هرچقدر پيشرفت فناوري اطلاعات، صاحبان صنايع ديگر را به وجد مي آورد، صاحبان صنعت سينما و موسيقي از خيلي از دستاوردهاي IT دلخورند. آن از DVDها كه كپي هاي محشر و باكيفيت فيلم ها و موسيقي هاي روز را در عرض سه سوت در دنيا مي چرخانند، اين هم از اينترنت برنامه هاي اشتراك فايل.
مخترعان فناوري DVD آن اوايل مي گفتند دنيا را به هفت قسمت تقسيم مي كنند و براي هر كدام سيستم متفاوتي براي ضبط و بازيابي اطلاعات روي DVDها در نظر مي گيرند، اما اين موضوع عملاً يك سال هم دوام نياورد و خيلي ها كه سودشان را در كپي هاي غيرمجاز، سي دي و دي وي دي مي ديدند، متخصصان كاركشته اي را بسيج كرده اند كه كدها را بشكنند و از دي وي دي ها كپي بگيرند.
در اينترنت هم براي اولين بار نرم افزاري به نام Napster امكان به اشتراك گذاشتن فايل ها را براي كاربران اينترنتي فراهم مي كرد و در اين ميان جذاب ترين فايل ها قطعاً فيلم ها و قطعات موسيقي بودند. بعد از شكايت صاحبان صنايع موسيقي با استناد به قانون حمايت از مالكيت هاي معنوي (كپي رايت)، Napster تعطيل شد. اما نمونه هاي خوش آب و رنگ تر، جديدتر و سريع تري مثل كازا و ديگران وارد بازار شدند و حالا ديگر با قوي تر شدن اتصالات اينترنتي خيلي ها علاوه بر موسيقي، فيلم هم دان لود مي كنند.
شايد براي ما ايراني ها كه هيچ وقت پول درست و حسابي براي نرم افزار، كاست موسيقي و فيلم نپرداخته ايم و ماكزيمم خرج آنها براي ما ۲۵۰۰ تومان (پول CD) بوده اين موضوع دردناك و قابل درك نباشد. اما چشم هايتان را ببنديد و فكر كنيد مثلاً يك دي وي دي به ارزش ۲۵۰ دلار را مجاني دان لود كنيد...
خب قبول كنيد براي توليدكنندگان زور دارد ديگر...
آيا ما بايد خوشحال باشيم كه در بازار كامپيوترمان نرم افزارها و سيستم عامل ها و بازي هاي رنگ وارنگ با قيمت نازل وجود دارند؟
اين كه ويندوز با آن همه يال و كوپال به جاي ۳۰۰، ۴۰۰ دلار فقط اندازه پول يك سي دي خام به اضافه هزينه كپي كردن آن براي ما ارزش دارد واقعاً خوب است يا بد؟
راستش را بخواهيد ما هم مثل شما ديگر عادت كرده ايم كه بابت نرم افزار پول ندهيم و فكر مي كنيم «مگه ديوونم» اما واقعيتش اين است كه اتفاقاً اين موضوع خيلي جاها به ضرر ما تمام شده است.
بخشي از آن عدم پشتيباني نرم افزارها از سوي توليد كنندگان است، اينطوري مي شود كه هر از گاهي ويندوزها مي پرد و با خودش كلي از برنامه ها و اطلاعات مورد نيازمان را مي برد، صدايمان هم در نمي آيد و خيلي شيك دوباره فرمت مي كنيم و ويندوز نصب مي كنيم و خيلي چيزهاي ديگر آيا مي دانيد اگر اين اتفاق براي كامپيوتر كه ويندوز را به طور قانوني و با حق امتياز نصب كرده مي افتاد، مي شد پدر صاحب مايكروسافت را در آورد؟ حالا به نظر شما اين هنگ كردن هاي پياپي، اشكالات مكرر و نبود يك پشتيبان مناسب به اين مي ارزد كه ما پولي بابت نرم افزارها پرداخت نكنيم. اين تازه هيچ ربطي به بحث حمايت از توليد كنندگان داخلي مان ندارد، تصور كنيد خودتان يك نرم افزار نوشته و به بازار فرستاده ايد، درست در لحظه اي كه منتظريد حق الزحمه خودتان را با برگشت پول از فروش سي دي هاي محصولتان بگيريد، چشمتان به جمال نرم افزار خودتان در حالي كه قفلش شكسته و صد بار كپي شده روشن مي شود.
به نظر مي رسد سياستگذاران عرصه اينترنت و فرهنگ كشور بايد آرام آرام بستري فراهم كنند تا به سوي امضاي معاهده كپي رايت برويم اين هم به نفع ما است، هم به نفع توليد كنندگان.
اينترنت سريع ديگر يك آرزو نيست
خطوط پرسرعت اينترنتي به زودي در ايران هم واگذار مي شوند و آرزوي ديرينه كاربران ايراني برآورده مي شود.
يك هفته پيش از استيضاح وزير پست بود كه موافقت اصولي دو شركت سرويس دهنده اينترنت پرسرعت (PAP) مورد تاييد قرار گرفت اما هنوز ۱۶۰ شركت ديگر در انتظار دريافت اين مجوز بودند تا اين كه هفته پيش نام ۱۱ شركت ديگر به اين ليست اضافه شد.
وزارت پست از ميان درخواست هاي ۳۸ موسسه كه نسبت به تكميل فرم مربوطه اقدام كرده بودند پس از بررسي شرايط متقاضيان ۱۱ شركت «آريا جهان گستر»، «آريا رسانا تدبير»، «عصر دانش افزار»، «داده پردازي فن آرا»، «لايزر»، «فناوري علمي خاورميانه»، «گسترش ارتباطات تامين»، «پارس آن لاين»، «فناوري هرد»، «مهرگان دانش پژوه» و «سگال نت» را لايق دريافت موافقتنامه اصولي دانست.
و درست چند روز بعد خبري مطرح شد مبني بر صدور اولين پروانه نصب، راه اندازي و بهره برداري از شبكه ملي انتقال داده ها با پهناي باند پرسرعت (Broadband) در ايران.
هدف از صدور اين پروانه، كه به شركت پارس آن لاين اعطا شده است، ايجاد شبكه هاي مجازي خصوصي، وي پي ان، براي مصرف سازمان ها، بانك ها و شركت هاي دولتي و خصوصي است. از جمله ديگر كاربردهاي شبكه با پهناي باند پرسرعت، ارايه خدمات سريع اينترنت، تلفن بين المللي، خدمات صوتي و تصويري و ويديو كنفرانس است.
عبدا... فاتح، مديرعامل شركت پارس آن لاين، به خبرگزاري هايي چون AFP و بي بي سي گفت: شركت هاي زيادي براي دريافت مجوز تقاضا داده بودند كه اولين مجوز از سه مجوزي كه قرار است صادر شود به اين شركت داده شده است.
شركت پارس آ ن لاين، كه يك شركت خدمات اينترنتي و مكالمات بين المللي است، تلاش دارد تا يك ماه آينده استفاده از شبكه ملي داده ها با پهناي باند پرسرعت را آغاز كند.فاتح همچنين گفت كه بهاي اين خدمات جديد، با توجه به هزينه هاي شبكه انتقال داده ها تعيين خواهد شد. مديرعامل شركت پارس آن لاين همچنين گفت: ارايه شبكه انتقال داده هايي با پهناي باند پرسرعت فقط به شهرهاي عمده محدود نيست و طبق اين مجوز حداقل بيست شهر بزرگ و كوچك در سراسر ايران بايد پوشش داده شود.