قلب، فشار خون، تغذيه و داستان هاي ديگر ...
ارتباط سلامت قلب و تغذيه، انكارناپذير است، لذا داشتن يك رژيم غذايي سالم كمك شاياني در پيشگيري از حملات قلبي مي كند .
۱- هر روز از انواع كامل دانه ها به خصوص غلات كامل استفاده كنيد.
۲- روزانه انواع ميوه و سبزي استفاده كنيد.
۳- از نوشيدني هايي با حد متوسط قند استفاده كنيد.
۴- غذاها را كم نمك طبخ كنيد.
۵- وزن خود را در محدوده طبيعي Bmi نگه داريد.
نمك رابطه مستقيم با فشار خون دارد اگر وزن بالا داريد يا يكي از بيماري هاي قلبي را داريد سعي كنيد درروز بيشتر ازيك قاشق چايخوري نمك مصرف نكنيد.
نكات لازم براي محدود كردن مصرف نمك
۱- از محصولات كم نمك يا بي نمك مانند غلات يا سبزي هاي آماده و نمك نزده استفاده كنيد.
۲- غذا را با ساير چاشني ها طبخ كنيد، مانند ادويه، ليموترش يا سركه.
۳- از مرغ يا گوشت تازه به جاي انواع كنسرو عملآوري شده يا ماهي دودي استفاده كنيد .
۴- غذاهاي كنسرو شده مانند نخودفرنگي را بشوييد تا سديم آن كم شود.
چه مواردي بر فشار خون تاثير مي گذارد؟
۱- پتاسيم: به كنترل و پيشگيري از فشار خون بالا كمك مي كند و در بسياري از ميوه ها، سبزي ها، لبنيات و ماهي وجود دارد.
۲- كلسيم و منيزيم: در پيشگيري از فشار خون موثر است. لبنيات و كلم غني از كلسيم هستند. غلات كامل و برگ هاي سبز تيره گياهان و سبزي هاي هم غني از منيزيم هستند.
۳- قهوه و چاي: به طور موقت فشار خون را افزايش مي دهند اما تاثيري در افزايش دايمي آن ندارند.
روش هاي صحيح مصرف مواد غذايي
1 - گوشت، مرغ و ماهي
- چربي را از گوشت قرمز جدا كنيد.
- به جاي سرخ كردن از آب پز كردن، بخارپز كردن و كباب كردن استفاده كنيد.
- از ماهيتابه نسوز استفاده كنيد.
- مصرف سوسيس، كالباس و غذاهاي پروتئيني را كم كنيد.
۲- تخم مرغ و لبنيات
- به جاي خامه يا شير كامل از شير كم چربي استفاده كنيد و همچنين ماست و پنير كم چرب. بعضي از مردم طعم لبنيات كم چرب را نمي پسندند بايد دانست در زندگي بي تحرك امروز رژيم پرچرب هيچ نتيجه اي جز افزايش ريسك بيماري هاي قلبي را نخواهد داشت.
- مصرف زرده تخم مرغ را كم كنيد. مي توانيد در دستورات غذايي به جاي يك عدد تخم مرغ از 2 عدد سفيده تخم مرغ استفاده كنيد.
خورش و سوپ ها
- پس از پخت خورش ها و سوپ ها آنها را در يخچال خنك كنيد و چربي را از بالاي آن جمع كنيد.
- مي توانيد غلظت خورش هاي كم چرب را با آرد گندم و آرد ذرت زياد كنيد.
انتخاب هاي سالم غذايي
۱- صبحانه: شيركم چرب، نان تهيه شده از غلات سبوس دار، املت تهيه شده از سفيده تخم مرغ، ميوه تازه
۲- نوشابه ها: آب ليمو، چاي، آب گوجه فرنگي كم نمك
۳- پيش غذا: ميوه هاي تازه، سالاد كم چرب، سوپ باقلا، غذاهاي دريايي بخارپز
۴- سالاد: كاهوي تازه، اسفناج و ساير سبزي هاي، نخود و لوبيا قرمز، با طعم دهنده هاي كم چرب
۵- دسر: ميوه تازه، ماست طعم دار
چند ميان وعده كم چرب
۱- آبميوه 100 درصد طبيعي
۲- شيريني كم چرب مثل شيريني هاي خانگي
۳- ميوه هاي تازه يا كمپوت هايي كه در آب خودشان بسته بندي شده اند.
۴- هويج و كرفس
سعي كنيد با اتخاذ يك رژيم غذايي متعادل و مناسب با سليقه و مزاج خود بتوانيد هم لذت غذا خوردن را داشته باشيد و هم يك قلب سالم.
دكتر مسعود اصغري