به تازگي از سوي موسسه مطالعات و پژوهش هاي سياسي، چند كتاب جديد منتشر شده است. مشخصات برخي از اين كتاب ها به شرح زير است:
كودتاي نوژه
در اين كتاب كه در ۴۷۳ صفحه و در قطع رقعي به طبع رسيده، پس از اشاره اي تحليلي به انواع توطئه ها عليه انقلاب اسلامي، كودتاي شكست خورده نوژه از تمامي جهات شامل تدارك، برنامه ريزي، سازمان و نتايج آن به تفصيل مورد بحث قرار گرفته است.
در مقدمه كتاب «كودتاي نوژه» چنين مي خوانيم: در آذر ،۱۳۵۹ انجام كودتايي به دستور آمريكا در برنامه شاهپور بختيار (از رهبران جبهه ملي و آخرين نخست وزير رژيم شاهنشاهي) و عوامل داخلي و بيروني اش قرار گرفت. آغاز كودتا از پايگاه هوايي شهيد نوژه همدان برنامه ريزي شده بود و به همين دليل پس از كشف و سركوب به «كودتاي نوژه» شهرت يافت.
شهيد سرافراز محمد نوژه از خلبانان نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران بود كه در پي فرمان امام (ره) براي كمك به دكتر مصطفي چمران در سركوب تجزيه طلبان مسلح و در حالي كه روزه بود، در ۲۰ مرداد ۵۸ به پرواز در آمد كه هواپيمايش در آسمان كردستان ايران- منطقه عمومي پاوه- توسط نيروهاي ضد انقلاب سقوط كرد و به شهادت رسيد. در پي اين واقعه و به پاس اولين شهيد نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران، پايگاه سوم شكاري همدان به پايگاه «شهيد نوژه» تغيير نام يافت.
كودتا با شرحي كه در كتاب آمده، كشف و خنثي شد و درباره ماهيت مجريان و علل و عوامل كشف كودتا مطالب ناگفته بسياري وجود دارد كه در آينده اي نزديك و براساس اسناد و مدارك منتشر نشده در كتاب جداگانه اي به چاپ خواهد رسيد.
كتاب حاضر در پاسخ به نياز مخاطبان و با دسترسي اندك به منابعي تهيه و تدوين گشت كه تاكنون تنها منبع تحقيقي و تحليلي موجود به زبان فارسي درباره اين كودتا محسوب مي شود.
كتاب «كودتاي نوژه» با شمارگان ۲۰۰۰ نسخه در بهار ۸۴ و به قيمت ۳۰۰۰ تومان در دسترس محققان و علاقه مندان به مطالب پژوهشي است.
حق قضاوت كنسولي (كاپيتولاسيون)
«حق قضاوت كنسولي؛ كاپيتولاسيون»، عنوان كتاب جديدي است كه به تازگي از سوي موسسه مطالعات و پژوهش هاي سياسي منتشر شده است. اين كتاب دو بخش را در خود جاي داده است. بخش اول، گزارش سومين نشست تخصصي اين مؤسسه راجع به كاپيتولاسيون و بخش دوم مقاله اي است با عنوان «حق استفاده آمريكاييان از معافيت و مصونيت سياسي و قضايي قرار داد وين در ايران.»
در اين مقاله امتيازات نامشروع قضايي و امنيتي آمريكا در ايران در سالهاي قبل از انقلاب به تفصيل مورد بحث و بررسي قرار گرفته است.
كاپيتولاسيون كه از عهد صفويه در ايران رخ نمود و پس از آن در دولت قاجار نيز در معادلات سياسي راه يافت، از موضوعات مورد بحث در تاريخ معاصر ايران به شمار مي رود. اين حق در ۱۳۰۶.ش به ظاهر از سوي رضا شاه پهلوي لغو شد، اما حضور و سيطره آن همچنان ادامه داشت. عليرغم وجود اين امتياز براي بيگانگان بويژه اتباع آمريكا در ايران، زياده خواهي آمريكاييان نيز باعث شد كه در ۱۳۴۳ شمسي بار ديگر توسط حسنعلي منصور، اين امتياز براي آنها با تصريح بيشتر تصويب و اعمال شود. اين پديده اعتراض علما و در رأس آن امام خميني(ره) را در پي داشت و به تبعيد ايشان در ۱۳ آبان ۱۳۴۳انجاميد. تبعيدي كه سرانجام با پيروزي انقلاب اسلامي در بهمن ۱۳۵۷ به پايان رسيد.
در نشست «كاپيتولاسيون» با حضور پنج نفر از صاحبنظران و محققان به اين موضوع پرداخته شده و اعتراضات مردمي كه در پي تصويب اين لايحه به وقوع پيوست، مورد بررسي قرار گرفته است.
قطع كتاب رقعي است و ۱۱۲ صفحه و با قيمت ۱۰۰۰ تومان وارد بازار شده است.
نشست تخصصي «كشف حجاب»
«نشست تخصصي كشف حجاب» عنوان يكي از جديدترين آثاري است كه منتشر شده است. اين كتاب كه متن پياده شده سخنراني هاي نشستي تخصصي به همين نام است، در برگيرنده مقالات تحقيقي و تخصصي تعدادي از محققان و انديشمندان مسائل تاريخي است و در آن ابعاد مختلف توطئه هايي كه توسط رضاخان براي مقابله با حجاب اسلامي زنان مسلمان ايران تدارك ديده شده، تشريح گرديده است. اين كتاب شامل سه بخش نشست تخصصي، ضميمه و تصاوير است. در بخش نخست مقالاتي با عناوين زير به چشم مي خورد.
(كشف حجاب، دومين پله ابتذال زن ايراني) نوشته خانم مهستي بوذرجمهري، (كشف حجاب در خلال اسناد) نوشته خانم حوريه سعيدي، (كشف حجاب در انديشه تني چند از منورالفكران و مقدمات اعلام كشف حجاب در ايران) نوشته دكتر مهدي صلاح و (فضاي سياسي ايران در كشف حجاب) نوشته حجت الاسلام عبدالمجيد معاديخواه.
در بخش دوم تحت عنوان ضميمه، مقاله اي تحت عنوان «تغيير لباس و كشف حجاب» به چشم مي خورد و بخش انتهايي كتاب شامل تصاوير مربوط به واقعه كشف حجاب است. چاپ اول كتاب كشف حجاب با شمارگان ۱۵۰۰نسخه و بهاي يك هزار تومان در بهار ۸۴ منتشر شده است.
نشست تخصصي كالبدشكافي يك واقعه؛
۱۷ شهريور ۱۳۵۷
در مقدمه اين كتاب مي خوانيم: هفده شهريور ۱۳۵۷ واقعه اي رخ داد كه پس از گذشت نزديك به سي سال، هنوز نكات جديدي درباره آن مطرح مي شود. اين واقعه در مهجوريت مضاعف به سر مي برد. از يك سو سازمان هاي فرهنگي، شاهدان واقعه و ديگر نهادهاي تاريخي مرتبط نتوانسته اند ابعاد آن را به تصوير بكشند. از سوي ديگر عده اي با اغراض سياسي و در پي تطهير حكومت پهلوي برآنند تا ثابت كنند، اساساً كشتاري در اين روز اتفاق نيفتاده است. كار بدانجا رسيده كه ادعا شده تصوير كف دست خونيني كه بر روي تابلوي «ميدان ژاله» نقش بسته و نماد واقعه ۱۷ شهريور به حساب مي آيد رنگ است و نه خون! بر اين اساس، مؤسسه مطالعات و پژوهش هاي سياسي كه در پي ارائه مستند تاريخ معاصر ايران، به ويژه تاريخ انقلاب اسلامي است، بر آن شد تا در يك نشست تخصصي نگاهي دوباره به اين واقعه داشته باشد.
در اين نشست كه با مشاركت فرهنگ سراي انقلاب در موزه امام علي(ع) تهران برگزار شد، بر اساس اسناد و مدارك و سخنان شاهدان عيني و مجروحان حادثه مشخص گرديد كه اين واقعه چگونه برنامه ريزي شده؛ حوادث روز هفده شهريور در ميدان شهدا (ژاله) چه بود؛ چه كساني دستور تيراندازي به مردم بي دفاع را صادر كردند و سرانجام كار چه شد؟
اين نشست تخصصي «۱۷ شهريور ۱۳۵۷؛ كالبدشكافي يك واقعه» نام گرفت. سخنرانان اين برنامه چهار نفر بودند كه نام آنان و عنوان هاي مطالبشان به ترتيب ارائه سخنراني عبارتند از: حجت الاسلام عبدالمجيد معاديخواه، تحليلي از واقعه ۱۷ شهريور؛ رخشنده اولادي، خاطراتي از واقعه؛ هدايت الله بهبودي، هفده شهريور در اسناد و مهدي توكلي، خاطراتي از واقعه.
كتاب «كالبدشكافي يك واقعه، ۱۷ شهريور ۱۳۵۷» در ۱۴۲ صفحه و با بهاي يك هزار تومان در اختيار محققين و پژوهشگران قرار گرفته است.