پنجشنبه ۳۰ تير ۱۳۸۴
تنيدگي را از خود دور كنيد
001377.jpg
باني استريچ، مردي كه شغل و سمت عالي وي سرانجام به بيماري قلبي او منجر شد، چنين مي نويسد: «هيچ چيز ارزش زندگيتان را ندارد، حتي شغلتان!»
با نگاهي به عكسهاي عصبي و رنگ پريده توني بلر، نخست وزير بريتانيا در روزنامه ها، با صداي بلند مي گويم: «اگر بر زندگي خود ارج مي نهي، حرفه خود را ترك كن.» گفته هاي پزشكان مبني بر وخيم نبودن شرايط جسماني او و اين كه بيماري قلبي وي زندگي اش را تهديد نمي كند از نظر من اهميت چنداني ندارد.
توني بلر ممكن است فرد سالمي باشد كه تغذيه مناسبي دارد و در استعمال دخانيات زياده روي نمي كند، اما تحت فشار شديد قرار دارد و در اين مورد به وي هشدار داده شده است.
شايد اگر مشابه حادثه اي كه براي من رخ داد براي شما نيز رخ دهد، به همه دارايي خود به جز شلغتان قانع خواهيد بود! من متقاعد هستم كه استرس(فشار رواني) حاصل از حرفه و مقام بلند پايه من به عنوان يك سرمايه گذار موفق نقش بسيار بزرگي در آگاه كردن من از خطر داشت و اكنون ديدگاه خود را نسبت به زندگي به طور كامل تغيير داده ام. كار كردن سخت در شرايطي كه تحت فشار رواني قرار داريد مشكل آفرين است. مطمئن هستم كه توني بلر نيز مانند بسياري از مردان ديگر خود را فردي كاملاً سالم فرض مي كند. اما دستگاه اصلي كه در ادامه زندگي ما نقش دارد و چگونگي مواظبت از آن را به فراموشي سپرده ايم و گمان مي كنيم كه شكست ناپذير هستيم و هيچ حادثه اي براي ما رخ نخواهد داد.

فعاليت مخاطره آميز
چهل ساله هستم. بيماري قلبي ام از پنج ماه پيش آغاز شد. پيش از آن در شغل خود ريسك هاي بزرگي مي كردم و به اصطلاح لقمه هاي بزرگ تر از دهان برمي داشتم. به طوري كه درآن واحد بيش از ده معامله تجاري انجام دادم، بدون آنكه به مثبت بودن نتيجه آن اطمينان داشته باشم. گرچه سعي كردم با كاهش سفرهاي تجاري به خارج از كشور كمي از سنگيني بار روي دوش خود بكاهم، اما به طور مستمر در ورطه نگراني بودم. من روزي چند سيگار مي كشيدم، هر نوع غذايي را كه در دسترس بود با عجله صرف مي كردم. اما بر اين عقيده هستم كه مخرب ترين عامل در ايجاد بيماري قلبي من استرس بود.
تصور من بر اين بود كه هنوز از شرايط جسماني مطلوبي برخوردارم و با جلوگيري از افزايش وزن، مراجعه روزانه به ورزشگاه و ملاقات گاه و بيگاه پزشك موجب تسكين استرس حاصل از مشاغل خود مي شوم. فشار خون، كلسترول و تاريخچه خانوادگي من همگي در وضعيت مطلوبي قرار داشتند. مرتباً با همسرم ساني و دو پسر ۱۲ و ۱۵ ساله خود به تعطيلات مي رفتيم و زندگي شاد و مجللي در خانه بزرگ خود واقع در شهر كينگستون انگلستان داشتيم. بنابراين من با شتاب زياد به مشاغل مختلف رسيدگي مي كردم و تنها موضوعي كه به ذهنم خطور نمي كرد اين بود كه قلبم بيمار باشد.
زندگي من در يك روز صبح يكشنبه در ماه مه سال جاري به طور كامل تغيير كرد. صبح با احساس بسيار خوبي از خواب برخاستم. به تازگي به محل جديد نقل مكان كرده بوديم و شب گذشته تا نزديكي صبح ورود به خانه جديد را با دوستان جشن گرفته بوديم. آن روز من و ساني بچه ها را به پرستار سپرديم و خانه را ترك كرديم. تصميم داشتيم وسايل جديد آشپزخانه را از فروشگاه تهيه كنيم.
علائم اوليه
در انتظار يكي از فروشندگان بوديم كه در قفسه سينه خود كمي احساس ناراحتي كردم. احساس درد نبود، بلكه احساسي شبيه كشيده شدن يكي از ماهيچه ها. اين درد هشداري براي من نبود، چون ما هنگام اسباب كشي جعبه هاي سنگين را جابجا كرده بوديم و آن را دليل اين درد فرض كردم.
وقتي به طرف اتومبيل بازگشتيم، افزايش شدت درد مانند اين بود كه مسئله جدي است. با اين وجود با خود فكر كردم كه: «هرچه هست نمي تواند از قلبم باشد، چون من فقط چهل سال دارم.» اما احساس عجيبي به همراه سرگيجه داشتم و اتفاقاتي كه در بدنم رخ مي داد مرا به شدت عصبي كرده بود. يادآوري آن برايم خنده آور است، اما به طرف ساني برگشتم و گفتم: «من بايد خداحافظي كنم،  به گمانم امروز آخرين روز زندگي ام باشد!» ساني وحشتزده رانندگي اتومبيل را به عهده گرفت و با سرعت به سوي نزديكترين مركز درماني رفتيم. وقتي وارد بيمارستان شديم،  پزشكي كه در بخش پذيرش ايستاده بود با مشاهده دستم كه روي سينه ام قرار داشت مرا مستقيماً  به اتاق اورژانس برد. حدود چهار ساعت آنجا بودم و پس از گرفتن نوار قلب و تجويز دارو وضعيتم مطلوب اعلام شد. اولين كاري كه پس از بازگشت به اتومبيل انجام دادم كشيدن سيگار بود. آن روز عصر احساس درد در دست چپ و بالاي قفسه سينه ام شروع شد، گويي ماهيچه هايم در هم پيچيده باشند. بنابراين با پزشك عمومي تماس گرفته و خواهش كردم كه مرا در منزل ملاقات كند، اما وي نپذيرفت و گفت براي آسيب ديدگي ماهيچه- چيزي كه من هنوز باور داشتم- بيمار را خارج از مطب خود ملاقات نمي كند. او استفاده از مسكن ها را توصيه كرد كه من آن را انجام دادم. صبح روز بعد احساس بهتري داشتم و مجدداً جعبه ها را جابه جا كردم. اما هنگام صرف ناهار از شدت درد تقريباً  فرياد مي كشيدم و ساني مرا با اتومبيل به بيمارستان كينگستون رسانيد. پس از مطالعه نوار قلب و آزمايش خون اولين چيزي كه پزشكان اظهار داشتند اين بود كه «ما نمي توانيم باور كنيم كه بيمارستاني كه ديروز به آن مراجعه كرديد شما را مرخص كرده است. ضربان قلبتان نامنظم بوده و شما دچار سكته قلبي خفيفي شده ايد كه به نظر مي رسد ديروز اتفاق افتاده است.» با اين اوصاف در بيمارستان بستري شدم. انواع داروهاي جلوگيري از لخته شدن خون و اسپري زيرزباني تري نيترات براي انبساط شريانهاي منقبض شده تجويز شد و يك عمل آنژيوپلاستي روي قلبم انجام گرفت و بدين ترتيب سه هفته در بيمارستان بستري بودم.
پس از تأثير مطلوب درمان احساس بهتري داشتم، اما مي دانستم كه با وجود آنكه چهل ساله هستم، بايد زندگي ام را به طور كامل تغيير دهم. سيگار را ترك كرده و تمام غذاهاي پرچرب را از رژيم غذايي خود حذف كردم. من هميشه از خوردن سالاد نفرت داشتم،  اما اكنون از آن لذت مي برم. پياده روي روزانه به مدت نيم ساعت به من توصيه شد كه آن را به طور مرتب انجام مي دهم.
هشدار پزشكان
گرچه همه اين تغييرات اهميت زيادي داشتند،  پزشكان به خصوص در مورد استرس (فشار رواني) زياد،  ساعات طولاني كار و نگراني مداوم هشدار دادند. شايد در ظاهر فردي آرام بودم، اما هميشه نگراني در مورد معاملات،  كارمندان، خانواده، منزل، اتومبيلها و هر چيز ديگر همراه من بود. توصيه پزشكان اين بود كه استرس و فشار زندگي خود را به حداقل رسانيده و اهميت سلامتي و خانواده خود را ارجحيت بنهم. «نگراني را از خود دور كن» جمله اي است كه توسط پزشكان تكرار مي شود كه در گفتار بسيار آسانتر از عمل است. تنها راه رهايي از نگراني فرار از موقعيتهاي استرس زاست.
پس از آنكه دچار حمله قلبي شدم،  به برادرم كه چهل و شش سال دارد هشدار داده شد كه وي نيز ممكن است در معرض خطر بيماري قلبي قرار داشته باشد. بنابراين هموسستئين خون او- ماده اي شيميايي موجود در خون كه به وسيله استرس افزايش مي يابد و نمايانگر خطر سلامتي شريانهاست- مورد آزمايش قرار گرفت. در حال حاضر وي سالم به نظر مي رسد،  اما براي جلوگيري از خطر بيماري قلبي شيوه زندگي خود را به نحو بهتري تغيير داده است.
بيماري قلبي توني بلر خفيف اعلام شده است، اما به نظر من اين گفته قطعاً يك هشدار است. براي من غيرقابل تصور است كه فردي با دارابودن چنين وظيفه سنگيني قادر باشد شب هنگام با آرامش سر بر بالين بگذارد. او حتي در طول تعطيلات با خانواده خود قادر نخواهد بود ذهن خود را از مسائل آسوده سازد. توصيه من اين است كه هيچ چيز ارزش زندگيتان را ندارد،  حتي مقام عالي نخست وزيري...
چگونه استرس (فشار رواني)
موجب بيماري قلبي مي شود؟
فردي ظاهراً سالم به نظر مي رسد. او ورزش مي كند،  از مصرف سيگار خودداري مي كند و رژيم غذايي متعادلي دارد. پس دليل بيماري قلبي او چيست؟
مهمترين عامل بيماري قلبي افزايش هموسستئين در خون مي باشد كه معمولاً مورد آزمايش قرار نمي گيرد. ميزان اين ماده در خون نه تنها به وسيله استرس افزايش مي يابد، بلكه ارتباط محكمي با فروخوردن غضب دارد. همچنين استرس زياد موجب از بين رفتن منيزيم معدني مي شود كه از علائم اصلي آن آريتمي دهليزي قلب است. تركيب هموسستئين بالا و منيزيم پائين خطر حمله قلبي را تا هشت برابر افزايش مي دهد. نوشيدن قهوه به مقدار زياد ميزان هموسستئين خون را افزايش داده و در عين حال موجب كاهش منيزيم مي شود. بنابراين به افرادي كه به حرفه هاي استرس زا اشتغال مي ورزند توصيه مي شود كه رژيم غذايي خود را با مصرف منيزيم، اسيد فوليك و ويتامين B12 تكميل نمايند. افزايش مصرف دانه ها و سبزيجات تيره مانند اسفناج، بروكلي و لوبيا براي اين افراد مفيد است.
چگونه قلب خسته و فرسوده مي شود؟
دكتر مارك پورتر مي نويسد: عليرغم وجود حجم زياد كار، قلب در شرايط نرمال بيمار نمي شود. اما معمول ترين مشكلي كه قلب دچار آن مي شود ضخيم شدن ديواره رگهايي است كه ديواره ماهيچه اي قلب را تغذيه مي كنند. استعمال دخانيات،  ديابت، عدم ورزش، كلسترول بالا و رژيم غذايي نامناسب همگي موجب تشديد اين بيماري شده و با باريك شدن رگها موجب خطر مي شوند. حمله قلبي زماني رخ مي دهد كه خون در بخش هاي باريك شده رگها لخته شده و موجب عدم تغذيه ماهيچه قلب شود. اين حمله قلبي درد شديد ايجاد كرده و باعث ايست فعاليت الكتريكي طبيعي قلب براي ايجاد ضربان منظم مي شود كه در نهايت موجب انقباض مرتعش قلب يا ايست قلبي شده و منجر به مرگ حتمي مي گردد، مگر اين كه ضربان قلب سريعاً به حالت نرمال بازگردد. در برخي موارد عمل پمپ قلب به سختي صورت مي گيرد،  بدون آن كه مشكلي در ضربان قلب وجود داشته باشد. اين پديده مضر نيست، اما گاهي به شدت به كارآيي قلب آسيب مي رساند، به طوري كه در افراد مبتلا به بيماري جدي فشارخون (كه موجب افزايش فشار، روي ديواره قلب مي شود) خطر ايست قلبي وجود دارد. از علائم اين بيماري را خستگي، عدم دفع مايعات بدن و تنگي نفس مي توان نام برد.
مزاياي تمرينات ورزشي ايروبيك (هوازي)
كاهش تمرينات ورزشي در دهه بيست سالگي ممكن است به ما آسيبي نرساند. اما اگر اين تمرينات را به طور مرتب انجام دهيم، در دوران كهنسالي كمتر در معرض خطر بيماري قلبي قرار خواهيم گرفت.
بهترين تمرينات ايروبيك پياده روي و دوچرخه سواري هستند. مدت زمان اين تمرينات بايد تا حدي باشد كه كمي موجب ريزش عرق بدن و تنگي نفس شود. اين تمرينات سه روز در هفته به مدت ۳۰ دقيقه ايده آل هستند.
تمرينات ايروبيك از اهميت زيادي برخوردارند. زيرا عضلات فعال بدن مانند قلب، كه مركز جريان خون است،  نياز به مقدار زيادي اكسيژن دارند. اين تمرينات ورزشي موجب افزايش نياز قلب،  شش ها، گردش خون و همچنين ماهيچه هاي بدن به اكسيژن مي شود. بنابراين هر قدر تمرينات ورزشي را بيشتر انجام دهيد، فعاليت قلب و شش ها افزايش يافته و كارآيي گردش خون در بدن بيشتر خواهد بود.
قلب سالم با تغذيه مناسب
مصرف زياد چربيهاي اشباع شده (كره،  پيه، گوشت قرمز، تخم مرغ، شير پرچرب، پنير و ماست پرچرب) براي سلامتي قلب مضر است. حال آن كه چربيهاي غيراشباع (انواع روغنها مانند روغنهاي زيتون، آفتابگردان،  سويا، دانه انگور، بادام زميني و كنجد) مناسب تر هستند. مصرف روزانه حداقل پنج قطعه ميوه و سبزيجات، آنتي اكسيدانهاي مورد نياز بدن را تأمين مي كند. آنتي اكسيدانها در حقيقت سلاح مناسبي براي جلوگيري از بيماريهاي قلبي هستند.
منبع: نشريه گلف نيوز

آشنايي با همايش ها و سمينارها
دهمين همايش ساليانه اروپا در زمينه جايگاه رسانه در علم
۱- تاريخ برگزاري: ۱۶-۱۳ سپتامبر ۲۰۰۵
۲- مكان برگزاري: آلمان/ روستوك
۳- پست الكترونيكي:
gmw05@uni-rostock.ed
۴- صفحه الكترونيكي:
http://www.gmw05.de
۵- نيم نگاه: از مهم ترين محورهاي بحث در اين همايش مي توان به تجهيزات كمك آموزشي، كامپيوتر و فراگيري آن به عنوان نيازي براي آينده، علم و رسانه، رسانه جايگاهي براي گسترش علوم اشاره كرد. عناوين يادشده محورهاي اصلي بحث را تشكيل مي دهند اما مطالب مختلفي نيز به عنوان بحث هاي جانبي و مشتق شده از عناوين اصلي نيز قابل ارسال به همايش است.
چهاردهمين همايش جغرافي اروپا
۱- تاريخ برگزاري: ۱۳-۹ سپتامبر ۲۰۰۵
۲- مكان برگزاري: پرتغال/ تومار
۳- صفحه الكترونيكي:
http://e-geo.fcsh.unl.pt
۴- پست الكترونيكي: ectqg@fcsh-unl.pt
۵- مسئولين برگزاري: دانشگاه نوادي ليسبواي پرتغال
۶- نيم نگاه: همايش با هدف بررسي علوم نظري و عملكردهاي كمي و كيفي در زمينه علم جغرافي برگزار مي شود. از مهم ترين محورهاي بحث مي توان به  تئوري ها و مدل هاي جديد در فضاسازي و اكتشاف، طرح هاي عملي مبتني بر علم آمار و مدل هاي رياضي، آناليز فركتال در شناسايي محيط زيست، آلودگي و شرايط بحراني، طرح ها و برنامه هاي ويژه  مناطق مختلف منطقه اي و شهري، ماشين هاي خودكار سلولار مورد استفاده در جغرافي، سيستم هاي كامپيوتري حمل و نقل و كاربرد آنها در علم جغرافي، آناليز فضايي، جغرافياي پيشرفته، GIS و سنسورهاي خودكار، شيوه هاي جديد بررسي تحولات جغرافيايي مناطق، حفاري و نقشه برداري و... اشاره كرد. زبان همايش، زبان انگليسي است.
چهارمين همايش بين المللي بيماري ديابت(CPD2005)
۱- تاريخ برگزاري: اول تا چهارم سپتامبر ۲۰۰۵
۲- مكان برگزاري: مالزي/ كوالالامپور
۳- مسئولين برگزاري: مركز بين المللي ديابت مالزي(NADI) و جمعي از دپارتمان هاي دانشكده هاي پزشكي مالزي
۴- تلفن: ۶۰۳۷۸۷۶۱۶۷۶+ / دورنگار: ۶۰۳۷۸۷۶۱۶۷۹+
۵- پست الكترونيكي:
rosli@nadidiabetes.com.my
۶- صفحه الكترونيكي:
http://www.nadidiabetes.com.my
۷- نيم نگاه: همايش۲۰۰۵ GPD از معتبرترين گردهمايي ها در زمينه بررسي ديابت است. در اين همايش پزشكان و پژوهشگران آخرين يافته هاي علمي خود در زمينه بيماري ديابت را ارائه مي كنند. محورهاي اصلي بحث در اين همايش عبارت است از بررسي دلايل افزايش مصرف دارو و مشكلات فيزيكي ناشي از بيماري ديابت در جوامع مختلف به ويژه منطقه  آسيا،  بررسي پيشرفت هاي مختلف در زمينه كنترل ابتلا به ديابت در جوامع مختلف به ويژه منطقه آسيا از طريق رواج فرهنگ صحيح تغذيه، برنامه ريزي جديد براي جلوگيري از ابتلا به ديابت با استفاده از برنامه هاي تبليغاتي- علمي، فرهنگ صحيح تغذيه و گسترش فرهنگ ورزش در جوامع، ارائه اطلاعات جديد در زمينه مراقبت از بيماران ديابتي، جلوگيري از پيشرفت بيماري در بيماران به شيوه هاي جديد غير از مصرف دارو، بيماري هاي قلبي و ارتباط آن با ديابت، ديابت و بارداري، سندرم اختلال متابوليسم در بيماران ديابتي و روش هاي تشخيص زودهنگام بيماري و درمان سريع.
مهتاب خسروشاهي

اخبار دانش
راه هاي كاهش ناراحتي هاي سينوزيت
به اعتقاد متخصصان بيماري سينوزيت، متداول ترين راه كاهش ناراحتي هاي سينوزيت در مبتلايان به اين بيماري، به كارگيري اسپري ها و يا افشانه هاي مرطوب كننده مسير بيني است كه سينوس ها را تميز مي كند و گرفتگي هاي موجود را برطرف مي كند.
به گفته اين متخصصان، براي اين كار مي توان از عصاره گياهان دارويي براي استنشاق و باز كردن مجاري بيني استفاده كرد و از خوردن شير نيز جلوگيري به عمل آورد. از اين رو انجام اين دو كار در روزهاي سرد براي مشكلات سينوسي مؤثر است.
يكي ديگر از راه هاي درماني و كاهش دهنده ناراحتي هاي سينوزيت، استفاده از آب جوش است. لذا توصيه مي شود آب در حال جوش به مدت يك ربع و يا بيشتر در مقابل صورت گرفته شود. براي تأثيرگذاري بيشتر مي توان از يك يا دو قاشق عصاره برگ گياه اوكاليپتوس در آب جوشان استفاده كرد و آن را بخور داد. البته در اين خصوص، ضمن توصيه به رعايت فاصله مناسب بين صورت و ظرف آب جوش و يا بخور اوكاليپتوس، مي توان از يك عدد حوله براي انداختن روي سر جهت جذب تمام بخارهاي دارويي بهره گرفت.
بنابر اين به اعتقاد پزشكان، تكرار اين عمل، متناسب با وضعيت گرفتگي سينوس ها معمولاً پس از گذشت يك هفته نتيجه بخش خواهد بود.
از سوي ديگر، شستشوي مجاري بيني با آب نمك يكي از شيوه هاي مؤثر در كاهش دردهاي ناشي از سينوزيت است كه مي توان آن را نيز تجربه كرد. در ضمن توصيه مي شود به هنگام گرفتگي سينوس ها و مجاري بيني از مصرف شير اجتناب ورزيد. همچنين حذف شير از برنامه غذايي بيماران مبتلا به آسم و آلژري نيز مؤثر است.
001374.jpg
پروتئين اشتهاآور
پژوهش هاي يك گروه علمي متخصص مغز و اعصاب در آمريكا نشان مي دهد كه علاقه انسان به مصرف مواد پرچرب مانند غذاهاي سرخ كرده، چيپس و بستني مي تواند به دليل وجود ماده اي پروتئيني به نام «گالانين» در مغز باشد.
پژوهش هاي اين گروه علمي بر روي موش هاي آزمايشگاهي نشان مي دهد كه ميزان پروتئين «گالانين» در مغز قادر است ميزان تمايل انسان به مصرف مواد پرچرب را تعيين كند.
اين پژوهشگران همچنين در تحقيقات خود به اين نتيجه رسيده اند، دارويي كه بتواند مانع فعاليت گالانين شود قطعاً قادر خواهد بود كه اشتهاي انسان به مصرف غذاهاي پرچرب را تا حد قابل توجهي كاهش دهد. پژوهش هاي انجام شده در اين باره همچنين نشان داده است به موش هايي كه به آنان گالانين تزريق شده اشتهاي زيادي به مصرف چربي داشته اند و در نتيجه به كم تحركي و سرانجام چاقي مفرط دچار مي شوند.
براساس اين پژوهش ها مصرف داروي مكمل ام-۴۰ مي تواند مانع از فعاليت پروتئين گالانين مغز شود و بالطبع ميزان اشتهاي مصرف غذاهاي پرچرب را در حد قابل توجهي كاهش دهد. از اين رو تجويز اين دارو به افرادي كه دچار چاقي مفرط و اختلال در مصرف غذا هستند، توصيه مي شود.
ترجمه خبرها: علي احمديان كيسمي

علم
اقتصاد
اجتماعي
انديشه
سياست
موسيقي
ورزش
|  اقتصاد  |   اجتماعي  |  انديشه  |  سياست  |  علم  |  موسيقي  |  ورزش  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |