حاصل تلاش حدود ۲۰۰ نفر از متخصصان و مديران فعال در حوزه زيست فناوري طي دو سال كار مستمر، شانزدهم ارديبهشت ماه گذشته در جلسه هيأت دولت تحت نام «سند ملي زيست فناوري» به تصويب رسيد. استراتژي ملي زيست فناوري در مركز ملي تحقيقات مهندسي ژنتيك و تكنولوژي زيست تهيه و تدوين شد.
زيست فناوري، مهم ترين فناوري قرن بيست و يكم، به باور رايج در دنياي امروز بوده و يكي از هفت كليدي است كه سرنوشت اقتصادي- اجتماعي جوامع را در چند دهه آينده رقم مي زند.
هر چند در ايران استفاده از زيست فناوري سنتي در انستيتو پاستور ايران و مؤسسه تحقيقات واكسن و سرم سازي رازي داراي سابقه اي نزديك به يك قرن است ولي سابقه توجه جدي به زيست فناوري نوين با تأسيس پژوهشكده زيست فناوري سازمان پژوهش هاي علمي و صنعتي و مركز ملي تحقيقات مهندسي ژنتيك و تكنولوژي زيستي به دهه ۱۳۶۰ برمي گردد.
در حال حاضر بيش از ۱۴۰۰ نفر محقق در زمينه هاي مرتبط با زيست فناوري در ايران مشغول به كار هستند، كه بسيار كمتر از ظرفيت مورد نياز اين فناوري در كشور است.
تاكنون بيش از ۶۰۰ طرح پژوهشي در زمينه زيست فناوري در گرايش هاي مختلف كشاورزي، علوم پايه، پزشكي، صنعت و محيط زيست انجام شده است، اما به دليل ناچيز بودن اعتبارات تخصيصي، نتايج حاصل از تحقيقات داخلي به بازار وارد نشده است.
در حالي كه به اعتقاد تمامي صاحبنظران و دانشمندان كاربردهاي فراوان زيست فناوري آن را به عنوان برجسته ترين نشانه پيشرفت بشر در قرن حاضر مطرح كرده است، وضعيت اين رشته هنوز در كشور ما نابسامان و نامطلوب است.
فقدان راهبرد و اولويت بندي مشخص براي زيست فناوري كشور، ضعف ارتباطات لازم بين سازمانها و مراكز تحقيقاتي دانشگاهي و مراكز علمي كشور و ساير نهادها، كمبود امكانات تحقيقاتي با وجود گستردگي و غناي ذخاير ژنتيكي، گونه هاي مختلف گياهي و جانوري در نقاط مختلف كشور، قديمي و نارس بودن قوانين و ساز و كارهاي لازم براي بيشتر اختراعات و اكتشافات و مالكيت فكري و عدم حمايت از محققان را شايد بتوان از جمله عوامل اين اوضاع نامطلوب عنوان داشت.
دكتر رضا منصوري استاد دانشگاه و معاون پژوهش وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در زمينه ضرورت هاي تدوين سند ملي زيست فناوري مي گويد: «خيلي روشن است. زيست فناوري از زمينه هاي بسيار رو به رشد پژوهشي در دنياست و هيچ بخشي از زندگي روزمره در دنيا بري از تحولات اين رشته نيست. مواد غذايي، داروهاي مختلف و.... جنبه هاي مختلف زندگي امروز بشر متأثر از زيست فناوري است و لازم بود ما هم براي رشد لازم در اين بخش، سند و استراتژي ملي خود را تدوين كنيم كه كار تدوين اين سند از حدود دو سال پيش آغاز شد و سپس در هيأت دولت به تصويب رسيد.»
به طور كلي هر گونه فعاليت هوشمندانه بشر در خلق، بهبود و توليد محصولات گوناگون با استفاده از موجودات زنده مخصوصاً از طريق دست ورزي ژنتيكي آنها، در سطح مولكولي در حيطه زيست فناوري قرار مي گيرد.
افزايش جمعيت و نياز به تأمين مواد غذايي در سراسر دنيا، زيست فناوري كشاورزي را مورد توجه خاص قرار داده است. گياهان زراعي ترنس ژنيك پرمحصول و مقاوم گوناگوني مانند ذرت، برنج، سويا، گوجه فرنگي و... توليد شده و روش هاي نوين زيست فناوري در افزايش توليد شير و گوشت دام مؤثر واقع شده اند.
تأمين سلامت و بهداشت جمعيت بيش از شش ميلياردي ساكنان كره زمين از طريق داروهاي نو تركيب و واكسن ها، ايستايي به روش هاي كم هزينه درمان بيماري ها، يافتن درمان بيماريهاي صعب العلاج و تشخيص سريع تر و مؤثرتر بيماري هاي گوناگون از جمله بيماريهاي ژنتيكي، از قابليت هاي زيست فناوري پزشكي است.
كاربرد زيست فناوري در صنعت كه منجر به توليد محصولات گوناگون با صرف هزينه و انرژي كمتر، ضايعات اندك و كمترين اثر مخرب بر محيط زيست مي شود، موجب آن شده كه اين فناوري به يكي از پاك ترين و در عين حال سودآورترين بخش هاي صنعت شهرت يابد.
و كلام آخر اين كه رويكرد جديد به محيط زيست و مفهوم توسعه پايدار در قرن حاضر، در نظر گرفتن آن به عنوان يك بخش مهم از سرمايه ملي كشورها از مهم ترين دغدغه هاي بشر در قرن حاضر است.
تدوين سند ملي
سند ملي زيست فناوري با تدوين آرمانهاي ملي در به كار گيري زيست فناوري اهداف كلان خود را شامل سه دسته اهداف كوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت تعريف كرده است.در اين سند، ارتقاي سطح علمي و دانش فني زيست فناوري كشور و كسب سهم علمي شايسته در عرصه جهاني، ارتقاي سهم شايسته زيست فناوري در توسعه بخش كشاورزي، محيط زيست، بهداشت و درمان و صنعت، كسب مقام پيشتازي در زيست فناوري منطقه، بهبود كمي و كيفي محصولات كشاورزي، به كارگيري اصول اخلاق اسلامي و رعايت حقوق پذيرفته شده بين المللي در توسعه زيست فناوري و توجه به ايمني زيستي در كليه مراحل تحقيق، توليد و عرضه محصولات مرتبط با آن و همكاري با جامعه جهاني براي توسعه زيست فناوري، آرمانهاي ملي به كارگيري زيست فناوري ذكر شده اند.