گزارشي از نشست سازمان ملل با رويكرد ايدز و كودكان
زماني كه نهال ها به فراموشخانه سپرده مي شوند
اشاره
زماني كه ايدز براي نخستين بار سلامت آدمي را تهديد كرد، گمان نمي رفت كه اين بيماري به ويرانگر زندگي نونهالان تبديل شود... ويرانگري كه در هر دقيقه كودكي را به كام مرگ كشانده و كودكي ديگر در همان لحظه، آلوده به اين ويروس ويرانگر، متولد مي شود. ۲۵ اكتبر ،۲۰۰۵ همايشي با عنوان «چهره هاي فراموش شده ايدز» با هدف بررسي بيماري ايدز در ميان كودكان، نوجوانان و جوانان با تأكيد ويژه بر كودكان در مقر سازمان در ملل در نيويورك با حضور جمعي از سران كشورها و مقامات مسئول برگزار شد. آنچه در پي مي خوانيد، گزارشي است از اين نشست.
|
|
بيست و پنجم اكتبر ،۲۰۰۵ يونيسف اقدام به برگزاري گردهمايي «چهره هاي فراموش شده ايدز» به منظور بررسي وضعيت كودكان و نوجوانان مبتلا به ايدز كرد.
هدف از اين نشست كه با حضور كوفي عنان دبيركل سازمان ملل؛ آن ونه مان، مدير اجرايي يونيسف و پيترپيوت مدير اجرايي بخش پژوهشي يونيسف در زمينه ايدز (UNAIDS) در مقر سازمان ملل در نيويورك برگزار شد، بررسي تأثيرات جبران ناپذير ويرانگر ايدز در كودكان و شيوه هاي مبارزه و كنترل اين بيماري براي جلوگيري از ابتلا و مرگ و مير ناشي از اين بيماري در كودكان عنوان شده است.
به گزارش UNAIDS، چيزي كمتر از ۵ درصد از كودكان مبتلا به ايدز يا HIV مثبت (HIV-POSITIVE)، تحت درمان و مراقبت هاي پزشكي قرار دارند و ميليون ها كودك مبتلا به ايدز، به ويژه كودكان بي سرپرست از ابتدايي ترين نيازها نيز محروم بوده و به «چهره هاي فراموش شده» تبديل شده اند. اين كودكان نه تنها از نظر درماني خدماتي دريافت نمي كنند بلكه از نيازهاي به حق و اوليه خود چون خوراك، پوشاك، امكانات رفاهي _ بهداشتي، امكان تحصيل و.... نيز محرومند.
گزارش ها و طرح ها
براساس آمار UNAIDS در هر دقيقه:
- يك كودك مبتلا به ايدز مي ميرد.
- يك كودك به طور مادرزادي با بيماري ايدز متولد مي شود.
- و چهار نوجوان ۱۵ تا ۲۴ سال از طرق مختلف به ايدز مبتلا مي شوند.سوءاستفاده جنسي در صدر علل ابتلا در اين گروه قرار دارد.
- علاوه بر اين چيزي حدود ۱۵ ميليون كودك در سراسر جهان، يكي از والدين خود را به دليل ابتلا به ايدز از دست داده و از اين تعداد كودك بي سرپرست فقط ۱۰ درصد موفق به دريافت خدمات بهداشتي _ درماني مي شوند و بقيه آنها كه يا ناقل بيماري بوده و يا به ايدز مبتلا هستند، هيچگونه خدمات بهداشتي _ درماني دريافت نمي كنند كه از اين ميزان كشورهاي آفريقايي بالاترين سهم را داشته و به دليل آلودگي بيش از حد در بعضي از مناطق آفريقا امكان امدادرساني به حداقل رسيده است.
كوفي عنان در اين باره اظهار داشت: «نزديك به ۲۵ سال پيش، زماني كه هنوز ايدز به بيماري همه گير (pandemic) تبديل نشده بود، چيزي كمتر از ۱۰ درصد كودكان در معرض خطر ابتلا قرار داشته و تعداد بسيار كمي از آنها به ايدز مبتلا مي شدند؛ اما اكنون به جهت فقر بيش از حد بعضي جوامع و رشد
روزافزون جمعيت به ويژه در كشورهاي توسعه نيافته و در حال توسعه، اين بيماري ، به ويژه در ميان كودكان به ويرانگري تبديل شده است كه هر دقيقه يك كودك را قرباني مي كند.» آن ونه مان (Ann.M.Veneman) نيز درباره ابتلا و مرگ و مير كودكان مي گويد: «در بعضي از كشورها، به ويژه كشورهاي فقير چون آفريقا، ايدز به بيماري همه گير تبديل شده و متأسفانه در بين كودكان پيشرفت وحشتناكي داشته است. با وجود معضل ايدز در ميان كودكان، دستيابي به اهداف يونيسف چون بهداشت و سلامت در هزاره جديد غيرممكن به نظر مي رسد و ضرورت توجه به مسأله ايدز و كودكان انكارناپذير است.»
او در ادامه مي افزايد: «در بيست و پنج سال گذشته، ايدز بيش از ۲۰ ميليون نفر در سراسر جهان را قرباني كرده است كه اغلب آنها در سن نوجواني و جواني قرار داشته اند. اگر بيماري با اين روند، به ويژه در ميان كودكان پيش رود، متوسط سن در بسياري از كشورهاي توسعه نيافته چون آفريقا به كمتر از ۳۰ سال خواهد رسيد! نمي توان انكار كرد كه نسل جديد با طاعوني به نام ايدز دست و پنجه نرم مي كنند، اما بي توجهي به اين بيماري و ممانعت نكردن از رشد آن به ويژه در ميان كودكان، آن را به فاجعه قرن تبديل خواهد كرد كه بي شك گسترش آن حاكي از حساسيت موضوع دارد.»
با توجه به پژوهش ها و بررسي هاي انجام شده، UNAIDS اعلام داشت مي توان با اجراي صحيح و دقيق چهار اصل، كودكان را از ابتلا به ايدز و گسترش بي رويه اين بيماري مصون داشت:
۱. جلوگيري از انتقال ايدز از مادر به فرزند؛ براساس آمار ارايه شده توسط UNAIDS، چيزي حدود نيم ميليون كودك زير ۱۵ سال كه هر سال به جهت ابتلا به بيماري ايدز جان خود را از دست مي دهند، بيماري را از مادر خود دريافت كرده اند. پيش بيني شده تا با طرح يونيسف _ مبارزه با انتقال بيماري از مادر به فرزند _ تا سال ۲۰۱۰ ميلادي نزديك به ۸۰ درصد از مادران مبتلا تحت پوشش خدمات بهداشتي _ درماني قرار گرفته و نوزادان سالم و غيرناقل به دنيا خواهند آورد. اكنون تنها ۱۰ درصد از مادران مبتلا تحت پوشش مراقبت هاي بهداشتي قرار دارند.
۲. جلوگيري از همه گير شدن ايدز؛ اكنون چيزي كمتر از ۵ درصد از كودكان HIV مثبت، خدمات بهداشتي _ درماني دريافت مي كنند و فقط يك درصد از نوزاداني كه HIV مثبت هستند با استفاده از داروي كوتريموكسازول (Cotrimoxazol) شانس بقا مي يابند. براساس طرح يونيسف تا سال ۲۰۱۰ ميلادي، ۸۰ درصد از كودكان مبتلا با دريافت كوتريموكسازول و ديگر درمان هاي دارويي تحت مراقبت قرار خواهند گرفت.
۳. پيشگيري؛ آموزش يكي از مهم ترين شيوه هاي پيشگيري از ابتلاست به ويژه اين كه بيش از نيمي از افراد مبتلا به ايدز نوجوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله اي هستند كه به دليل عدم آگاهي از راه هاي ابتلا به بيماري مبتلا مي شوند. يونيسف در نظر دارد تا با اجراي طرح پيشگيري بر مبناي آموزش تا سال ۲۰۱۰ ميلادي تعداد مبتلايان به ايدز در رده سني ۱۵ تا ۲۴ سال _ رده سني پرخطر _ را به ۲۵ درصد و پس از سال ۲۰۱۰ ميلادي به حداقل كاهش دهد.
۴. حمايت و سرپرستي كودكان مبتلا به ويژه مبتلايان بي سرپرست؛ براساس پيش بيني ها و آمارهاي بهداشت جهاني و يونيسف تا سال ۲۰۱۰ ميلادي تعداد كودكان بي سرپرست يا كودكاني كه حداقل يكي از والدين خود را به دليل ابتلا به ايدز از دست داده و خود نيز به ايدز مبتلا هستند، به ۱۸ ميليون نفر خواهد رسيد.
براساس طرح يونيسف تا سال ۲۰۱۰ ميلادي اين كودكان _ به ويژه دختران _ پيش از آن كه والدينشان را از دست بدهند، تحت پوشش يونيسف و سازمان هاي وابسته قرار گرفته و خدمات بهداشتي _ درماني، رفاهي، آموزشي و... دريافت خواهند كرد. در مرحله اول طرح ۸۰ درصد اين كودكان و در مرحله دوم طرح، در صورت تأمين بودجه، كليه اين كودكان تحت پوشش قرار خواهند گرفت.
براساس آمار UNAIDS، تا سه سال آينده رقمي برابر ۵۵ بيليون دلار بودجه براي جلوگيري از همه گير شدن ايدز در ميان كودكان لازم است كه در صورت پيشرفت طرح و كنترل ايدز در ميان كودكان اين بودجه تا سال ۲۰۰۸ كاهش يافته و به ۲۲ بيليون دلار خواهد رسيد. از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۷ نيز رقمي برابر ۱۸ بيليون دلار براي مقابله با ايدز در نظر گرفته شده است كه اكنون بخشي از آن تأمين شده است.
پيتر پيوت (peter piot) مدير اجرايي UNAIDS معتقد است: «ايدز، بنيان خانواده را ويران مي كند و فرد مبتلا از جامعه طرد مي شود. ايدز در كمين بيش از ۱۵ ميليون كودك بي سرپرست و كودكان ساكن كشورهاي فقير است؛ چرا كه بسياري از اين كودكان ناقل بوده و بيماري آنها به زودي هويدا خواهد شد.»
وي در ادامه مي افزايد: «اگر قصد داريم به جهاني سالم و پويا بازگرديم ، بايد توجه به بهداشت و سلامت كودكان را در رأس برنامه هاي خود قرار دهيم و آموزش به شيوه صحيح را هر چه سريع تر آغاز كنيم؛ به ويژه در رده سني پرخطر ۲۴ تا ۱۵ سال توجه به آموزش ضروري است.»
طرح مبارزه با ايدز در كودكان تا سال ۲۰۱۰ ميلادي، براساس آنچه گفته شد، همه كشورهاي جهان را تحت پوشش قرار خواهد داد.
در اين همايش سران بسياري از كشورهاي جهان چون رييس جمهور هند، السالوادور، برزيل، موزامبيك، صدراعظم هلند، ايرلند، ترينيداد و توباگو و وزير امور خارجه استراليا نيز حضور داشتند.
مترجم: مهتاب صفرزاده خسروشاهي
منبع: http://www.unicef.org
|