سايه روشن
«افسردگي» دومين بيماري جهان تا سال ۲۰۲۰ است
سرپرست كارشناسان ستاد ساماندهي بيماران رواني مزمن با اعلام رتبه ۱۲۰ «عدالت سلامت» براي ايران در بين كشورهاي جهان گفت: هم اكنون بار اقتصادي و رواني افسردگي در كشورهاي مختلف از جمله ايران بالاست.
فريد براتي، با تأكيد بر اين كه سرانه ملي بطور غيرمستقيم با شاخص هايي كه آن شاخصها خود را در افسردگي نشان مي دهند، ارتباط دارد، افزود: بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهاني، افسردگي تا سال ۲۰۲۰ دومين بيماري جهان خواهد بود كه به معضلات اقتصادي جوامع دامن مي زند. براتي با بيان اين كه سهم بهداشت و درمان كشور از درآمد ملي در سال ۸۳ با كسري۳ درصدي نسبت به سال ،۷۰ ۵ درصد است، گفت: از اين ميزان، سرانه سالانه هر فرد در كشور ۱۵۵ دلار است كه برخلاف بسياري از كشورها، ۶۰ درصد اين سهم را مردم و تنها ۴۰ درصد آن را دولت پرداخت مي كند. وي تقسيم سهم فوق را در كشورهاي ديگر ۲۵ تا ۲۶ درصد از آن مردم و پرداخت مابقي را توسط دولت خواند و ادامه داد: هم اكنون هزينه سلامت در كشورهاي جنوب شرقي آسيا بسيار متغير بوده و به عنوان مثال در اندونزي ۷/۱ تا ۲ و كامبوج ۴/۹ درصد سهم سرانه ملي به سلامت اختصاص يافته و اين ميزان در لائوس و بنگلادش ۱۰ و در ژاپن ۲ هزار و ۳۷۳ دلار است.
سرپرست كارشناسان ستاد ساماندهي بيماران رواني مزمن، سهم بهداشت و سلامت از سرانه ملي در كشورهاي نفت خيز را ۲۵۶ و در كشورهاي پيشرفته ۲ هزار و ۳۵۹ دلار بيان كرد و به ايسنا گفت: البته اين ارقام به معناي سالم تر بودن كشورها به واسطه درآمد ملي بيشتر نبوده؛ چرا كه عوامل ديگري نيز بايد در اين زمينه سنجيده شوند. به گفته وي تحقيق سازمان بهداشت جهاني بر روي كشورهاي عضو اين سازمان در زمينه خط مشي بهداشت رواني كشورهاي جهان نشان داده است كه ۴۱ درصد كشورها هيچ گونه سياستي براي بهداشت روان، ۲۵ درصد قانون، ۲۸ درصد بودجه مجزا، ۴۱ درصد تسهيلات براي اختلالات رواني و ۳۷ درصد هيچ تسهيلاتي در مراقبتهاي اجتماعي نداشته اند.
براتي، كيفيت زندگي، احساس عزت نفس، رضايت از زندگي و... را از جمله شاخصهاي نشانگر در افسردگي خواند و تصريح كرد: بايد بخشي از درآمد ملي را در برنامه هاي بهداشت رواني هزينه كرد كه متاسفانه اين رقم هم اكنون در كشور بسيار كم و يك كاسه و مجتمع نيست؛ كما اين كه سرانه بهداشت رواني هر ايراني كه به وزارت بهداشت اختصاص يافته است، در سال ۸۲ با افزايش ۲ ريالي نسبت به سال ،۸۱ ۱۵ ريال بوده است. به گفته وي تحقيقات نشان مي دهد هرگاه قدرت خريد و شرايط اقتصادي مردم در كشورهاي مختلف وخيم مي شود گرايش استفاده از خدمات دولتي در بهداشت رواني افزايش مي يابد.
سرپرست كارشناسان ستاد ساماندهي بيماران رواني مزمن ادامه داد: شواهد تحقيقات در تهران نشان مي دهد كه در ۳ سال گذشته به دليل كاهش قدرت خريد مردم از ميزان پذيرش در بيمارستانهاي روانپزشكي تهران بين ۵۵ تا ۶۵ درصد كم شده است. وي با اعلام اين كه هم اكنون ۲۱ درصد افراد جامعه مبتلا به بيماريها و مشكلات رواني و از اين بين ۵/۲۱ درصد به اختلالات خلقي و افسردگي مبتلا هستند تأكيد كرد: در صورت عدم برنامه ريزي و تصميم گيري هاي جدي در اين زمينه، طي سالهاي آينده به لحاظ سيستمهاي ارائه دهنده خدمات بهداشت رواني با بحران روبه رو خواهيم شد.
|