گروه سياسي: به دنبال موافقت سه كشور اروپايي با ادامه مذاكرات بدون قيد و شرط كه پاسخي به نامه لاريجاني به اين كشورها براي ادامه مذاكرات بود راهبرد ايران در دور تازه مذاكرات با اروپا از سوي بروجردي رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي و وعيدي سرپرست تيم مذاكره كننده هسته اي كشورمان اعلام گرديد.
سرپرست تيم مذاكره كننده هسته اي كشورمان در اين خصوص تصريح كرد: اصول، مباني و دستور كار و زمان بندي مذاكره با اروپا، در جلسات اوليه سلسله مذاكرات _ كه از آن به عنوان جلسات رايزني و ساماندهي مذاكرات مي توان نام برد _ تعيين خواهد شد.
جواد وعيدي با اشاره به پاسخ نامه سه كشور اروپايي به دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان گفت: در پي نامه دكتر لاريجاني به سه كشور اروپايي در تاكيد بر پذيرفته بودن و پيگيري اصل و روش مذاكره براي تكميل چرخه سوخت ايران، سه كشور انگليس، فرانسه و آلمان به فاصله سه روز بعد از نشست شوراي حكام براي از سرگيري مذاكرات بدون هيچ پيش شرط اعلام آمادگي كردند.
معاون امنيت بين الملل شوراي عالي امنيت ملي درخصوص متن نامه سه كشور اروپايي در خصوص آغاز مذاكرات نيز گفت: در نامه سه كشور اروپايي بر آمادگي اروپا براي از سرگيري مذاكرات «بدون پيش شرط» تاكيد شده است.
معاون امنيت بين المللي شوراي عالي امنيت ملي، زمان پيش بيني شده براي مذاكرات و مكان آن را منوط به هماهنگي هاي چهار كشور خواند و گفت: اين مذاكرات در ماه دسامبر و در يك كشور اروپايي جز اين سه كشور خواهد بود.
وي تاكيد كرد: از نظر طرف ايراني چارچوب مذاكرات ضوابط و مقررات آژانس است كه براي ساير كشورهاي عضو جاري است.
وعيدي اعلام كرد: ما معتقديم در دور جديد مذاكره با اروپايي ها نتيجه و حاصل مذاكرات نبايد وضع كردن يا بار كردن ضوابط و مقررات اضافي و جديد و خاص بر ايران باشد
وي با تأكيد بر اينكه از نظر ايران فرايند مذاكرات بايد در مسير عادي شدن پرونده ايران در آژانس معنا شود، افزود: اگر قرار باشد در اجلاس بعدي شوراي حكام همچنان پرونده ايران به صورت غيرعادي و با تهديد ارجاع پرونده به شوراي امنيت و عنوان ساختن عدم پايبندي پيگيري شود، اساساً مذاكرات معنا و مفهوم نخواهد داشت.
سرپرست تيم مذاكره كننده هسته اي خاطرنشان كرد: تا وقتي قطعنامه ۲۴ سپتامبر بخواهد به عنوان شمشيري توسط اروپايي ها بالاي سر مذاكرات هسته اي نگاه داشته شود، روال مذاكرات غيرطبيعي است و طبيعتاً ادامه آن مفيد فايده نخواهد بود.
معاون امنيت بين الملل شوراي عالي امنيت ملي همچنين تاكيد كرد: عادي شدن موضوع هسته اي ايران در آژانس نبايد به نتيجه مذاكرات موكول شود، بلكه عادي شدن پرونده ايران را يكي از لوازم پيش برد مذاكرات مي دانيم.
وعيدي در پاسخ به اين سئوال كه آيا در نامه سه كشور اروپايي موضوع خاصي از جمله آنچه از آن به عنوان طرح روسيه ياد مي شود به عنوان محور مذاكرات مطرح شده است، گفت: از نظر طرف ايراني صرفاً تضمين عيني براي تحقق توليد سوخت هسته اي در خاك ايران موضوع مذاكره است و لذا ساير موضوعات مربوط به فناوري هسته اي مانند فراوري اورانيوم و يا تحقيقات و توسعه از نظر ما جزو موضوعات مذاكره نيست.
وي همچنين تاكيد كرد: اصل ديگر ما در مذاكره اين است كه ما «مذاكره براي مذاكره» را غيرقابل قبول مي دانيم و در واقع معتقديم مذاكرات بايد زمانبندي و دستور كار مشخص داشته باشد.
معاون شوراي عالي امنيت ملي يادآور شد: ما پيشنهاد اروپا مبني بر برچيدن چرخه سوخت را از كشور در ۵ اوت نپذيرفتيم و در پاسخ به آن تعليق را از تأسيسات يو سي اف اصفهان برداشتيم تا اعلام كنيم كه ايران به هيچ عنوان از حق خود در دسترسي به انرژي صلح آميز هسته اي نخواهد گذشت.
وعيدي سه اصل را به عنوان اصولي كه بايد در ارائه طرح هاي پيشنهادي به عنوان تضمينات عيني براي غني سازي اورانيوم در ايران مورد توجه اروپا قرار گيرد برشمرد و گفت: اولين اصل پذيرش طرح توسط ايران اين است كه متضمن اعمال حق ايران در توليد سوخت اتمي در خاك كشور باشد.
وي تاكيد كرد: همچنين هر طرح و پيشنهادي كه در آن حذف كل چرخه سوخت اتمي در ايران يا بخشي از آن را در ايران دنبال كند، غيرقابل پذيرش است.
وعيدي در عين حال تأكيد كرد: جمهوري اسلامي ايران هر طرح و پيشنهادي را كه معنا و مفهومش مشاركت واقعي در غني سازي اورانيوم با كشورهاي ديگر باشد را خواهد پذيرفت.
وي درخصوص برخي اخبار حاكي از برنامه ريزي ايران براي آغاز به كار نطنز در آينده اي نزديك، گفت: با توجه به اينكه غني ساي اورانيوم موضوع مذاكرات آتي ايران و اروپاست، طبيعي است كه اگر مذاكرات روند رفع تعليق را تسهيل كند تحقق اين موضوع را در مسير مذاكرات جستجو مي كنيم و اگر مذاكرات در اين مسير مانع تراشي كند، تكميل چرخه سوخت و از سرگيري غني سازي را محدود به مذاكرات نخواهيم كرد.
وعيدي در بخش ديگري از گفتگو با «مهر» درخصوص درخواست نماينده انگليس در نشست شوراي حكام مبني بر ارائه اسناد هسته اي ايران به ۵ كشور هسته اي جهان گفت: اين درخواستي كاملاً غيرقانوني است؛ چرا كه اسناد همكاري كشورها با آژانس كاملاً محرمانه است و اگر قرار باشد چنين اتفاقي بيفتد فلسفه همكاري هاي كشورها با آژانس بين المللي انرژي اتمي زير سئوال مي رود.
وي در خصوص ادامه همكاري هاي ايران و آژانس در پاسخ به اين سئوال كه ايران به درخواست هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي مبني بر بازديد از ساير مراكز كشور چه پاسخي خواهد داد گفت: هر درخواستي كه به معناي نقض امنيت ملي و حاكميت ملي ايران بوده و بر معيارهاي سه گانه ان پي تي اساسنامه آژانس و پادمان هسته اي و پروتكل الحاقي كه به صورت داوطلبانه در حال اجراي آن هستيم مغايرت داشته باشد، به هيچ عنوان قابل پذيرش نخواهد بود.
اروپا دريافته كه ملت ايران از خواست ملي هسته اي خود كوتاه نمي آيد
بروجردي رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي هم در خصوص ادامه مذاكرات ايران و اروپا گفت: تكميل چرخه سوخت هسته اي محور اين مذاكرات خواهد بود. اميدواريم در آن طبق معاهدات بين المللي و مقررات آژانس، جمهوري اسلامي ايران بتواند از حقوق خود برخوردار شود.
وي افزود: گام بعدي بحث، مكان غني سازي است كه ما مصر هستيم اين مكان در ايران باشد چون سرمايه گذاري هاي عظيمي در نظنز انجام داده ايم و طبيعتا نمي خواهيم سرمايه از بين برود.
نماينده بروجرد ادامه داد: افق انرژي هسته اي ايران با توجه به شرايط كنوني روشن و روند اعتمادسازي ايران مثبت ارزيابي مي شود.
وي در مقايسه عملكرد تيم مذاكره كننده فعلي و گذشته تصريح كرد: در مقطعي شرايط اقتضا مي كرد ايران براي اعتمادسازي از خواسته هاي به حق خود، عقب نشيني كند و تيم هسته اي دولت گذشته از اين تاكتيك بهره گرفت، اما در شرايط كنوني با توجه به اينكه اعتمادسازي و شفافيت فعاليت هسته اي ايران به اثبات رسيده، بايد بر مواضع خود پافشاري كنيم.
واكنش مطبوعات جهان به
دور جديد مذاكرات ايران و اروپا
دور جديد مذاكرات ايران و اروپا درخصوص پرونده هسته اي ايران كه بدون قيد و شرط از سوي اروپا در پاسخ به نامه لاريجاني مورد موافقت قرار گرفت بازتاب گسترده اي در مطبوعات جهان داشت.
روزنامه فيگارو از سرگيري مذاكرات هسته اي اروپا با ايران را به منزله آزموني دوباره براي ديپلماسي اين اتحاديه خوانده كه راهبردي در برابر سياست هاي ايران ندارد.
واشنگتن تايمز هم مي نويسد: ايران مي داند كه غرب ضعيف تر از آن است كه بتواند عليه اين كشور كاري انجام دهد.
اين روزنامه آمريكايي عدم توانايي واشنگتن و همتايان اروپايي اش در ارجاع پرونده هسته اي ايران به شوراي امنيت را تأييدي بر مواضع رئيس جمهوري ايران دانسته و به نقل از يك نماينده مجلس مي نويسد: اين عقب نشيني نشان مي دهد هرگاه ايران در مواجهه با آمريكا و اروپا بر مواضع خود مصر بوده آنها مجبور به عقب نشيني شده اند.
روزنامه روسي كامرسانت هم نوشته است: ايران قصد ندارد چرخه توليد سوخت هسته اي را از كشور خود خارج سازد. اين روزنامه مي افزايد: به اين ترتيب ايران اعلام كرد كه مايل نيست در مسائل اصولي برنامه هسته اي خود گذشت كند.
روزنامه گازتا هم نوشته است: مقامهاي ايراني عليرغم اتهامات اروپا به عدم رعايت تعهدات خود اصرار دارند كه چرخه كامل توليدات هسته اي را در داخل كشور خود داشته باشند.