معراج مژده- مي گويند تلويزيون مي تواند از نظر تبليغات هشتاد درصد روي بيننده تأثير بگذارد. پخش هر برنامه از تلويزيون در برگيرنده مخاطبان عام و همگان است. تلويزيون تنها رسانه اي است كه از قشر بي سواد تا تحصيلكرده عالي مي توانند از آن بهره ببرند. امروزه براي انتقال برنامه ها، اخبار و ايجاد زمينه هاي ارتباطي تلويزيون بهترين وسيله است. در بخش آموزش نيز تلويزيون مي تواند به دليل تأثيرگذاري سمعي و بصري خيلي سريع روي بيننده تأثيربگذارد. ورزش به عنوان يك پديده عمومي و پرمخاطب نيز قادر است از طريق تلويزيون ايجاد ترغيب و تشويق كند و بهترين تأثير آموزشي را نيز بگذارد. در برنامه هاي ورزشي فعلي تلويزيون در شش كانال، شبكه سوم در زمينه انتقال راه ورزش كردن همگان بسيار موفق بوده است. نگاهي كه طراحان برنامه هاي ورزشي در شبكه سوم دارند، بر بدنه كلي ورزش معطوف است و در واقع آنها به دنبال يك جريان سازي همگاني در ورزش اند تا حتي بتوانند خانواده ها را در حوزه خود قرار دهند.
براي انتقال اين حس و هدف نقش مجري و كارشناس اين نوع برنامه ها نيز بسيار مهم است و برنامه صبح سلامتي كه صبحها از شبكه سوم پخش مي شود تمام فاكتورهاي لازم را براي تشويق مردم عادي در بيرون و داخل خانه دارد. اكبر مالكي استاد ورزش، مربي تيمهاي ملي، بازيكن سابق تيمهاي تهرانجوان، عقاب و تيم ملي با مطالعه گسترده در اين زمينه در برنامه صبح سلامتي توانسته مخاطبان بسياري را جذب كند. در عمر كوتاه اين برنامه كه اتفاقاً در زمان اندكي (۱۴ دقيقه) پخش مي شود، بينندگان بسياري جذب آن شده اند. سروش، همراز و سلطان زاده به همراه اكبر مالكي مجموعه اي را ساخته اند كه در سلامتي جامعه جوان ما نقش تعيين كننده اي دارد. توصيه هايي كه در اين برنامه مي شود، تمريناتي كه صورت مي گيرد و فضاي انتخاب شده تماماً مي تواند تأثيرگذار باشد. اكبر مالكي در اين برنامه به كمك كارگردان برنامه عليرضا همراز از زواياي مختلف حركات ورزشي را به نمايش مي گذارد و با توضيح كامل بيننده را علاقه مند و تشويق به فراگيري مي كند به همين مناسبت گفت وگويي با اكبر مالكي انجام داده ايم كه مي خوانيد او همه روزه در ورزشگاه شهيد كشوري نزديك به هزار نفر را تحت برنامه هاي خود به مرز سلامتي نزديك مي كند. بايد در يكي از روزهاي هفته به اين محل سري بزنيد و انبوه علاقه مندان از ۱۴ تا ۷۶ سال را تماشا كنيد كه چگونه در برنامه هاي ورزشي اكبر مالكي سلامتي را بها مي دهند.
* آقاي مالكي تا چه اندازه مي توان از طريق تلويزيون مردم را تشويق كرد كه ورزش كنند؟
- بديهي است كه مردم تلويزيون را به مطبوعات ترجيح مي دهند. دلايلش روشن است، قشر روزنامه خوان ما آن اندازه نيست كه همه در بربگيرد، اما تلويزيون قادر است، از هر سن و با هر درجه از سواد و تحصيلات را جذب كند. ما در برنامه صبح سلامتي ابتدا مسائل را به شكل تئوري بازگو مي كنيم و سپس به تمرينات بدني مي پردازيم تا دانش مردم را نيز در ورزش بالا ببريم.
با تمرينات ارائه داده شده هر بيننده اي مي تواند مشكلات عروقي خود را رفع كند و از نظر بهداشتي به سلامتي نسبي برسد. آرام دويدن، نرمش هاي كششي انجام دادن و تمريناتي كه كمك مي كند در نقاط مختلف بدن يك نوع آمادگي ايجاد كند.
* با برنامه تلويزيوني، چگونه اين آموزش را تداوم مي بخشيد؟
- با مقدمه چيني تئوري و استمرار بخشيدن به تمرينات و تأثير مثبت آن بيننده را ترغيب مي كنيم كه برنامه هاي ما را دنبال كند. مثلاً امروز اگر نرمش هايي را در ارتباط با ماهيچه هاي شكم، انجام مي دهيم، توضيح خواهيم داد كه در تضاد با اين حركت، روي بالاتنه چگونه بايد عمل كنيد كه اين مسأله بيننده را تشويق مي كند كه برنامه بعدي ما را ببينند.
* برنامه شما و كلاً كلاسهاي ورزشي شما، جنبه پزشكي و درماني دارد يا ورزشي؟
- اگر كمي ريشه اي نگاه كنيم، هر دو جنبه وجود دارد، چون ما در اين برنامه بحث قهرماني نداريم،من در تيم ملي با بازيكنان حرفه اي هم از همين روش استفاده مي كردم،روي مفاصل و مهره هاي آنها كار مي كردم و اين كار سبب مي شد تامفاصل آنها تقويت شود. در واقع به نوعي بهداشت درماني مفاصل و ستون مهر ه ها را آموزش مي دادم، در برنامه تلويزيون نيز به دو شكل تئوري و عملي روي اين مسائل كار مي كنيم و تأكيد هم داريم كه آن را صحيح انجام دهند. يك اشتباه كوچك در يك حركت ممكن است به بدن لطمه بزند. اين هشدار بسيار مهم است كه عزيزان بيننده، دقيقاً همان گونه انجام دهند كه مي بينند.
* نقش كفش و لباس چقدر مهم است؟
- تلاش مي كنيم بهانه دست كسي ندهيم. كفش استاندارد و لباس مناسب ،لازمه تمرين است، حتي اگر در خانه باشد.
* همه يكسان انجام مي دهند، محدوديت نداريد؟
- ما گوشزد مي كنيم كه هر كس با توانايي هاي خود به مقايسه بنشيند، حركات جهشي نداريم.
* سن افراد چقدر مهم است؟
- براي اين كار جدول داريم به ضربان قلب توجه مي دهيم،در قهرمانان نبض گيري مي كنيم. هر سني به فراخور آمادگي بدنش مي تواند روي حركات كار كند. ما بارها اين مسأله را تأكيد مي كنيم. ما در تمرينات خارج از تلويزيون شركت كننده ۱۵ ساله هم داريم و ۷۶ ساله و كساني كه واقعاً با اين تمرينات به زندگي بازگشته اند و سلامتي خود را به دست آورده اند. براي هر كدام از آنها تمرينات مناسب در نظر گرفته ايم.
* ساعت پخش برنامه صبح سلامتي به نظر مي رسد مناسب نيست؟
- دقيقاً، اگر بعدازظهر بود خيلي بهتر بود. ضمناً فكر مي كنم زمانش نيز بايد افزايش پيدا كند. مثلاً چيزي بين ۲۰ تا ۳۰ دقيقه مناسب است. من روي تجربه ۲۰ ساله كار در تلويزيون مي گويم. من در سيما از آموزش دروازه باني شروع كردم تا به امروز فكر مي كنم سال ۱۳۶۳ بود، در شبكه دوم با آقاي كوثري.
* توصيه شما به سنين بالا چيست؟
- حركات جهشي انجام ندهند. يكي از عوارض سن بالا، پوكي استخوان است، كه در سنين بالا خطرناك مي شود، هرگز نبايد در اين موقعيت، پرش انجام داد، سريع دويد. بهترين كار راه رفتن به مدت ۳۰ دقيقه است. قبل از دويدن، نرمش كششي كه در فصل زمستان و تابستان متفاوت است چون دما بالاست و بايد حتماً حركات كششي انجام شود.
* تفاوت كسي كه ورزش مي كند با ديگران چيست؟
- هر كس كار فيزيكي انجام دهد نسبت به كساني كه سكون دارند، انرژي بيشتري مصرف مي كند. راه رفتن و دويدن باعث مي شود تا انرژي مكانيكي به انرژي حرارتي تبديل شود.
يكي از علائم ورزش عمل تعريق است كه با مصرف انرژي صورت مي گيرد. عمل تعريق يعني دفع سموم، چربي اضافي مضر، آماده سازي مفاصل و ماهيچه ها و غيره. بديهي است كه تفاوت بين اين حركات و فعل و انفعالات در يك شخص با شخصي كه هيچ گونه حركتي انجام نمي دهد كاملاً روشن است.
* كلاً از كار تلويزيوني در ارتباط با برنامه صبح سلامتي راضي هستيد؟
- واقعاً تمام دوستان زحمت مي كشند تا نتيجه كار خوب شود. از آقاي زمان مدير ورزش شبكه سوم، همراز، سلطان زاده و بقيه كه نامشان را شايد به خاطر نداشته باشم. اما اين برنامه و بقيه برنامه هاي ورزشي شبكه سوم توانسته اند، ورزش را نهادينه كنند و به گونه اي توجه بينندگان را به ورزش معطوف نمايند. كار با اين دوستان لذتبخش و دلنشين است.