علي شاكري: همه كارشناسان داخلي و خارجي متفق القول بر اين عقيده اند كه هندبال ايران با جوانان مستعدش مي تواند يكي از قدرت هاي برتر اين رشته در آسيا باشد.
ورزشي كه در سال هاي اخير با وجود كم كردن فاصله اش با قطب هاي اين رشته به آنچه كه استحقاقش را داشت نرسيد. در چند سال گذشته بارها و بارها شاهد حضور موفقيت آميز تيم هاي هندبال ايران چه در سطح ملي و چه در سطح باشگاهي بوده ايم كه با وجود راهيابي به جمع تيم هاي برتر در آخرين لحظه از دستيابي به مدال و عنوان محروم مانده اند. اين كه چگونه تيم ملي ايران با وجود حضور در مرحله نيمه نهايي هندبال بازيهاي آسيايي ۱۹۹۸ بانكوك و يا اين كه فولاد مباركه قهرمان باشگاه هاي ايران با وجود راهيابي به جمع چهار تيم برتر مسابقات باشگاه هاي آسيايي درست در مراحل پاياني در پاي سكوي افتخار دستشان از مدال كوتاه مي ماند، بحثي است كه مي خواهيم به آن بپردازيم.
واقعيت آن كه اگر چه هندبال به نسبت ساير همتاهاي گروهي اش چون فوتبال، واليبال و بسكتبال از پيشينه كمتري برخوردار است، اما نكته اي كه باعث عقب ماندگي اين رشته شده هيچ ربطي به سابقه ندارد، بلكه كمبود اعتبارات و منابع مالي در كنار تماس هاي بين المللي موجب شده تا اين ورزش نتواند كاملاً در سطح بين المللي و قاره اي استعدادهايش را شكوفا كند. هندبال براي دستيابي به مدال حتي راه آسان تري نسبت به واليبال و بسكتبال دارد، اما نگاه جدي تري را به خصوص از سوي مسئولان ورزش طلب مي كند كه بايد حوائج اوليه اش را برآورده سازند. هيچ كس نمي تواند منكر حركت روبه جلوي اين ورزش در سالهاي اخير شود، اما آنچه كه دست و پاي مسئولان اين ورزش را بسته است كمبود بودجه، تبليغات، حمايت بخش خصوصي و سالن اختصاصي است.هندبال ورزشي است كه در صورت مهيا بودن مقدمات اوليه به راحتي قادر به كسب عناوين درخشان است. در همين رابطه مي خوانيد نظرات تني چند از دست اندركاران اين ورزش را در گفتگو با ايرنا كه مي تواند بيانگر گوشه اي از مشكلات اين ورزش باشد.
جمعي از ورزشكاران، دست اندركاران و مربيان رشته هندبال مهم ترين مانع پيشرفت اين رشته ورزشي را كمبود بودجه و سرمايه گذاري مالي مي دانند. اين عده معتقدند: با سرمايه گذاري مناسب و تخصيص اعتبارات لازم مي توان تنگناهاي رشته هندبال را رفع كرد و با جذب ورزشكاران مستعد، برگزاري اردو و ارتقاء كيفي سطح دانش مربيان زمينه رشد اين رشته ورزشي را فراهم كرد. سرپرست تيم ملي هندبال جوانان ايران با تأكيد بر برگزاري اردوهاي خارجي گفت: برگزاري اردوهاي خارجي در آشنايي بازيكنان با تكنيكهاي مختلف، كاهش استرس و افزايش تجربه ورزشكاران نقش عمده اي دارد. «منوچهر حيدري» افزود: استفاده از مربيان خارجي و حضور مربيان داخلي در دوره هاي مربيگري نيز در پيشرفت هندبال كشور نقش بسزايي دارد كه اين مهم با وجود اعتبارات محقق خواهد شد.
وي افزود: هم اينك فدراسيون هندبال همه توان خود را به كار گرفته تا فاصله هندبال ايران نسبت به كشورهاي مطرح اين رشته در دنيا روز به روز كمتر شود.
حيدري اضافه كرد: با وجود توانايي و استعداد خوب بازيكنان هندبال كشور، سازمان تربيت بدني بايد فدراسيون هندبال را به نحو مطلوب ياري كند. مربي تيم ملي هندبال ايران تنها مشكل هندباليست هاي جوان كشور را نداشتن تجربه دانست و گفت: اين مشكل با برنامه ريزي فدراسيون هندبال با شركت در مسابقات داخلي، خارجي و بين المللي برطرف خواهد شد. «علي حبيبي» افزود: به دليل نبود منابع اعتباري، بسياري از شهرستانها فاقد سالن ورزشي استاندارد و جاي مناسب تماشاچي است كه اين امر به مشكلي براي رشد هندبال كشور تبديل شده است.
وي با انتقاد از انعكاس نامطلوب و توجه صدا و سيما به اين رشته گفت: عدم پوشش اخبار و گزارشهاي هندبال در اين رسانه باعث كمرنگي سرمايه گذاري بخش خصوصي در آن شده است.
دروازه بان تيم شهرداري كرمان گفت: فدراسيون هندبال در برگزاري مسابقات داخلي جوانان و نوجوانان عملكرد خوبي داشته ولي در سطح بين المللي به دليل كمبود بودجه، ضعيف عمل مي كند.
شهداد مرتجي افزود: نداشتن ارتباط با تيمهاي خارجي و شركت نكردن در پيكارهاي بين المللي موجب يكنواختي در بازي هاي داخلي شده است.
وي گفت: فدراسيون هندبال براي برگزاري مسابقات بين المللي بايد با تهيه و تأمين جوايز چشم گير زمينه دعوت از كشورهاي صاحب نام و مطرح در اين رشته را فراهم سازد.
مرتجي افزود: قهرمانان اين رشته فقط از طريق باشگاهها حمايت شده و توجه سازمان تربيت بدني به آنها كمرنگ است.
مرتجي نداشتن بيمه عمر و بازنشستگي را يكي از دغدغه هاي فكري ورزشكاران دانست و پيشنهاد داد، مسئولان براي تشكيل كانون و انجمن ويژه حمايت از قهرمانان رشته هاي مختلف ورزشي به ويژه هندبال چاره انديشي كنند.
كاپيتان تيم هندبال جوانان ايران گفت: براي ياري رساندن به فدراسيون هندبال، صدا و سيما بايد بخشي از سود پخش برنامه هاي مسابقات ورزشي را به فدراسيون پرداخت كند.
«محمدرضا رجبي» افزود: در اكثر كشورها، رسانه هاي مختلف به همه ورزشها اهميت يكسان مي دهند، به همين دليل پيشرفت ورزشي آنان در سطح خوبي قرار دارد، اما در ايران رسانه ها تنها به رشته فوتبال توجه دارند.
وي گفت: اگر فدراسيون هندبال از وضعيت مالي خوبي برخوردار بود، در مسابقات بين المللي دهه فجر در اراك به جاي شركت دو تيم خارجي، حضور تيم هاي بيشتري را فراهم مي كرد.
سرمربي تيم ملي هندبال جوانان نيز گفت: وضعيت هندبال كشور نسبت به چند سال گذشته پيشرفت خوبي داشته است.
«سرگي ليكو لينكو» گفت: قد و اندازه بازيكنان ايراني نسبت به كشورهاي مطرح خارجي كمتر است كه اين امر موجب ناكامي در مسابقات بين المللي شده است.
وي افزود: پيشرفت هندبال ايران و مطرح شدن بازيكنان داخلي اين رشته در خارج بستگي به سرمايه گذاري مالي، علمي و اصولي سازمان تربيت بدني و تلاش بي وقفه فدراسيون هندبال بستگي دارد.
وي حضور و شركت تيم هاي رده هاي سني مختلف به ويژه نوجوانان و جوانان در مسابقات خارجي براي توسعه هندبال كشور را ضروري ارزيابي كرد.