شوراي امنيت سازمان ملل متحد روز دوشنبه بررسي پيش نويس قطعنامه اي را كه آمريكا و بريتانيا درباره نحوه انتقال قدرت در عراق تدوين كرده اند آغاز كرد.
دور نخست اين مذاكرات روز دوشنبه پايان يافت و قراراست اين مذاكرات امروز ادامه يابد. در اين پيش نويس به روشني مشخص نشده است كه آيا دولت انتقالي كه قرار است در عراق بر سر كار بيايد بر نيروهاي تحت فرماندهي آمريكا در اين كشور كنترلي خواهد داشت يا نه.
همچنين در متن پيش نويس تأكيد شده است كه تا پيش از ماه ژانويه آينده انتخابات سراسري در عراق برگزار شود.كنترل منابع نفت و گاز عراق نيز به دولت انتقالي سپرده شده كه قرار است از اول ژوئيه آينده در اين كشور بر سر كار بيايد.
از دولتهاي عضو سازمان ملل متحد هم خواسته شده است كه به عراق كمك كنند كه اين كمك شامل ارسال نيروي نظامي براي حفظ امنيت و ثبات اين كشور نيز مي شود.اقدام آمريكا در تدوين اين قطعنامه به تلاشي براي به دست گرفتن مجدد ابتكار عمل در عراق تعبير شده است.
اين قطعنامه كه امنيت و حاكميت عراق محورهاي اصلي آن را تشكيل مي دهد، شامل طرحهايي براي آينده عراق و از جمله موقعيت نيروهاي خارجي در آن كشور پس از انتقال قدرت به دولتي عراقي است.
اين قطعنامه پس از مشورت با پانزده عضو شوراي امنيت در جلسه شورا مطرح مي شود.
آمريكاييها قرار است در سي ام ژوئن آينده اداره امور عراق را به مردم اين كشور بسپرند اما مقامات آمريكايي اظهار داشته اند كه مايلند پس از انتقال حاكميت نيز همچنان فرماندهي عالي نيروي نظامي چند مليتي را در عراق در دست داشته باشند.
در مقابل، ساير دولتهاي عضو شوراي امنيت خواهان اداره شورايي اين نيروها در عراقند و مي خواهند كه آمريكا در چارچوب عضويت در اين شورا نقش داشته باشد.
مصونيت قضايي
آمريكا و بريتانيا همچنين خواستار برخورداري نظاميان خود در عراق از مصونيت قضايي(كاپيتولاسيون) در برابر دادگاههاي عراق پس از انتقال حاكميت شده اند.
اين دو كشور تأكيد دارند كه تنها خودشان به تخلفات نظاميانشان در عراق رسيدگي كنند و اين تخلفات قابل ارجاع به دادگاههاي عراقي نباشد.
قرار است ساعاتي پس از طرح قطعنامه پيشنهادي آمريكا و بريتانيا در شوراي امنيت، جورج بوش، رئيس جمهور آمريكا سخنراني كند و به تشريح خطوط اصلي برنامه خود براي مقابله با وضعيت بحراني عراق بپردازد.
پرتاب راكت به حرم امام علي(ع)
چند ساعت بعد از سخنراني جورج بوش در دانشكده جنگ نيروي زميني آمريكا كه تنها درباره عراق، تحولات كنوني و وقايع آينده آن بود، انفجار يك بمب در بغداد و درگيري هاي شديد در نجف جايگزين سخنان بوش در تيترهاي خبري رسانه هاي جهان شد.
انفجار بمب جاسازي شده در يك خودرو در مقابل هتل مخصوص اقامت خارجي ها در بغداد و نزديك سفارت اتريش به مجروح شدن دو نفر منجر شد.
درگيري هاي نجف از بامداد ديروز شدت گرفت. ظهر ديروز در ادامه اين درگيري ها چند راكت به حرم امام علي برخورد كرد كه خساراتي به اين مكان مقدس وارد شد. نيروهاي آمريكايي و طرفداران مقتدي صدر هر يك ديگري را به پرتاب اين راكت ها متهم مي كنند.
نيروهاي مقتدي صدر مي گويند در اين حمله چند نفر مجروح شدند و يكي از ورودي هاي حرم خسارت ديد. شبكه تلويزيوني الجزيره قطر ديروز گزارش داد: درگيري هاي ديروز در نجف سنگين ترين درگيريها بين نيروهاي آمريكايي و طرفداران صدر در روزهاي اخير بوده است. درگيري ها در كوفه نيز ديروز دست كم ۱۱ كشته به جا گذاشت.
دعوت از ناتو
جورج بوش رئيس جمهوري آمريكا شامگاه دوشنبه طي سخناني در دانشكده جنگ نيروي زميني آمريكا در شهر كاراليسل ايالت پنسيلوانيا خواستار مداخله سران ناتو براي استقرار دموكراسي در عراق شد.
بوش با اشاره به همراهي برخي كشورهاي عضو ناتو بويژه انگليس و لهستان با آمريكا در جنگ عراق گفت : ما در نشست ماه آينده ناتو درباره نقش اين سازمان در استقرار و ايجاد دموكراسي در عراق گفت و گو خواهيم كرد.
بوش اوضاع عراق را حساس دانست وافزود: در حالي كه مردم عراق به حاكميت بر خود نزديك مي شوند، احتمال تشديد فعاليت تروريستها در عراق وجود دارد.
رئيس جمهور آمريكا با سخت دانستن روزهاي آينده و احتمال به وجود آمدن هرج و مرج در عراق ادعا كرد: با اين حال ائتلاف قدرتمند است و تلاشهاي ما متمركز و خستگي ناپذير، و هيچ دشمني نمي تواند پيشرفت عراق را متوقف سازد.
بوش با اشاره به رسوايي شكنجه زندانيان عراقي توسط نيروهاي آمريكايي گفت : عراق جديد به يك نظام جديد زندان نيازمند است . در زمان ديكتاتوري صدام زندان هايي مانند ابوغريب نماد مرگ و شكنجه بودند، همين زندان نيز به نماد تنفرانگيزي توسط معدودي از نيروهاي آمريكايي تبديل شد كه موجب ننگ براي آمريكا شد و اين زندان بايد تخريب شود.
وي با اشاره به اقدامات نماينده سازمان ملل در عراق افزود: اخضر ابراهيمي مشاور ويژه كوفي عنان به منظور تركيب دولت موقت عراق در حال مشورت با طيف گسترده اي از مردم اين كشور است . وي در نظر دارد كه اسامي دولت موقت عراق را در اين هفته اعلام كند كه اين فهرست شامل رئيس جمهوري ، دو معاون رئيس جمهوري ، يك نخست وزير و ۲۶ وزير است .
رئيس جمهور آمريكا گفت : اين دولت موقت توسط يك شوراي ملي كه توسط مردم عراق در ماه ژوييه (تيرماه ) از ميان اقوام مختلف اين كشور انتخاب مي شود هدايت خواهد شد و اين دولت موقت تازماني كه انتخابات ملي برگزار شود حاكميت خود را اعمال خواهد كرد.
بوش تصريح كرد: آمريكا از تلاشهاي اخضر ابراهيمي حمايت مي كند و من دستور داده ام كه دولت موقت ائتلاف به وي كمك كنند.
وي گفت : در روز ۳۰ ژوئن (۱۰ تيرماه ) دولت موقت ائتلاف وجود نخواهد داشت و اشغال اين كشور پايان يافته و مردم عراق بر امور خود حكومت خواهند كرد. بوش افزود: جان نگروپونته سفير آمريكا در عراق استوارنامه خود را به رئيس جمهوري جديد عراق تقديم مي كند و سفارت ما در عراق همان اهداف هرسفارتخانه مبني بر تضمين روابط خوب با يك دولت مستقل را خواهد داشت .
رئيس جمهور آمريكا اظهار داشت : ايالت متحده و ديگر كشورها كارشناسان فني را براي كمك به وزارتخانه هاي عراقي اعزام خواهند كرد، اما اين وزارتخانه ها بايد گزارش خود را به نخست وزير جديد عراق ارائه دهند.
وي اعلام كرد: امكانات براي فراهم كردن انتقال بسياري از نهادهاي دولتي و ۱۲ وزارتخانه عراق به عراقي ها فراهم شده است ، براي مثال وزارت آموزش وپرورش از وظيفه تبليغات خارج شده و هم اكنون به آموزش كودكان عراقي مي پردازد و با مديريت دكتر علاالدين العلوان اين وزارتخانه ۳۰ هزار مدير ومعلم را براي آموزش كودكان عراقي تربيت كرده است .
بوش گفت : سرنگوني سريع صدام در بهار گذشته اثرات ناخواسته اي را برجاي گذاشت و برخي از گاردهاي نخبه صدام در ميدان جنگ يونيفورمهاي خود رابيرون آورده و با مردم غير نظامي در هم آميختند.
وي افزود: اين عناصر سركوبگر رژيم صدام با سازماندهي مجدد، بار ديگرمسلح شده و تاكتيكهاي تروريستي پيچيده اي را به مرحله اجرا گذاشته و به تروريستها و جنگجويان خارجي پيوسته اند.
رئيس جمهور آمريكا اظهار داشت : افراطيون در معدودي از شهرها سعي كرده اند تا با ايجاد هرج و مرج قدرت منطقه اي را در دست گيرند. اين گروههاو افراد جاه طلبي هاي متناقضي دارند اما آنها در يك هدف مشتركند و آن اين است كه صبر مردم آمريكا، نيروهاي ائتلاف و مردم عراق را قبل از تشكيل يك دولت كارآمد مستقل كه قادر به دفاع از دموكراسي باشد پايان دهند.
بوش افزود: اكثر خشونتها در شهرهاي نجف ، كربلا و كوفه توسط يك روحاني جوان تندرو كه فرماندهي شبه نظاميان غير قانوني را بر عهده دارد دامن زده مي شود. اين دشمنان در پشت مردم غير نظامي پنهان مي شوند، اسلحه و مهمات رادر مساجد انبار مي كنند و از حرمهاي مقدس حمله مي كنند.
انتقاد به نطق بوش
مقامات آمريكايي اعم از شخصيت هاي جديد و قديم اين كشور، سخنراني جورج بوش را سئوال برانگيز و تكرار شعارهاي گذشته وي دانستند.
به گزارش سي. ان. ان مقامات آمريكايي كه از ميان آنان مي توان به جان كري نامزد برگزيده دموكرات ها در رقابت هاي انتخابات رياست جمهوري آينده آمريكا و مادلين آلبرايت وزير امور خارجه سابق ايالات متحده اشاره كرد، معتقدند كه بوش سخن تازه اي نگفت و بر شعارهاي تكراري و قديمي مانند انتقال قدرت در عراق، بازسازي، برقراري امنيت، مشاركت بين المللي در فعاليت هاي بازسازي و حركت به سوي برگزاري انتخابات و فراهم آوردن مقدمات آن در عراق تكيه كرد. سي. ان. ان افزود: جان كري نامزد دمكرات انتخابات رياست جمهوري آمريكا، تصريح كرد كه ايالت متحده نبايد در مورد مسئله عراق تكروي كند و بايد از متحدان خود كمك بخواهد.
فرمانده زندان هاي ارتش
آمريكا در عراق از كار بركنار شد
به دنبال افشاي رسوايي شكنجه اخير زندانيان عراقي ، روزنامه واشنگتن پست از بركناري ژنرال جنيس كارپينسكي كه فرماندهي كل ۱۶ زندان ارتش آمريكا در عراق از جمله زندان ابوغريب را به عهده داشت ، خبر داد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از واشنگتن ، روزنامه واشنگتن پست روز شنبه به نقل از پاملا هارت سخنگوي ارتش آمريكا نوشت : ژنرال كارپينسكي كه اكنون در آمريكا حضور دارد، از رياست زندان هاي عراق براي يك مدت نامحدود بركنار شده است .