گزارش روزنامه نگاران روس از ايران
آنها از كمترين ها،بيشترين ها را به دست مي آورند
توجه و علاقه امروزي به جمهوري اسلامي ايران تصادفي نيست بلكه با موقعيت جغرافيايي، مواضع كشور در قبال بسياري از مسايل راهبردي اقتصاد و سياست منطقه و جهان ارتباط دارد
هر چند پايتخت ايران در مقايسه با بيشتر شهرهاي بزرگ كشور از قدمت تاريخي و جدابيت هاي توريستي كمتري برخوردار است، اما به هر حال اولين شهري است كه در مقابل ناظران خارجي خودنمايي مي كند. دليل آن هم روشن است؛ تهران مركز فعاليت هاي اقتصادي و تجاري كشور است، تمام دستگاه هاي دولتي و حكومتي در آن مستقر شده است، خبرگزاري ها و مراكز رسانه اي در اين كلانشهر مستقر شده اند، بيشتر جشنواره ها و مراسم فرهنگي در تهران برگزار مي شود، بيشتر چهره هاي برجسته علمي، فرهنگي و اقتصادي در تهران سكونت دارند و در مجموع مركز ثقل تمامي فعاليت ها و تصميم گيري هاي كشور محسوب مي شود. از اين رو مسافراني كه از كشورهاي ديگر عازم ايران هستند گاه فقط موفق به بازديدي از اين شهر مي شوند و اگر هم از نقاط ديگر كشور بازديد كنند، بيشتر وقت خود را در تهران مي گذرانند.
در اين بين نگاه هاي جستجو گر و كنجكاوانه خبرنگاران خارجي هميشه به دنبال كشف جزئيات بيشتري از پايتخت كشوري چون ايران است، مثل نگاه روزنامه نگاران و روساي نشريات مهم روسيه در سفر اخير خود به ايران.
گالينا زايتوا روزنامه نگار روس در گزارشي كه پس از بازگشت از ايران نوشته است در مورد سفرشان به ايران آن را اولين سفر روساي نشريات مهم روسيه به ايران در تاريخ مناسبات دو كشور مي داند.
اين سفر كه با مساعدت وزراي خارجه و فرهنگ روسيه و ايران ترتيب داده شده به سوالات زيادي در مورد ايران پاسخ داد:
چرا روزنامه نگاران روس به كشور ايران علاقه مند شدند؟ ما از ايران معاصر چه اطلاعاتي داريم و در جريان اين سفر چه چيزي براي خود كشف كرده ايم؟ اين كشور با تاريخ و فرهنگ باستاني كه سعي مي كند اكنون، در جهان متغير نيز اصالت و آداب و رسوم خود را حفظ كند، در برابر ما چه چهره اي از خود نشان داد؟ بهتر است كه از اول شروع كنيم.
تهران در قرن جديد
از ارتفاع چند هزار متري، كوه هايي كه به صورت كوهستان بزرگ پيرامون پايتخت ايران واقع شده اند، به صورت چروك هايي بر صورت بياباني زمين جلوه مي كنند. ولي بالاخره هواپيماي شركت ايران اير فرود مي آيد و در اين منظره فضايي، شهري بزرگ با خطوط مشخص خاكستري رنگ محله هاي خود در برابر چشمان ما ظاهر مي كند. تهران، يكي از بزرگترين شهرهاي جهان است كه حدود 14 ميليون نفر در آنجا زندگي مي كنند. ولي با وجود فراواني مردم، اين شهر از ما به صورت شرقي استقبال مي كند؛ سنجيده و با وقار، بدون ازدحام عادي براي شهرهاي بزرگ. چيزي كه باعث تعجب خاصي مي شود، استقامت فضاي سبز خيابان هاي شهر است كه در ميان سنگ ها روئيده است. تهران همانند همه پايتخت هاي جهان، محل تمركز نمايندگي هاي تجاري، اقتصادي و رسمي ديگر است.
تهران مركز فعاليت هاي اقتصادي و تجاري كشور است، تمام دستگاه هاي دولتي و حكومتي در آن مستقر شده است ودر مجموع مركز ثقل تمامي فعاليت ها و تصميم گيري هاي كشور محسوب مي شود
امروزه توجه و علاقه عمومي به جمهوري اسلامي ايران تصادفي نيست بلكه با موقعيت جغرافيايي، مواضع كشور در قبال بسياري از مسايل راهبردي اقتصاد و سياست منطقه و جهان ارتباط دارد و اما علاقه ما روزنامه نگاران روس، نتيجه رشد و گسترش فزاينده مناسبات دوطرفه و تمايل مسكو و تهران به توسعه نه تنها در زمينه همكاري بازرگاني- اقتصادي بلكه روابط فرهنگي و معاشرت اطلاعاتي است. برنامه كار هيات ما شامل ملاقات با رهبران سياسي، نمايندگان وزارتخانه ها، نمايندگان مجلس، استانداران و شهرداران، شخصيت هاي فرهنگي و نمايندگي رسانه هاي گروهي بود؛ كاري بسيار سنگين و خبري است ولي اين بار كاملا موجه است. با وجود اينكه برنامه ملاقات بارها در حين كار اصلاح مي شد، اما اين مانع كسب اطلاعات آموختن در مورد ايران نشد. در واقع حق با رجب صفراف مدير كل آژانس خبري روسي ايران نيوز است كه ما در واقع ايران را براي خود كشف كرديم. اما ايران چطور به نظر ما رسيد؟
ايرانيان يك اصل زندگي دارند كه از حداقل، حداكثر را بگيرند. مترجم ما بارها اين قاعده زندگي را يادآوري كرد. اين فقط شعار زيبايي نيست . تمام ايرانياني كه در جاهايي زندگي مي كردند كه طبيعت شرايط مناسبي ايجاد نكرده بود، واحه سرسبز براي خود ايجاد كردند. اين كشور به صورت مدبرانه از نفت خدادادي استفاده كرده است. ولي اينجا فقط با نفت زندگي نمي كنند. در ايران صنايع خودروسازي، هواپيما سازي و شيميايي و نيز بخش كشاورزي توسعه مي يابد. وقتي همكار ما از منطقه استاوروپل در جريان ملاقات در وزارت امور خارجه ايران پيشنهاد كرد كه گندم منطقه كوبان از طريق درياي خزر به ايران صادر شود، به ما گفتند كه ايران بخش عمده نيازهاي خود به گندم را از طريق توليد داخلي تامين مي كند.
روسيه و ايران، شركاي راهبردي هستند. اين مطلب در جريان ملاقات هاي رسمي ما بارها شنيده شد. با اين حال، خاطرنشان مي شد كه طرفين از سطح فعلي مناسبات بازرگاني - اقتصادي راضي نيستند. خطاب به ما، نمايندگان مطبوعات گفتند كه يكي از علل اين وضع، كمبود اطلاعات جامعه روسي از اقتصاد ايران و كمبود آگاهي ايران به روسيه است.
قبل از انقلاب سياست خار جي ايران بيشتر متوجه غرب بود.
اينجا به زبان انگليسي ولو نه با تلفظ آكسفوردي بلكه به صورت مفهوم صحبت مي كنند ولي زبان مادري ما را نمي دانند. با اين حال، علاقه به روسيه در اقشار مختلف جامعه ايراني وجود دارد. به ويژه به اين دليل كه در جريان ملاقات هاي ما در ايران موضوعات اشتراك ساز چه در زمينه امور اقتصادي و چه در برخورد با تروريسم بين المللي، مسايل جهاني سازي و حق ملت ها براي تعيين سرنوشت خود، در مقام اول قرار داشتند. در جريان ملاقات در وزارت امور خارجه، موضع ايران چنين بيان شد: ما طرفدار گفت و گوي تمدن ها هستيم
متاسفانه در دنياي امروزي از ابراز تمايل تا اجراي هر كاري راهي طولاني و پر پيچ و خم است. البته ايران بر اساس ساعت خود زندگي مي كند؛ ضمن اينكه سعي مي كند از پيشرفت جهاني عقب نماند، ريشه هاي مذهبي خود را هم حفظ مي كند كه همين امر اصالت اين كشور و خويشتن داري شرقي آن در برخورد با بسياري از مسايل حاد عصر حاضر را نشان مي دهد. كسي كه از كنار كوه هاي آفتاب زده اي كه شهرهاي ايران را احاطه مي كنند، رد مي شود، احساس مي كند كه زمان گويا متوقف شده است. ولي خيابان هاي پر جوش و خروش شهرها دوباره باعث مي شوند كه پيشرفت اين كشور احساس شود. اين دو ريتم متفاوت به هم آميخته مي شوند و سرعت خاص توسعه اين كشور را تعيين مي كنند.
اولين سوالي كه همه از من مي كردند،اين بود؛ بالاخره اوضاع ايران چطور است؟ آنجا شيوه خاص زندگي ايراني و نگاه ويژه اي به ارزش ها وجود دارد.
|