رابطه توليد ناخالص داخلي (GDP) و مصرف انرژي
نبود رابطه مستقيم و ثابت
|
|
شانا: در چند سال گذشته در بسياري از كشورها ميان ميزان تقاضاي نفت و رشد توليد ناخالص داخلي (gdp) آنها رابطه پايدار و ثابتي وجود نداشته است، در آخرين برآوردهاي انجام شده رشد gdp آمريكا در سال۲۰۰۴كاهش ولي مصرف نفت اين كشور نسبت به برآوردهاي قبلي افزايش يافته است.
اين مسئله نشانگر نبود رابطه مستقيم و ثابت ميان gdp و تقاضاي نفت در اين كشور است.
نشريه بازار جهاني نفت در اين زمينه نوشت: اين مسئله همچنين باعث بروز پرسش هايي درمورد رشد تقاضاي نفت خام در آمريكا از ابتداي سال ۲۰۰۵ تاكنون شده است، همچنين روند كند رشد ميزان تقاضاي نفت در چين در سال ۲۰۰۵ در تضاد با رشد دو رقمي gdp اين كشور است.
اگر امكان داشت بازار نفت را با يك سري قواعد اقتصادي خشك و ثابت توضيح داد نياز بسيار كمي به تحليلگران و معامله گران نفتي احساس مي شد و در آن صورت هرگونه مشكلي تنها مربوط به پيش بيني هاي اقتصادي مي بود و شركت هاي نفتي مي توانستند با مديريت ذخيره سازي ها و ظرفيت توليد خود بر آن مشكلات فائق آيند اما قضيه به اين صورت نيست.
به عبارت ديگر بازار نفت به طور مدام در حال تغيير و تحول است و اين امر باعث شده است كه تحليل بازار كاري جذاب و با ارزش قلمداد شود گرچه هميشه نتيجه مطلوب از آن به دست نمي آيد، با توجه به نسبت تاريخي تقاضاي نفت به رشد gdp، ميزان رشد تقاضاي نفت در چين مي بايست در سطح بالاتري قرار گيرد، در پنج سال گذشته نسبت رشد تقاضاي نفت به رشد gdp در چين به طور متوسط ۹/۰ بوده است اما پيش بيني مي شود كه در سال جاري ميلادي اين نسبت به ۶۵/۰ كاهش يابد.
در آمريكا نيز نسبت رشد تقاضاي نفت به رشد gdp در ۵ سال گذشته به طور متوسط حدود ۳۷/۰ بوده است، البته در اين پنج سال اين نسبت زياد و در برخي سالها حتي منفي بوده است، علت آن هم اين است كه در يك سال خاص، تغييرات آب و هوا، تغيير سطح ذخيره سازيها و سطح قيمتها در ميزان تقاضا تأثير گذاشته و اين نسبت را تغيير داده است.
در چند سال گذشته ميزان در دسترس بودن انرژي هاي غيرنفتي نقش اساسي در تعيين رشد تقاضاي نفت داشته است مثلاً توقف فعاليت چند نيروگاه هسته اي در ژاپن در سال هاي ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ و يا كاهش فعاليت نيروگاه هاي هسته اي و برق- آبي اروپا در سال ۲۰۰۳ تأثيرات قابل توجهي در ميزان تقاضاي نفت داشته است.
آمار مربوط به ميزان تقاضاي نفت و gdp را مي توان هميشه مورد تجديد نظر قرار داد اما اين مسئله در روند كلي آنها تغيير اساسي ايجاد نخواهد كرد، درخصوص استفاده از انرژي هاي غيرنفتي، گزارش هايي وجود دارد دال بر اينكه در سال جاري ميلادي توليد زغال سنگ حرارتي در چين نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد افزايش يافته كه اين افزايش باعث كاهش واردات نفت كوره چين در سال ۲۰۰۵ شده است.
پالايشگران چيني خاطرنشان كرده اند كه اگر قيمت هاي فرآورده افزايش يابد و به سطح بازار بين المللي برسد آنها فرآورده هاي بيشتري را به بازارهاي داخلي عرضه خواهند كرد اما نشانه هايي وجود دارد كه به علت افزايش قيمت ها مصرف كنندگان تقاضاي خود را كاهش خواهند داد.
در آخرين تجديدنظرها ميزان تقاضاي نفت در آمريكا در سال گذشته بيش از آمارهاي قبلي برآورد شده است اين مسئله باعث شده است كه در برآوردهاي سال ۲۰۰۵ نيز تغييراتي ايجاد شود، نوسان در رشد ميزان تقاضا در دو كشور بزرگ مصرف كننده جهان به هيچ عنوان امري استثنايي نيست اما مي تواند باعث ايجاد بي ثباتي و افزايش نگراني بازار درمورد محدوديت هاي ظرفيت توليد شود.
افزايش قابل توجه در ميزان ذخيره سازي هاي كشورهاي عضو سازمان «oecd» در نيمه اول سال ،۲۰۰۵ همراه با افزايش ميزان ذخيره سازي هاي فرآورده هاي ميان تقطير هنوز هم نتوانسته آرامش كافي را براي بازارهاي آمريكا كه با عمليات تعمير و نگهداري پالايشگاه ها در فصل پائيز و فصل توفانهاي موسمي روبرو هستند ايجاد كند، همچنين هيچ نشانه اي حاكي از افزايش قابل توجه سرمايه گذاري توسط شركت هاي نفتي براي افزايش ظرفيت توليد به چشم نمي خورد، نشانه اي حاكي از آنكه شركت هاي نفتي از ذخيره سازي به موقع به ظرفيت سازي (جهت افزايش توليد نفت خام) به موقع روي آورده اند.
قيمت هاي بالاي نفت تأثيرات محدودي بر ميزان تقاضا و استفاده از انرژي هاي جايگزين داشته است و باعث از بين رفتن رشد ميزان تقاضاي نفت نشده است، قيمت هاي بالاي نفت همچنين باعث نشده كه رشد اقتصادي معكوس شود كه البته اين مسئله مثبتي است.
در سال گذشته اقتصاد جهاني به ميزان قابل توجهي خود را با افزايش قيمت هاي نفت تطبيق داد بايد منتظر شد و ديد كه در سال جاري ميلادي افزايش شديد قيمت هاي نفت چه تأثيري بر اقتصاد جهاني خواهد داشت، تجربه سال هاي گذشته نشان مي دهد كه تنظيم دقيق عرضه و تقاضا براي كنترل بازار تقريباً كاري غيرممكن است، هرچه ميزان توليد و يا ظرفيت توليد نفت محدودتر شود لازم است كه ذخيره سازي هاي بيشتري صورت گيرد.
در نيمه اول سال جاري ميلادي با وجود قيمت هاي بالاي ۶۰ دلار براي هر بشكه، سطح ذخيره سازي ها به شدت افزايش يافت، در هر صورت شرايط بازار حكم مي كند تا زماني كه سرمايه گذاري هاي بيشتري براي افزايش ظرفيت توليد صورت نگرفته است ذخيره سازي هاي بيشتري صورت گيرد.
|