چراشيرگران شد
با تصويب طرح تثبيت قيمت ها بحث كاهش قيمت فرآورده هاي لبني از جمله شير جدي تر شد. اما تثبيت قيمت ها طرحي است با اهداف دراز مدت كه جهت گيري آن به سوي آينده است. قيمت ها از جمله قيمت محصولات لبني را نمي توان به سادگي و با تصويب يك طرح و حتي با قيد فوريت كاهش داد يا دست كم تثبيت كرد. نقش مشاركت دولت به عنوان مهمترين و قدرتمندترين نهاد اقتصادي كشور كه تمام جريانات اقتصادي را كنترل، هدايت و برنامه ريزي مي كند، در اين ميان نقشي مهم و غيرقابل انكار است. در جامعه اي مثل جامعه ما كه بخش دولتي محور مركزي فعاليت هاي اقتصادي است طبعا دولت بايد قادر باشد بارمالي ناشي از تصميمات اقتصادي خود را نيز به دوش بكشد. به بيان ديگر دولت بايد نقش خود را در اين ميان به گونه اي ايفا كند كه هم از مصرف كننده و هم از توليد كننده حمايت كند.
براي مثال براي از ميان بردن بحران موجود در صنايع شير، لازم است دولت با در نظر گرفتن تمامي جوانب امر به نحوي عمل كند كه هم به تثبيت قيمت ها به نفع مشتري بينجامد و هم توليدكنندگان شير بتوانند با كنترل متغيرهاي دخيل در قيمت تمام شده، به حيات خود ادامه دهند.
آنچه مسلم است نوسان مداوم و افزايش پي درپي قيمت ها تنها تهديدي براي مصرف كنندگان به شمار نمي رود، بلكه توليد كنندگان نيز از اين رهگذر آسيب خواهند ديد. نتيجه قطعي افزايش مداوم قيمت ها، كاهش قدرت خريد مصرف كنندگان و در نتيجه كاهش فروش و افت سود توليد كنندگان است كه مسلما خسارات فراواني به واحدهاي توليدي وارد خواهد ساخت.
پايين آوردن قيمت محصول نهايي مستلزم كنترل قيمت مواد اوليه توليد شير است.
محصولات توليدي صنايع شير تحت تاثير عوامل مختلفي قرار دارند كه گفته مي شود كنترل قيمت بخش عمده اي از آن از عهده صنايع شير خارج است. 75 درصد هزينه قيمت تمام شده فرآورده شيري را قيمت شيرخام تشكيل مي دهد، به طوري كه كوچكترين تغيير در قيمت شيرخام موجب افزايش قيمت فرآورده هاي لبني خواهد شد. به نظر مي رسد كنترل قيمت شيرخام از سوي دولت، بسيار بيشتر از تصويب طرح و تئوري پردازي در كاهش قيمت فرآورده هاي لبني از جمله شير كه از مايحتاج مهم خانواده هاست موثر باشد.
ثروتمندترين كشورهاي جهان
بــــانك جهاني گزارش خود را از ميزان توليد ناخالص داخلي كشورهاي جهان در سال 2004 اعلام كرد. به گزارش سايت سخنگوي دولت آمريكا، اين كشوربا 67/11 تريليون دلار توليد ناخالص داخلي در مقام ثروتمندترين كشور دنيا جاي گرفته است. ژاپن با 6/4 تريليون دلار، آلمان با 7/2 تريليون دلار، انگليس با 1/2 تريليون دلار و فرانسه با 2 تريليون دلار توليد ناخالص داخلي نيز در رده هاي دوم تا پنجم قرار دارند.
رده هاي ششم تا يازدهم جدول نيز به ايتاليا، چين، اسپانيا، كانادا، هند و كره جنوبي اختصاص دارد. مكزيك، استراليا، برزيل، روسيه، هلند، سوئيس، بلژيك، سوئد و تركيه نيز به ترتيب هشت كشور ثروتمند ديگر دنيا هستند.
۱۰ هزار تومان به جاي 16 هزار تومان
سازمان بهينه سازي مصرف سوخت با هدف صرفه جويي در مصرف سوخت راهكار جديدي را در پيش گرفته است. اين سازمان به ارائه يارانه براي خريد شيرهاي ترموستاتيك پرداخته است. شيرهاي ترموستاتيك رادياتور دماي دلخواه 8 تا 28 درجه سانتيگراد را تنظيم و دماي جريان آب را به صورت اتوماتيك كنترل مي كند، ضمن آنكه انرژي حاصل در سيستم حرارتي ذخيره خواهد شد. به گفته كارشناس سازمان بهينه سازي مصرف سوخت، قيمت تمام شده هر شير ترموستاتيك 160 هزار ريال است كه پس از پرداخت يارانه از سوي اين سازمان به قيمت كمتر از 100 هزار ريال در كشور عرضه مي شود.
كارت اعتباري به جاي پول
با همه گير شدن استفاده از كارت هاي اعتباري، هم فروشندگان وهم مشتريان و هم موسسات مالي و اعتباري سود مي برند. جايگزين شدن كارت هاي اعتباري به جاي پول نقد سبب سهولت مراودات اقتصادي مي شود.
مهندس محمد رضا ذاكري نسب، مدير عامل بنياد پژوهشي سپنتا در گفت و گو با ايلنا ضمن تاكيد بر لزوم فرهنگ سازي براي گسترش فرهنگ استفاده از كارت هاي اعتباري به تخلفات صورت گرفته در حوزه كارت هاي اعتباري اشاره كرد و گفت: «در حال حاضر يك سامانه هوشمند ردياب تخلفات الكترونيك با بهره گيري از روش هاي يادگيري ماشين و داده كاوي با استفاده از تكنيك هايي مانند مدل سازي رفتار، به رديابي و تشخيص تخلفات الكترونيك مي پردازد.»