يكشنبه ۲۱ دي ۱۳۸۲ - سال يازدهم - شماره ۳۲۷۹
رژيم درماني براي بي خوابي
از والدين عزيز تقاضا مي شود مطلب زير به دقت بخوانند. براي خودشان و كودكشان و براي آسايش بيشتر در زندگي لا زم است كه به حد كافي بخوابند
001254.jpg
هم پدرش را زابه را ه مي كند هم مادرش را و هم در نتيجه خودش را. به اين ترتيب كه پدر بخت برگشته و جوان تازه مادر گشته! نوزاد ، آن قدر اذيت شده اند كه فردا دست كم نتوانند درست به بچه رسيدگي كنند. اين مشكل قابل حل است.
سارا صرافي زاده، كارشناس تغذيه 
رژيم غذايي نقش مهمي در درمان اختلالات خوابي دارد، چرا كه مواد غذايي، خود به تنهايي مي تواند علت بسياري از مشكلات بي خوابي باشد. در يك بررسي كه در مورد نوزادان صورت گرفته بود مشاهده شد كه حذف شير گاو از رژيم غذايي اين نوزادان باعث بهبود بي خوابي آنها شده است. بعضي غذاها باعث ايجاد خواب راحت شده در صورتي كه بعضي ديگر، از آن ممانعت مي كنند. مواد غذايي كه براي اين منظور توصيه مي شوند عبارتند از:
مواد غذاهاي غني از كلروفيل مانند سبزيجات برگي سبز (به صورت پخته در آب و يا بخارپز)
- اسپيرولينا و كلورلا (از نظر پروتئين، كربوهيدرات و چربي بسيار غني هستند)
- صدف خوراكي(oyster) كه حاوي مقدار زيادي تركيبات مغذي است و مي توان به عنوان مكمل تغذيه اي از آن استفاده كرد.
- دانه هاي كامل و سبوس دار: گندم سبوس دار، برنج سبوس دار و جو خاصيت تسكين دهنده و آرامش بخش براي دستگاه عصبي و ذهن دارند.
- كربوهيدرات ها باعث افزايش مقدار سرتونين مي شوند. سرتونين شرايط را براي خواب بهتر فراهم مي كند.
- قارچ 
- ميوه جات، به خصوص ليمو كه باعث آرامش ذهن مي شود.
- شويد و ريحان 
غذاهايي مانند نان و بيسكويت هاي كراكر كه حاوي مقدار زيادي كربوهيدرات پيچيده هستند اثرات مثبتي در ايجاد خواب دارند، چرا كه اين مواد باعث افزايش سرتونين شده و از اين طريق در بهبود خوابيدن موثرند.
يك ليوان شير گرم همراه با مقداري عسل، يك درمان موثر و قديمي جهت بي خوابي است. شير حاوي تريپتوفان بوده و وقتي اين ماده در بدن به سرتونين تبديل مي شود موجب خواب شده و از بيدار شدن جلوگيري مي كند.
از قديم الايام كاهو براي يك خواب راحت و خوب توصيه مي شده و امروزه نيز چنين است. اگر شما از بي خوابي رنج مي بريد توصيه مي كنيم كه مقداري كاهو در برنامه غذايي عصرانه خود قرار دهيد. وعده غذايي بايد شامل حبوبات، بادام زميني، مخمر (ماءالشعير)، مرغ يا ماهي باشد. اين غذاها حاوي ويتامين ۳ B(نياسين) هستند. نياسين در سنتز سرتونين شركت دارد و باعث خواب مناسب مي شود. اگر مقداري آب ليمو ترش و يا ليمو شيرين به كاهو اضافه كرده و آن را ميل كنيد به مراتب بهتر از استفاده از قرص هاي خواب آور است.
غذاهايي كه بايد از آنها پرهيز كنيد:
- قهوه، چاي، غذاهاي تند و ادويه دار، كولا، شكلات، داروهاي محرك، الكل، افزودني 
- كربوهيدرات هاي تصفيه شده (اين مواد باعث كاهش ويتامين هاي گروهB در بدن مي شوند)
نگهدارنده ها
- مواد غيرآلي كه ممكن است تركيباتي از آفت كش ها داشته باشند.
- مواد غذايي كنسرو شده و مواد خوراكي كه ممكن است مسموميت هاي فلزي (از طريق قوطي بسته بندي) ايجاد كنند.
- شكر و قند و مواد غني از قند و كربوهيدرات هاي تصفيه شده، اين مواد باعث افزايش سطح قند خون شده و ممكن است انرژي زيادي توليد كنند، در نتيجه فرد با اختلال خواب مواجه مي شود.
- غذاهايي كه توليد نفخ كرده و حالت ترش كردن را در فرد به وجود مي آورند، اين غذاها شامل غذاهاي چرب و تند، طعم دهنده هاي سيردار، لوبيا، خيار و در بعضي موارد بادام زميني است.
-غذاهايي مثل گوشت قرمز كه حاوي مقدار زيادي پروتئين هستند، مي توانند از طريق جلوگيري از سنتز سرتونين باعث سرزندگي فرد شده و خواب را بر هم بزنند مونوسديم گلوتامات كه معمولا در غذاهاي چيني وجود دارد، در بعضي از افراد باعث اختلال خواب مي شود.
- از كشيدن سيگار و مصرف هر نوع دخانيات بپرهيزيد. در هنگام سيگار كشيدن ممكن است يك حالتي از آرامش به وجود آيد (به صورت كاذب) ولي بايد بدانيد كه نيكوتين موجود در سيگار يك محرك عصبي تلقي مي شود و باعث اشكال در خواب مي شود.
- نوشيدني هاي الكلي و كافئين براي خواب راحت ايجاد اختلال مي كند. از مصرف كافئين در هر فرم (چاي، قهوه، نوشابه كولادار، شكلات) قبل از خواب جدا بپرهيزيد.
- حساسيت و اثر كافئين از فردي به فرد ديگر تفاوت دارد. اين قضيه بستگي به خروج كافئين از بدن دارد. گاهي مقدار خيلي كم كافئين هم كه در قهوه هاي بدون كافئين و يا شكلات وجود دارد مي تواند سبب بي خوابي در افراد شود.
- الكل باعث بي خوابي هاي فراوان مي شود، به علاوه براي توليد آدرنالين، الكل از حمل تريپتوفان به مغز جلوگيري مي كند و چون مغز براي توليد سرتونين به تريپتوفان وابسته است (سرتونين نوروترنسميتر براي ايجاد خواب است) در نتيجه الكل باعث ايجاد اختلال در سطوح سرتونين شده و خواب را در بعضي افراد بر هم مي زند.
از افزودن مواد مختلف به مقدار زياد به غذا بپرهيزيد و نيز از مصرف مقدار زياد غذا در شب خودداري كنيد.
توصيه ها
اگر مي خواهيد راحت تر به خواب برويد، از غذاهاي پركربوهيدرات، بيشتر استفاده كنيد و از مواد غذايي كه حاوي مقدار زيادي پروتئين هستند ۱ تا ۲ ساعت قبل از ورود به رختخواب بپرهيزيد. در عصر (گوشت بوقلمون)، موز، انجير، خرما، ماست، شير، ماهي تن، بيسكوئيت هاي سبوس دار و يا كره بادام زميني مصرف كنيد. اين غذاها حاوي مقدار زيادي تريپتوفان هستند و باعث تحريك خواب مي شوند. خوردن گريپ فروت قبل از خواب بسيار مفيد است.از مصرف پنير، شكلات، بادمجان، سيب زميني، كلم خرد شده نمك زده، شكر، سوسيس، اسفناج و گوجه فرنگي، بپرهيزيد. اين مواد حاوي تيرامين بوده و باعث آزاد شدن نوراپي نفرين مي شود. (نوراپي نفرين محرك مغز است).سيستم گوارش در شب، آهسته تر كار مي كند، بنابراين از مصرف مقدار زيادي غذا در زمان خواب خودداري كنيد.
چگونه از كاهش قند خون در شب جلوگيري كنيم 
كاهش سطح قند خون در شب يكي از عوامل بي خوابي است. وقتي قند خون پايين مي آيد باعث توليد يك سري هورمون در بدن شده و اين هورمون ها سطح گلوكز خون را تنظيم مي كند. اين تركيبات باعث تحريك مغز مي شود و اين زماني است كه بايد غذا خورده شود.
بسياري از افراد از اختلال متابوليسم كربوهيدرات ها رنج مي برند، چرا كه مقدار زيادي كربوهيدرات تصفيه شده مصرف مي كنند. بهترين غذا در زمان قبل از خواب براي جلوگيري از كاهش قند خون حريره بادام، غلات و دانه هاي سبوس دار، نان هاي سبوس دار و ديگر كربوهيدرات هاي پيچيده هستند. اين مواد از طريق تحريك توليد سرتونين باعث خواب راحت مي شوند.
تاثير ويتامين و مواد معدني در بي خوابي 
كمبود ويتامين، مواد معدني، آمينواسيد و آنزيم ها مي تواند باعث اختلال در خواب شود. كمبود كلسيم، منيزيم، ويتامين هاي گروهB ، اسيدفوليك و ملاتونين، مي تواند در خواب اشكال ايجاد كند.
مواد زير مواردي هستند كه مي توانند به خواب راحت كمك كنند؛
كلسيم: وقتي در غذا وجود داشته باشد خاصيت آرام بخش را در غذا توليد مي كند. كمبود كلسيم در بدن باعث خستگي و بي قراري مي شود. ۶۰۰ ميلي گرم كلسيم براي بزرگسالان اثر آرام بخش دارد.
منيزيم: دوز در حدود ۲۵۰آن به خواب كمك مي كند. كمبود منيزيم مسوول آن دسته از مشكلات عصبي است كه از خواب جلوگيري مي كند. غذاهاي غني از منيزيم شامل، سبوس گندم، بادام، پسته و شيره چغندر كه بيشتر شكر آن را گرفته باشند (سياه شيره).
توجه: كمبود كلسيم و Mg (منيزيم) مي تواند باعث گرفتگي هاي عضلاني در طول شب شود. كلسيم و منيزيم اثرات آرام كننده بر روي مغز دارد. كلسيم و منيزيم ۴۵ دقيقه قبل از خواب اثرات تسكين دهنده دارد. نسبت ۲ به ۱، يعني ۵۰۰ ميلي گرم كلسيم و ۲۵۰ ميلي گرم منيزيم در قرص يا كپسول ويتامين هاي گروهB اثرات تسكين دهنده بر اعصاب دارد.
ويتامين ۶B
مكمل ۵۰ تا ۱۰۰ ميلي گرم در روز مي تواند به بي خوابي كمك كند. ۱ قاشق غذاخوري از مخمر، منبع خوبي از ۶B است. آميختن آن در يك ليوان آب ميوه مي تواند مفيد باشد.
ويتامين۱۲B
اين ويتامين نيز در درمان بي خوابي موثر است. مكمل ۲۵ ميلي گرم ويتامين ۱۲B همراه با۰۰۱mg اسيد پنتوتنيك (۵(B مي تواند به عنوان درمان بي خوابي استفاده شود. اسيد پنتوتنيك (۵(B براي كاهش استرس مفيد است. منابع خوب ويتامين هاي گروهB عبارتند از: كبد، دانه هاي سبوس دار، جوانه گندم، تن ماهي، گردو، بادام زميني، موز، تخمه آفتابگردان و سياه شيره.
اينوزيتول: اينوزيتول، خوابREM را افزايش مي دهد. مصرف۰۰۱mg روزانه در زمان خواب مفيد است.
كروميوم: كروميوم براي افرادي كه مشكلات قند خون دارند و معمولا در طول شب بيدار هستند، مفيد به نظر مي رسد. مخمر ماءالشعير منبع خوب كروميوم است. اگر شما مي توانيد مكمل مصرف مي كنيد، ۲۵۰ تا ۵۰۰ ميكروگرم، ۲ بار در روز مفيد است.
تريپتوفان :(L-Tryptophan)تريپتوفان يك اسيد آمينه است و در سنتر پروتئين نقش كليدي دارد. تريپتوفان در مغز به سرتونين تبديل مي شود. سرتونين به طور طبيعي باعث خواب مي شود. همچنين تريپتوفان باعث توليد ملاتونين شده و اين هورمون باعث تنظيم ساعت بيولوژيكي بدن مي شود L-Tryptophan) .)در شير و گوشت بوقلمون وجود دارد. مطالعات نشان مي دهدL-Tryptophan در همه افراد موثر نيست و اين خاصيت فقط در تعدادي، اثر خواهد داشت.
فسفاتيريل سرين: فسفاتيريل سرين يك اسيدآمينه است و باعث تنظيم كورتيزون توليد شده توسط آدرنال مي شود. اين ماده براي افرادي مفيد است كه در اثر استرس، بدن آنها كورتيزون زياد توليد كرده و در نتيجه دچار اختلال خواب شده اند. معمولا مقدار كورتيزون در صبح جهت بيدار شدن افزايش مي يابد. كورتيزون در افرادي كه استرس زياد دارند، به مقدار فراوان وجود دارد و از خواب شبانه جلوگيري مي كند.
سرتونين: سرتونين عامل اصلي توليد خواب است. بدن ما سرتونين را با استفاده از اسيدآمينه تريپتوفان سنتز مي كند. تريپتوفان زمان به خواب رفتن را كوتاه مي كند. عامل موثرتر در اين امر ۵ هيدروكسي تريپتوفان(۵-HTP) است.
اين ماده نوعي از تريپتوفان است كه يك مرحله سرتونين نزديك تر است۵-HTP) .)در بسياري از موارد مطالعه و ثابت شده در درمان بي خوابي بسيار موثر است. براي تاثير بهتر(۵-HTP) ، آن را با يك منبع غني از كربوهيدرات مانند ميوه و آب ميوه در هنگام خواب ميل كنيد. فراموش نكنيد كه دريافت مقدار كافي ويتامين هاي گروهB ، نياسين و منيزيم همراه با(۵-HTP) بسيار مهم است. اين مواد، كوفاكتورهاي ضروري براي تبديل(۵-HTP) به سرتونين هستند.
ملاتونين: ملاتونين يك هورمون خواب است و مطالعات نشان داده اند كه ملاتونين هم در اطفال و هم در بزرگسالان موثر است. اما ملاتونين در موقعي باعث رفع اختلال خواب مي شود كه اين هورمون در بدن كاهش پيدا كرده باشد. اگر كمبود ملاتونين در بدن ديده نشود، درمان با اين ماده بدون اثر خواهد بود. اگر ملاتونين بدون بررسي تجويز شود باعث اختلال ريتم قلب مي شود.
در چه مواقعي نبايد ملاتونين مصرف كنيد:
- خانم هاي حامله و شيرده 
- افراد زير ۳۵ سال 
- فردي كه دچار سرطان خون يا مشكلات سيستم ايمني است.
- فردي كه دچار مشكلات كليه است.

خورد و خوراك
ما و دوستان خانگي مان
001251.jpg
ما در تمام طول سال« با كنه» و «كك »روبه رو هستيم. هرچه هوا گرم تر شود درختان سريعتر رشد كرده، روزها بلندتر شده و شرايط براي رشد و توليدمثل اين حيوانات مساعدتر مي شود. بخصوص زماني كه حيوانات خانگي بيشتر به محيط خارج رفته و با اين انگل ها كه به نام انگل هاي خارجي معروفند، بيشتر تماس مي يابند. تا زماني كه اين گروه از حشرات توليدمثل و تكثير مي كنند، لارو كنه ها و ساس ها به وجود مي آيند.
اگر كسي حيواني خانگي بخصوص سگ دارد احتمالا در قسمتهايي از بدن او كنه ها را ديده است، اگرچه شيوع بيماري در گربه ها در مقايسه با سگ ها خيلي كم است اما گربه ها نيز در امان نيستند.
اگر گربه يا سگ شما با محيطي كه احتمال آلودگي با كنه ها وجود دارد، در تماس است حتما آن را معاينه كنيد.
كنه ها همه جا و در حيوانات مختلف وجود دارند ،لارو ساس ها در بيشه ها، علفزارها و جنگلها يا محيط اطراف سكونت شما فراوان هستند.
لارو كنه يا ساس از بدن حيوانات خانگي يا حتي از بدن خود ما نيز تغذيه مي كنند. زماني كه ما به تنهايي و يا با حيوان خانگي در علفزارها راه مي رويم كنه ها با بدن ما يا بدن حيوان ما تماس پيدا كرده و چرخه حياتشان ادامه مي يابد. در واقع ما يا حيوان ما ،ميزبان خوبي براي آنها هستيم.
گردش خون ما منبع تغذيه  مناسبي براي آنها است. آنها مدتي به اين حال باقي مانده و سپس جدا شده و در شرايط مناسب شروع به توليدمثل و تكثير مي كنند. لخته خون در قسمتهايي از بدن ما بخصوص ناحيه قوزك پا منبع مناسبي براي تغذيه آنها است.
اما يكي ديگر از دلايل تمركز ما درباره كنه ها انتقال بسياري از بيماريهاي خطرناك توسط آنها است.
اين انتقال، مستقيم و از طريق تغذيه آنها از بدن ما يا حيوانات خانگي است. بنابراين ما بايد توجه خاصي به حيوانات خانگي خود داشته باشيم. چرا كه اگر اين حيوانات به كنه ها آلوده شوند نه تنها بيمار مي شوند بلكه باعث انتقال بيماري به محيط خانه و افراد خانواده نيز مي شوند. از بيماري هاي مهمي كه توسط كنه ها به انسان و سگ منتقل مي شود مي توان به بيماريLyme يا بورليا Borreliosis و بيماري ارليشياEhrlichia اشاره كرد. بيماري ارليشيا به انسان منتقل مي شود.
زماني كه شما روي پوشش بدن حيوان دست مي كشيد احساسي مثل يك ضربه هنگام چسبيدن كنه ها به شما دست مي دهد. مطمئنا هنگام جستجو در لاي انگشتان خود يا اطراف گوشهاي حيوان اين موجودات را مشاهده خواهيد كرد.
خوشبختانه بيماري هايي كه توسط كنه ها ايجاد مي شود با برنامه ريزي اصولي قابل پيشگيري است.
درمان بيماري هايي مانندLyme يا ارليشيا با دارو مشكل است.
ولي بهترين راه براي درمان اين بيماريها پيشگيري است.
عليرضا دادمند - دامپزشك 
www.Yahoo.com منبع

گوگرد مس خون را از بين مي برد
001242.jpg
نتايج يك پژوهش دامپزشكي نشان مي دهد كه نبود گوگرد در جيره غذايي، كمبود مس خون را از بين مي برد.
در پژوهشي كه توسط «محمد نوري» و «محمد راضي جلالي»، از اعضاي هيات علمي دانشگاه چمران، درباره بررسي اوليه كمبود مس در خاك، گياه و خون گوسفندان مناطق گوناگون خوزستان انجام گرفته، مشخص شد كه نسبت مس به موليبدنم در جيره غذايي بالاتر از دو و گوگرد آن بين ۲۴۰ تا ۲۵۰ در تغيير بود. بالا بودن نسبت مس به مولبيدنم و پايين بودن در علوفه مرتعي شايد عامل مهمي در عدم مشاهده كمبود مس در گوسفندان استان باشد.

علت نارسايي مادرزادي قلب
001245.jpg
نوزاداني كه با نارسايي قلبي متولد مي شوند توجه داشته باشند كه علت اين مشكل آنها در جهش يك ژن ناقابل است.
بر اساس آخرين يافته هاي دانشمندان آمريكايي و نابغه هاي چشم بادامي (ژاپني)، اين كشف كه مربوط به جهش ژن موسوم به ۴GATA است، نقص هاي جداري قلب را سبب مي شود.
پزشكان اميدوارند با كشف اين ژن، قادر به اصلاح اين نارسايي پيش از تولد نوزادان شوند.
نوزادان آينده اصلا ً نگران نباشيد كه بالا خره با پيشرفت علم،دست كم شما با قلبي سالم متولد خواهيد شد.

شايع ترين دليل تولد كودكان نابينا
001248.jpg
اين قدر با فاميل هايتان وصلت نكنيد! چون بيماري هاي ارثي و ازدواج هاي فاميلي درصد قابل توجهي از علل ابتلا به نابينايي را تشكيل مي دهند و با مشاوره ژنتيك مي توان از پيدايش بسياري از آنها پيشگيري كرد. يك كارشناس، به خبرگزاري مهر گفت كه اين بيماري ها طيف وسيعي از عوارض چشمي از قبيل نواقص پلكي، چپ چشمي، آب مرواريد و مانند آنها را دربرمي گيرد كه بسياري از آنها علاج موثري ندارند. در صورت وجود بيماري هاي ارثي در هر كدام از زوجين، ابتلاي يكي از فرزندان به بيماري ارثي ممكن است بنابراين در صورت اقدام به ازدواج فاميلي، مشاوره ژنتيك كاري كم ضرر و پرسود است. با اين روش، درصد احتمال تولد فرزندان مبتلا به بيماري چشمي توسط متخصص، مشخص مي شود.

درمانگاه
ايرانشهر
تهرانشهر
جهانشهر
حوادث
در شهر
زيبـاشـهر
سفر و طبيعت
|  ايرانشهر  |  تهرانشهر  |  جهانشهر  |  حوادث  |  در شهر  |  درمانگاه  |  زيبـاشـهر  |  سفر و طبيعت  |
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |