علي شاكري
واليبال ساحلي ايران اولين تور ساحلي آسيا را تحت عنوان جام خليج هميشه فارس اواسط اسفندماه سال گذشته تجربه كرد. تجربه ذيقيمتي كه مي تواند منشأ تحولات مثبت در اين رشته ورزشي به شمار برود.
مسابقات تور ساحلي آسيا در جزيره كيش با كمك تشكيلات منطقه آزاد فرصتي بود تا كميته واليبال ساحلي ايران خود را در مراحل بعدي براي برگزاري بازي هاي مهم تري همچون قهرماني آسيا محك زند. حضور «آنتوني ليائو» رئيس كميته واليبال ساحلي و «پانسري» رئيس كميته داوري كنفدراسيون آسيا اين موقعيت را فراهم ساخت تا آنان زمينه ها و بستر مناسب اين ورزش را در ايران از نزديك به ارزيابي بنشينند. «ليائو» فيليپيني در پايان بازي ها با اظهار خشنودي از حضور در ايران و جزيره كيش موقعيت اين جزيره را براي انجام مسابقات معتبرتر عالي توصيف كرد و عنوان داشت: «وجود چنين امكاناتي در كشور شما باعث تعجبم شد» .
وي در گفت و گوهايش با يزداني خرم رئيس فدراسيون واليبال و بهرام افشارزاده مشاور ورزشي مدير عامل منطقه آزاد كيش قول داد از اين پس فرصت بيشتري را در برگزاري تورهاي ساحلي آسيا در اختيار ايران قرار دهد. «پانسري» هم با برگزاري كلاس توجيهي داوري، سطح دانش داوران ايراني را ارتقاء بخشيد و بر ابهامات آنان خاتمه داد. با همه پيامدهاي مثبتي كه اين مسابقات براي ايران داشت، واقعيت آن كه ما در تدارك ديدن تيم هاي قدرتمند ضعيف عمل كرديم و نفرات ساحلي ما به دليل دوري از مسابقات فاقد آمادگي ذهني و جسمي مناسب براي رقابت با ساحلي بازان خوب آسيا بودند.
اگر هم در تور آسيايي تيم سايپا با تركيب ابراهيم سن سبيلي و آق محمد سلاق با پايمردي به فينال رسيد و در بازي پاياني هم در برابر تيم با تجربه و صاحب نام آسيايي اندونزي آبروداري كرد، بخشي از آن را مرهون بازي هاي مرحله اول تحت عنوان چهارمين دوره مسابقات بين المللي دهه فجر بود كه جنبه بازي هاي تداركاتي براي تيم هاي ايراني داشت. اگر ما خواهان كسب مدال و مقام در اين ورزش در آسيا هستيم چاره اي جز انديشيدن راهكارهاي مناسب براي پرورش و تربيت بازيكنان ساحلي نداريم. يكي از اين راهكارها مي تواند جلب حمايت باشگاه هاي سازمان يافته و شناخته شده اي باشد كه با توان مالي قابل توجه هم اكنون سهم عمده اي در ليگ برتر باشگاه هاي ايران دارند. كشور ما به دليل دارا بودن سواحل گسترده با سازماندهي و سياستگذاري مناسب اين توان بالقوه را دارد كه در مسيري كوتاه همواره يكي از تيم هاي مدال آور ورزشي در عرصه بازي هاي آسيايي و تورنمنت هاي بين المللي باشد و اين ميسر نيست جز در تدوين برنامه اي جديد براي پديدار ساختن چهره هاي مستعد با سازماندهي تازه.
موفق ترين تيم هاي ايراني
كميته واليبال ساحلي ايران كه رئيس آن محمود حداد يكي از اعضاي تأثيرگذار كميته واليبال ساحلي آسيا محسوب مي شود، در اين دوره با يك تير دو نشان زد. يكي آن كه با استفاده از تيم هاي شركت كننده در تور ساحلي آسيا، بازي هاي بين المللي دهه فجر را با كيفيتي قوي تر از گذشته برگزار و با اين كار به تقويت و آمادگي تيم هاي ايراني حاضر در بازي ها كمك كرد و دوم آن كه موجوديت بازيكنان ساحلي خود را در آستانه مسابقات قهرماني آسيا در تايلند سنجيد. از ۹ تيم ايراني حاضر در مرحله اول و شش تيم شركت كننده در مرحله دوم تنها دو تيم سايپا و سام الكتريك كارنامه قبول دريافت داشتند و مابقي تيم ها نشان دادند كه در طول سال هيچ برنامه مدوني نداشته اند. سام الكتريك را رضا نائيني و رحمان رئوفي تشكيل مي دادند. دو بازيكني كه در مسابقات سالني هم در زمره مردان كليدي تيم هاي پاديسان گنبد و آذر پيام اروميه محسوب مي شدند. سام الكتريك در مرحله اول تنها تيمي بود كه با راهيابي به جمع چهار تيم برتر در جاي چهارم ايستاد.
استقبال شرق آسيايي ها
در كنار قزاقستان همسايه همجوار ايران، تيم هاي شرق آسيايي به عنوان قدرت هاي مطرح واليبال ساحلي قاره، استقبال جالب توجهي از پيكارهاي جزيره كيش داشتند. اندونزي، ژاپن، چين و تايلند در مجموع با شركت دادن ۵ تيم نشان دادند كه بي جهت نيست همواره تيم هاي آنان در بازي هاي آسيايي و تورنمنت هاي معتبر صاحب مدال و عنوان مي شوند. قزاق ها هم كه به لحاظ فيزيكي همواره در رده تيم هاي خوب قاره آسيا به حساب مي آيند با چراغ سبز ايران چهار تيم شركت دادند كه بر خلاف حضورهاي قبلي ره آورد چشمگيري نصيب نبردند.
سليماني يك سر و گردن بالاتر از ديگران
براي نخستين بار با حضور «پانسري» چند داور خارجي هم در كنار داوران ايراني به قضاوت بازي ها پرداختند كه مي توان به داوراني از فيليپين، ژاپن و تايلند اشاره داشت. در چنين جمعي بهرام سليماني داور اروميه اي با قضاوت هاي بي نقص نظر رئيس كميته داوري واليبال ساحلي آسيا را به خود جلب كرد تا جايي كه وي عنوان كرد كه اگر همانند مرحله اول دو تيم خارجي به فينال مي رسيدند او استحقاق قضاوت بازي پاياني را داشت.
قدرت نمايي آگوس سليم و كوكو
طي دو سال كه پاي اندونزي به واليبال ساحلي ايران باز شده است، آگوس سليم و كوكو دراگان با نمايشي عالي به پشتوانه استمرار و حضور در تورنمنت هاي بين المللي همواره بختي به سايرين براي كسب عنوان قهرماني نداده اند و هر سه عنوان قهرماني سال پيش و امسال را به خود اختصاص دادند. اين دو كه به عنوان تيم اول اندونزي در بازي هاي كيش حاضر بودند به لطف تكنيك و آمادگي جسماني برتر و در هر دو تورنمنت در جاي نخست ايستادند.سخت ترين پيكار تيم اندونزي يك در فينال تور ساحلي آسيا با تيم سايپا(سن سبيلي و سلاق) بود كه با اقبالي بلند از شكست گريختند.
نايب قهرماني تور ساحلي آسيا در تايلند
تيم واليبال ساحلي سايپا به عنوان يكي از نمايندگان ايران در پنجمين دوره رقابت هاي واليبال ساحلي قهرماني آسيا و اقيانوسيه و تور قاره كهن در تايلند شركت خواهد كرد.
اين تيم را ابراهيم سن سبيلي و آق محمد سلاق به عنوان بازيكن و حميد موحدي به عنوان سرپرست همراهي خواهند كرد.
مسابقات واليبال ساحلي قهرماني آسيا و اقيانوسيه و تور قاره كهن از روز ۲۷ فروردين ماه آينده در شهرهاي ساحلي ترانگ و سان خولا تايلند برگزار خواهد شد.
تيم واليبال ساحلي سايپا براي شركت در مسابقات فوق دو مرحله اردوي آمادگي در تهران و جزيره كيش خواهد داشت .
مرحله نخست اردوي اين تيم از روز چهارم فروردين در تهران آغاز خواهد شد.
رده بندي تيم ها در مرحله اول
۱- اندونزي يك، ۲- اندونزي ۲ ، ۳- قزاقستان ۴ ، ۴- سام الكتريك ايران
رده بندي تور ساحلي آسيا
۱- اندونزي يك، ۲- سايپا ايران ،۳ اندونزي ،۲ ۴- قزاقستان ۲
تاريخچه واليبال ساحلي
تاريخچه واليبال ساحلي به بيش از نيم قرن مي رسد. ورزشي كه فلسفه راه اندازي آن بيشتر جنبه تفريح و سرگرمي داشت تا كسب مدال و رقابت با ورزش هاي مطرح امروز جهان.
آنچه كه باعث شد تا واليبال گوي سبقت را از ساير ورزش هاي ساحلي چون فوتبال، هندبال بربايد، به سابقه و استقبال تماشاگران از اين ورزش برمي گردد. گفته مي شود نخستين خاستگاه واليبال ساحلي در سواحل آمريكاي جنوبي بود كه به تدريج با پيوستن قاره اروپا و اقيانوسيه نامش بر سر زبان ها افتاد. نخستين بار قبل از بازي هاي المپيك ۱۹۹۲ بارسلون بود كه بحث ورود رسمي اين ورزش به المپيك مطرح شد كه در بازي هاي المپيك ۱۹۹۶ آتلانتا باتوجه به اين كه ميزبان آمريكا از قهرمانان صاحب نامي در اين رشته برخوردار بود اين رؤيا به واقعيت پيوست.
در المپيك آتن واليبال ساحلي سومين حضور خود را با استقبالي گسترده از سوي تماشاگران جشن گرفت تا جايي كه «ژاك روك» رئيس كميته بين المللي المپيك ضمن تبريك به «آكوستا» از اين بازي ها به عنوان يكي از چند رويداد مهم المپيك ياد كرد. آسيايي ها پس از رسمي شدن واليبال ساحلي نخستين گام ها را در بازي هاي آسيايي ۱۹۹۴ هيروشيما برداشتند كه در آن سال كشورهاي آسيايي ازجمله ايران در آن حضور پيدا كردند، هرچند كه مدال هاي به دست آمده در اين رشته در جدول مدال ها به حساب نيامد. ژاپن، چين، تايلند، اندونزي از آن سال فعاليت چشمگيري در اين رشته آغاز كرده اند كه هم اكنون بدل به مهم ترين قطب هاي اين ورزش شده اند. ايران هم با وجود قدمت طولاني در اين رشته هنوز نتوانسته است همپا با ساير كشورهاي قاره حركت كند. يكي از اين دلايل عدم پرورش بازيكنان خاص اين رشته و عدم سرمايه گذاري مناسب در آن است. در صورت ورود باشگاه ها با امكانات و علاقمندي اسپانسرها و سياست گذاري صحيح مي توان به آينده واليبال ساحلي ايران خوشبين بود.