كنترل اينترنت، بزرگ ترين معضل دولت ها در دنياي مجازي
دست از سر اينترنت برداريد
|
|
پل تولي رئيس ICANN مي گويد: دولت هاي مختلف مي خواهند چگونگي عملكرد اينترنت را كنترل كنند، اما كليد موفقيت همكاري است نه كنترل
گروه دانش و فن آوري ـ زهرا بخشي: طي چهار سال گذشته اعضاي سازمان ملل در مورد آينده بزرگ ترين پديده قرن، اينترنت، بحث هاي بسياري داشته اند. ظاهرا موضوع اصلي اين بحث ها در اجلاس سران جامعه اطلاعاتي جهان (WSIS) در تونس مجهز كردن همة كشورهاي فقير و غني جهان به آخرين تكنولوژي ارتباطي بود. اما آن چه در پس پرده اين اجلاس وجود داشته، حاكي از بحثي جدي تر بين روش قديمي كنترل و آرايش اين تكنولوژي ارتباطي (اينترنت) كه روش بالا به پايين بوده است و روش پايين به بالاي قرن بيست و يكم است.
از همان ابتداي تأسيس اينترنت، سازندگان اين تكنولوژي آن را با قوانين خاصي اداره كرده اند. از جمله اين قوانين اين بوده است كه اينترنت تكنولوژي اي است كه به طور يك سيستم واحد و جداگانه عمل مي كند كه در آن تصميمات از كوچك ترين جزء شركت كننده گرفته مي شود (از پايين به بالا). اين بدان معناست كه هر كسي كه بخواهد مي تواند وارد اين سيستم شود و نوشته هاي موجود در اينترنت بر مبناي ارزش باطني خودشان ارزيابي مي شوند نه ارزش هاي معين شده با صاحبان قدرت جامعه (دولت). اين قوانين خاص، كليد موفقيت چريكس اينترنت بوده اند و بنا به اين قوانين اين تكنولوژي از همكاري سازنده هاي مختلف كه در بخش هاي مختلف اينترنت، تكنيك ها و مهارت هاي مختلفي را ساخته اند، به وجود آمده است. اين قوانين آشكارا در تعارض با قوانين شبكاتي تكنولوژي هستند كه با حمايت و تحت نظارت دولت كار مي كنند مانند شبكات الكتريكي و تلفني.
بحث اصلي اين اجلاس بر سر نقش سازمان غيرانتفاعي كنترل كننده اينترنت (ICANN) بود. نقش اين سازمان تنظيم سيستم هاي تشكيل دهنده اينترنت، اسامي موردنظر و پروتكل هاي آن است، نه كنترل سيستم. اين سازمان بر مبناي مدل موجود اينترنت كه همان مدل همكاري سازمان هاست و تا به امروز كارش را بسيار خوب انجام داده است.
كار ICANN چيست؟
اگر بخواهيم از يك قياس ساده استفاده كنيم، فرض مي كنيم كه اينترنت يك سيستم پستي است و اين سازمان در اين سيستم مسؤوليت كنترل درستي آدر س هاي نوشته شده بر روي پاكت ها را دارد. در اين سيستم پستي اين سازمان محتواي پاك ها را كنترل نكرده و هيچ گونه دخالتي در زمان ارسال اين پاكت ها ندارد، و تحويل گيرنده هاي پاكت ها را نيز شناسايي نمي كند. بيشتر دولت هايي كه دراجلاس تونس شــركت كــردند، نقش تكنيكي ICANN را در اينترنت به خوبي درك كرده اند و تصميمي در عوض كردن اين شركت ندارند. اما اين جنگ همچنان ادامه دارد كه آيا دولت هاي مختلف بايد اينترنت را كنترل كنند يا بايد براي پيشرفت آن با هم همكاري كنند. اين سازمان آگاهي لازم را از نقش مهم دولت ها در اجراي سياست هاي عمومي دارد. اما متأسفانه بعضي ها مي خواهند سياست قرن 19 را در مورد اينترنت نيز اعمال كنند. اما پل تولي رئيس ICANN از دولت هاي مختلف مي خواهد كه در جلسات خود نكات زير را مورد توجه قرار دهند:
۱ ـ اين بسيار مهم است كه سيستم را با معرفي اسامي و پروتكل هاي جديد به خطر نيندازيم، چرا كه اسامي و پروتكل هاي موردنظر در اينترنت تنظيم شده و بسيار مؤثر نيز هستند.
۲ ـ بايد به همه شركت كنندگان در اينترنت تفهيم كرد كه تمركز اصلي اين سيستم روي استقامت، انسجام و امنيت اين تكنولوژي است.
۳ ـ فعاليت هاي شبكه بايد از هر گونه كشمكش هاي سياسي روزانه و جنجال هاي چندجانبه در امان باشد.
۴ ـ دولت ها بايد بدانند كه آرايش و تنظيم تكنيكي اينترنت هيچ گونه وابستگي به محتويات برنامه ها ندارد.
اين سازمان از جهاني شدن كنترل اينترنت حمايت مي كند. آن چه مهم است، اين است كه بدانيم دولت ها به تنهايي نمي توانند وظيفه كنترل اينترنت را به عهده بگيرند و اين كار بايد به طور جهاني انجام شود.
منبع: NewScientist,12Nov2005
|