با صدور بيانيه اي از سوي وزارت امور خارجه آمريكا:
عضويت ايران درسازمان تجارت جهاني
مشروط به توافق ايران با اروپا شد
ايسنا: وزارت امور خارجه آمريكا با صدور بيانيه اي ضمن حمايت از اقدامات اتحاديه اروپا در خصوص برنامه هسته اي ايران، اعلام كرد: در اين راستا بوش با پيوستن ايران به سازمان تجارت جهاني مخالفت نخواهد كرد.
كاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريكا در بيانيه اي اعلام كرد: بوش در راستاي حمايت از ديپلماسي سه كشور اروپايي تصميم گرفته است از مخالفت با تقاضاي ايران براي پيوستن به سازمان تجارت جهاني دست بردارد و مجوز صدور قطعات يدكي هواپيماهاي غيرنظامي اتحاديه اروپا به ايران را به صورت مورد به مورد بررسي كند.
بيانيه وزارت امور خارجه آمريكا مي افزايد: ما در تمايل دولت هاي اروپايي براي اطمينان از پايبندي ايران به الزاماتش از طريق ابزار مسالمت آميز و ديپلماتيك سهيم هستيم. بيانيه امروز نشان مي دهد كه ما آماده ايم براي حمايت از اقدامات اروپا جهت نيل به اين هدف گام هايي عملي را برداريم. ايران و الزاماتش براي عمل به تعهدات بين المللي اين كشور بايد همچنان در كانون توجه قرار داشته باشد.كاندوليزا رايس تصميم اخير آمريكا درباره عدم مخالفت با پيوستن ايران به WTO را حمايت از اقدام اروپا و نه پاداش دادن به ايران خواند.كاندوليزا رايس، وزير امور خارجه اين كشور در كنفرانس مطبوعاتي مشترك با بوريس تاراسبوك، همتاي اوكرايني خود در پاسخ به سؤالي درخصوص بيانيه وزارت امور خارجه درخصوص حمايت از اقدام اروپا درباره ايران گفت: مساله مهم ايجاد دستور كار و رويكردي مشترك با متحدين اروپايي مان درباره مساله واداشتن ايران به عمل به الزامات بين المللي شان است كه متعهد به انجام آنها شده اند.
رايس ادامه داد: ما بارها گفته ايم و مي گوييم كه از اين اقدام ديپلماتيك حمايت مي كنيم و مي خواهيم به موفقيت دست يابد و ايران بايد از فرصتي كه در اختيارش قرار داده شده استفاده كند و آنچه كه ما سعي كرده ايم با حذف مخالفت هايمان از تقاضاي ايران براي پيوستن به سازمان تجارت جهاني انجام دهيم حمايت فعالانه تر از اين اقدام ديپلماتيك است.
البته يكي از مقام هاي دولت آمريكا روز گذشته اعلام كرد، تصميم اين كشور مبني بر ارائه امتياز هاي اقتصادي به ايران، تغيير اساسي در رويكرد آمريكا درباره تهران محسوب نمي شود.
اين مقام دولت بوش كه خواست نامش فاش نشود امروز درباره پيشنهادهاي آمريكا گفت: من اتخاذ اقدامات گشايشي اقتصادي آمريكا در قبال ايران را تغييري كلي در روابط آمريكا با اين كشور نمي دانم.
وي افزود: ما اين امتيازات را به اروپايي ها و نه به ايراني ها داده ايم. ما به اروپايي هاامتيازاتي داديم تا مذاكرات خود را با ايران ادامه دهند اما اين بدان معنا نيست كه ما با ايراني ها به طور مستقيم وارد مذاكره شده ايم و ما اين كار را انجام نخواهيم داد.
پاسخ مقامات كشورمان
اين در حالي است كه مقامات كشورمان بارها تأكيد كرده اند كه عضويت در سازمان تجارت جهاني حق ايران است و از سوي ديگر تأكيد كرده اند كه حاضر نيستند در ازاي اين عضويت از حق چرخه سوخت هسته اي صرف نظر كنند.رويتر نوشت: ايران پيشنهاد آمريكا براي ارايه مشوق هاي اقتصادي را بسيار بي اهميت خواند.
اين خبرگزاري انگليسي به نقل از سيروس ناصري، عضو عالي رتبه هيات مذاكره كننده ايراني با كشورهاي اروپايي كه با اين خبرگزاري گفت وگو مي كرد، افزود: آنچه كه پيشنهاد شده، بسيار ناچيز و مضحك است. در واقع پيشنهاد اروپا براي اظهارنظر درباره آن بسيار بي اهميت است.ناصري در ادامه تأكيد كرد كه ايران موضعش را در خصوص غني سازي اورانيوم تغيير نخواهد داد و آلمان، فرانسه و انگليس مي دانند كه تهران هرگز از اين مساله دست بر نخواهد داشت.وي افزود: رهاكردن برنامه سوخت هسته اي روي ميز مذاكره قرار ندارد، اين امر براي شركاي اروپايي مان كاملا روشن است.
ناصري اظهار داشت: اكنون كه ما مي توانيم خودمان سوخت هسته اي توليد كنيم، رهاكردن آن و تكيه بر ديگران براي فراهم كردنش بسيار مضحك است. آيا آمريكا چنين كاري را انجام خواهد داد؟ يا فرانسه، آلمان و انگليس و يا هلند؟ناصري در اين باره گفت: ممكن است رايس در انديشيدن به اينكه امكان دارد ايران، غني سازي اورانيوم را رها كند به اشتباه افتاده است.
ناصري گفت: با خانم رايس موافقم كه برنامه غني سازي ما نبايد براي اهداف نظامي به كار گرفته شود، اما وي درباره اينكه توليد سوخت هسته اي اصلا انجام نگيرد، گمراه شده است و يا كاملا در اشتباه است.
ناصري گفت: اين كار به مانند معامله شير با موش است. آيا آمريكا حاضر است از توليد سوخت هسته اي اش در برابر يك كاميون محتوي بار پسته دست بردارد.وي افزود كه كشورهاي اروپايي بر اساس توافقات شان ملزم هستند از ورود ايران به سازمان تجارت جهاني حمايت كنند.ناصري هم چنين ورود ايران به سازمان تجارت جهاني را بيشتر به نفع اروپا خواند تا به نفع ايران.
واكنش سخنگوي وزارت امور خارجه
آصفي درباره تغيير رويكرد ظاهري آمريكا نسبت به مذاكرات ايران و اروپا تأكيد كرد: جمهوري اسلامي ايران مصمم به استفاده از فناوري صلح آميز هسته اي است و هيچ فشار، تطميع و يا تهديدي نمي تواند موجب شود تا ايران از دستيابي به حقوق خود صرف نظر كند.
حميدرضا آصفي، سخنگوي وزارت امور خارجه كشورمان در واكنش به اظهارات اخير كاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريكا گفت: جبران برخي خطاها و مرتفع كردن اندكي از محدوديت هايي كه بدون جهت به جمهوري اسلامي ايران تحميل شده است، ايران را از دستيابي به حقوق مشروع خود باز نمي دارد.
وي اظهار داشت: برخي محدوديت ها در صدور قطعات هواپيما به ايران كه كاربرد غيرنظامي دارد، از ابتدا نيز نبايد اعمال مي شد و برداشتن آن امتيازي محسوب نمي شود. ورود به سازمان تجارت جهاني (WTO) نيز از حقوق مسلم كشورهاي جهان است.
آصفي گفت: آمريكا با ابداع فرضيه غلط و به دروغ از نيت ايران براي دستيابي به سلاح هاي هسته اي سخن مي گويد و اروپا را نيز فريبكارانه به دنبال خود مي كشد، در حالي كه شفافيت فعاليت هاي جمهوري اسلامي كاملا آشكار بوده و آژانس نيز همواره در گزارش هاي خود به صلح آميز بودن فعاليت هاي هسته اي جمهوري اسلامي ايران اذعان كرده است.وي گفت: دروغ و رياكاري هسته اصلي سياست خارجي آمريكا شده و بي اعتمادي جهاني را موجب شده است.
در حالي كه رايس از رفع برخي محدوديت ها صحبت مي كند، بوش تحريم اقتصادي عليه ايران را تمديد مي كند.
|