اجراي بزرگترين پروژه انتقال تكنولوژي
براي اولين بار كشور ايران موفق به اجراي بزرگترين پروژه انتقال تكنولوژي از داخل به خارج كشور در صنعت سيمان شده است.
مدير اجرايي پروژه سيمان حماء سوريه گفت: ايران در حال احداث كارخانه اي با ظرفيت ۳۳۰۰ تن در روز به صورت كليد در دست در سوريه است.
انتقال تكنولوژي به صورت كليد در دست به گونه اي است كه طراحي، خريد تجهيزات، نصب و راه اندازي كارخانه برعهده كشور انتقال دهنده است. اين نوع انتقال تكنولوژي براي كشور انتقال دهنده يك موفقيت بزرگ محسوب مي شود.
مهندس شرافت مولا افزود: اين قرارداد ۲۰۰ ميليون دلاري طي مناقصه اي با حضور پيمانكاران بزرگ دنيا به ايران واگذار شد. مدت زمان اين پروژه ۳۶ ماه است كه در حال حاضر ۱۲ ماه از آن مي گذرد. گفتني است دو شركت هندي و سوئيسي به عنوان مشاور ايران را در اين امر كمك مي كنند.
سرمايه گذاري كشورهاي آسيا و اقيانوسيه
در مراكز پژوهشي و آزمايشگاهي نانوتكنولوژي
ايتكا: طي ماه هاي گذشته تعدادي از پارك هاي تحقيقاتي در منطقه آسيا و اقيانوسيه افتتاح شده اند. اين امر نشان دهنده بالارفتن ميزان التزام دولت هاي منطقه جهت سرمايه گذاري در نانوتكنولوژي و زمينه هاي مرتبط با آن است در ميان اين مراكز تازه تاسيس پارك تحقيقاتي سنگاپور كه Biopolic نام دارد هدف خود را بر ايجاد تجارت بيو و نانوتكنولوژي متمركز كرده است. شركت Novartis AG كه قبلاً آزمايشگاه هاي موسسه ملي سرطان ايالات متحده را برپا كرده است در حال حاضر سرپرستي موسسه ژن شناسي سنگاپور را بر عهده دارد. اين موسسه ژن شناسي طي سال ۲۰۰۳ مراحل مختلف مبارزه عليه ويروس سارس را پيگيري مي كرده است. موسسه مهندسي زيستي و نانوتكنولوژي نيز تحت حمايت Biopolic قرار دارد.
در ماه اكتبر كشور مالزي آزمايشگاه پژوهشي خود با نام IQJ را در ساختمان جديدي در سيبرجايا افتتاح كرد. اين مركز ارتباط بلند پروازانه و جسورانه اي بين دولت مالزي و شركت Reveo (انكوباتور فناوري واقع در نيويورك) خواهد بود. ماه بعد كشورهاي چين و تايوان كار ساخت پارك صنعتي علم و فناوري نانو را در مركز استان Shaanxi چين آغاز كردند.
در حال حاضر اين مركز تحقيق و توسعه عمليات انجام بيست برنامه را آغاز كرده است كه اين برنامه ها بر پژوهش در زمينه نانو و ابررسانايي تمركز يافته و شامل ساخت شيشه هايي به صورت نانوفيلم جهت كاربردهاي صنعتي است. در آينده اي نزديك اين ايالت به يكي از مراكز مهم نانوتكنولوژي پيشرفته تبديل خواهد شد. همچنين آسيا ميزبان تعدادي از كنفرانس هاي مهم از جمله دو گردهمايي SEMICON بوده است. موضوع اين دو گردهمايي بحث پيرامون MEMS بود. اجلاس ماه سپتامبر SEMICON در مركز تجارت جهاني تايپه پايتخت تايوان آغاز به كار كرد كه بيش از ۵۰۰ شركت در آن حضور داشتند. بيش از ۵۵ غرفه در SEMICON را به نمايش گذاشت.
تعدادي از آزمايشگاه هاي بزرگ تحقيقاتي اين منطقه التزام خود به امر پژوهش و سرمايه گذاري در زمينه نانوتكنولوژي را دوچندان كرده اند. در ماه سپتامبر دو آزمايشگاه بزرگ و ملي نانوتكنولوژي ژاپن يعني موسسه ملي علم مواد (NIMS) و موسسه ملي علوم و فناوري پيشرفته صنعتي (AIST) از تاسيس شركتي با نام آزمايشگاه فناوري طراحي مواد خبر دادند كه مواد جديدي مورد استفاده در صنعت الكترونيك و خودروسازي ژاپن را تهيه و توليد خواهد كرد.
در ماه نوامبر انجمن ملي علوم تايوان (NSC) اعلام كرد كه اين كشور برنامه هاي همكاري بين المللي خود با موسسات تحقيقاتي ديگري كه بر روي نانوتكنولوژي فعاليت مي كنند را توسعه خواهد داد. مبلغ ۲/۲۳ ميليارد دلار براي تحقيق در زمينه نانوتكنولوژي و نانو مواد طي سال هاي ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۸ توسط NSC در نظر گرفته شده است. همچنين كشور تايوان نشان داده است كه مي تواند سرمايه گذاري ها را جذب كرده و فناوري هاي كارآفريني را ايجاد كند. در ماه سپتامبر وزير امور اقتصادي تايوان اعلام كرد كه سرمايه گذاري هاي مستقيم شركت هاي خارجي از جمله چيني ها طي ماه هاي جولاي و آگوست افزايش چشمگيري داشته است. وي افزود: مقدار كل سرمايه گذاري برابر ۴/۱۹ ميليارد دلار بود كه قسمت عمده آن به نانوتكنولوژي و اپتوالكترونيك اختصاص داشت. همچنين گروه هاي تجاري خارجي آغاز ۷۳ پروژه سرمايه گذاري ديگر به ارزش ۰۹/۲ ميليارد دلار را متعهد شده اند.
فعاليت هايي نيز براي ارتقاي همكاري بين المللي در زمينه نانوتكنولوژي وجود دارد. در ماه سپتامبر كشورهاي آلمان و كره جنوبي براي تاسيس گروهي جهت پيونددادن تحقيق و توسعه در زمينه فناوري هاي پيشرفته و به خصوص بيو و نانوتكنولوژي به توافق رسيدند. در ماه نوامبر نيز معاون وزير علوم و فناوري چين طي سخنراني در كنفرانس دانشگاه A- M تگزاس بر همكاري بيشتر آمريكا و چين در زمينه هاي مختلف علمي و فناوري به ويژه فناوري نانو تاكيد كرد.