. در بم ساختمان هاي جديد دادگستري، ارشاد، اداره ها و تمام مراكز تجاري فرو ريخته است، پس بايد براي اين معضل فكر اساسي كرد.»
به عقيده وي بهتر است هفته مطالعات زلزله تشكيل شود تا كارشناسان نظر و پيشنهادات خود را در اين باره ارائه دهند.
|
|
|
تپه هاي تاريخي زيرآب!
احداث سدهاي سيلوه، چيرآباد در پيرانشهر و اشنويه آذربايجان غربي، توسط سازمان آب كه در مرحله مطالعاتي قرار دارد خطر به زير آب رفتن تپه هاي باستاني را در اين منطقه تشديد كرده است.
رئيس ميراث فرهنگي استان اعلام كرد: با احداث اين دو سد، بخش هايي از آثار باستاني مهم در اين منطقه به زير آب خواهد رفت. خرازي گفت: براي سازمان آب نامه هايي را در اين خصوص ارسال كرده اما هنوز پاسخي دريافت نكرده ايم.با اجراي طرح سدسازي، هفت تپه تاريخي به زير آب مي رود كه مهم ترين آنها تپه هاي زيارتگاه شيخ وش و تپه هاي مجاور آن و تپه ميرآباد است كه مربوط به دوره هاي پيش از تاريخ، دوران تاريخي و هزاره اول ميلادي است.
|
|
|
زيباشهر ما
به «زيبا شهر» همگان را دعوت مي كنيم كه جايي باشدتا، فرياد معمار مهجور مانده به گوش برسد، فريادي كه براي زندگي در زيبايي، مدت هاست از حنجره بيرون آمده اما همگان پنبه در گوش گذاشتند و اعتنايي به وجدان مسوول «معمار» نكردند.
مي خواهيم از متخصصان، معماران، شهر سازان، اساتيد دانشگاه ، مهندسين عمران، طراحان صنعتي، دانشجويان و علا قه مندان كه «زيبا شهر» را خانه خود بدانند و حرف مكتوب خود را در تابلويش بچسبانند.
از همين امروز منتظر مقاله ها و نظراتتان نشسته ايم كه مي توانيد آن را براي ما به آدرس: تهران خيابان ميرداماد، خيابان شهيد حصاري(رازان جنوبي )پلا ك ۳ و يا به آدرس الكترونيكي زيباشهر ارسال كنيد.
|
|
|
پول نبايد داد
بحث داغ زلزله خيز بودن تهران اين روزها از هميشه داغ تر است. شهرداري تهران در خصوص اين مطلب اعلام كرده بود كه شهروندان تهراني براي مقاوم سازي ساختمان ها در برابر زلزله، نياز به پرداخت عوارض به شهرداري ندارند.
شوراي شهر هم بيكار ننشسته و جدي تر از هميشه فعاليت مي كند و لايحه دو فوريتي اعمال سياستِ هاي تشويقي جهت نوسازي املاك واقع در بافت فرسوده در شهر تهران با هدف ايمن سازي تهران در مقابل زلزله را تصويب كرد.
وزارت آموزش و پرورش و سازمان نوسازي مدارس هم براي امر بازسازي اعلام كرد كه مبلغ يك ميليارد تومان براي مطالعه و مقاوم سازي مدارس تهران اختصاص مي يابد.
|
|
|
امن ترين يا زلزله خيزترين
به دنبال چاپ خبرنقاط امن تهران در برابر زلزله، شركت پردازش و برنامه ريزي شهري مركز جغرافيايي شهر تهران با ارسال نمابري توضيح داد: كه در پي انتشار اين خبر در مورد زلزله خيزي سه گسل اصلي تهران كه در آن به يكي از نقشه هاي توليد شده توسط اين مركز اشاره شده، به اطلاع مي رساند: نقشه مذكور صرفا مرتبط با پروژه بلند مرتبه سازي تهران، مصوب شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران است و تفسيرهاي انجام شده جهت امن ترين و يا زلزله خيزترين نقاط تهران توسط خبرنگار مربوطه انجام پذيرفته.
لازم به ذكراست كه مرجع تعيين زلزله خيزي مناطق مختلف شهر تهران گزارش هاي مستند نهادهاي علمي است.
|
|
|
حمام بلورايماني
مرمت اضطراري داخل حمام «بلور ايماني» ملاير در استان همدان كه در اثر مرور زمان و مرمت نشدن آن در طي يك قرن گذشته، دچار فرسودگي شده بود از دي ماه جاري آغاز شد.
اين حمام تاريخي كه ۱۵۰ سال قدمت دارد، مربوط است به دوره قاجار و زيربناي آن در حدود ۹۵۰ متر مربع است كه از دو قسمت جداگانه زنانه و مردانه تشكيل شده و وجود دو طاق ضربي و گنبدي با رنگ كاري و اشكال هندسي بسيار زيبا، ويژگي هاي جالبي به اين بنا بخشيده است.
براي مرمت اين حمام، اعتباري معادل ۲۹ميليون ريال تخصيص يافته است
|
|
|