سايه روشن
نيازهاي رواني سالمندان پاسخ داده نمي شود
|
|
جمعيت ۴ ميليوني سالمندان بالاي ۶۰ سال كشور درحالي از ۳۶ سال گذشته تا كنون ، ۳۶/۲ برابر شده و اين تعداد در سال ۱۴۰۰ به ۱۰ ميليون نفر و در سال ۲۰۵۰ به ۲۶ ميليون نفر افزايش خواهد يافت كه در حال حاضر تغييرات اجتماعي و اقتصادي متعدد در بين گروه هاي سني، به شدت برالگوي توزيع منابع تاثيرگذار خواهد بود.
به گزارش ايسنا،طبق آخرين آمار، نسبت سرباري پيري در جامعه ايران به تدريج افزايش يافته و در مقابل نسبت سرباري جواني كاهش خواهد يافت؛ اين درحاليست كه كاهش فوق، براي متعادل كردن هزينه هاي افزايش يافته كافي نيست ، زيرا بررسي اختلالات شايع سالمندان حكايت از الگوي مزمن بيماري هايي دارد كه نيازمند خدمات توانبخشي و مراقبت هاي طولاني مدت و پرهزينه است. لذا هزينه حمايت از افراد سالمند بيشتر از هزينه حمايت از گروه سني جوان است.
بر اين اساس اگر هم اكنون برنامه ريزي صحيحي براي بهبود وضعيت سالمندان كشور نشود، در آينده با چالش جدي روبه رو خواهيم بود.
اين درحاليست كه پيري و سالمندي به خودي خود و به خصوص در صورت بي توجهي به روش هاي مناسب زندگي براي كاهش اختلالات و عوارض دوران سالمندي هزينه هاي مادي و معنوي بسياري را بر افراد و جامعه وارد مي كند.
چنانچه به گفته دكتر محمدرضا راه چمني، رييس سازمان بهزيستي كشور، ۶۳ درصد بيماري هاي قلبي و عروقي و ۳۰ درصد معلوليت ها در دوران سالمندي بروز پيدا مي كند. همچنين ۲۵ درصد سالمندان از اختلالات رواني و يك سوم زنان سالمند از اختلالات عضلاتي و يك چهارم سالمندان از شكستگي هاي استخواني به خصوص شكستگي لگن، رنج مي برند كه بسياري از اين اختلالات ريشه در شيوه زندگي در دوران پيش از سالمندي دارد.
به اعتقاد وي آموزش سالمندان و خانواده ها نسبت به مختصات دوران سالمندي، توجه به مسائل توانبخشي، درماني و اقتصادي سالمندان از اقدامات پيشگيرانه در جهت كاهش عوارض سالمندي است.
دكتر دلاور، مديركل اداره سلامت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي نيز سبك و روش ناصحيح زندگي در كشور را عاملي مي داند كه بر اثر آن افراد در كشور ما حدود ۱۵ سال زودتر از سن تقريبي پير مي شوند.
وي با تاكيد بر آموزش سالمندان براي گذران بهتر اين دوران گفت: تاكنون بيش از ۱۰۰ هزار جلد كتاب خودآموز براي زندگي با آسايش و توانايي بيشتر به صورت رايگان بين سالمندان توزيع شده است كه البته نسبت به حجم زياد سالمندان در كشور كافي نيست.
تربيت نيروي انساني كارآمد براي ارائه خدمات مرتبط با سلامت سالمندان براي كليه رشته هاي پزشكي و پيراپزشكي و به ويژه تربيت متخصص طب سالمندي اهميت بسياري دارد كه در اين راستا ۱۸۰ پزشك عمومي در كشور آموزش هاي طب سالمندي را گذرانده اند و كلينيك هاي طب سالمندي (كلينيك درمان و توانبخشي) در تعدادي از استانهاي بزرگ براي كمك به ساماندهي سالمندان كشور در سال جاري راه اندازي مي شود.
براساس اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي ۲۰ تا ۲۵ درصد سالمندان در طول يك سال به حوادثي مبتلا مي شوند كه نياز به درمان دارد؛ همچنين زنان سالمند بيش از مردان گرفتار حوادثي از اين دست مي شوند.
طبق آخرين گزارشها از وضعيت سالمندان كشور، مهمترين حوادثي كه اين گروه به آن دچار مي شوند به ترتيب فراواني، سقوط در همان سطح
(۱۱ تا ۱۷درصد)، سقوط از يك سطح به سطح ديگر (۴ تا ۷درصد)، مسموميت هاي دارويي و غذايي (۴ تا ۵درصد)، حوادث ترافيكي (۱ تا ۲ درصد) در زنان شهري و روستاييان و ۲۰درصد در مردان شهري، سوختگي (۲/۰ تا ۲درصد)، مسموميت (نفت سم و گاز كمتر از يك درصد) است.
درحالي كه بيماريهاي قلبي عروقي مهمترين دليل بستري شدن سالمندان شهرنشين و سالمندان روستايي بيشتر به علت بيماريهاي چشمي در بيمارستان بستري مي شوند، بر اساس آخرين مصوبات كميته درمان و توانبخشي شوراي ملي سالمندان، شبكه جامع خدمت رساني و درماني سالمندي در سه سطح، با همكاري وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي طراحي خواهد شد.
دكتر توكلي، سرپرست دبيرخانه شوراي ملي سالمندان در اين زمينه خاطرنشان مي كند: با ايجاد اين شبكه امكان شناسايي و برنامه ريزي و لحاظ سياست هاي مقابله اي و پيشگيرانه انواع بيماري هاي جسمي و روحي و رواني سالمندان در تمامي سطوح تعريف شده فراهم مي شود.
|