گزارشي از آخرين اتفاقات باشگاه پرسپوليس
همچنان پاييز است
|
|
رضا خسروي
پرسپوليس به عنوان تيمي كه نزديك به يك چهارم جمعيت ايران را پشتوانه و هوادار خود دارد در تمام سال هاي حيات ۳۸ ساله خود هيچ گاه نتوانسته است به اندازه اين بزرگي، بزرگ باشد. سرخپوشان تهران كه آغاز زندگي شان از صندوق عقب يك دستگاه خودرو پيكان بوده و نزديك به چهار دهه به همين منوال روزگار گذرانده اند هنوز هم مي توانند تمام دارايي هايشان را پشت يك پيكان جا دهند و به هر جا كه مي خواهند بروند. اما آيا اين تيم در طول تمام اين سالها نتوانسته است به گونه اي درآمدزايي كند كه حداقل يك باشگاه براي خودش خريداري كند؟ قطعاً پاسخ اين سؤال مثبت خواهد بود چرا كه در اين مدت و خصوصاً در دهه هفتاد بازيكنان بزرگي از اين تيم به تيم هاي مطرح اروپايي و آسيايي رفته اند و از اين طريق مبالغ قابل توجهي نصيب باشگاه شده است. ضمن اين كه در همه اين دوران كمك هايي از طريق سازمان تربيت بدني، شوراي شهر، شهرداري و ساير ارگان ها به اين تيم شده است. با روشن شدن اين قضيه اين سؤال مطرح مي شود كه اين پول ها در كدام بخش ها هزينه شده كه به پرسپوليس سودي نرسيده و اين تيم با اين قدمت و پشتوانه هنوز سرگردان و آواره است؟
براي پيدا كردن جواب اين سؤال بايد كارنامه افرادي را كه در اين تيم مسئوليت داشته اند بررسي كرد. پرسپوليس كه عمري نزديك به چهار دهه دارد تنها در دو سال اخير سروساماني گرفته و پس از واگذاري به سازمان تربيت بدني و تحت مالكيت اين سازمان قرار گرفتن توانسته است چند قدمي رو به جلو بردارد، اما هنوز با شرايطي كه بايد داشته باشد فاصله بسيار زيادي دارد. اين تيم پس از واگذاري به سازمان تربيت بدني در اختيار علي اكبر غمخوار قرار گرفت تا شايد او بتواند اين كشتي به گل نشسته را به ساحل نجات برساند، اما عملاً موفق به اين امر نشد و زودتر از آنچه تصورش مي شد از سمتش كنار رفت تا حجت الله خطيب مدير عامل اين باشگاه شود.
خطيب كه همزمان مديريت اداره كل تربيت بدني استان تهران را نيز بر عهده داشت براي آن كه بتواند اين باشگاه را به خوبي اداره كند و دوباره به روزهاي اوجش باز گرداند از پيشكسوتان قديمي و تحصيلكرده پرسپوليس دعوت كرد تا در قالب اعضاي هيأت مديره به او كمك كنند. يكي از اين پيشكسوتان جعفر كاشاني مسئول باشگاه شاهين بود كه توانست با ارائه عملكردي مثبت از خود در اين باشگاه به هيأت مديره باشگاه پرسپوليس راه پيدا كند و خيلي زود به عنوان سخنگو، عضو هيأت مديره و رئيس سازمان فوتبال مشغول به كار شود. با حضور كاشاني كه شروع خوبي داشت و روزهاي ابتدايي فصل بسيار پركار و فعال بود اوضاع پرسپوليس كمي سروسامان گرفت، اما اختلافاتي كه در هسته مركزي اين تيم بوجود آمد باز هم اجازه نداد تيم محبوب ميليون ها هوادار و علاقه مند به فوتبال رنگ روزهاي خوب را ببيند.
در حالي كه مسئولان و دست اندركاران پرسپوليس همه مشكلات و معضلات اين تيم را در مسائل مالي مي ديدند، اما واقعيت اين بود كه مسائل مهمتري نيز در اين تيم وجود داشت كه مانند موريانه به جان باشگاه افتاد و اين تيم را تا آستانه بحران هاي بزرگ پيش برد. سرخپوشان تهراني كه بسيار اميدوار بودند با بازگرداندن علي پروين عنوان قهرماني چهارمين دوره رقابت هاي ليگ برتر را از آن خود كنند نه تنها موفق به اين امر نشدند بلكه با كنار گذاشتن راينر سوبل و دادن اختيار تام به علي پروين در رقابت هاي جام حذفي باشگاه هاي كشور نيز راه به جايي نبردند و زودتر از آنچه علي پروين فكر مي كرد از جام حذفي هم كنار رفتند.
حذف شدن پرسپوليس از اين رقابت ها سرآغاز جديدي از بحران هاي اين تيم بود. علي پروين كه قبل از اين علت ناكامي هاي پرسپوليس را حضور يك مربي آلماني به عنوان راينر سوبل عنوان مي كرد با شكستي كه در رقابت هاي جام حذفي خورد تا حدود بسيار زيادي مقبوليت خود را در اين باشگاه از دست داد تا جايي كه حتي براي ماندن در اين تيم براي فصل آينده دچار شك و ترديد شد. با اين حال از آنجايي كه علي پروين سال هاست در كنار پرسپوليس بوده و دلبستگي خاصي به اين تيم پيدا كرده است در اين برهه زماني نيز نخواست از جمع سرخپوشان جدا شود. او پس از پايان رقابت هاي جام حذفي و در حالي كه هنوز وضعيت مديريت باشگاه و حتي رياست سازمان تربيت بدني مشخص نبود اقدام به جذب و انتخاب بازيكنان فصل آينده تيمش كرد. اين در حالي بود كه با پشت سر گذاشتن نهمين دوره انتخابات رياست جمهوري همگان منتظر هستند تا رئيس آينده سازمان تربيت بدني و به دنبال آن مدير عامل جديد باشگاه پرسپوليس معرفي شود. با اين حال پروين با استدلالات خودش اقدام به جذب بازيكنان جديد كرد و كمتر روزي را در چند هفته اخير شاهد بوديم كه حداقل سه بازيكن بزرگ و مطرح تيم هاي ديگر به دفتر او رفت و آمد نكنند. اما اين رفت و آمدها بدون اين كه نتيجه خاصي در برداشته باشد به پايان مي رسيد و تنها قيمت بازيكنان فوق را در بازار نقل و انتقالات افزايش مي داد. در اين ميان اكثر بازيكناني كه براي پيوستن به پرسپوليس راهي دفتر علي پروين مي شدند با فاصله زماني كوتاهي پس از اين ديدار به تيم هاي ديگري مي پيوستند تا مشخص شود مذاكراتشان با پرسپوليس بيشتر جنبه تبليغاتي داشته و آنها قصد نداشته اند در اين شرايط بحراني كه پرسپوليس پشت سر مي گذارد به اين تيم بپيوندند.
اما در اين ميان تنها علي پروين مقصر نيست و نمي توان او را به خاطر اين ناكامي ها سرزنش كرد. حجت الله خطيب به عنوان مدير عامل و اعضاي هيأت مديره اين باشگاه نيز هر كدام به سهم خود در اين ماجرا مقصر هستند. اما شايد اصلي ترين مشكل پرسپوليس اين است كه در اين باشگاه يك نفر تصميم نهايي را نمي گيرد و به عبارتي هر كس براي خودش تصميم مي گيرد.
در حالي كه در حدود يك ماه ديگر تا آغاز رقابت هاي پنجمين دوره ليگ برتر باقي مانده است بايد پذيرفت كه پرسپوليس به عنوان تيمي كه قطعاً يكي از مدعيان قهرماني فصل آينده خواهد بود از همين حالا چند گام از رقيبانش عقب است. حتي اگر تصور كنيم اين تيم با مشكلات مالي دست به گريبان است، اما اين دليل نمي شود كه شرايط آن اين گونه باشد. چرا كه استقلال نيز در بحث مالي همين شرايط را دارد اما اين تيم هفته گذشته بازيكنان مورد نظرش را جذب كرد و به نظر مي رسد خريدهاي خوبي را هم انجام داده است. اما پرسپوليس نه تنها نتوانست در اين مدت بازيكنان مورد نظرش را جلب كند بلكه با بازيكناني نيز كه وارد مذاكره شده بود آن قدر بد برخورد كرد كه آنها در همان اولين برخورد از حضور خود در اين باشگاه پشيمان شدند.
به نظر مي رسد قبل از آن كه مشكلات مالي به باشگاه پرسپوليس لطمه اي بزند اين چنددستگي و دوگانگي در تصميم گيري بين مديران اين باشگاه است كه بزرگترين ضربه را به پيكره اين تيم وارد كرده است. حجت الله خطيب به عنوان مدير عامل باشگاه پرسپوليس طي هفته هاي گذشته تلاش بسياري از خود نشان داد تا بتواند مشكلات اين تيم را حل كند، اما مصيبتي كه بر او وارد شد عملاً اجازه نداد وي با همان رويه به كار ادامه دهد. علي پروين نيز كه شروع خوبي با فراخواندن بازيكنان به دفتر محل كارش داشت با مطرح كردن اين بهانه كه باشگاه براي جذب بازيكنان پول ندارد فعاليتش را متوقف كرد. سيد ضياء الدين شجاعي برهان به عنوان نايب رئيس و عضو هيأت مديره باشگاه پرسپوليس نيز كه از او به عنوان يكي از گزينه هاي اصلي مدير عامل آينده اين باشگاه نام برده مي شود پس از فعاليت هاي پشت پرده اي كه در جهت رفع مشكلات اين تيم انجام داد بدون اين كه اين فعاليت ها را به نتيجه خاصي ختم كند به همراه تيم ملي كشورمان عازم انگلستان شد. جعفر كاشاني نيز كه مدت هاست از باشگاه فاصله گرفته است و از مدير عامل پرسپوليس به شدت دلخور است ترجيح مي دهد كماكان و تا زمان آرام شدن اوضاع از اين تيم دور بماند. ابراهيم آشتياني و دكتر محمد زادمهر هم كه از اعضاي هيأت مديره هستند بدون آن كه واكنش خاصي نسبت به اين روند داشته باشند تنها منتظر اتفاقات و تصميمات آينده هستند.
با اين شرايط به نظر مي رسد پرسپوليس براي فصل آينده هم نتواند تيمي باشد كه حدود بيست ميليون هوادار انتظار دارند. آنها تيمي مي خواهند كه از هم اكنون خود را آماده كسب عنوان قهرماني كند. اما شروع سال پرسپوليس اين گونه نبوده تا يك بار ديگر اين ضرب المثل مطرح شود كه سالي كه نكوست از بهارش پيداست. بهاري كه براي پرسپوليس چندين سال است تنها و تنها پاييز است و برگ ريزان!
|