در حال حاضر حضور بخش خصوصي در اين صنعت تشويق مي شود
و ساختار اداره شركت هاي دولتي
نيز به گونه اي طراحي شده است
كه از كارآمدي بالا و به دور از بوروكراسي رايج دولتي بهرمند است
اما با توجه به چشم انداز اين صنعت
به نظر مي رسد بايد با تشويق
و تسهيل هرچه بيشتر رشد بخش خصوصي در اين صنعت علاوه بر افزايش نقش پتروشيمي در رشد اقتصادي كشور زمينه جذب سرمايه ها
و نيروي انساني كارآمد در اين صنعت را افزايش داد.
محمد علي خسروي -پتروشيمي از جمله صنايعي در ايران است كه سرمايه گذاري در آن بدون شك بازده اقتصادي بالايي دارد و به اصطلاح از جمله بخش هاي با مزيت اقتصادي بالا محسوب مي شود.
علت اين مزيت وجود مواد اوليه فراوان در ايران براي توليد محصولات گوناگون و نيروي انساني متخصص و ارتباط با دريا كه ارزان ترين راه حمل و نقل است مي باشد.
به اعتقاد برخي افراد هر چه در ايران در بخش پتروشيمي سرمايه گذاري شود بدون شك سود آن تضمين شده است و آثار آن بر اقتصاد ملي مثبت و مفيد.
گسترش اين صنعت يكي از عواملي است كه در آينده و با متنوع شدن محصولات آن در ايران مي تواند فعاليت در ديگر بخش هاي اقتصادي كشور را سود آور كند.
اما صنعت پتروشيمي ايران در مقايسه با كشورهاي پيشرفته هنوز در مراحل رشد اوليه خودش است و مرزهاي بي شماري را بايد درنوردد كه آثار عميق و موثري در توليد ناخالص ملي باقي گذارد. اما قطعا اين مرزها درنورديده خواهد شد چرا كه انگيزه بالاي ناشي از سود آوري اين صنعت در ايران رشد سريع آن را در پي دارد و هيچ مانعي نمي تواند آن را كند نمايد. هر چه اين بخش از صنعت كشور توسعه يابد نرخ رشدش سريعتر خواهد شد و علت ديگر اين رشد سريع علاوه به سود آوري افزايش توان نيروهاي متخصص داخلي و انباشت سرمايه در اين بخش است.
در هفته جاري ۵ طرح مربوط به صنايع پتروشيمي ايران به بهره برداري مي رسد كه اكثر آن ها در مدت ۵ سال گذشته عملياتي شده اند.
پالايشگاه هاي پتروشيمي خوزستان، فن آوران و طرح ام- تي- بي - اي پتروشيمي بندر امام و دو طرح عمومي منطقه ويژه تحت عنوان پتروشيمي فجر و اسكله صادراتي مايعات پتروشيمي از جمله طرح هاي ياد شده است كه با ۳ هزار و ۱۱۷ ميليارد ريال و ۸۱۷ ميليون دلار سرمايه گذاري به بهره برداري مي رسد.
در اجراي اين طرح ها علاوه بر تلاش و همت نيروهاي داخلي سرمايه گذاران و شركت هاي پيمانكار و صاحب فن آوري توليد محصولات پتروشيمي كه ليسانس خود را براي توليد آ ن به فروش رسانده اند مشاركت داشته اند. اين طرح ها از محل درآمد شركت ملي پتروشيمي و با فاينانس خارجي به اجرا درآمده است.
عليرغم مشكلات و موانع موجود در راه سرمايه گذاري در صنايع گوناگون كشور سرمايه گذاري قابل توجهي در اين بخش جذب شده كه به چند ميليارد دلار بالغ مي شود.
بدون شك تسهيل روند رشد صنايع پتروشيمي در ايران كليد توسعه و پيشرفت است و اين صنعت مي تواند در هر شرايطي اين آرزو را برآورد.
اگر برنامه ريزي هاي انجام شده و طرح هاي در دست اجرا كه با موانع بي شماري كه مهمترين آن تحريم هاي اقتصادي است نيز مواجه باشد در هر حال راهي جز پيمودن مسير توسعه و رشد ندارد و با طي كردن مسير طولاني تري و با تاخير به سرمنزل مقصود خواهد رسيد.
امروزه هيچ رشته صنعتي نيست كه به نوعي با پتروشيمي در ارتباط نباشد و به محصولات آن نيازمند نگردد. اگر چه هنوز ميزان توليد در اين صنعت به حد مطلوب نرسيده است، ولي رشد آن بدون يافتن بازارهاي هدف و رشد صنايع مربوطه در داخل كشور نمي تواند مقرون به صرفه باشد. بنابراين برنامه ريزي در اين صنعت بايد صنايع بالادستي و پائين دستي آن را همزمان در نظر داشته باشد و شرايطي را فراهم كند كه با عرضه هر محصول، بازار آن نيز پيشاپيش ايجاد شده باشد، در حال حاضر افزون بر ۲۲ ميليون تن انواع محصولات پتروشيمي در كشور توليد مي شودكه نيمي از آن صادر مي گردد.
چنين برنامه ريزي دقيق و كارآمدي مي تواند سودآوري طرح هاي پتروشيمي را افزايش داده و فرصت هاي بيشتري در اقتصاد كشور فراهم كند.
صنعت ايراني
اگر چه پيشينه صنعت پتروشيمي به ۸۰ سال قبل و ايالات متحده آمريكا بازمي گردد ولي ارزش افزوده بالاي اين صنعت رشد سريع و روزافزون آن را در سراسر جهان در پي داشت و يكي از مهمترين عوامل آن توانايي توليد كود شيميايي و افزايش بهره برداري از زمين هاي كشاورزي و توليد محصولات غذايي بوده است.
پتروشيمي در ايران نيز از ۴۵ سال پيش رشد خود را آغاز كرد. با افتتاح كارخانه توليد كود شيميايي مرودشت در استان فارس در سال ۱۳۴۳ نخستين حركت به سوي اين صنعت جديد آغاز شد و شركت ملي صنايع پتروشيمي ايران تأسيس شد.
پس از آن و تا پيش از انقلاب اسلامي، مجتمع پتروشيمي خارك، مجتمع شيميايي رازي، مجتمع پتروشيمي آبادان، دوده صنعتي اهواز و مجتمع پتروشيمي فارابي فعاليت خود را آغاز كردند.
پس از انقلاب نيز احداث مجتمع هاي گوناگون پتروشيمي ادامه يافت و در حال حاضربه ده ها طرح بالغ مي شود كه در منطقه ويژه اقتصادي، پتروشيمي بندر امام و منطقه عسلويه در حال اجرا است.
در حال حاضر توليد صنايع پتروشيمي در همه كشورها رايج است و به طور طبيعي سهم كشورهاي صنعتي و توسعه يافته در آن بالاست. براساس آمار در آمريكا ۲۲۰ ميليون تن، در آسيا ۲۰۵ ميليون تن، در اروپا ۱۷۰ ميليون تن، در خاورميانه ۴۰ ميليون تن ،در آمريكاي جنوبي ۳۰ ميليون تن و در آفريقا و اقيانوسيه در مجموع ۱۰ ميليون تن در سال دو هزار ميلادي انواع محصولات پتروشيمي توليد شده است.
ارزش تقريبي مواد پتروشيمي توليد شده در جهان از ۱۰ ميليارد دلار در سال ۱۹۳۰ به حدود ۶۵۰ ميليارد دلار در سال ۲۰۰۰ رسيده و اين رشد نشانه سودآوري و ارزش افزوده بالاي اين صنعت است. در حال حاضر در ايران منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي و عسلويه دو منطقه اي هستند كه فرصت هاي بيشماري براي سرمايه گذاري دارند و به دلايل متعددي سرمايه گذاري در آن پرجاذبه است.
بندر امام
مجتمع پتروشيمي بندر امام در سال ۱۳۵۲ پي ريزي شد و با امضاي قرارداد و تأسيس شركتي بين ايران و ۵ شركت ژاپني عمليات احداث آن از سال ۱۳۵۳ آغاز گرديد. اين قرارداد براي مدت ۳۰ سال معتبر بود و سهم طرفين مساوي بود.
اجراي طرح پتروشيمي بندر امام با ۷۳ درصد پيشرفت فيزيكي در سال ۱۳۵۷ و با پيروزي انقلاب اسلامي متوقف شد و در حاليكه در سال ۱۳۵۸ فعاليت ها براي شروع مجدد آن آغاز شده بود، وقوع جنگ تحميلي موجب توقف مجدد آن شد.
پس از پايان جنگ تحميلي مذاكرات با طرف ژاپني ادامه يافت ولي شركاي ژاپني به دليل اقتصادي نبودن طرح خواستار خروج از آن بودند. در اين زمان و در سال ۱۳۶۸ همه سهام اين طرح به شركت ملي صنايع پتروشيمي ايران واگذار شد و نام آن از شركت پتروشيمي ايران ژاپن به شركت سهامي پتروشيمي بندر امام تغيير كرد.
اين طرح اگرچه براي شركت هاي ژاپني سود آور نبود و با پرداخت حدود يك ميليارد دلار خسارت از آن خارج شدند، ولي براي كشورمان راهي جز ادامه طرح نبود و عليرغم خسارات بيشماري كه در طول جنگ به آن وارد شده بود بازسازي آن آغاز شد.
بازسازي و توسعه اين طرح در واقع نخستين گام عملي و جدي براي توسعه پتروشيمي در ايران بود كه با تربيت نيروي انساني و جذب سرمايه گذاري خارجي زمينه پي ريزي يك صنعت كارآمد را در كشور فراهم كرد. يكي از دلايل عمده اين است كه سال ها و تا پيش از اين ،گازهاي همراه نفت سوزانده مي شد ولي با راه اندازي اين طرح ها بهره برداري مفيد و سودآور از اين موهبت هاي الهي كه بدون هيچ استفاده از بين مي رفت فراهم شد.
منطقه ويژه اقتصادي
با راه اندازي پتروشيمي بندر امام ايده منطقه ويژه اقتصادي ماهشهر در حاشيه اين بندر شكل گرفت. اين منطقه در محدوده اي ۲ هزار هكتاري محصور شده كه در شهرستان ماهشهر، بخش بندر امام در ساحل خليج فارس قرار دارد. اين منطقه علاوه بر اينكه از طريق دريا با آب هاي بين المللي در ارتباط است از طريق راه آهن سراسري به تركيه، اروپا و آسياي مركزي دسترسي دارد . علاوه بر اين دستيابي به مواد اوليه در اين منطقه به سهولت ممكن است.
در سال ۱۳۷۶ براساس مصوبه شوراي عالي مناطق آزاد تجاري صنعتي منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي تأسيس شد و در حال حاضر سيزده طرح بزرگ پتروشيمي با جذب ميلياردها دلار سرمايه از سوي بخش خصوصي و دولتي در اين منطقه در حال اجرا است.
منطقه ويژه اقتصادي پارس
در حال حاضر ده طرح پتروشيمي با توجه به دسترسي به منابع گاز فراوان در اين منطقه كه با اجراي طرح هاي بهره برداري از حوزه گازي پارس جنوبي در حال اجراست. شش طرح شركت ملي صنايع پتروشيمي و چهار طرح به صورت مشاركتي اجرا مي شود.
اين منطقه نيز از مراكزي است كه با اجراي طرح هاي ياد شده از بهره وري بالاي اقتصادي برخوردار است.
اين منطقه براساس مجوز صادره از سوي شوراي عالي مناطق آزاد در سال ۱۳۶۷ در عسلويه تأسيس شد. شركت ملي صنايع پتروشيمي براي ظرفيت سازي ارزش حمل و نقل دريايي محصولات صادراتي پتروشيمي در منطقه پارس بندري با ظرفيت ۷ تا ۷۰ هزار تن را پيش بيني كرده است. ظرفيت بندر ۳۰ ميليون تن كه صادرات جامد و مايع است.
كارآمدي اقتصادي
نقش و اهميت صنايع پتروشيمي در اقتصاد ايران بر كسي پوشيده نيست، در حال حاضر سهم اين صنف در توليد ناخالص ملي بيش از ۲ درصد است، سهم اين صنعت در صادرات غيرنفتي ۳۵ درصد و حدود ۳ ميليارد دلار است. نقش و حضور اين رشته در صادرات بخش صنعتي نيز در پايان برنامه سوم به ۶۷ درصد رسيده است.
به گفته مسئولان پتروشيمي با بهره برداري از طرح هاي در دست اجراي پتروشيمي صادرات اين محصولات در ده سال آينده به ۲۰ ميليارد دلار مي رسد و معادل نفت براي كشور درآمد خواهد داشت.
بدون شك تشويق صادرات در اين بخش بايد با سرعت ادامه يابد و ساختار آن به گونه اي باشد كه رشد درون زا با بهره وري بالاي اقتصادي را در پي داشته باشد. در حال حاضر حضور بخش خصوصي در اين صنعت تشويق مي شود و ساختار اداره شركت هاي دولتي نيز به گونه اي طراحي شده است كه از كارآمدي بالا و به دور از بوروكراسي رايج دولتي بهرمند است .اما با توجه به چشم انداز اين صنعت به نظر مي رسد بايد با تشويق و تسهيل هرچه بيشتر رشد بخش خصوصي در اين صنعت علاوه بر افزايش نقش پتروشيمي در رشد اقتصادي كشور زمينه جذب سرمايه ها و نيروي انساني كارآمد در اين صنعت را افزايش داد.
بازنگري ساختار اقتصادي طرح هاي پتروشيمي عليرغم كارآمدي فعلي آنان مي تواند به رشد پايدار اين صنعت در آينده كمك كند.
پتروشيمي در برنامه چهارم
در برنامه ۵ ساله چهارم چشم انداز دهساله صنعت پتروشيمي مورد توجه قرار گرفته است كه رسيدن به توليد معادل ۲۶ ميليارد دلار انواع محصولات پتروشيمي با امكان صادرات حدود ۲۰ ميليارد دلار هدف آن است. براساس طرح كلي برنامه ميزان مشاركت بخش خصوصي در طرح هاي پتروشيمي به ۵۰ درصد مي رسد.
حجم سرمايه گذاري طي برنامه چهارم ۱۱ ميليارد دلار پيش بيني شده است.
براساس تكليف دولت ۵ مجتمع پتروشيمي به ظرفيت ۳۰۰ هزار تن در سال در استان هاي محروم غرب كشور ساخته خواهد شد.
در برنامه چهارم اولويت با استفاده از ماده اوليه گاز طبيعي، اتان، ميعانات گازي و مواد مياني مجتمع هاي احداث شده است. استفاده از حداكثر توان داخلي و حذف يارانه ها از ديگر اهداف تعيين شده در جريان اجراي برنامه چهارم است.
محصولات پتروشيمي
محصولات پتروشيمي از تبديل هيدروكربن هاي موجود در نفت خام و گاز براساس عمليات شيميايي توليد مي شوند.
فرايند توليد محصولات نهايي در اين صنعت را به ۵ مرحله تقسيم كرده اند كه شامل، توليدات بالادست، توليدات بنيادي، توليدات واسطه اي، توليدات نهايي و توليدات پايين دستي مي شود.
توليدات بالادستي
مواد اوليه اي مانند نفتا، پروپان، اتان، متان و غيره محصولات بالادستي پتروشيمي است كه مواد اوليه واحدهاي بنيادي براي تهيه مواد است،مواد پايه و بنيادي مانند اتيلن، پروپيلن، بنزن، تولوئن از محصولات واحدهاي بالادستي توليد مي شود.
توليدات بنيادي
در واحدهاي كراكينگ، آروماتيك و غيره مواد اوليه از جمله اتيلن، پروپيلن، بونادين و غيره به مواد مياني و واسطه اي مانند اوره، استون، آلائيد ها، آمونياك و الكل ها تبديل مي شوند.
محصولات واسطه اي
محصولات مياني در واحدهاي واسطه اي به محصولات و توليدات نهايي پتروشيمي تبديل مي شود كه براي تهيه استوفنون كه يك ماده اوليه براي صنايع عطر، دارو و رنگ سازي و حلال است از اتيلن استفاده مي شود.
محصولات نهايي
محصولات نهايي كه قابل عرضه به بازار است در واحدهاي نهايي توليد مي شود .برخي به طور مستقيم در اختيار مصرف كنندگان قرار مي گيرد و برخي در واحدهاي پايين دست به محصولات ديگري تبديل مي شود.
توليدات پايين دستي
توليدات پايين دستي محصولاتي است كه از مواد نهايي پتروشيمي توليد مي شود كه مي تواند به صورت تركيبي و خالص به محصولات ديگر تبديل شوند. انواع محصولات توليدي از پلاستيكها از آن جمله است.