ژان بودريار و آمريكا
آمريكا، ژان بودريار، ترجمه عرفان ثابتي، انتشارات ققنوس، ۱۳۸۴
بودريار ازجمله فيلسوفاني به شمار مي آيد كه در حيطه آنچه پست مدرنيسم مي خوانند آثار مشهوري نوشته و از نمايندگان اصلي اين جنبش فكري به شمار مي رود. او در كتاب حاضر كه به قولي آسان فهم ترين و برانگيزاننده ترين اثر بودريار است، از منظري خاص به مظاهر گوناگون سرزمين و فرهنگ آمريكا مي نگرد و حاصل مشاهدات و تأملات خود را در قالبي بديع و خاص عرضه مي دارد. كتاب آمريكا كه در ۱۵۳ صفحه به چاپ رسيده به شش فصل تقسيم شده است. نقطه محو شدن، نيويورك، آمريكاي ستاره گون، آرمانشهر تحقق يافته، پايان قدرت آمريكا و بيابان بي پايان از عناوين شش گانه كتابند.
از نام گل سرخ تا سوپرمن
اسطوره سوپرمن و چند مقاله ديگر، اومبرتواكو، ترجمه خجسته كيهان، انتشارات ققنوس، ۱۳۸۴.
اومبرتواكو نشانه شناس، فيلسوف و كارشناس سده هاي ميانه اروپا است كه بيشتر به خاطر رمان هايش (ازجمله نام گل سرخ و آونگ فوكو) و مقالاتي كه در روزنامه هاي پرتيراژ ايتاليا مي نويسد مشهور شده، او آثاري در نقد هنري، ادبي، اجتماعي و سياسي دارد كه در كنار كتاب هاي علمي اش، كمتر شناخته شده اند. ازجمله زمينه هايي كه اكو به آن توجه دارد فرهنگ عامه و نبرد ميان اين فرهنگ با فرهنگ نخبه گراست.
ازجمله پديده هايي كه نظر اكو را جلب كرده ماجراهاي سوپرمن است كه ابتدا در كتاب هاي مصور و سپس در سينما مطرح شده است. اكو در كتابي با عنوان«از سوپرمن تا ابرمرد» تحليل تازه اي از پديده سوپرمن و محبوبيت آن به دست مي دهد كه مقاله بلند اسطوره سوپرمن در كتاب حاضر از آن كتاب در اين مجموعه گنجانده شده است. از ديگر مقاله هاي حاضر در اين مجموعه بايد به عناوين زير اشاره كرد:
تصادف و توطئه، توماس قديس و بازانديشي مذهب كاتوليك، زبان قدرت خشونت، فاشيسم ابدي، نابردباري و تعاريف آن و برج هاي تنهايي. اكو در پيشگفتار كتاب ضمن اشاره داشتن به اين كه مقاله هاي برگزيده در اين كتاب را طي چند سال براي روزنامه ها و مجلات مختلف نوشته است، مي گويد:«اگر اين مقالات چيزهايي را براي خوانندگان فاش مي كنند، نبايد پشت گفتمان ها به دنبال چيزها گشت، بلكه بهتر است پشت چيزها در جست وجوي گفتمان باشيم.»
هجدهمين شماره «چشم انداز ارتباطات فرهنگي»
هجدهمين شماره جريده «چشم انداز ارتباطات فرهنگي» ويژه نسبت اسلام و غرب منتشر شده است. عناوين پاره اي از مقالات و گفت و گوهاي اين شماره «چشم انداز» بدين قرارند: فراز و فرودهاي مناسبات اسلام و غرب/ گفت وگو با رضا داوري اردكاني، به آينده گفت وگوي اسلام و غرب خوشبينم/ گفت وگو با جورج مك لين، مواجهه اسلام و غرب به چه معنا است؟/ محمد عابد الجابري و ...
جورج مك لين فيلسوف مسيحي و استاد دانشگاه كاتوليك آمريكا در گفت وگويي كه با جريده «چشم انداز» داشته و در اين شماره نشريه درج شده است، در جايي مي گويد: «اينگونه تصور مي شد كه غايت جنگ سرد كه جدال ميان دو ايدئولوژي بود صلح و امنيت است. اين تصور هم به هيچ عنوان بر غني كردن افكار و ديدگاه ها متكي نبود و بيشتر جهاني تك قطبي با قدرتي فربه و عظيم مد نظر قرار مي گرفت. در چنين نظامي جايي براي بدل نظريه جدال تمدن ها وجود نداشت و ندارد. تاكنون نظريه اي كه بديل جدي و خوبي براي نظريه جدال تمدن ها باشد، به وجود نيامده است و در اين زمينه بايد به آينده نظر داشت. با اين همه از سنت هاي فرهنگي- كه تجربيات سودمند به بار مي آورند- و از خلاقيت فرهنگ ها و تمدن ها مي توانيم بسياري نكات نيكو و ناب بياموزيم تا از موانع و خلل جلوگيري كنيم و آينده را مطابق نيازهاي واقعي بشر بسازيم...»