يادداشت
در برگزاري جشنواره ملي آش فهميديم
۱۲۱ ساله ها هم مي توانند
|
|
اميررضا راز
در خبرها آمده بود كه كهنسال ترين مرد استان زنجان در مسابقه آشخوري زنجان شركت مي كند.
به گزارش واحد مركزي خبر از زنجان، موسي نظري 121 ساله با حضور در دبيرخانه جشنواره ملي آش و المپياد آشپزي، براي شركت در مسابقه آشخوري نام نويسي كرده است. در اين مسابقه به شركت كنندگان 2 دقيقه فرصت داده مي شود تا هر چقدر مي خواهند و مي توانند آش بخورند. آقاي نظري 121 ساله عنوان كرده است كه در اين مسابقه همپاي جوانان خواهد توانست آش بخورد و حتي برنده شود.
در ضرب المثل هاي فارسي آمده است كه «هرچقدر پول بدهي، همانقدر آش مي خوري» اما ظاهرا در اين مسابقه هرچقدر بيشتر آش بخوريد، بيشتر پول مي گيريد. به هر حال اينگونه جشنواره ها در جاي جاي دنيا به شكلهاي گوناگون وجود دارد و هميشه افرادي كه توانايي خاصي دارند و به توانايي خودشان واقف هستند، در آن شركت مي كنند، اما شركت يك پيرمرد 121 ساله در اينگونه مسابقات، يك اتفاق نادر است كه خالي از لطف هم نمي تواند باشد.
البته امروزه در دنيا براي افرادي كه در سنين بالا هستند، رژيم هاي غذايي خاصي را پيشنهاد مي دهند كه علماي علم تغذيه به آن وقوف كامل دارند و هر ازچندگاهي در نشريات و مجلات مختلف و حتي در برنامه هاي متفاوت راديويي و تلويزيوني شاهد حضور آنان و توصيه هايي كه به سالمندان مي كنند هستيم و خواهيم بود كه اينجا جاي دارد قدري در اينگونه پندها و توصيه ها به سالمندان تامل كنيم. عادت هاي تغذيه اي هر قوم از آداب و رسوم و فرهنگ آن قوم جدا نيست.
پس شناخت كامل آن كمك وافري به تاثيرپذير بودن اينگونه توصيه ها كه توسط علماي علم تغذيه صورت مي پذيرد خواهد داشت، اما پيش از هر اقدامي بايد عادات تغذيه اي هر قوم بنابر فرهنگ بومي موجود در آن قوم شناخته شود و عادات ناپسند و مشكل سازي كه در آينده و در سنين كهولت خود را نشان مي دهند را از كودكي و حتي پيش از تولد برچيد و رژيم غذايي متناسب با فرهنگ آن قوم را جايگزين آن كرد و اين مهم صورت نمي گيرد مگر با يك برنامه ريزي دقيق و حساب شده و مجموعه اي از پژوهش هاي گسترده و جامع در همه زمينه هاي لازم و ضروري كه توسط ارگان هاي ذي صلاح صورت مي پذيرد و بايد به آن توجه ويژه اي شود. همه ما مي دانيم كه در گذشته نه چندان دور اغلب سالمندان ما از ماهيت و عملكرد اكثر مواد غذايي و خوراكي آگاهي داشتند و حتي براي بيماران خود رژيم هاي غذايي مخصوصي داشتند و آن را به اجرا مي گذاشتند و همه افراد خانواده نيز از دانش آنها بهره مي بردند، اما امروز شاهد هستيم كه رژيم هاي غذايي در جوانان و ميانسالان كشور تغيير كرده است و حتي ابتدايي ترين پيش فرض هاي تغذيه سالم جدي گرفته نمي شود كه با وارد شدن آنان به سنين بالا، اثرات سوء آن خود را نمايان مي كند. لذا دادن آگاهي و ترويج دانش تغذيه اي مناسب و سالم به همه قشرهاي جامعه بخصوص خانم ها كه در كشور ما بيشتر مسئوليت تهيه و آماده سازي مواد غذايي را دارند، لازم و ضروري به نظر مي رسد.
اولين كسي كه بايد به رژيم غذايي سالمندان توجه كند، خود آنان هستند و پس از آن اين مسئوليت متوجه اطرافيان و نزديكان سالمندان است. داشتن مشاوره هاي تغذيه اي با متخصصان تغذيه درباره رژيم غذايي سالمندان، يكي از راهكارهاي اساسي است كه مي تواند هزينه هاي درماني سالمند را نيز كاهش دهد يا از تشديد بيماري هاي آنان جلوگيري به عمل آورد. حتي از بيمار شدن و اضافه وزن پيدا كردن آنان نيز جلوگيري به عمل آورد و چنان سالم و تندرست باشند و از سلامت مجاز برخوردار كه در 121 سالگي چون موسي نظري تصميم بگيرند در جشنواره هاي مختلف غذايي كه در آن غذاهاي ايراني و بومي تهيه مي شود، شركت كنند.
|