بقعه امامزاده يحيي جدا شده از تاريخ
بخشي از ديوار خارجي امامزاده يحيي تهران براي الحاق فضاي جديد از سوي مالكان و متوليان تخريب شد،در حالي كه هرگونه تغيير كاربري در بناهاي تاريخي و ثبت شده در فهرست آثار ملي بايد پس از اخذ مجوز از سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري انجام شود. محدوده حفاظت شده امامزاده يحيي از سوي متوليان براي ساخت سرويس هاي بهداشتي با تهديدهاي تازه مواجه شده است. ادامه ساخت و سازهاي غيرقانوني در عرصه وحريم اين امامزاده تاريخي كه در منطقه عودلاجان تهران واقع شده، بسيار نگران كننده است. اين چندمين امامزاده تاريخي تهران است كه هويت آن در جريان نوسازي و اقدامات متوليان در معرض آسيب قرار گرفته است. اقدامات انجام شده براي بهسازي امامزاده صالح تهران كه ابتدا به صورت پروژه هاي خرد و محدود آغاز شد، اكنون تا حدي پيشرفت كرده كه هويت اين امامزاده را به طور كامل تخريب كرده، به گونه اي كه اين بناي تاريخي به صورت بنايي امروزي تغيير شكل داده است.
مرمت عمارت سردار اسعد در باغ ايلخاني
ساختمان سردار اسعد بختياري در دوران پهلوي توسط بانك ملي خريداري شد و سال بعد در محوطه باغي كه اين بنا در آن واقع است، ساختمان بانك ملي، احداث شد. هم اكنون بانك ملي ايران با اختصاص 50 ميليون ريال اعتبار، عمليات مرمت تكميلي بناي تاريخي متعلق به سردار بختياري را در هفته آينده به پايان مي رساند.
مرمت دودكش بنا، شيرواني و ايوان شمالي كه به دليل نشت آب از شيرواني، ديواره آن نمناك شده بود، طي آغاز عمليات جديد مرمت اين بناي تاريخي و در قالب يك طرح 15 روزه از هفته پيش آغاز شد. مرمت اصلي كاخ سردار اسعد كه 5 سال به طول انجاميد شامل ايجاد كانال دفع رطوبت، استحكام بخشي سقف ها، ديوارهاي باربر، تعميرات اساسي شيرواني و آيينه كاري و ايوان شمالي، جنوبي و سطوح نماي خارجي است. عمارت سردار اسعد، تنها بناي باقي مانده از مجموعه تاريخي و معروف باغ ايلخاني مربوط به دوره قاجار و يكي از زيباترين يادگارهاي تاريخي شهر تهران است. اين بناي تاريخي در محوطه بانك ملي خيابان فردوسي تهران واقع شده است. باغ ايلخاني در قسمت غربي خيابان فردوسي كنوني شامل مجموعه بزرگي از كوچه ميرشكار فعلي تا خيابان جمهوري بوده است. اين باغ در اوايل قرن حاضر جهت ايجاد بانك ملي توسط دولت به تملك در آمد. محدوده اين باغ به تدريج با ساخت و سازهاي متعدد، شامل احداث فروشگاه بزرگ فردوسي، بيمارستان و عمارت بانك مركزي تغيير يافت. اين عمارت در دو طبقه بنا شده و عمده ترين ويژگي آن آجرهاي منقوش پيش ساخته در نماي آن با طرحي برون گرا و معماري از نوع ساختمان هاي ميان باغ موسوم به كوشك است. در طرح كاربري جديد اين بنا كه با هزينه بانك ملي مرمت شده، مقرر شده است كه طبقه فوقاني براي برگزاري جلسات هيات مديره و طبقه همكف به عنوان موزه مورد استفاده قرار گيرد.
از 118 نپرس
مدتي از حضور رئيس جديد سازمان ميراث و گردشگري -حسين مرعشي-گذشته است. سازمان ايرانگردي و جهانگردي با سازمان ميراث فرهنگي ادغام شد و درست يا غلط، سازمان ميراث گردشگري تشكيل شد. نهاد جديدالتاسيس در بدو آغاز به كار، سايت اينترنتي CHN را راه اندازي كرد. در پي آن سايت ايران توريسم نيز فعال شد. اين دو نكته از برجسته ترين فعاليت هاي سازمان در اطلاع رساني به شمار مي رود. اگر شهروند يا توريست خارجي بخواهد براي رفع مشكلاتش يا حل پرسش هايش به مرجع معتبري دست پيدا كند، بايد از رايانه و خطوط ارتباطي اينترنت بهره مند باشد. در هر نقطه از ايران كه باشيد با تلفن 118 هر شماره تلفني را مي يابيد. ولي در پايتخت اگر دست به گوشي تلفن ببريد و از راهنماهاي صبح يا بعدازظهر 118 شماره تماس سازمان ميراث و گردشگري را بپرسيد؛ تيرتان به سنگ مي خورد. راهنماي تلفن تهران هنوز شماره سازمان هاي سابق را به صورت مجزا در اختيارتان قرار مي دهد. انگار هنوز مركز اطلاع رساني تهران از وجود و حضور چنين مكاني با چنين نامي بي خبر است.
مساله ديگر جابجايي دفتر اين سازمان است. دو سازمان قبلي درخيابان آزادي ايستاده بودند و سازمان جديد التاسيس به خيابان نجات اللهي انتقال پيدا كرده است. اگر بخواهيد با اين مسوولان تماس برقرار كنيد؛ به خود زحمت داده، خيابان هاي تهران را يكي يكي از زير پاشنه پا در كنيد و از نيروهاي سازمان تلفنشان را دريافت كنيد. روابط عمومي سازماني كه بر همين پايه استوار است مثال زدني است و قابل تامل.