يكشنبه ۲۷ دي ۱۳۸۳ - سال سيزدهم - شماره ۳۶۱۴ - Jan 16, 2005
اقتصادي
Front Page

در ۹ماه آغاز سال جاري
۱۸۰ هزار فرصت شغلي با تخصيص تنها ۵۲ درصد
بودجه عمراني در كشور از دست رفته است
حاج بابايي:
طرح برداشت ۹۰۰ ميليون دلار از حساب ذخيره ارزي احتمالاً به مجمع تشخيص مي رود
گروه اقتصادي _ محمد ابراهيمي: آمار و ارقام منتشر شده حاكي از آن است كه در ۹ماهه سال جاري تنها ۵۲ درصد از بودجه هاي عمراني كشور تخصيص پيدا كرده است.
به گزارش خبرنگار ما در حالي كه بودجه عمراني نقش غيرقابل انكاري در افزايش توليد ملي و كاهش نرخ بيكاري دارد، متأسفانه به دليل كسري هاي مداوم بودجه هر ساله بودجه طرح هاي عمراني كاهش يافته يا با عدم تخصيص مواجه بوده است.
بنا بر اين گزارش، در حالي كه طبق قانون بودجه طي
۹ ماهه امسال بايد حدود ۷۵ هزار ميليارد ريال بودجه به طرح هاي عمراني اختصاص مي يافت، در عين ناباوري اين ميزان ۳۹ هزار ميليارد ريال تخصيص داده شده است.
به اين ترتيب ۳۶ هزار ميليارد ريال از بودجه هاي عمراني در ۹ ماهه امسال كاسته شده كه با محاسبه هر دلار ۸۵۰ تومان حدود ۳/۴ ميليارد دلار خواهد شد.
بنا بر اين گزارش اگر هزينه ايجاد هر شغل را در كشور حدود ۲۰ ميليون تومان درنظر بگيريم با كاهش بودجه ۳۶ هزار ميليارد ريالي حدود ۱۸۰ هزار فرصت شغلي به صورت مستقيم در كشور از دست خواهد رفت.
اين گزارش حاكي است كه اعطاي اعتبارات به طرح هاي عمراني در ۹ ماهه سال جاري حدود ۱۷ درصد كمتر از سال گذشته بوده است. در سال گذشته وتا پايان آذر ماه دولت ۴۷ هزار ميليارد ريال به طرح هاي عمراني اختصاص داد.
اين گزارش مي افزايد كه برخلاف بودجه هاي عمراني، آمار حاكي از آن است كه بودجه هاي جاري در۹ ماهه سال جاري حدود ۱۰۳ درصد تخصيص داده شده است. در اين مدت سهم بودجه هاي جاري حدود ۱۶۳ هزار ميليارد تومان بوده در حالي كه اين ميزان در مدت مشابه سال قبل ۱۲۶ هزار ميليارد تومان است.

ماليات نقل و انتقال خودرو ها ي ساخت داخل
جدول مربوط به ماليات
نقل و انتقال، عوارض سالانه ماليات و عوارض شماره گذاري ۲۹ خودرو ساخت و مونتاژ داخلي به ادارات كل امور مالياتي سراسر كشور ابلاغ شد
000072.jpg
000063.jpg
000069.jpg
000132.jpg
سي ينا: ماليات نقل و انتقال، عوارض سالانه و ماليات و عوارض شماره گذاري برخي از خودروها جهت اجرا در سال ۸۳ اعلام شد.
غلامرضا حيدري كردزنگنه، رئيس سازمان امور مالياتي كشور با صدور بخشنامه هاي جدول مربوط به ماليات نقل و انتقال، عوارض سالانه ماليات و عوارض شماره گذاري ۲۹ خودرو ساخت و مونتاژ داخلي را اعلام و به ادارات كل امور مالياتي سراسر كشور ابلاغ كرد. براساس اين ابلاغيه، ماليات نقل و انتقال پژو ۲۰۶ تيپ ،۳ يكصد و ۷۵ هزار تومان و عوارض سالانه اين خودرو ۱۰ هزار و ۷۵۰ تومان اعلام شده است ضمن آنكه ماليات و عوارض شماره گذاري اين خودرو ۱۲۲ هزار و پانصد تومان در نظر گرفته شده است. همچنين ماليات نقل و انتقال پژو ۲۰۶ تيپ ،۵ ۱۱۶ هزار تومان در نظر گرفته شده است عوارض سالانه اين خودرو براساس اين جدول ۱۱ هزار و ۶۰۰ تومان بوده
000066.jpg
و مجموع ماليات و عوارض شماره گذاري آن ۳۴۸ هزار تومان اعلام شده است.
ماليات نقل و انتقال سواري پژو GLI نيز ۹۱ هزار و پانصد تومان تصويب شده است، عوارض سالانه اين خودرو۹ هزار و ۱۵۰ تومان و ماليات و عوارض شماره گذاري اين خودرو نيز ۲۷۴ هزار و پانصد تومان در نظر گرفته شده است. براساس اين گزارش، ماليات نقل و انتقال پژو پارس GLX، ۱۷۳ هزار و ۶۰۰ تومان با عوارض سالانه معادل ۱۷ هزار و ۳۶۰ تومان در نظر گرفته شده و ماليات و عوارض شماره گذاري اين نوع خودروي داخلي در مجموع ۵۲۰ هزار و ۸۰۰ تومان بوده است. بر اين اساس سواري سمند LX مشمول ماليات نقل و انتقالي به ميزان ۱۲۷ هزار تومان است كه عوارض سالانه اي معادل ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومان براي اين خودرو در نظر گرفته شده ضمن آنكه ماليات و عوارض شماره گذاري اين نوع خودرو مجموعاً ۴۸۱ هزار تومان براي اجرا در سال ۸۳ در نظر گرفته شده است. اين بخشنامه در اجراي قسمت اخير حكم تبصره ۱ ماده ۴ قانون اصلاح موادي از برنامه سوم توسعه و چگونگي برقراري و وصول عوارض مصوب دي ماه مجلس ابلاغ شده است.

براي جايگزيني خودروي فرسوده مدت بازپرداخت اقساط يك سال ديگر تمديد شد
گروه اقتصادي: مدير طرح جايگزيني خودروهاي فرسوده در گروه صنعتي ايران خودرو اعلام كرد: در مرحله دوم طرح اين شركت براي جايگزيني خودروهاي فرسوده مدت بازپرداخت اقساط از ۴ سال به ۵ سال افزايش يافت.
همچنين شركت ليزينگ خودرو كار پيش پرداختي در اين رابطه دريافت نخواهد كرد و خودروهاي خارجي نيز با محصولات داخلي جايگزين خواهند شد.وي افزود: براساس اين طرح، خودروهاي فرسوده با پلاك هاي «الف» و «ب» كه سال ساخت آن ها بين سال هاي ۱۳۴۴ تا ۱۳۴۸ و خودروهاي خارجي و وارداتي كه سال ساخت آنها بين ۱۹۶۵ تا ۱۹۶۹ ميلادي باشد و پلاك شهر محل اجراي طرح را داشته باشند، جايگزين مي شوند.

نايب رئيس كميسيون برنامه و بودجه مجلس:
طرح تثبيت قيمت هاي مجلس مبناي كاملاً كارشناسي دارد
گروه اقتصادي - افروز پورهاشمي: به دنبال تصويب طرح تثبيت قيمت ها از سوي مجلس شوراي اسلامي در هفته گذشته، بانك مركزي نسبت به آثار سوء اين طرح بر بخش هاي مختلف اقتصادي كشور هشدار داد.
به گزارش خبرنگار ما، براساس محاسبات صورت گرفته از سوي اداره بررسي ها و سياست هاي اقتصادي بانك مركزي، اجراي پيشنهاد مطروحه در سال آينده حدود ۱۷ هزار ميليارد ريال كمبود منابع مالي در شركت هاي متصدي امور كالاها و خدمات مورد پوشش ايجاد مي كند.
طبق اين گزارش به علت تمسك شديد به منابع ارزي نفت و عدم فروش دارايي هاي خارجي در سال آينده اثر تورمي بيش از ۱۰ درصد از بابت انباشت دارايي هاي خارجي قابل پيش بيني است.نايب رييس اول كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس در اين رابطه به خبرنگار ما گفت: طرح تثبيت قيمت ها در مجلس شوراي اسلامي براساس كار كارشناسي و تحقيقات صورت گرفته در مركز پژوهش هاي مجلس تهيه و تنظيم شد.
اصغر گرانمايه پور افزود: در كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس نيز نظرات كارشناسي مختلفي در اين باره شنيده شد و در واقع مخالفان و موافقان هريك به صورت جداگانه ديدگاه هاي خود را بيان كردند.وي تاكيد كرد: در ابتدا ۲ طرح تعديل قيمت كالا و خدماتي كه در صنايع به كار مي روند و طرح منطقي كردن قيمت ها در مجلس مدنظر بود كه معدل اين ۲ طرح، طرح جايگزين ماده ۳ در قانون برنامه چهارم شد كه به تصويب هم رسيد.
به گفته وي، در ماده ۳ قانون برنامه چهارم پيش بيني شده بود در سال آينده كه سال اول برنامه نيز هست قيمت فرآورده هاي نفتي به قيمت عمده فروشي خليج فارس در كشور عرضه شود.وي افزود: به عبارتي قيمت بنزين به عنوان يكي از فرآورده هاي نفتي براي هر ليتر در سال آينده ۱۸۰ تومان مي شد.
گرانمايه پور گفت: در چنين شرايطي مجلس با بررسي همه جانبه به خصوص با عنايت به تاثير مستقيم افزايش قيمت بنزين بر افزايش قيمت ساير كالاها و ايجاد مشكلات متعدد به ويژه براي قشر آسيب پذير طرح تثبيت قيمت ها را طراحي و به تصويب رساند.وي تاكيد كرد: باوجود هشدار بانك مركزي درباره آثار سوء طرح تثبيت قيمت ها بر اقتصاد كشور، نمايندگان مجلس باتوجه به كارهاي كارشناسي صورت گرفته هيچ تغيير ديگري در اين طرح نخواهند داد.
در همين رابطه خبرنگار ما طي تماس هاي مكرر با مسئولان بانك مركزي خواستار دريافت پاسخي پيرامون اين موضوع كه چرا بانك مركزي پس از تصويب اين طرح هشدار خود را بيان كرده است شد كه نهايتا مسئول دايره مطبوعات اين بانك گفت: در جلسات مشتركي كه پيرامون طرح تثبيت قيمت ها برگزار شده بود نماينده اي از بانك مركزي نيز همواره حضور داشت.

پاسخ به يك خبر
درپي درج خبري درمورد دومين دوره جايزه ملي كيفيت در صفحه ۴ مورخ ۲۰/۸/۸۳ در روزنامه همشهري، موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي اعلام كرد، نام شركت هاي قطارهاي مسافري رجاء و بازرسي كيفيت و استاندارد به عنوان دريافت كنندگان گواهي نامه اهتمام به سرآمدي نادرست است و در عوض نام دو سازمان ذوب آهن اصفهان و فرآورده هاي نسوز تبريز كه موفق به اخذ گواهي اهتمام شده اند، حذف شده است.

گفت وگوي امروز
طرح برداشت ۹۰۰ ميليون دلار از حساب
ذخيره ارزي احتمالاً به مجمع تشخيص ارجاع  شود
گروه اقتصادي: شوراي نگهبان هفته گذشته طرح برداشت ۹۰۰ ميليون دلار از حساب ذخيره ارزي براي جبران زيان هاي ناشي از خشكسالي و سرمازدگي محصولات كشاورزي به كشاورزان را رد كرد. استناد شوراي نگهبان براي رد اين طرح، مخالفت شديد دولت به دليل بار مالي زياد عنوان شده بود. برخي از كارشناسان بلافاصله پس از تصويب طرح به دليل داشتن بار مالي زياد پيش بيني مي كردند كه احتمالا شوراي نگهبان با آن مخالفت كند.با حميدرضا حاج بابايي، عضو هيأت رئيسه مجلس شوراي اسلامي گفت وگويي كرده ايم كه مي خوانيد:
***
* چرا شوراي نگهبان با طرح برداشت ۹۰۰ ميليون دلاري از ذخيره ارزي براي خشكسالي مخالفت كرد؟
- مستندات شوراي نگهبان براي رد اين مصوبه مجلس ۲ اصل از اصول قانون اساسي بود. نخست اصل ۷۵ قانون اساسي كه براساس آن در طرح هاي قانوني و پيشنهادها و اصلاحاتي كه نمايندگان درخصوص لوايح قانوني اعلام مي كنند و به تقليل درآمد عمومي يا افزايش هزينه هاي عمومي مي انجامد، درصورتي قابل طرح در مجلس است كه در آن طريق كاهش درآمد يا تامين هزينه جديد معلوم شده باشد.دومين اصل نيز اصل ۵۳ قانون اساسي است كه طبق آن كليه دريافت هاي دولت بر حساب هاي خزانه داري كل متمركز مي شود و همه پرداخت ها در حدود اعتبارات مصوب به موجب قانون انجام مي گيرد.
* بيان شده بود كه مبلغ ۹۰۰ ميليون دلار براي خشكسالي در سالهاي آينده از حساب ذخيره ارزي برداشت شود، آيا اين موضوع هم از دلايل مخالفت دولت به شمار مي آيد؟
- بله. اين مبلغ بايد در سالهاي آينده تخصيص يابد و از آنجايي كه در بودجه ساليانه مصوب نشده بود لذا مغاير با اصل ۵۳ قانون اساسي دانسته شد. درواقع دولت بر اين باور است كه اين اقدام با مصوب نشدن مبلغ فوق در بودجه، هزينه هاي دولت را افزايش مي دهد.
* واكنش مجلس نسبت به اين موضع شوراي نگهبان و در حمايت از كشاورزان چه خواهد بود؟
- طي سالهاي اخير در سراسر كشور اغلب كشاورزان با مشكل سرمازدگي محصولات كشاورزي روبه رو شدند كه اين امر ضرر شديدي به آنها وارد كرد و موجب ازبين  رفتن سرمايه اين كشاورزان شد. از همين رو، نمايندگان دوره هفتم مجلس شوراي اسلامي طرح برداشت ۹۰۰ ميليون دلاري از ذخيره ارزي را مطرح كردند كه با عدم تصويب آن مشكلات كشاورزان كمابيش باقي خواهد ماند.در اين رابطه نمايندگان مجلس هفتم دوباره نظر خود را در كميسيون مطرح خواهند كرد و پس از بررسي به شوراي نگهبان خواهند فرستاد و درصورتي كه مجددا شوراي نگهبان با آن مخالفت كند احتمالاً موضوع به مجمع تشخيص مصلحت نظام ارجاع خواهد شد.
* عدم برداشت از ذخيره ارزي بيشتر به نفع اقتصاد كشور است يا توجه به موضوع خشكسالي؟
- هريك از اقدام هاي فوق محاسن و معايبي دربر دارد.به عنوان مثال، برداشت از ذخيره ارزي مشكلات كشاورزان را حل مي كند اما در مقابل منجر به افزايش نقدينگي و كاهش توان سرمايه گذاري مي گردد. درنتيجه بايد به هردوي اين مقوله ها توجه شود.

دانش جعفري :
دولت و مجلس سه شنبه بودجه ۸۴ را بررسي مي كنند
ايسنا: كميسيون مشتركي متشكل از ۲ كميسيون مجلس به همراه دولت روز سه شنبه به بررسي بودجه ۸۴ مي پردازند.
«داوود دانش جعفري» رئيس كميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي  افزود: روز سه شنبه كميسيون مشتركي متشكل از كميسيون هاي «برنامه و بودجه» و «اقتصادي» با سازمان مديريت و برنامه ريزي و بقيه دولتي ها، لايحه بودجه را بررسي مي كنند.
وي اظهار كرد: تا ۱۰ روز پس از تقديم لايحه بودجه از سوي دولت، نمايندگان كميسيون هاي مختلف فرصت ارائه پيشنهادهاي  خود را به كميسيون ها دارند؛ ۱۰ روز بعد از آن كميسيون ها فرصت دارند بندهايي از لايحه همچنين پيشنهادهايي كه به كميسيون خودشان مربوط مي شود را بررسي  كنند.

كشف يك بلوك نفتي در حوزه زاگرس
گروه اقتصادي: شركت اتريشي، «او.ام.وي» اعلام كرد يك ميدان نفت در منطقه زاگرس در خوزستان كشف كرده است.
به گزارش خبرنگار ما به نقل از نشريه «Gas and Journal» شركت «او.ام.وي» اعلام كرده است بلوك نفتي مهر با ۵۰۰/۲ كيلومتر مساحت در خوزستان نخستين حاصل اكتشافي اين شركت است.
به گفته اين شركت چاه حفر شده در عمق ۴ هزار و ۱۲۸ متري به نفت رسيده است.
اين شركت در سال جاري ميلادي دو چاه اكتشافي ديگر نيز حفر كرده است تا حجم مخزن اين بلوك را ارزيابي كند.
اين شركت اعلام كرده است كه ۳۴ درصد در اين بلوك نفتي سهم دارد و شركت هاي رپسول و سيپترول هريك با ۳۳ درصد سهم از ديگر شركت هاي دست اندركار اين بلوك هستند.
اين شركت براساس قراردادي كه از نيمه دوم سال ۲۰۰۱ به امضاء رسيده است در كمربند زاگرس به اكتشاف پرداخته است. قرارداد اين شركت اتريشي با شركت ملي نفت چهارساله بوده است.
هنوز جزئيات بيشتري از ميزان ذخاير و نوع نفت حوزه كشف شده اعلام نشده است.
شركت «او. ام. وي» بزرگترين شركت نفت و گاز اتريش است و در زمينه اكتشاف نفت در اروپا شناخته شده است و روزانه ۳۴۰ هزار بشكه نفت در روز توليد مي كند.

روزنامه واشنگتن تايمز نوشت:
سونامي انرژي عليه سياست هاي آمريكا در آسيا
گروه اقتصادي: روزنامه آمريكايي واشنگتن تايمز در گزارشي با عنوان سونامي انرژي عليه آمريكا از شكل گيري يك زلزله انرژي بر ضد سياست هاي آمريكا با پيوستگي ايران، هند، چين و روسيه خبر داده است كه پيامدهاي آن بر سياست هاي دولت آمريكا در آسيا و تمام جهان اثر خواهد گذاشت.
به گزارش خبرنگار ما اين روزنامه در گزارش خود با اشاره به قرارداد اخير ۴۰ ميليارد دلاري گاز ميان ايران و هند را نشانه خوبي براي درك اين سونامي اعلام كرده است.
در اين قرارداد هند نه تنها گاز طبيعي مايع به مدت ۲۵ سال از ايران وارد خواهد كرد بلكه در ۲۰ درصد از حوزه بزرگ نفتي يادآوران نيز سهيم خواهد بود.در حالي كه چين نيز ۵۰ درصد در اين ميدان سهيم است و ايران ۳۰ درصد.
خبرها از تمايل هند براي خريد معادل ۲ ميليارد دلار سهم در شركت يوكوس حكايت دارد در حالي كه روسيه ۲۰ درصد سهام آن را نيز به چين وعده داده است.
اگر چين و هند در يوكوس سهيم شوند پيوستگي جديد ميان ايران، چين، هند و روسيه يك واقعيت هاي جديد را در آسيا نمودار خواهد كرد.
واشنگتن تايمز در ادامه با اشاره به قرارداد ۱۰۰ ميليارد دلاري گاز ميان ايران و چين مي افزايد: انتظار مي رود حجم اين قرارداد تا ۲۰۰ ميليارد دلار افزايش يابد و مذاكرات ادامه دارد. اين روزنامه با اشاره به سابقه تاريخي همكاري دو كشور و وجود ۲۰ ميليون مسلمان در چين پيوستگي دو كشور را عميق مي داند. روزنامه آمريكايي با اشاره به احتمال مشاركت پاكستان در اين جريان در آسيا به فشار آمريكا براي عدم پيوستن دولت پاكستان به خط لوله گاز صادراتي ايران به هند اشاره كرده و مي نويسد: همكاري انرژي ميان ايران و چين و ايران و هند و پيوستگي ايران و روسيه نشانه هايي از پيش رو بودن روندهاي جديد در آسيا براي سياست هاي آمريكاست.

قيمت طلا و ارز
نوع فروش (ريال)
يك بهار آزادي(قديم) ۱۱۴۵۰۰۰
يك بهار آزادي(جديد)۹۵۰۰۰۰
نيم بهار آزادي ۴۸۵۰۰۰
ربع بهار آزادي ۲۸۵۰۰۰
يك گرم طلاي ۱۸ عيار (ساخته نشده) ۹۱۸۰۰
يك دلار آمريكا (بازار غيررسمي)۸۸۴۰
يك دلار آمريكا (نرخ رسمي بانك مركزي) ۸۸۳۳
يك يورو (نرخ رسمي بانك مركزي)۱۱۵۸۳


|   اجتماعي    |    اقتصادي    |    دانش انفورماتيك    |    بـورس    |    حوادث    |    خارجي    |
|   سياسي    |    داخلي    |    شهري    |    ورزش    |    صفحه آخر    |

|    صفحه اول    |    آرشيو    |    شناسنامه    |    بازگشت    |