مهديا گل محمدي
۸۶۰ واحد خشكشويي و لباسشويي درحال حاضر در تهران مشغول به كار هستند. چهار سال پيش اين تعداد به يكهزار و 600 واحد مي رسيد كه كاهش آن نشان دهنده تغييراتي در الگوي خانواده ها، قيمت ها يا نبود حمايت هاي دولتي از اين صنف است.
در گذشته هاي دور، پوشاك تنها به منظور محافظت بدن از سرما، گرما و به طور كلي خشونت محيط مورد استفاده قرار مي گرفت كه اين مصارف با شكل گيري تمدن هاي گوناگون جاي خود را به ابراز شخصيت اجتماعي و طبقاتي دادند، به طوري كه هم اكنون در كنار يونيفورم ها كه نشانگر مشاغل سازماني و صنفي هستند، آراستگي و پاكيزگي لباس ها نيز نشانگر شخصيت و توجه به خود است. در اين ميان حفظ فرم و از ميان بردن لك ها و چروك لباس ها از اهميت بالايي برخوردار است كه اين مهم به وسيله اتوهاي برقي انجام مي شود. بسياري اتوهاي ذغالي را به عنوان نخستين ابزار از ميان بردن چروك لباس مي شناسند، در صورتي كه پيش از ابداع اتوهاي ذغالي كه گرماي آن به وسيله ذغال هاي محفظه اتو تامين مي شد، مردم با قرار دادن البسه در زير تشك ها، تاخوردگي پارچه را تا حدودي از بين مي بردند.
در ايران نيز به گواه منابع موجود، از جمله كتابي كه به وسيله محمدحسن خان اعتمادالسلطنه نوشته شده است، مشهدي محسن اتوكش، سر مسجدميرزاموسي، نخستين اتوكشي و آهارزني را در عصر ناصرالدين شاه تاسيس كرده است. البته در آن زمان به جاي اتوهاي برقي امروزي از خمره اتوكشي استفاده مي كردند، به اين ترتيب كه نيم خمي را بر جايي قرار مي دادند و در زير آن آتش مي افروختند و پس از آنكه جامه را روي نيم خم پهن مي كردند، آلاتي داس مانند را روي آن مي كشيدند تا چين و چروك آن از بين رفته، صاف شود. هرگاه لازم مي شد براي چين دادن يا خط انداختن لباس نيز از اين شيوه و ابزار آن سود مي بردند. اما امروزه ديگر چنين مراحلي طي نمي شود و كافي ست با گرفتن يك شماره تلفن، لباس شما را تحويل بگيرند و پس از انجام سفارش، آن را به شما بازگردانند.
بسياري از مردم با وجود چنين خدماتي در خشكشويي ها ترجيح مي دهند لباس ها را خودشان اتوكشي كنند، به طوري كه امروزه اتوي برقي يكي از ملزومات خانه محسوب مي شود. قيمت اين محصول از 15 هزار تومان آغاز مي شود و براي اتوهاي پرسي (اتوبخار خانگي) تا 250هزار تومان هم مي رسد.
اگرچه از لحاظ اقتصادي اتوهاي برقي خانگي با توجه به تعداد لباس ها و دفعات كثيف شدن و
چين و چروك برداشتن آنها نسبت به قيمت هاي خشكشويي بسيار به صرفه است، اما اين نكته را نيز بايد مدنظر داشت كه علل بي اقبالي خشكشويي ها نزد مردم در قيمت ها و نبود آگاهي لازم در مورد خدمات مختلف خشكشويي ست. براي هركدام از ما چندين بار اتفاق افتاده است كه جدا از سوزاندن لباس يا برق انداختن به آن توسط اتوي داغ، تعدادي از لباس هايمان هم كه به هر دليلي دچار رنگ پريدگي مي شوند را بلااستفاده تشخيص داده ايم و هزينه اي برابر قيمت يك لباس كه چندان هم ارزان نيست، به خود يا والدين تحميل كرده ايم.
اين در حالي ست كه خدمات خشكشويي ها به اتوكشي لباس ها محدود نمي شود؛ لكه گيري، رنگرزي و خشكشويي لباس هايي كه با روش هاي معمول خانگي از كيفيت آنها كاسته مي شود نيز از ديگر خدمات ارائه شده توسط خشكشويي ها محسوب مي شود. اقتصاد خانه حكم مي كند براي جلوگيري از صرف هزينه هاي مضاعف خريد لباس چنانچه قادر به لكه گيري لباس ها نيستيم، از تخصص خشكشويي ها بهره مند شويم.
علل گراني خدمات خشكشويي ها
اگرچه كشورهاي پيشرفته با هماهنگي با جريان مدرنيته و سرعت ناشي از آن، تناسب سطح درآمدها و خدمات ارائه شده توسط مشاغل مرتبط با مديريت زمان را هماهنگ ساخته اند، به نظر مي رسد در ايران تنها به سرعت و حجم مشغله مردم افزوده مي شود، به طوري كه در كنار فعاليت شغلي، بايستي بسياري از فعاليت هايي را كه در دنياي امروز به بيرون از خانه منتقل شده نيز انجام دهند.
در اين ميان همان طور كه ذكر شد، كاهش تعداد خشكشويي ها از يكهزار و 600 به 860 نشان دهنده انزواي اين حرفه به علت هجوم كالاهاي چيني از جمله اتوهاي ارزانقيمت و گراني خدمات خشكشويي ها و اختصاص اين خدمات به قشري خاص است.
ميرزايي، صاحب يك خشكشويي در حوالي پل سيدخندان، علت گراني خدمات مذكور را در سه عامل نبود حمايت هاي دولتي، گراني دستگاه هاي مورد استفاده در خشكشويي ها و مواد اوليه آنها مي داند.
يدالله اسدي شرقي، رئيس اتحاديه صنف خشكشويي و لباسشويي نيز در بيان تنها يكي از مشكلات پيش روي اين صنف، وام هاي اختصاص يافته به بخش خصوصي را مختص مصارفي غير از منافع اين بخش ذكر كرد و افزود: تعريف مشخصي از بخش خصوصي در ميان نيست و به منظور پوشش بخش صنعت و خدمات بايستي به بانك اجازه ارائه وام با بهره 12 درصد ارائه شود تا اتحاديه ها نيز فعاليت هاي مقتضي به منظور بهبود خدمات و كاهش قيمت ها را عملي كنند.
در خصوص قيمت ها ذكر اين نكته ضروري ست كه اجرت شست وشوي لباس هاي عروس، شب بانوان، سنگ دوزي، روب دوشامبر، انواع دوشس، پوست، دانتل، مخمل، لباس سفيد روشن، پرده هاي غيرمعمول، ماكسي، روتختي و پنبه دوزي و تفاوت اجرت لباس هاي درجه يك، دو و سه در هنگام صدور فاكتور در حضور مشتري تعيين مي شود.