چهارشنبه ۲۸ ارديبهشت ۱۳۸۴ - - ۳۷۰۱
مقاوم سازي سازه ها را جدي بگيريد
002466.jpg
دكتر جعفر اسكندري جم
بررسي عملكرد و انتخاب روشهاي ايمن سازي و مقاوم سازي مناسب براي سازه ها طي يك دهه اخير در سطح جهان، از اهم امور بوده است. فعاليت هاي علمي وسيعي به منظور تدوين دستورالعمل ها و آئين نامه هاي جديد جهت تعيين سطح عملكرد و انتخاب روشهاي مقاوم سازي مناسب انجام گرفته است و تمامي اين تلاش ها به دليل خسارت هاي مالي و جاني ناشي از تخريب ساختمان ها، پلها و ساير شريان هاي حياتي در كشورهاي مختلف انجام شده است.
در كشور ما ايران، موضوع ايمن سازي سازه ها به عنوان يكي از نيازهاي حياتي كشور از حدود 4 سال پيش توسط دولت جمهوري اسلامي مطرح شده و اولويت بندي طرح هاي مهم و مقاوم سازي آنها در دستور كار قرار گرفته است. با توجه به وضعيت و شرايط قرارگيري شهرهاي مهم بخصوص تهران، مسئله مقاوم سازي بايد جدي گرفته شود.
بلاياي طبيعي را در اين چند سال به كرات در شهرهاي مختلف كشور ديده ايم، پس نبايد دست روي دست بگذاريم تا شاهد فاجعه عظيمي چون بم باشيم. خطرات بسياري شهر تهران را تهديد مي كند و در بين اين خطرات، زلزله از مسائل بحث برانگيز است.
با مقايسه جمعيت شهرهاي زلزله زده چون بم (با وجود ساختار شهري كاملا متفاوت) و كلانشهرهايي چون تهران، مسئله مقاوم سازي چهره ديگري مي گيرد. بودجه زيادي در تهران صرف ساختمان سازي مي شود، در صورتي كه هنوز اين ساختمان هاي نوساز از نظر امنيت و مهندسي سازه مشكلات فراواني دارند.
بله، نگراني ها صحيح است، زيرا بسياري از ساختمان ها و سازه هاي شهري و صنعتي اعم از بتني و فلزي به دلايلي از جمله طراحي نامناسب اوليه، اجراي نادرست بارگذاري و استفاده مخرب، ايجاد شوكهاي طبيعي (زلزله) يا غير طبيعي (ناشي از انفجارات هنگام جنگ)، اثرات مخرب محيط هاي شيميايي و... دچار آسيب شده و نيازمند انجام عمليات مقاوم سازي جهت برگشت استحكام سازه به شرايط ايده آل هستند.
ايجاد اين شرايط ايده آل بودجه خاصي مي خواهد تا بعد از طراحي و نماسازي ساختمان به مسئله مقاوم سازي برسد. در ايران تنها چندين شركت خاص واجد شرايط هستند كه اين علم و تكنولوژي را در برنامه خود دارند.
اين شركت ها با استفاده از متخصصان صنعتي و دانشگاهي، توانايي انجام كامل پروژه هاي مقاوم سازي سازه هاي شهري و صنعتي با استفاده از مواد پيشرفته كامپوزيتي را دارا هستند. استفاده از مواد مذكور به صورت آغشته سازي الياف خاص كربن با رزين هايي كه براي كاربرد مقاوم سازي فرموله شده اند، باعث مي شود تا استحكام سازه ها افزايش چشمگيري يابد. پروژه هاي مقاوم سازي در چندين مرحله انجام مي شوند كه آنها را به صورت مشروح براي شما توضيح مي دهيم.
اولين مسئله اي كه در مقاوم سازي سازه هاي ساختماني و بتني بايد مدنظر قرار بگيرد، شناسايي انواع خسارات و آسيب ديدگي ها و در واقع ارزيابي از عملكرد سازه به صورت وسيع است. سه مرحله اصلي ارزيابي و ترميم يك سازه به صورت:
الف) كنترل و بررسي سازه
ب) تشخيص نوع آسيب ديدگي (عوامل خسارت و عواقب حاصل از آن)
ج) طراحي شيوه ترميم (تعيين نيازهاي مقاومتي اضافي سازه)
هستند كه باز هم هر كدام از آنها به چندين شاخه تقسيم مي شوند.
مواد مورد استفاده در مقاوم سازي سازه اي
الياف كربن بافته شده به صورت تك جهته و رزين هاي اوپكسي خاص از معمول ترين مواد مورد استفاده در اين فن آوري هستند. هرچند كه طبق نظر طراحان و مهندسان متخصص، لازم است تا انتخاب مواد طبق شرايط خاص هر پروژه صورت گيرد، استفاده از تقويت كننده هاي ديگر نظير الياف شيشه يا آراميد و افزودني هاي خاص محيط هاي شيميايي از موادي است كه طراحان با توجه به خصوصيات هر پروژه مي توانند انتخاب كنند.
روش مقاوم سازي به وسيله مواد كامپوزيتي
در اين روش ابتدا سازه ها با استفاده از روشهاي مختلفي شامل ارتعاش سنجي سازه، آزمايش مواد، عكسبرداري X-Ray، شناسايي دروني سازه ها با سيستم هاي آلتراسونيك ارزيابي مي شوند. اطلاعات جمع آوري شده مورد تحليل قرار گرفته و سازه عيب يابي مي شود.
پس از عيب يابي سازه، مهندسان طراح با متخصص طراحي مواد كامپوزيتي اقدام به طراحي سازه مذكور با در نظر گرفتن لايه هاي موردنياز كامپوزيتي (شامل الياف شيشه، كربن و رزين هاي خاص) مي كنند تا تعداد، زوايا و محلهاي اعمال لايه ها تعيين شوند.
پس از اتمام عمليات بخش طراحي، تداركات مواد از منابع اصلي آغاز مي شود. تمامي مواد خريداري شده زير نظر موسسه كامپوزيت ايران آزمايش شده و با تاييديه كيفي لازم جهت استفاده از مواد در پروژه هاي موردنظر كار عملي مقاوم سازي شروع مي شود. در حين انجام تمامي مراحل نيز يك تيم مستقل، كيفيت تمامي مراحل را
زير نظر مي گيرد و در پايان نيز اين تيم، پروژه را طبق استانداردهاي بين المللي محك مي زند.
اگر چنين وضعيتي براي مقاوم سازي ايجاد شود، ديگر ساختمان هاي ايده آل خواهيم داشت.
يكي از نكات مهم اين فن آوري، مقاوم سازي يا بازسازي بناهاي تاريخي است. با استفاده از اين فن آوري مي توان بناهاي تاريخي و باستاني را در مقابل زلزله يا تخريب محافظت كرد. با بهره گيري از اين روش هيچ گونه آسيبي به ظاهر بنا وارد نمي شود.
تجربه نابودي ارگ بم را تمام ما ايرانيان به سنگيني حس كرديم. مي دانيم كه در ايران بناهاي تاريخي بسيار مهم و باستاني وجود دارد كه اگر كوچكترين شوكهاي طبيعي و غيرطبيعي به آنها وارد شود، از بين مي رود، در صورتي كه با در نظر گرفتن بودجه براي بازسازي و مقاوم سازي مي توان آنها را بيمه كرد.
بايد فرهنگ مقاوم سازي در ايران گسترش يابد تا شركت هاي نوپاي مقاوم سازي با وجود بهره گيري ازمتخصصان مربوطه، تهران و ايران را بيمه كنند.

كامل ترين خانه فضايي ساخت آژانس فضايي اروپاست
معرفي خانه هاي آينده
002520.jpg
آژانس فضايي اروپا(ESA) خانه  اي را طراحي كرده است كه مي توان آن را كامل ترين نوع يك خانه فضايي دانست. پروژه ساخت اين خانه در سال 2001 با پيوستن انستيتو آلفرد وگنر كه مسئول انجام تحقيقات قطبي و اقيانوسي است وارد مرحله جديدي شد و در آن سال تصميم گرفته شد يك خانه قطبي بر پايه فن آوري هاي فضايي طراحي و ساخته شود .
اما ايده اوليه ساخت يك خانه فضايي كه در زمين مورد استفاده قرار گيرد، شش سال پيش پس از وقوع زلزله سال 1999 در ازمير تركيه شكل گرفت. فريتزگمپ، يكي از مسئولان ارشد انتقال تكنولوژي در اي اس اي در اين مورد مي گويد:« ما به دنبال طرحي بوديم كه بتوانيم فن آوري هاي فضايي را در جهت ساخت خانه اي كاملا مقاوم در برابر زلزله به كار گيريم. ايده ابتدايي ما استفاده از CFRP (پلاستيك فشرده شده الياف كربن) براي ساخت يك خانه بسيار سبك بود كه بتواند در برابر شديدترين زلزله ها مقاومت نشان دهد. از اين مواد براي ساخت فضاپيماها، سازه هاي خود اتكايي، آنتن ها و ديگر سازه هاي فضايي استفاده مي شود. اين خانه نقطه مقابل طرح هايي است كه براي مقام سازي در آنها از ميزان زيادي فولاد استفاده مي شود.
طراحان و مهندسان به يك سازه لايه لايه كه يكي از پايدارترين سازه هاي خود اتكاست، دست يافتند. از آنجا كه اين خانه روي خرپا بنا شده است تكان هاي زميني هنگام زلزله اثرات زيادي بر آن وارد نمي كند و هنگام زلزله، خانه به نوعي روي سطح زمين شناور مي شود. در طراحي كنوني، اين خانه در برابر زلزله اي به مقياس 7درجه ريشتر، وزش بادي به سرعت 220 كيلومتر بر ساعت و سيلابي به ارتفاع سه متر از خود مقاومت نشان مي دهد. علاوه بر اين، منبع انرژي اين خانه، سيستم خورشيدي كم مصرفي است كه بازدهي بسيار زيادي دارد و همچنين داراي سامانه پيشرفته براي بازيافت و تصفيه آب و فاضلاب دارد. مسئولان اي اس اي ايده ديگري هم دارند و آن نصب سيستمي است كه ذرات معلق در فضاي خانه را گرفته و بيرون از آن هدايت مي كند.
اما نكته جالب در مورد طراحي اين خانه اين است كه تمام سيستم هاي نصب شده روي آن براحتي جدا مي شوند و در ساختار كلي آن خللي ايجاد نمي كنند. از ديگر مزاياي آن مي توان به مقاوم بودن آن در برابر بهمن اشاره كرد.
فن آوري هاي استفاده شده در اين خانه حتي مي تواند مورد توجه انبو ه سازان اروپايي هم قرار گيرد چون بخش انبوه سازي در اروپا درصد بسيار بالايي از اشتغال را در قاره شامل مي شود. البته باتوجه به استفاده روز افزون فن آوري هاي بسيار پيشرفته كه فن آوري هاي فضايي هم جزئي از آنها به شمار مي رود اين امر در آينده اجتناب ناپذير مي نمايد. براي نمونه مي توان به استفاده از پليمرهاي مخصوص اشاره كرد كه بهترين گزينه براي صرفه جويي انرژي در منازل هستند. اين پليمرها در واقع مواد فلزي معمولي هستند كه با لايه هاي پلاستيك روكش شده اند و عملا در تمام قسمت هاي ممكن خانه فضايي از آنها استفاده شده است. اين مواد جديد علاوه بر ايفاي نقش موثر در صرفه جويي انرژي( جلوگيري از تبادل گرمايي محيط داخل و خارج خانه) در برابر آتش هم از خود مقاومت نشان مي دهند. مركز مديريت پروژه خانه فضايي كه توسط اي اس اي براي هدايت پروژه تشكيل شده است در گام بعدي مي خواهد خانه اي بسازد كه از اين مدل فعلي هم پيشرفته تر باشد و مهمتر اينكه بتواند در بازار مسكن دنيا با خانه هاي كنوني رقابت كند.
پيربريسون، مدير بخش انتقال تكنولوژي در اي اس اي با ابراز اميدواري نسبت به آينده اين طرح در مورد به كارگيري فن آوري هاي پيشرفته فضايي در صنايع روزمره زندگي اينچنين عنوان مي كند: «بسياري از طرح هاي فضايي ما در حال حاضر باعث حل شدن مشكل هاي زيادي در زمين شده است و احتياجات جديد، هرچه بيشتر ما را بر آن مي دارد كه از فن آوري هاي فضايي در حل مشكلات زميني استفاده كنيم.»

كيسه هاي قابل بازيابي
آنها شهرها را آلوده مي كنند، طبيعت دست نخورده را به سوي نابودي مي كشانند و موجب مرگ دلفين ها و لاك پشت هايي مي شوند كه آنها را به جاي غذايي وسوسه انگيز مي بلعند. كيسه هاي پلاستيكي و پلي اتيلني از زخم هاي جامعه مدرن است كه اثر آن تا مدت ها از بين نخواهد رفت، چرا كه براي تجزيه اين پليمر دو قرن زمان لازم است.
مبارزه با آنها از مدت ها پيش آغاز شده، ولي تا به حال هيچ نتيجه مثبتي به دست نيامده است.
تنها چند مارك تجاري و يك منطقه در فرانسه (جزيره كرس) استفاده از آنها را ممنوع كرده است، ولي امسال ممكن است نقطه عطفي در اين زمينه به وجود آيد. به گزارش توزيع كنندگان اين كيسه ها، در سال جديد حجم تقاضا كاهشي 15 تا 20 درصدي داشته است. به علاوه تمام توليد كنندگان فيلم هاي پلاستيكي قول مي دهند كه در سال جديد تمام محصولات آنها قابل تجزيه خواهند بود.
نخستين تلاش ها براي توليد نمونه هاي قابل تجزيه در طبيعت به دهه 1980 باز مي گردد. راه حلي كه پيش بيني شده بود، اضافه كردن مولكول آميدون ذرت (10 درصد) به تركيبات پتروشيمي بود، ولي «پيرفويولي»، مهندس محقق در اين زمينه مي گويد كه اين روش نتيجه بخش نبود. با اين روش پلاستيك ها تنها به طور ظاهري ناپديد مي شدند.
در واقع، باكتري ها تنها آميدون را تجزيه مي كردند. پلي اتيلن مصنوعي همچنان درون خاك باقي مي ماند و هر چند ديده نمي شد، ولي همچنان غير قابل تجزيه و آلوده كننده بود. در مرحله دوم قرار شد كه از آميدون با درصد بيشتري استفاده شود. يك گروه كانادايي توانست در تركيب جديد، آميدون را به 50 درصد برساند. «بازل فاويس»، استاد دانشكده شيمي ژنتيك پلي تكنيك مونترال مي گويد:  «محصولات ما قابل تجزيه كامل در طبيعت نيستند، اما مزيت آنها چيز ديگري است. اول اينكه نيمي از مواد اوليه آنها از مواد قابل بازيابي است. از سوي ديگر از نظر اقتصادي نيز توان رقابت را دارد.» اين حركتي است كه مي تواند براي صنعت فرانسه نيز الگو باشد، تهيه فيلم هاي پلاستيكي كه كاملا قابل تجزيه نيستند، اما حداقل تكه تكه مي  شوند.
با اين وجود پلاستيكي كه قابل تجزيه كامل است، وجود دارد. تنها مشكل در اين است كه هزينه تمام شده آن دو برابر پلاستيك هاي تهيه شده از مواد پتروشيمي است. تحقيقات گسترده اي در حال انجام است، مثلا ماده لينين كه در چوب، كاغذ و الياف نساجي وجود دارد. روشي كه در بريتانيا استفاده مي شود، استخراج اين ماده از خزه هاي سبزي است كه در سراسر كناره هاي اين كشور ديده مي شود. براي پيدا كردن راه حلي براي استفاده ازا ين خزه ها كه حال مزاحمتي تازه به شمار مي آيند، اتحاديه اروپا از ژانويه 2003 برنامه سه ساله اي را به نام «بيوپال» آغاز كرده است. اين مركز تمام تحقيقات آزمايشگاه هاي انگليسي، يوناني، بلژيكي و ايتاليايي را جمع آوري مي كند.
«استفان لوفاش» كه در مورد خواص اين پلاستيك ها جهت گسترش آن در صنعت تحقيق مي كند، مي گويد: «توانسته ايم رزيني تهيه كنيم كه خواص مكانيكي مطلوب را دارد. به اين رزين بايد ماده اي مانند اسيد پلي لاكتيك اضافه شود تا ساك قابل بازيابي به دست آيد.» اسيد پلي لاكتيك در حال حاضر به ماده بنيادي تمام محققاني كه در اين زمينه كار مي كنند، تبديل شده.
ماده اوليه رزيني كه تهيه شده، آميدون ذرت است و فرآيند تبديل در چهار مرحله صورت مي گيرد. اين ماده طبيعي ابتدا به حالت شكر، سپس اسيد لاكتيك و در نهايت به رزيني تبديل مي شود كه قابليت تبديل به الياف را دارد. شركت هاي آمريكايي كارگيل و داو در اين زمينه همكاري مشتركي را آغاز كرده اند و از اين راه حل استفاده مي كنند. اين دو غول صنايع شيميايي در كارخانه اي در زمينه سوتا سرمايه گذاري 750 ميليون دلاري انجام داده اند و اميد زيادي به موفقيت دارند. «مايكل اوبراين روابط عمومي اين موسسه مي گويد: «تجاري سازي پروژه را از سال 2002 و با بسته بندي مواد غذايي المپيك زمستاني «سالت ليك سيتي» آغاز كرديم. در حال حاضر روي بازار بين المللي برنامه ريزي كرده ايم و اميدواريم كه مردم به دليل قابل بازيافت بودن بسته بندي ها حاضر شوند اضافه بها را بپردازند.»
حجم بالاي سرمايه گذاري به شتاب گيري اين پروژه كمك زيادي مي كند. در سال 1999، توليد جهاني پلاستيك قابل بازيابي در جهان 14 هزار تن بود، اما در حال حاضر كارخانه كارگيل و داو به تنهايي ساليانه 140 هزار تن توليد دارند. بايد ديد كه چه زماني تمام كيسه هاي پلاستيكي فروشگاه ها از مواد قابل بازيابي خواهند بود.

خبر
002559.jpg
ساخت سوپر صابون با فن آوري نوين
دانشمندان صابون جديدي را ابداع كرده اند كه به طور چشمگيري ميزان چسبندگي باكتري ها را روي پوست كاهش مي دهد. آنها اين دستاورد خود را طي يكصد و دومين نشست انجمن ميكروبيولوژي آمريكا ارائه كرده اند.
اين فن آوري به نام تكنولوژي ضد چسبندگي ميكربي (MAT) شناخته شده و توسط دكتر شميم انصاري و همكارانش در مركز تكنولوژي كلگيپالموليو در پيسكاتوبي نيوجرسي توسعه يافته است. دكتر شميم اظهار مي دارد كه «يافته هاي باليني حاكي از اين هستند كه پس از شست  و شوي پوست با اين نوع صابون جديد، باكتري هاي چسبيده روي پوست به ميزان كمتري هستند. از آنجا كه باكتري ها ساعات مديدي روي اشيائي نظير دستگيره ها، تلفن ها، اسباب بازي ها و ... زنده مي مانند فن  آوري كه ميزان سرايت ميكرب را به پوست كاهش دهد نه تنها سودمند به حال مصرف كنندگان خواهد بود بلكه موقعيت چشمگيري در كنترل و مقابله با ميكرب ها خواهد بود.»
در حال حاضر اين فن آوري در شركت كلگيت جهت ارائه صابون در سراسر آمريكاي لاتين به كار مي رود. مبناي MAT بر سه عامل تشكيل دهنده عمومي مواد بهداشتي آرايشي يعني پترولاتوم، دايمتيكون و پلي كواترينوم استوار است كه باعث جلوگيري از چسبندگي باكتري به پوست مي شود. پژوهشگران فرضيه اي را ارائه مي كنند كه عناصر تشكيل دهنده MAT لايه اي نازك روي پوست به جاي مي گذارند كه جايگاه هاي اختصاصي اتصال باكتري به پوست را بلوكه كرده يا خواص سطح تماس پوست را تغيير مي دهند.
پژوهشگران در تحقيقات خود در مورد MAT از نمونه اي باكتري به نام، سراتيا مارسنز، كه از خود كلني (رشد توده اي ميكرب)  مجزا به رنگ سرخ توليد كرده و در حالت عادي روي پوست يافت نمي شود استفاده كرده اند.
در اين تحقيقات يك دست (شركت كننده)  با صابون بخاري معمولي شست و شو و دست ديگر با صابون توليد به روش MAT شسته مي شد. پس از خشك كردن دستان را به آرامي روي سطحي پلاستيكي كه آغشته به باكتري بود فشار مي دادند و آلوده مي  شوند.
باكتري هاي انتقال يافته روي دست ها را به روش هاي ميكربيولوژيك استاندارد، بازيابي و مورد شمارش قرار مي دادند. در سه مطالعه باليني مشخص شد كه ميزان چسبندگي باكتري ها به دست هايي كه توسط صابون حاوي مواد MAT نسبت به دست هايي كه با صابون هاي معمولي تجاري شسته شده بود به ميزان 50 تا 58 درصد كاهش داشت.
شستن دست ها (به روش مناسب) موثرترين راه جلوگيري از انتشار ميكرب هاست. دو روش صابون قالبي bar و مايع صابون دستشويي براي كنترل ميكرب روي پوست استفاده مي شود.
در شيوه نخست از تركيب دترجنت (ضد عفوني كننده)  و حركات مكانيكي در دست داشتن استفاده مي شود. روش دوم، استفاده از يك ماده ضد باكتريال در پاك كننده ها جهت كمك به تضعيف رشد مجدد باكتري هايي است كه هنگام شست و شو برداشته نشده اند و نيز باكتري هايي كه هنگام شست و شو به پوست منتقل شده اند.
002517.jpg
كفش هاي 2000 سال پيش طبي تر از كفش هاي كنوني
با كشف يك كفش 2 هزار ساله كارشناسان صنعت كفش سازي اعتقاد دارند اين كفش ها بهتر از كفش هاي امروزي هستند. اين كفش بسيار قديمي كه به گفته باستان شناسان انگليسي، قديمي ترين كفش كشف شده در انگلستان است تماما از جنس چرم است و با مقياس هاي امروزي، شماره آن معادل شماره كفش 10 مردان است.
كارشناسان در مورد اين كفش  گفته اند كه چرمي و طبيعتا دست ساز است و به گونه اي طراحي شده كه دقيقا تمام پا را در بر مي گرفته و علاوه بر احساس راحتي، در تعادل شخصي هم موثر بوده است. امروزه اين خاصيت كفش، به خاطر توجه بيش از حد به مد در دنيا دچار فراموشي شده و زيبايي كفش مقدم بر وظيفه حفاظت و نگهداري آن است. مشكل ديگر كفش هاي امروزي، شيوه طراحي آنهاست. در اينگونه طراحي گويي  پاي شخص روي كفش قرار دارد و نه در داخل آن و به همين خاطر كفش باعث بر هم زدن تعادل شخص مي شود. به همين خاطر است كه كارشناسان اين كفش باستاني را بهتر از برخي كفش هاي امروزي مي دانند.
اما نكته بسيار جالب، سايز كفش است. در طول قرن ها با بهبود وضعيت تغذيه بشر، پاي او به ترتيب بزرگ شده است و امروز پاهايي با سايز 15 ديگر چندان بزرگ نيستند، حتي سايز پاي خانم ها رشد زيادي داشته است و حتي در ميان خانم هاي ورزشكار كفش هايي با سايز 12 و 13 هم مورد استفاده قرار مي گيرند. اما كفشي با سايز 10 كه متعلق به انساني باشد كه 2 هزار سال پيش مي زيسته است واقعا شگفت انگيز است. به همين خاطر، بعضي از باستان شناسان احتمال مي دهند اين كفش متعلق به يك غير انگليسي بوده كه در انگلستان به جا مانده است. اين كفش قرار است به موزه سلطنتي  آلبرت دراكستر انتقال يابد تا باستان شناسان تحقيقات تكميلي را روي آن انجام دهند. هنوز حيواني كه از چرم آن براي ساخت اين كفش استفاده شده مشخص نيست و سايز آن 30 سانتي متر است.
002514.jpg
ناسا به مشكلات ترافيكي مي پردازد
به تازگي يك فن آوري ترافيكي بسيار پيشرفته اختراع شده است كه به موتورسواران نسبت به نزديك شدن خودروهاي امدادي هشدار مي دهد. اين سيستم كه به سامانه امنيتي هشدار دهنده نزديك شدن خودرويي معروف است با همكاري بخشي از آزمايشگاه پيش رانش جت ناسا اختصاصا براي نيروهاي پليس طراحي و ساخته شده است. اين سيستم، ماشين هاي امدادي را به فرستنده مايكروويوي مجهز مي كند كه در سطح وسيعي با گيرنده هايي كه در تقاطع ها نصب شده در تماس است. هنگامي كه خودرو امدادي به يك تقاطع نزديك مي شود چراغ راهنما ابتدا زرد و سپس قرمز  شده تا راه براي عبور خودرو امدادي باز باشد و همچنين يك نمايشگر كه روي چراغ راهنما نصب است تصوير يك چراغ گردان را نمايش مي دهد تا راننده ها متوجه نزديك شدن خودرو امدادي  شوند. اين نمايشگر كه با خودرو امدادي ارتباط از راه دور دارد، به ديگر رانندگان نشان مي دهد كه خودرو امدادي از كدام قسمت چهارراه يا تقاطع نزديك يا از كدام سمت دور مي شود.
جيم ديويدسون، رئيس تيم سازنده اين دستگاه در اين مورد مي گويد:«فقط از اواسط دهه 1980 تا سال 1995، 156 هزار مورد تصادف در تقاطع هاي سراسر ايالات متحده اتفاق افتاده است كه خودروهاي امدادي هم مشمول آنها مي شوند.» او همچنين اضافه كرد:«خودروهاي امدادي در واقع يك خطر جدي براي ترافيك شهري محسوب مي شوند. آنها هم براي خود، هم براي خودروهاي ديگر و هم براي عابران پياده خطر جدي و بالقوه محسوب مي شوند و هر ساله هنگام عبور از تقاطع ها، باعث ميليون ها دلار خسارت مي شوند.»
ديويدسون براي انجام اين كار انگيزه بسيار زيادي داشته است چون خود او هم يك بار هنگام عبور از يك تقاطع با يك كاميون آتش نشاني تصادف كرده و جراحت برداشته است.
بخش فعال آزمايشگاه پيش رانش ناسا در اين زمينه، يكي از بخش هاي ناسا ست كه همه گونه فعاليت را در همه بخش هاي صنعتي، شهري و... انجام مي دهد. از ديگر طرح هاي اين بخش مي توان به طرحي اشاره كرد كه در مورد ساختار ارتباطي شهري تحقيق مي كند. البته اين بخش يكي از بخش هاي مختلف آزمايشگاه پيش رانش جت است كه طرح هايي را پيش مي برد كه در زندگي روزمره كاربرد دارد.
002469.jpg
باتري هاي 10ساله جديد
دانشمندان در دانشگاه نيويورك روي باتري  كار مي كنند كه حداقل عمر آن 10 سال خواهد بود. از اين باتري مي توان در دستگاه هاي ضربان ساز قلب و ديگر دستگاه هايي كه كاربردي مشابه دارند و همچنين در اعماق دريا و فضاي بيروني جو استفاده كرد.
فيليپ فاوچت، پرفسور مهندس برق و كامپيوتر از دانشگاه روچستر در مورد اين باتري گفته است كه اين باتري براي توليد برق از روشي استفاده مي كند كه از دهه هاي گذشته مورد استفاده قرار مي گيرد، اما در اين مورد خاص فن آوري هاي نوين به گونه اي در اين روش مورد استفاده قرار گرفته اند كه ميزان توليد انرژي را بسيار بالا مي برند.
فاوچت و همكارانش روي يك ذره ميكروسكوپي سيليكون سوراخ هايي ايجاد كردند اين سوراخ ها ميزان انرژي را افزايش مي دادند زيرا آنها ميزان بيشتري گاز راديو اكتيو در خود جاي  داده و اين گاز در واكنش با سيليكون باعث ايجاد الكتريسيته مي شود.
نمونه هاي اوليه اين باتري 10برابر بيشتر از نمونه هاي معمول فعلي ، الكتريسيته توليد مي كنند و بنا به گفته فاوچت اين ميزان به 160برابر هم مي رسد.

علمي
ايرانشهر
خبرسازان
دخل و خرج
درمانگاه
سفر و طبيعت
طهرانشهر
شهر آرا
|  ايرانشهر  |  خبرسازان   |  دخل و خرج  |  درمانگاه  |  سفر و طبيعت  |  طهرانشهر  |  علمي  |  شهر آرا  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |