كمتر ازچهارروز به انتخابات مجلس هفتم مانده وچهره شهرها و ساير نقاط كشور رنگ ديگري به خود گرفته است . تجربه نشان داده است كه حجم عظيم تبليغات انتخاباتي در روزهاي پاياني فرصت قانوني صورت مي گيرد از اين روي بايد منتظر بود تا طي روزهاي آتي فضاي شهرهاي كشور آكنده از پوسترها و تراكت هاي تبليغاتي شود. اما شواهد نشان مي دهد كه نحوه و شدت تبليغات انتخاباتي در اين دوره با دوره هاي گذشته انتخابات مجلس تفاوت دارد.
در نخستين دوره هاي انتخابات مجلس مرزي بين ستادهاي تبليغاتي به عنوان عوامل تأثيرگذار بر رأي دهندگان با شهروندان وجود نداشت به گونه اي كه غالب شهروندان خود در نقش مبلغان كانديداها عمل مي كردند.
از انتخابات مجلس سوم به بعد، اين تفكيك نقش تا حدودي صورت گرفت كه اوج آن در انتخابات مجلس پنجم بود.در اين دوران شهروندان به عنوان ناظر، تماشاگر فعاليت هاي انتخاباتي نامزدها و ستادهاي آنها بودند.
در انتخابات مجلس ششم، بار ديگر شوروهيجان انتخاباتي فضاي كشور را درنورديد، مجموعه وسيعي از سازمانهاي سياسي، نهادهاي اجتماعي و احزاب عملا از ماهها قبل از انتخابات فضاي تبليغاتي گسترده اي را آغاز كردند.
اما امسال فضاي انتخاباتي صبور به نظر مي رسد. اين صبوري به طور مشخص در شهرهاي بزرگ جلوه بارزتري دارد.در شهرهاي كوچك و بخش ها، فضاي انتخاباتي تابع ليست هاي گروهها و تشكل هاي سياسي نيست و يا به عبارت دقيق تر رفتار انتخاباتي مردم كمتر متأثر از گرايش هاي سياسي است. در اين مناطق روابط چهره به چهره آشنايي نسبت به تبار و ويژگي هاي خانوادگي و فردي نامزدها، وابستگي و همبستگي كانديداها به منطقه يا بخش خاص از حوزه انتخاباتي و نيز شعارهاي مشخص و مصداقي نامزدها درباره موضوعات مبتلابه منطقه، نقش اصلي در شور انتخاباتي و گرايش مردم به نامزدها دارد.
اما در شهرهاي بزرگ مردم بيشتر متأثر از مرام نامه سياسي و وابستگي نامزدها به احزاب و گروهها هستند.
طي يكي دو سال اخير جامعه با مواضع سياسي، ويژگي هاي برنامه اي و اقدامات عملي و كاربردي گروههاي سياسي آشنا شده است از اين روي به نظر مي رسد رفتار خونسرد مردم در اين دوره و نيز صبوري گروههاي سياسي در شناساندن خود به جهت نهادينه شدن اين آگاهي در وجدان سياسي جامعه باشد.اين ويژگي باعث شده تا تبليغات انتخاباتي براي مجلس هفتم به دور از هياهوهاي متداول، خونسرد، تأثيرگذار و با بسنده كردن به حداقل ها صورت گيرد.
خبرگزاري مهر ديروز در گزارشي فشرده مروري بر وضعيت گروههاي عمده شركت كننده در انتخابات داشته است. در اين گزارش آمده است: احزاب و گروه هاي مختلف سياسي در چند روز گذشته با رايزني و تكميل فهرست هاي انتخاباتي خود عملا وارد عرصه رقابت جدي انتخاباتي شدند و مثل تمام شهرهاي ايران، ميدان ها و بزرگراه هاي اصلي و خيابانهاي تهران در چند روز اخير پوشيده از پارچه هاي تبليغاتي، كاغذها و پوسترهاي تبليغاتي شده و تعدادي از تشكل هاي شناسنامه دار است. در اين بين ائتلاف ها با عناوين جديد گوي را از ديگران ربوده اند و با نصب پلاكاردهايي در قالب شعار انتخاباتي خود وارد مرحله تبليغاتي شده اند.
در حال حاضر، گروه ها و جناح هاي سياسي بيشتر بصورت اتئلافي شروع به تبليغ كرده و ترجيح داده اند كه با معرفي حزب و گروه خود در مراحل بعدي به معرفي نامزدهاي مورد نظر خود اقدام كنند.
در اين ميان ائتلاف آبادگران ايران اسلامي با تجربه موفق پيروزي در انتخابات دوم شوراها در تهران اعلام كرده است، تصميم به خدمت و تكيه بر پيشرفت آباداني و اصل قراردادن مشكلات مردم دارند و در صورت راهيابي به مجلس هفتم تمام توش و توان و نيروي خود را در مجلس صرف خدمت به مردم و رفع مشكلات جامعه خواهند كرد.
اين ائتلاف كه از جمعي از عناصر سياسي و دانشگاهي با پيشينه هايي متفاوت تشكيل شده است، با اين شعار كه پيام آبادگران براي مردم كار است و خدمت صادقانه، تنها براي شهر تهران فهرست انتخاباتي داده است.
گروه هاي دوم خرداد، كه چندان از بررسي صلاحيت كانديداها راضي نيستند، سرانجام به اين تصميم رسيدند كه شركت در انتخابات بهتر از ترك ميدان است. اين گروه ها با عنوان «ائتلاف براي ايران فردا» فهرست انتخاباتي خود را براي حوزه انتخابيه تهران، ري، اسلامشهر و شميرانات ارائه كرده اند. مجمع روحانيون مبارز، حزب كارگزاران سازندگي، حزب همبستگي، مجمع اسلامي نيروهاي خط امام (ره)، حزب اسلامي كار، خانه كارگر و مجمع اسلامي بانوان اين ائتلاف را تشكيل مي دهند. گفته مي شود كه انجمن اسلامي مهندسان هشتمين عضو اين ائتلاف است. براساس اين گزارش، ائتلاف براي ايران در تهران و شهرستان ها فهرست انتخاباتي اعلام خواهد كرد.
ائتلاف خدمتگزاران انقلاب اسلامي نيز با اعلام اينكه دو قطب سياسي كشور حتي در تحقق ادعاهاي كليشه اي خود نيز فاقد كارآيي هستند تصريح كرده است: مردم با وجود پژمردگي و بي رمقي جناح هاي چپ و راست همراه با جريان هاي مردمي و مستقل آماده برگزاري انتخاباتي پرشور مي شوند. اين ائتلاف، ليستي ۲۹ نفره را براي تهران اعلام كرده است. ائتلاف خدمتگزاران همچنين قرار است بيش از ۱۰۰ كانديدا در شهرستانها معرفي كند.
گفته مي شود كه محسن رضايي فرمانده سابق سپاه پاسداران و دبير فعلي مجمع تشخيص مصلحت به همراه تني چند از فرماندهان سابق سپاه حمايت هاي مالي وسياسي پشت صحنه را براي اين جريان فراهم مي آورند.
ائتلاف چكاد آزادانديشان نيز با تأكيد بر اينكه براي اثبات استقلال خود در عرصه سياست كشور در ليست انتخاباتي خود تمام طيف هاي سياسي را دارد، اعلام كرد: در ليست ائتلافي چكاد آزادانديشان كه ليستي مستقل است ۱۰ نفر از طيف منتقد دولت، ۱۰ نفر از اساتيد و نخبگان جامعه بصورت مستقل و ۱۰ نفر از جريان اصلاحات حضور دارند. احزابي چون خانه معلمان ايران اسلامي، حزب استقلال ايران، جمعيت ايران فردا، حزب رفاه و... از اعضاي اصلي و تصميم گيران چكاد آزادانديشان هستند.اين تشكل كه از زمان انتخابات مجلس ششم ايجاد شده است ظاهراً مورد حمايت مالي و سياسي جمعي از فعالان سياسي است كه در رأس ايشان دكتر جاسبي رئيس دانشگاه آزاد قرار دارد. در اين ميان «ائتلاف آباداني و توسعه ايران »با عضويت حزب اعتدال و توسعه و اتئلاف فارغ التحصيلان اروپا، آمريكا و اقيانوسيه با آغاز تبليغات فهرست انتخاباتي خود را اعلام كرده است.
در فهرست «ائتلاف آباداني و توسعه ايران» تعدادي از چهره هاي اصلاح طلب از احزاب همبستگي، كارگزاران سازندگي و مجمع روحانيون مبارز نيز به چشم مي خورند. اين در حاليست كه محمد باقر نوبخت حقيقي دبير كل حزب اعتدال و توسعه اعلام كرده است: حزب اعتدال و توسعه در هيچ اتئلافي شركت نخواهد كرد.
جبهه وفاق ايران اسلامي نيز با ائتلاف احزابي چون جمعيت وفاداران انقلاب اسلامي، مجمع متخصصين ايران اسلامي، جنبش اعتدال اسلامي، حزب تمدن اسلامي، حزب سبز، جامعه اسلامي ورزشكاران و مجمع استادان دانشگاهها اعلان موجوديت كرده و با تبليغات گسترده به دنبال جلب آراي مردم در انتخابات اول اسفند است.ائتلاف فارغ التحصيلان اروپا، آمريكا و اقيانوسيه نيز با اعلام اينكه در ليست انتخاباتي خود افرادي را كه به چارچوب نظام و اصول قانون اساسي وفادارند قرار داده است، برنامه هاي انتخاباتي خود را در چارچوب ۴ بعد اجتماع، سياست، فرهنگ و اقتصاد معرفي كرده است.
از ديگر ائتلافهاي جديدي كه در انتخابات اول اسفند در مقابل ديگر احزاب و ائتلافها صف آرايي كرده اند مي توان به تعدادي ائتلاف هاي صنفي و يا تخصصي مانند ائتلاف سلامت با شعار سلامت براي همه، ائتلاف تازه اي با عنوان «طلايه داران فرهنگ و اقتصاد» و ائتلاف بزرگ ايثارگران اشاره كرد كه كانديداهاي خود را براي تهران اعلام كرده اند.