پنج ضلعي مبهم فوتبال آفريقا در جام جهاني
|
|
آوا بهادري
با مشخص شدن تيم هاي راه يافته به جام جهاني از قاره آفريقا، نمايان شد كه ۴ قدرت درجه اول اين قاره از صعود به بزرگترين رويداد فوتبال جهان بازمانده اند. بزرگترين غايب اين بازيها تيم ملي كامرون خواهد بود كه از سال ۱۹۸۲ تا كنون تنها در يك دوره از رقابت هاي جام جهاني حضور نداشته و حتي در سال ۱۹۹۰ به مرحله يك چهارم پاياني رسيد. ديگر تيمي كه رقابت هاي جام جهاني را از خانه تماشا خواهد كرد تيم نيجريه است كه در دو جام جهاني ۱۹۹۴ و ۱۹۹۸ از گروه مقدماتي خود به عنوان تيم اول گروه صعود كرد. همچنين دو غايب ديگر قاره آفريقا، تيم هاي سنگال و آفريقاي جنوبي خواهند بود. سنگال در جام جهاني گذشته به مرحله يك چهارم پاياني رسيد و آفريقاي جنوبي نيز ميزبان اين رقابت ها در سال ۲۰۱۰ خواهد بود.
در عوض قاره آفريقا تيم تونس به همراه ۴ تيم كمتر شناخته شده ديگر به نام هاي آنگولا، توگو، ساحل عاج و غنا را به جام جهاني اعزام خواهد كرد. تونس معمولا از جمله تيم هاي هميشه حاضر در جام جهاني است با آنكه اين بار با دشواري به جام جهاني راه يافت. اما تيم ملي غنا كه به تيم «ستاره هاي سياه» در فوتبال آفريقا مشهور است خيلي دير به جام جهاني رسيد. با توجه به اينكه اين تيم ۴ بار قهرمان رقابت هاي جام ملت هاي آفريقا شده بود همگان انتظار حضور اين تيم را زودتر از اين در جام جهاني داشتند. همچنين مثلث خط مياني اين تيم با بازيكناني چون سولس مونتاري، استفن آپيا و مايكل اسي ين كلاس جهاني دارد.
اما صرفنظر از اين دو تيم، سه تيم ديگر با راهيابي به جام جهاني شگفتي ساز شدند. به همين دليل اين سئوال مطرح مي شود كه آيا راهيابي تيم هاي گمنام آفريقايي به جام جهاني نشان دهنده عمق و استعدادهاي موجود در فوتبال آفريقا است و يا تنها به دليل ضعيف ظاهر شدن غول هاي اين قاره بوده است. متاسفانه بخش دوم اين استدلال واقعيت دارد چون بسياري از بازيكنان تيم هاي راه يافته به جام جهاني از جمله آنگولا اعلام كرده اند كه تنها براي تفريح و لذت بردن به جام جهاني خواهند رفت. در صورتيكه اگر تيم هايي چون كامرون و يا نيجريه به جام جهاني راه مي يافتند هدف اين تيم ها راهيابي به مراحل بالاتر مي بود نه تفريح كردن در آلمان.
به همين دليل در حال حاضر اين نگراني در ميان طرفداران فوتبال در آفريقا وجود دارد كه فوتبال اين قاره در مجموع عملكرد مناسبي در جام جهاني نداشته باشد.
البته دو تيم تونس و غنا نشان داده اند كه در سطح بالا توان برابري با تيم هاي قدر فوتبال جهان را دارا مي باشند اما سه تيم ديگر چطور؟
بازيكنان سرشناس تيم آنگولا عبارتند از پدرو مانتوراس مهاجم تيم بنفيكا پرتغال كه از سال ۲۰۰۳ تاكنون تنها در يك بازي به عنوان بازيكن ثابت به ميدان رفته است. ديگر بازيكن نسبتاً سرشناس اين تيم فابريسيو آكوا است كه قبلا در تيم هاي رده پايين پرتغال بازي مي كرد اما هم اكنون فوتبال خود را در قطر ادامه مي دهد.
از سوي ديگر عامل اصلي صعود تيم توگو به جام جهاني آده بايور مهاجم تيم موناكو فرانسه بود كه وي بايد گروهي از بازيكنان ناشناس را در جام جهاني هدايت كند.
البته شرايط براي ساحل عاج اندكي متفاوت تر است چون اين تيم بازيكنان سرشناسي چون ديدانه از لانس، ماركو زورو از مسينا، كالو از پاري سن ژرمن و دروگبا از چلسي را در اختيار دارد. با اين حال اين تيم در مسابقات راهيابي دو بار در برابر كامرون شكست خورد و اگر كامرون متزلزل ظاهر نمي شد به طور حتم اين تيم بجاي ساحل عاج به جام جهاني راه مي يافت. كامرون در صورتيكه مي توانست در بازي پاياني خود تيم ملي مصر را شكست بدهد به جام جهاني راه مي يافت. در اين بازي تيم كامرون صاحب يك ضربه پنالتي شد كه پير وومه آنرا از دست داد. پس از اين بازي وومه مدعي شد چون هيچ يك از بازيكنان اين تيم حاضر به نواختن اين ضربه نشدند او پشت توپ ايستاد.
اما چند ساعت بعد ساموئل اتوئو بازيكن كامروني تيم بارسلونا اسپانيا اعلام كرد كه وي يكي از بازيكناني بود كه براي نواختن ضربه پنالتي اعلام آمادگي كرده بود اما وومه اين اجازه را به وي نداد.
در واقع همين اظهار نظر اتوئو باعث شد تا مردم به خانه وومه هجوم بياورند و منزلش را تخريب بكنند.
به اعتقاد بسياري از كارشناسان موفقيت هايي كه تيم هاي نيجريه و كامرون در ۲۰ سال اخير كسب كردند باعث افزايش اعتبار فوتبال آفريقا شد كه ممكن است با حضور تيم هاي نه چندان مطرح آفريقايي در جام جهاني ۲۰۰۶ اين اعتبار كسب شده از بين برود. واقعا حيف است كه آفريقا اين اعتبار بدست آمده را آسان از دست بدهد.
|