گزارش همشهري از بروز آسيب هاي شديد ناشي از مصرف قرص هاي روانگردان
بي خبري از مصرف قرص هاي اكستازي
|
|
در حالي كه مصرف فراوان قرص هاي شادي، روانگردان يا اكستازي كه با نام علمي دي اكسي آمفتامين (MDAM) باب جديدي را در آسيب هاي اجتماعي گشوده است اما مسئولان امر آماري از ميزان واردات و مصرف اين داروها ندارند.
MDAM از سال ۱۹۱۲ به عنوان داروهاي افسردگي در جلسات روانكاوي مورد استفاده قرار مي گرفت ولي امروزه اين داروها با طرح هايي چون «لنگرگاه»، «بنز»، ۰۰۷، استار، هيولا، پروانه قرمز و صورت خندان در قطعات كپسول هاي شفاف و قرص هاي معمولي در دسترس جوانان قرار مي گيرد. در حالي كه مصرف اين داروها، عوارض فراواني دارند ولي تقريبا همه جوانان مصرف كننده از اثرات مخرب آن بي خبر هستند.
به گزارش خبرنگار همشهري بروز آسيب هاي شديد در بافت كليه، كبد و نيز فراموشي و عدم تعادل از عوارض قرص هاي اكستازي است كه بسياري از مراجعه كنندگان به اورژانس ها به آن مبتلا هستند و مسئولان نيروي انتظامي نيز اين عوارض را در ميان جوانان مصرف كننده مشاهده كرده اند. ولي به گفته سرهنگ روزبهاني آمار دقيق و جامعي در مورد ميزان واردات اين داروها به كشور و مصرف آنها وجود ندارد. در حالي كه به گفته دكتر مجيد ابهري آسيب شناس، مصرف اين داروها ۱۰۰ تا ۱۵۰ برابر مضرتر از مصرف هروئين است كه اين مسئله، ضعف اطلاع رساني شفاف درباره ثمرات مخرب قرص هاي شادي آور و فقدان بانك اطلاعاتي آسيب در كشور را مشخص مي كند.
ليلا عنايتي، كارشناس مسئول كميته جوانان در سازمان دفاع از قربانيان خشونت نيز مي گويد: آمار دقيقي درباره تعداد مصرف كنندگان قرص اكستازي و ميزان فروش آنها در محل هاي عمومي وجود ندارد و بيشتر سازمان هاي مرتبط با جوانان از بهزيستي گرفته تا قوه قضائيه آمار و ارقام دقيقي در اين خصوص ندارند.
البته نشست هايي بين مسئولان و كارشناسان سازمان ملي جوانان، بهزيستي، قوه قضائيه و نيروي انتظامي برگزار شد. و قرار است اين سازمان ها در سال جاري آمارهاي مربوط به مصرف قرص هاي «اكس»، دختران فراري، جوانان معتاد و ساير آسيب هاي اجتماعي ارائه كنند. ولي تضميني در خصوص صحت و سقم اين آمارها وجود ندارد. چون مصرف كنندگان قرص هاي اكستازي يا روانگردان، به طور علني به مصرف اين داروها نمي پردازند كه توانايي شمارش يا آمارگيري در اين خصوص را داشته باشيم.
دكتر مجيد ابهري درباره آمارهايي در خصوص آسيب هاي اجتماعي اظهار مي دارد: متأسفانه در ايران بانك آمار و اطلاعات آسيب شناسي وجود ندارد و هر كسي براساس ظن و گمان خود و برحسب تقريب و ايده هاي خودش به انتشار آمار مي پردازد.
اين استاد دانشگاه اضافه مي كند: چون مصرف قرص هاي روانگردان از سوي خود مصرف كنندگان گزارش نمي شود و جوانان در فضاهاي بسته، اين قرص ها را مصرف مي كنند تنها از تعداد بيماراني كه به دلايلي چون سكته مغزي، قلبي، مسموميت، حالت تهوع، درد معده و... به درمانگاهها و بيمارستان ها مراجعه مي كنند مي توان به آمارهاي دور از واقعيت دست يافت.
اما خبرهاي پراكنده از ورود مداوم، آن هم با حجم بالاي قرص هاي شادي آور به كشور حكايت مي كنند. آن طور كه ستاد مبارزه با موادمخدر ناجا طي اطلاعيه هايي اظهار داشته است، انواع مختلفي از قرص هاي اكستازي توسط قاچاقچيان در طرح هايي چون اسكلت، شمشير، مارك هاي خارجي، مارمولك هاي روي قرص ها توزيع مي شود.
دكتر فرجاد، آسيب شناس و استاد دانشگاه در گفت وگويي مي گويد: تعداد مصرف كنندگان قرص هاي مرگ آفرين روز به روز افزايش مي يابد. چون هر هفته به طور متوسط بين ۲ تا ۴ نفر به دليل مصرف قرص «اكس» و عوارض جانبي آن چون سكته هاي مغزي و قلبي، توهم زياد، عدم تعادل و مسموميت به درمانگاهها و بيمارستان ها مراجعه مي كنند. در حالي كه اين قرص ها را روانشناسان به بيماران رواني و افسرده تجويز مي كنند كه البته اين داروها نيز با نظارت مستقيم پزشك مصرف مي شود. وجود ناخالصي در اين داروها و آمفتامين بيش از اندازه در آنها، خطر سكته را افزايش مي دهد.
وي به تصادف منجر به مرگ تعدادي از جوانان به خاطر مصرف قرص هاي «اكس» اشاره مي كند و مي گويد: در حال حاضر در مدرسه هاي نقاط جنوبي تهران، مصرف قرص هاي اكستازي در مدرسه ها صورت مي گيرد. چون امكان برگزاري ميهماني ها و پارتي هايي مانند جوانان شمال تهران وجود ندارد. به همين خاطر در مدرسه ها اين قرص ها مصرف مي شود.
ح.ز يكي از كارشناسان آموزش و پرورش به مصرف بيش از حد قرص هاي اكستازي در مدارس دخترانه اشاره مي كند و مي گويد: در مدارس مناطق جنوبي، برخي از دختران و پسران به خاطر احساس خودبزرگ بيني به سمت قرص هاي اكستازي روي آورده اند و چون كمتر امكان شركت در ميهماني ها را دارند، قرص ها را در مدارس مصرف مي كنند.
|