اميربهادري نژاد
رسول خطيبي، با به ثمر رساندن ۴ گل به طور مشترك در صدر جدول رده بندي ليگ قهرمانان باشگا ه هاي آسيا تا پايان هفته چهارم اين مسابقات قرار دارد. بازي هاي خوب خطيبي و خبر فوق را مي توان از سه جنبه مورد بررسي قرار داد.
۱- برانكو ايوانكوويچ بسيار خوش اقبال است كه در كوران رقابت هاي مقدماتي جام جهاني، با ترافيك عظيمي در خط حمله خود مواجه مي باشد. نهايت آرزوي مربيان تيم ملي، برخورداري از چند مهاجم آماده به طور همزمان مي باشد. اين مربي كروات هم اكنون ۴ گزينه بسيار آماده در خط حمله تيمش دارد، علي دايي، وحيد هاشميان، رضا عنايتي و رسول خطيبي. تا پيش از فصل جاري تيم ملي به دنبال يك زوج آرماني براي علي دايي در خط حمله بود اما هم اكنون سه مهاجم آماده ديگر رقابتي نزديك با دايي براي حضور در تركيب اصلي تيم دارند.
حضور در تمرينات بايرن مونيخ، وحيد هاشميان را به يك مهاجم خوش فكر تبديل كرده كه ضربات آخر او كاملاً مطابق با استانداردهاي فوتبال اروپاست. عنايتي نيز در كوران رقابت هاي ليگ آبديده تر نسبت به گذشته شده و حتي از موقعيت هاي ۵۰ درصدي گل مي سازد. همچنين رسول خطيبي نيز در ليگ قهرمانان آسيا گلزني را تمرين مي كند تا شايد مجدداً به تيم ملي بازگردد.
به هرحال بازي هاي خوب خطيبي در مقطع فعلي در نهايت به سود تيم ملي است چون رقابت را نزد مهاجمان ملي پوش افزايش مي دهد و هيچ كس در حاشيه امنيت قرار نمي گيرد.
۲- فوتبال ايران پس از انقلاب اسلامي مهاجمان موقعيت شناسي چون حميد عليدوستي، فرشاد پيوس، صمد مرفاوي، اصغر مديرروستا، علي دايي و ... را به خود ديده است كه ويژگي مشترك اين مهاجمان، جاگيري صحيح و ضربات آخر ومهلك آنان بود.
اما در طول اين مدت، معدود مهاجماني در باشگاه هاي كشور حضور داشتند كه از تكنيك فردي بالايي برخوردار باشند. به عبارتي ديگر كمتر مهاجمي داشته ايم كه بتواند پا به توپ شود و با حركات تكنيكي خود، چند مدافع حريف را از پيش رو بردارد و براي خود بازي سازي كند.
در گذشته ناصر محمدخاني صاحب اين ويژگي بود كه پابه توپ به قلب خط دفاعي حريف مي زد و براي خود موقعيت ايجاد مي كرد. اين روزها حركات انفجاري خطيبي، تا حدودي خاطرات بازي هاي محمدخاني را در اذهان زنده مي كند. او از تكنيك فردي و سرعت بالايي برخوردار است كه استانكو از اين ويژگي وي بيشترين استفاده را در ليگ قهرمانان باشگاه هاي آسيا برده است. اگر تكنيك فردي خطيبي بيشتر در خدمت تيم قرار بگيرد او مي تواند به يك بازي ساز مفيد در سپاهان تبديل شود.
۳- طي چند سال اخير، تعداد نسبتاً زيادي از بازيكنان فوتبال ايران روانه باشگاه هاي خارجي شدند اما به دلايل مختلف پس از مدت كوتاهي ديپورت شده و با شرايط نامطلوب به كشور بازگشتند.
در واقع اين بازيكنان در بهترين شرايط به خارج از كشور رفته اما هنگامي كه به وطن بازگشتند حتي نيمي از كارايي زمان پيش از ترانسفر (انتقال) خود را هم نداشتند. يكي از مهم ترين دلايل افت اين بازيكنان، كاهش انگيزه در نزد آنها و نوعي اشباع شدن از فوتبال مي باشد.
رسول خطيبي نيز چند سال قبل به هامبورگ آلمان رفت اما پس از مدت كوتاهي به ايران بازگشت. اين عقبگرد در يك مقطع زماني كوتاه، باعث افت فني خطيبي شد اما او مجددا انگيزه لازم را براي بازي كردن و موفق شدن در خود ايجاد كرده و به افق هاي دورتر مي نگرد.
بازيكنان لژيونر شده فوتبال ايران، بايد بدانند موفق نشدن در تيم هاي خارجي فاجعه نيست و مي توان با پشتكار و تمرين مجدداً به روزهاي اوج بازگشت. خطيبي اين واقعيت را به خوبي ثابت كرده است.