پنجمين مانور با مديريت شهردار تهران
پشت صحنه يك زلزله
استان هاي معين در مانور
پنجمين مانور سراسري مديريت بحران تهران با حضور 6 استان معين و دستگاههاي اجرايي در مناطق مختلف پايتخت برگزار شد. مهندس بهزاد پورمحمد رئيس ستاد حوادث و سوانح غيرمترقبه استان مازندران در حاشيه برگزاري مانور زلزله تهران گفت: استان مازندران درقالب 15 تيم از دستگاه هاي اجرايي در منطقه مانور حضور يافت. پورمحمد هدف از برگزاري اين مانور را امكان سنجي و ظرفيت سنجي استان هاي معين نام برد.وي معتقد است: تجربه نشان داده استفاده از استان هاي معين در سرعت عمل بسيار موثر است و سريع ترين استاني كه مي تواند در بحران ها وارد عمل شود ، استان معين است.
آزاده بهشتي
نمي خواستند نقش بازي كنند. اين را در چهره يكايك آنها مي توانستي ببيني؛ با قيافه هاي تر و تميز، اما جدي پشت شش رديف ميزي كه سه به سه روبه روي هم قرار داشتند، نشسته بودند و ابعاد اين فاجعه احتمالي را گزارش مي دادند.
فرمانده مانور، اما ميزش در امتداد شش ميز ديگر قرار داشت. شركت در بحران احتمالي مثل زلزله به او اين اختيار را داده بود تا كت و شلوار تر و تميز و اتوكشيده اش را كناري بگذارد، اما با پيراهن آبي هم مانند زماني كه پشت ميز شهرداري مي نشيند، جلوه مي كرد، حتي قرار گرفتن براي مديريت بحراني مانند زلزله نيز لبخند را از او دور نمي كرد. ساعت 9، شهرداري تهران آغاز پنجمين مانور زلزله را با تكرار يا امام رضا(ع)، يا امام رضا(ع)، يا امام رضا(ع) اعلام مي دارد: ابتدا اصور مي كردم هنوز دكتر قاليباف به عمق اين فاجعه پي نبرده است، بعد از اتمام مانور، اما بيان اين موضوع از سوي او كه در زلزله طبس، رودبار و بم شركت داشته، اين فكر را از ذهنم دور مي كند. دو هفته قبل هم كه حادثه هواپيماي C-130 رخ داد او به عنوان مديرشهري، سوار موتور شد و بعد از اتمام كنفرانس مطبوعاتي اش خود را به محل حادثه رساند و در حل اين موضوع به سايرين كمك كرد. به همين خاطر بود كه بعد از اتمام مانور با پيش كشيدن اين موضوع در جواب خبرنگاراني كه اين مانور را زيادي نمايشي و دور از ذهن مي دانستند، گفت نمي توان انتظار داشت مانوري به واقعيت نزديك باشد.
دكتر قاليباف، شركت همه مديران ارشد نظامي و مملكتي و نيروهاي كمكي را در اين زمينه مهم دانست و در ادامه پاسخ خود گفت: همين اندازه كه مديران با هم در هدايت اين بحران هماهنگ باشند مفيد فايده است .
حادثه خبر نمي كند
انتهاي جلال آل احمد، نرسيده به بزرگراه آيت الله اشرفي اصفهاني درست نبش خيابان نهم شمالي جايي است كه ساختمان ضدزلزله سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران قرار گرفته است.
براساس مصوبه هاي ستاد عالي پيشگيري و مديريت بحران كشور طرح جامع امداد و نجات و مصوبه هاي شوراي اسلامي شهر تهران كه در آن بر توسعه و عملياتي شدن سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران تاكيد شده است، قرار شد براي ايجاد آمادگي بيشتر و مشخص شدن ضعف ها و كمبودها در مقابله با بحران هاي ناشي از حوادث گسترده طبيعي هر ساله و با حضور سازمان هاي دست اندركار و عضو ستاد مديريت بحران، مانورهايي به اجرا درآيد تا عملكرد و برنامه هاي سازمان هاي مسئول، ارزيابي شده و مورد بازنگري قرار گيرد. پنجمين مانور زلزله كه اين بار مديريت آن بر عهده شهردار تهران بود نيز در تهران و چند استان معين انجام شد تا نحوه مقابله با اين موضوع براي چندمين بار تمرين شود.
باتوجه به اينكه هدف از تشكيل ستاد مديريت بحران شهر تهران در زمان بحران ايجاد يك سيستم فرماندهي واحد است كه در آن گردش صحيح اطلاعات به هماهنگي بين نيروهاي عمل كننده، سازمان هاي مختلف و كنترل و هدايت فعاليت هاي امدادرساني در زمان بحران مي انجامد، سناريو مانور پنجم براساس يك ساختار و فرآيند گردش اطلاعات استوار شده بود كه در آن تلاش شد تا جنبه گردش صحيح اطلاعات و فرماندهي واحد عمليات در صحنه حادثه تمرين و نهادينه شود.
براساس برنامه ريزي هاي انجام شده، شهر تهران به پنج حوزه عملياتي تقسيم و هر حوزه با يك استان هماهنگ شد. در اين مانور يك سايت بزرگ عملياتي در هر حوزه ايجاد شده و قرار شد مناطق 22گانه براساس تقسيم بندي فوق هريك در حوزه عملياتي خود مستقر شده و به انجام عمليات اقدام كنند. همچنين در طي مانور و براساس سناريو تنظيمي پس از انجام عمليات، توسط مناطق از استان هاي معين تقاضاي كمك شد كه استان هاي مربوط نسبت به اعزام نيرو و استقرار در محل حوزه تخصيصي خود اقدام كردند.
نكته قابل توجه در اين زمينه اين بود كه در كنار عمليات سازمان هاي تخصصي، باتوجه به اهميت نقش مردم و خودامدادي حين مانور، مشاركت هاي مردمي شهر تهران نيز به صورت همزمان در مجتمع برج هاي مسكوني شاهگلي انجام شد.
ويژگي هاي منحصر به فرد
هرچند از ديد بسياري از كساني كه در پشت صحنه مديريت زلزله شركت داشتند، خونسردي بيش از هر چيز نمايان بود، اما محور اصلي پنجمين مانور زلزله تهران برپايه فعاليت هاي تخصصي مديريت بحران استوار است. در اين مانور همچنين هماهنگي بين سازمان ها در اتاق بحران منطقه و توسط فرماندهان محلي انجام شد.
باتوجه به تجربه هاي حاصل از اولين مانور، استان هاي معين شهر تهران و چهارمين مانور سراسري اجراشده در شهر تهران، اين مانور به صورت كاملا عملياتي با نفرات و تجهيزات ازپيش تعيين شده برگزار شد.
علاوه بر فعاليت اجرايي شش سايت وسيع عملياتي كه شامل 22 مقر عملياتي مجزا براي اجراي مانور توسط 22 ستاد مديريت بحران مناطق شهر تهران تعيين شده بود، شش ستاد حوادث و سوانح غيرمترقبه استان هاي معين و جانشين شهر تهران و يك مجتمع بزرگ مسكوني نيز تشكيل شد.
در صبح روز چهارشنبه 30/9/84 با اعلام خبر زلزله فرضي از سوي دكتر قاليباف، ستاد مديريت بحران شهر تهران فعال شده و متعاقب آن سازمان هاي مسئول مديريت بحران نيز نيروهاي تحت امر خود را به حالت آماده باش قرار داد. از طرف ديگر، ستاد مديريت بحران شهر تهران فعال شده و با ستاد عالي پيشگيري و مديريت بحران در حوادث و سوانح غيرمترقبه و ستاد حوادث و سوانح غيرمترقبه كشور ارتباط برقرار كرده و درخواست نيرو و تجهيزات امدادي كردند كه مطابق با دستورالعمل پيش بيني شده، استان هاي معين و جانشين نيز وارد عمل شده و اقدام به اعزام نيرو و تجهيزات امدادي كردند. سناريو مانور با فرض ايجاد شش سايت عملياتي كه در هريك از آنها چند منطقه تحت پوشش آن حوزه سايت هاي فرضي خود را احداث مي كنند پايه ريزي شده بود. ستادهاي مديريت بحران هريك از مناطق بيست و دوگانه شهر تهران با ايجاد حوادث فرضي در سطح سايت هاي پيش بيني شده خود اقدام به شبيه سازي وضعيت بحراني ناشي از زلزله كردند. به موازات اين اقدامات، گزارش هاي صحنه حادثه از طريق نيروهاي جمع آوري اطلاعات مناطق به ستادهاي مديريت بحران هر منطقه گزارش شد و رئيس ستاد مديريت بحران منطقه (شهرداران همان منطقه) به هماهنگي جهت اعزام نيروهاي سازمان هاي مسئول مي پرداخت. به دنبال آن، نيروهاي عملياتي هر سازمان به محض دريافت دستور، جهت مقابله با حادثه به محل ماموريت اعزام مي شدند. اين فرآيند توسط نيروهاي اعزامي از شهرستان هاي همجوار با تهران و استان هاي معين تهران (قم، مركزي، سمنان، مازندران، قزوين) و استان جانشين تهران (اصفهان) نيز تا پاسخگويي كامل به تمامي درخواست ها ادامه داشته و به موازات اين مانور در مجتمع مسكوني شاهگلي در شهرك قدس نيز مانور مردمي خودامدادي شامل تخليه اضطراري و اسكان موقت انجام شد. برخي نيازهاي كلان هر منطقه از طريق ستاد مديريت بحران منطقه به ستاد مديريت بحران شهر تهران ارسال و متناسب با آن اقداماتي جهت تامين كمبودها صورت گرفت. پس از اجراي تمامي ماموريت هاي محوله، خاتمه مانور توسط رئيس ستاد مديريت بحران شهر تهران (جناب آقاي دكتر قاليباف) اعلام شد.
|