رامتين راوندي
در بين كشورهايي كه رأي مخالف به فعاليت هسته اي ايران دادند يكي از گزينه ها هند مي باشد كه جاي تعجب دارد زيرا هند را مي توان يكي از دموكرات ترين كشورهاي دنيا و در عين حال مستقل و با روابط اقتصادي مناسب با ايران به حساب آورد. حال چگونه آنها تصميم مي گيرند به ايران كه كشوري مانند هند در حال توسعه مي باشد در زمينه فعاليت هسته اي رأي مخالف دهند و حتي منافع اقتصادي خود را در اين زمينه در مقابل كشوري ثروتمند مانند ايران از دست بدهند. براي آن كه خوانندگان با فعاليت هاي هسته اي صلح آميز اين كشور آشنا شوند به آمار و ارقام منتشر شده توسط آژانس بين المللي انرژي اتمي (IAEA) گذري مختصر انداخته مي شود.
اگر نگاهي گذرا به فعاليت هسته اي كشورهاي آسيايي شود علاوه بر ژاپن، كره جنوبي، كره شمالي و چين كشور پهناور هند نيز در اين زمينه فعاليت زيادي را از چند سال پيش آغاز نموده است به طوري كه سعي دارد در اين زمينه به پيشرفت هاي قابل قبولي دست يابد. هند با يك ميليارد جمعيت، اقتصاد نه چندان مطلوب و طيف فرهنگي مختلف و منابع نه چندان غني زيرزميني به اين نتيجه رسيده است كه بايد در يك سري از فن آوري هاي حساس و پيچيده حرفي براي گفتن داشته باشد تا بتواند در دنياي پرشتاب و همچنين بي هدف و منطق امروز كه جز در جهت تحصيل سرمايه و قدرت چيز ديگري را دنبال نمي كند رقابتي پاياپاي با ديگر كشورها داشته باشد. البته لازم به ذكر مي باشد كه هند علاوه بر فعاليت صلح آميز هسته اي در زمينه تسليحات هسته اي هم فعاليت مي كند و در اين زمينه با پاكستان (دارنده تسليحات هسته اي) مناقشات و رقابتي تنگاتنگ دارد.در حال حاضر هند ۱۵ نيروگاه هسته اي در حال بهره برداري جهت توليد برق دارد كه دوتاي آنها از نوع BWR (۱) كه ظرفيت كل الكتريكي آنها روي هم ۳۲۰ مگاوات الكتريكي مي باشد. سيزده تاي ديگر از نوع نيروگاه هاي آب سنگين (PHWR)(۲) با مدل راكتور Candu مي باشد كه ظرفيت كل الكتريكي آنها ۲۹۴۰ مگاوات الكتريكي مي باشد. البته اين توان هاي الكتريكي توليدشده ظرفيت فعلي آنها مي باشد در حالي كه در ابتدا ظرفيت توان الكتريكي توليد شده توسط نيروگاه هاي BWR هند، ۴۲۰ مگاوات الكتريكي و توسط نيروگاه هاي آب سنگين آنها ۳۱۵۵ مگاوات الكتريكي بود.
|
|
در حال حاضر ۸ نيروگاه در هند در حال ساخت مي باشد كه در آينده نزديك جهت توليد برق مورد استفاده قرار خواهد گرفت كه يكي از آنها از نوع راكتورهاي سريع زاينده (FBR)(۳)، توان الكتريكي ۵۰۰ مگاوات مي باشد. پنج تاي ديگر در حال ساخت از نوع راكتورهاي آب سنگين (PHWR) بوده كه توان كل الكتريكي توليدشده توسط آنها ۱۹۷۰ مگاوات مي باشد. همچنين هند دو نيروگاه آب سبك از نوع VVER با ظرفيت توليد الكتريكي ۲۰۰۰ مگاوات در دست ساخت دارد. با توجه به توضيح مختصر فوق توان الكتريكي توليد شده توسط نيروگاه هاي در حال ساخت در هند ۴۴۸۰ مگاوات خواهد بود.
|
|
|
|
علاوه بر فعاليت هاي فوق، برنامه ساخت دو نيروگاه ديگر آب سنگين با ظرفيت الكتريكي كل ۱۰۰۰ مگاوات نيز قطعي شده است كه به زودي برنامه اجرايي ساخت آنها شروع خواهد شد. تمام فعاليت هاي گفته شده در فوق فقط در زمينه راكتورهاي توليد برق كشور هند مي باشد در حالي كه اين كشور داراي راكتورهاي تحقيقاتي و تأسيسات عظيمي هم در زمينه توليد آب سنگين مي باشد به طوري كه تحقيقات فراواني در اين زمينه در آنجا در حال انجام است و يا قبلاً صورت پذيرفته است. لازم به ذكر مي باشد كه هندي ها در زمينه توليد آب سنگين به تجربيات مفيد و با ارزشي دست يافته اند به طوري كه آب سنگين مورد نياز راكتورهاي هسته اي هند در داخل كشور هند توليد مي شود چون كه اين كشور داراي معادن اورانيوم است و اكثر راكتورهاي قدرت آن از نوع آب سنگين بوده و نيازي به غني سازي اورانيوم ندارد؛ به طوري كه با توجه به توليد آب سنگين در داخل هند، اين كشور در زمينه تهيه سوخت مورد نياز جهت راكتورهاي آب سنگين خود مشكلي ندارد و در اين زمينه خودكفا است. البته هندي ها در زمينه ساخت تسليحات هسته اي و آزمايش آنها نيز تجربه دارند و در اين زمينه از كمك كشورهاي خارجي بهره مند بوده اند به طوري كه در حال حاضر يك كشور مطرح در زمينه هاي مختلف تكنولوژي هسته اي مي باشند. حال براي اين كه كمي تخصصي تر به موضوع تكنولوژي هسته اي هند نگاه انداخته شود و آمار و ارقام حس ملموس تري به خواننده القا نمايد جداولي با جزئيات بيشتر ارائه مي گردد تا كساني كه اين مسائل را به صورت تخصصي دنبال مي كنند به دانسته هاي خود بيشتر اضافه كنند. البته آمار ذيل فقط در مورد راكتورهاي قدرت است كه جهت توليد برق مورد استفاده قرار مي گيرد و فعاليت هاي ديگر آنها در اين مقوله نمي گنجد.با توجه به جداول فوق و فعاليت هاي تحقيقاتي بسيار ديگر به همراه راكتورهاي تحقيقاتي در زمينه هاي مختلف صنعتي، كشاورزي، راديوايزوتوپ ها و ... به روشني ديده مي شود كه هند برنامه هاي وسيعي از چند دهه پيش براي پيشبرد تكنولوژي هسته اي تدارك ديده است و به خوبي نيز از فوايد اين تكنولوژي آگاه است.هند كه يك كشور در حال توسعه است خوب مي داند كه براي عبور از اين گذرگاه پرپيچ و خم و تبديل شدن به يك كشور قدرتمند در زمينه صنعتي و اقتصادي بايد به يك سري فناوري هاي روز از جمله نانوتكنولوژي، تكنولوژي هسته اي، بيوتكنولوژي، هوافضا و تكنولوژي اطلاعات (IT) دست يابد در غير اين صورت مانند دست و پازدن در يك باتلاق است كه هرچه بيشتر تلاش كند بيشتر فرو مي رود!
|
|
با توجه به توضيحات فوق اين پرسش باقي مي ماند كه چرا هند در شوراي حكام به ضرر ايران رأي داد؛ در حالي كه به خوبي از وضعيت ايران و اشتياق اين كشور در جهت نيل به استفاده از تكنولوژي صلح آميز هسته اي آگاه است؟
پي نوشت ها:
۱- راكتور آب جوشانBoiling Water Reactor
۲- راكتور آب سنگين تحت فشار Pressure Heavy Water Reactor
۳- راكتور سريع زاينده Fast Breeder Reactor