سايه روشن
وقوع ۴۲ درصد طلاق ها در ۵ سال اول زندگي
|
|
تزلزل و سستي بنياد خانواده و كاهش عاطفه و محبت در ميان افراد از جمله پيامدهاي جامعه متمدن و صنعتي امروز است، اما از آنجايي كه خانواده سنگ بناي اجتماع محسوب مي شود، به دنبال آن پديده «طلاق» به عنوان مسأله اي اجتماعي، مستلزم تبديل شدن از يك «گرفتاري خصوصي» به مسأله «عام ساخت اجتماعي» است و زماني به عنوان يك آسيب اجتماعي مطرح مي شود كه از حد معيني خارج شده و فراواني آن غيرمتعارف شود.
به گزارش خبرنگار «زنان» ايسنا، در اين ميان برخي از كارشناسان سخن از فاجعه طلاق به ميان آورده و معتقدند كه جامعه جهاني به سوي انفجار خانواده پيش مي رود.
اين در حاليست كه تحقيقات انجام شده نشان مي دهد ۴۲ درصد طلاق ها در ۵ سال اول زندگي مشترك رخ مي دهد كه دو سوم آنها در دو سال اول بوده است.
همچنين نتايج اين تحقيق نشان مي دهد كه ۲۹ درصد طلاق ها پس از گذشت ۵ تا ۹ سال، ۱۳ درصد پس از ۱۰ تا ۱۴ سال و ۱۵ درصد نيز پس از گذشت ۱۵ تا ۱۹ سال از زندگي مشترك به وقوع مي پيوندد.
در اين زمينه دكتر شيوا دولت آبادي، روانشناس در گفت وگو با ايسنا، «انتخاب اشتباه» كه بر مباني درست و پايداري استوار نيست را يكي از دلايل وقوع طلاق در ۵ سال اول زندگي مشترك مي داند و مي گويد: پيش از فكر كردن به علت وقوع طلاق بايد فهميد كه آيا اين ازدواج بر اساس مباني مادي، سودجويانه و ظاهري بوده است يا خير؟ وي اوج طلاق ها را در سه سال اول زندگي و بيشترين آنها را در ۵ سال اول مي داند و بيان مي كند: زماني كه زندگي شكل ظاهري و نمادين خود را كه در قالب مراسم عروسي و نشست و برخاست هاي اوليه است، طي كرده و شكل جدي خود را آغاز مي كند، اختلاف نظر، سليقه وافق ها به مرور زمان خود را نشان داده و مي توانند زودتر از سال و حتي در ماههاي اول زندگي منجر به طلاق شوند.
اين روانشناس خاطرنشان مي كند: گاهي اوقات زوجين به علت جدي بودن پيوند و هزينه هاي عاطفي و مادي شكل دهنده به زندگي زناشويي سعي به حفظ اين پيوند مي كنند.لذا اين تلاش از سوي زوجين و در كنار آن ترس از رفتن آبرو و انتظاري كه جامعه از آنها دارد، مانع از وقوع طلاق مي شود.
به گزارش ايسنا، كارشناسان بر اين باورند كه فرايند طلاق هفت مرحله «اختلافات جزئي» ، «تكرار و جدي شدن آنها» ، «جدايي يا بي ميلي يكي از زوجين» ، «قهرهاي طولاني و تكرار آن» ، «خستگي زوجين از اين قهرها» ، «طلاق عاطفي» ، و در نهايت «طلاق قانوني» را طي مي كند كه زنگ خطر در مرحله طلاق عاطفي بسيار مشهود است؛ چرا كه زوجين فقط زير يك سقف زندگي مي كنند و ارتباطات بين آنها يا كاملا قطع شده و يا بدون ميل و رضايت است كه به آن «طلاق خاموش» و يا «طلاق رواني» نيز گفته مي شود.
دكتر دولت آبادي در اين زمينه اعتقاد دارد كه وقتي پايه زندگي بر اصول درستي استوار و انتظارات فرد از طرف مقابل مشابه نباشد و تفاهمي وجود نداشته باشد، مرزي از تحمل و عدم تحمل ايجاد مي شود كه پيوند زناشويي را به گسست مي كشاند.
به گزارش ايسنا، تحقيقات سازمان ملي جوانان نيز حاكيست كه نداشتن توافق اخلاقي و عدم سازش زوجين و تنفر زوجه از زوج مهمترين علل طلاق است كه پس از آنها، ندادن نفقه، اختلافات خانوادگي و عدم تمكين عوامل درجه دو و فساد اخلاقي، اعتياد به مواد مخدر، اذيت و آزار جسمي از سوي زوج به عنوان عوامل درجه سه در وقوع طلاق محسوب مي شوند.
دكتر دولت آبادي درباره علل وقوع طلاق مي گويد: زياده خواهي زوجين، اعتياد، عدم پذيرش مسؤوليت در اشكال مورد انتظار همچون تأمين مالي و عاطفي زندگي، ايمني زندگي از جمله عوامل طلاق است.
از سوي ديگر نتايج تحقيقات نشان مي دهد كه طلاق در ميان زوجيني كه تحصيلات ديپلم و كمتر از آن را داشته اند، بيش از ساير گروه هاي تحصيلي بوده است.
همچنين زوجيني كه هيچ فرزندي نداشته و يا تنها يك فرزند دارند بيشتر مبادرت به طلاق مي كنند.
فرمانداري مشهد نيز در گزارشي اعلام كرد :در مناطق روستايي چنانچه در ۵ سال اول زندگي مشترك طلاق رخ ندهد، نرخ طلاق كاهش يافته و از ميزان جدايي زوجين به طرز چشمگيري كاسته مي شود.در حاليكه در مناطق شهري هر لحظه امكان طلاق وجود دارد كه اين مسأله ارتباط چنداني به سال هاي زندگي مشترك زوجين ندارد.
به گزارش ايسنا، دكتر دولت آبادي سرعت وقوع طلاق را در جوامع سنتي كندتر از جوامع مدرنيته مي داند و به ايسنا مي گويد: وجود نوعي نگاه حرمت آميز به خانواده، حضور بزرگان و ريش سفيدان و مفهوم بدي كه طلاق در اين جوامع دارد، باعث مي شود كه اين فرايند در جوامع سنتي به سختي اتفاق بيفتد.
اين روانشناس ادامه مي دهد: در جوامع سنتي تصميم گيري براي ازدواج و حتي طلاق جوانان بيشتر توسط نسل گذشته صورت مي گيرد، اما در جوامع شهري زوجين خود به نتيجه مي رسند، لذا نيروهاي فعال اطراف ازدواج براي حفظ و يا پايان دادن به ازدواج بسيار مؤثرند.
وي با اشاره به اين كه استان يزد در ميان شهرهاي بزرگ كشور داراي كمترين ميزان طلاق است، تصريح مي كند: اين امر نشان مي دهد كه اين استان در مقايسه با شهرهاي بزرگ ديگر بيشتر به حفظ سنت هاي خود مبادرت كرده است.
|