درسي و هفتمين سالمرگ جهان پهلوان تختي
بازسازي مزار اسطوره
برگزاري مراسم وزن كشي وزنه برداران در ابن بابويه شايد باعث شود تا ساماندهي مزار تختي و احداث يادمان او با شتاب بيشتري پيگيري شود
مهدي رستم پور
اسطوره ما نبايد چيزي از يك اسطوره تمام و كمال كم داشته باشد؛ مرگ مرموزش، سايه هاي زندگي اش، مبارزه طلبي اش، پيروزي هاي باشكوهش و حتي شكست هايش كه گاه خالي از غرور نيستند، همه نشانه هاي اسطوره اي دارند. اما هنوز يك جاي كار لنگ مي زند و البته مردم اين بخش را بيشتر نشانه كوتاهي چند مسوول مي گذارند نه كوتاهي يك پهلوان در راه اسطوره شدن.
مشكل اينجاست كه پهلوان ما گوري مشخص دارد و هر ساله طرفدارانش بر سر مزارش جمع مي شوند. آنها كه او را ديده اند يا در زمان حياتش سربلندي يك ملت تحقير شده را پس از كسب افتخارات پهلوان با تمام وجود حس كرده اند، براي تجديد خاطرات خود و آنها كه وصفش را شنيده اند، براي سعي در بازسازي تصويري روشن تر از او در ذهن بر سر مزار او حاضر مي شوند. اما همه اينها با ديدن مزاري كه رو به تخريب است و سنگ قبري كه نشاني از يك اسطوره ملي در خود ندارد، به سرخوردگي تلخي تبديل مي شود كه تنها مي شود با دلخوشي مردمي بودن پهلوان، آن را فرو خورد.
شايد اگر امروز تختي خود به سخن مي آمد، مي خواست كه حتي بر سر مزارش هم حاضر نشوند و در عوض به يادش مرام زندگي پهلوانانه را پيش بگيرند، اما همان طور كه او ناخواسته اسطوره شد، ناخواسته در زندگي پس از مرگ بر اساس ارزش ها و عادات تاريخي ايرانيان زندگي كرد و در اذهان ماند.
... و حالا وقتي خيل دوستداران بر سر مزار او حاضر مي شوند،اين گور را در شان پهلوان نمي بينند، آن هم در سالي كه مزار او ميزبان قهرمانان جهان است. فدراسيون كشتي اعلام كرده است كه 17 دي امسال همزمان با سي و هفتمين سالمرگ تختي، مراسم وزن كشي جام قهرمان قهرمانان در آرامگاه اين جهان پهلوان برگزار مي شود. قهرمانان سنگين وزن جهان بايد براي وزن كشي و ثبت نام در مسابقات به شهرري و بر سر مزار تختي رفته و روي باسكول بروند و در تصاوير تلويزيون ها، نماهايي گويا از مزار محبوب ترين ورزشكار تاريخ ايران به جا بگذارند.
شايد برگزاري همين مراسم باعث شود تا ساماندهي مزار تختي و احداث يادمان او با شتاب بيشتري پيگيري شود، البته ممكن است اين مسابقات تا اطلا ع ثانوي به تعويق بيفتد. رئيس تربيت بدني 2 روز پيش اعلام كرد كه طرح احداث يادمان فرهنگي ورزشي تختي، ماه آينده آغاز مي شود. به گفته مهرعليزاده با درخواست سال گذشته تربيت بدني براي بودجه 500 ميليون توماني احداث يادمان فرهنگي ورزشي تختي در ابن بابويه، در مجلس موافقت شده بود و بودجه در اختيار سازمان تربيت بدني قرار گرفت.
پس ديگر مشكلي نبود. مطالعات اوليه و كارشناسي انجام شد و حالا از يك تا يك ماه و نيم بعد، احداث آن آغاز مي شود، اما در اين بين نگراني هايي هم براي امكان جذب اين بودجه، به دليل طولاني شدن زمان مطالعه و گذشت زمان بسيار از تصويب آن وجود دارد، اما مهرعليزاده مي گويد: با توجه به اينكه سال عمراني معمولا تا آخر تيرماه سال آينده ادامه دارد، بنابراين زماني در حدود 7 ماه براي احداث يادمان فرهنگي ورزشي جهان پهلوان تختي و هزينه كردن بودجه 5 ميليارد ريالي براي اجراي آن فرصت داريم. او دوباره اطمينان خاطر مي دهد كه هيچ نگراني براي جذب اين بودجه وجود ندارد ودر اين مدت مي توان بررسي بيشتري روي طرح انجام داد و در ادامه هم مي گويد كه اگر اين 5 ميليارد ريال براي اجراي طرح كافي نبود، مابقي هزينه ها از بودجه سال آينده تامين مي شود.
با اين حال اميررضا خادم، رئيس كميته ورزش كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي تاكيد كرد كه احداث اين يادمان هرچه زودتر بايد آغاز شود و گفت: در صورتي كه بودجه 5 ميليارد ريالي براي احداث اين طرح كه در اختيار تربيت بدني است تا پايان امسال صرف انجام اين كار نشود، اين بودجه به خزانه دولت بازخواهد گشت و جذب بودجه اي ديگر براي اجراي طرح ياد شده مشكل خواهد بود.
پاي ابن بابويه به لب گور رسيده و دارد مي ميرد. حالا ديگر اين خود ابن بابويه است كه در احتضار افتاده! ناي ماندن ندارد و آرام آرام غزل بدرودش را مي سرايد. آرام آرام گورستان ابن بابويه را بايد درون يك تابوت عظيم بگذاريم، برايش مراسم تشييع مفصلي برپا كنيم ومجددا با تمام مردگاني كه در آن خفته اند، به خاك بسپاريم.
اعلام عزاي عمومي در فراغ گورستان ابن بابويه كمي سور رئاليستي به نظر مي رسد، اما دور نيست يك سوگواري ملي براي گورستاني كه جانش به لب رسيد. پيكر نيمه جان گورستان قديمي شهر ما مثل تمام مردگاني كه در آغوش گرفته، خواهد مرد و جنازه اي كه از آن به جا مي ماند نماد خجلت آوري خواهد شد براي بيان ارادت جمعي ما در قبال جاودانگي كه در ابن بابويه آرميده بود!
مثلا بقعه قديمي خاندان شمشيري كه با مدد گرفتن از فراموشخانه اذهان شهروندان، آرام آرام در خودش دفن مي شود و در ابديت به خواب فرو مي رود. دريغ از يك فاتحه كه همه سازمان هاي ، عريض و طويل درگير برايش بخوانند.
كسي به فكر درمان زخم هاي دردناك ابن بابويه هست؟ شمشيري را امروز خيلي ها فقط با چلوكباب معروفش مي شناسند و شايد جايي نخوانده باشند كه او با سخاوت بي نظير و صداقت كم نظيرش از مبارزان در جبهه ملي هم بود. اما آن گشاده دستي بزرگ خاندان شمشيري، كجاست كه گور به اين روز افتاده؟
ابن بابويه مزار پهلوان سيد حسن رزاز هم هست. يگانه پهلواني كه با هر كسي كشتي مي گرفت، اول اسم فن را اعلام مي كرد و در كشاكش مسابقه فقط با همان فني كه اعلام كرده بود حريفش را زمين مي زد. آسيد حسن رزاز، تنها پهلواني است كه با قدرتي استثنايي در هنگام اجراي فنون، رقبا را از داخل گود به بيرون گود پرتاب مي كرد! پهلوان رزاز نهم اسفند 1320 مرد و پيكرش در مراسمي تاريخي توسط پهلوان ممصادق بلور فروش و جمع كثيري از مردم طهران به خاك سپرده شد.
اما بلور فروش طاقت مرگ رزاز را نداشت و هنوز مراسم چهلم او نرسيده، ممصادق هم از دنيا رفت. روي سنگ مزار رزاز نوشتند: آرامگاه حاج سيد حسن شجاعت پهلوان نامدار ايران فرزند مرحوم آقا سيد اسمعيل كاظميني در 63 سالگي به رحمت ايزدي پيوست. احمد گلچين معاني، هم شعري را سرود كه دو بيتش را مي خوانيد:
برفت از جهان حاج سيد حسن
شجاع زمان پهلوان كهن
به سوي جنان شد شجاع زمان
جهان پهلوان، حاج سيد حسن
|