راه زندگي
نوزادان را طاقباز بخوابانيد
|
|
بنابر نظريه آكادمي پزشكي كودكان آمريكا، براي پيشگيري از عارضه مرگ ناگهاني نوزادان، (SIDS) بايد آنها را به پشت خواباند، چون به پهلو خواباندن نوزاد به جاي طاقباز خواباندن آنها خطر چرخيدن نوزاد به روي شكم را در پي دارد، لذا روش قابل قبولي نيست. آكادمي پزشكي كودكان آمريكا شواهد روزافزوني در دست دارد كه بنابر آنها، اقداماتي نظير انتقال تخت نوزاد به اتاق خواب پدر و مادر و پستانك دادن به نوزاد به هنگام خواب در كاهش خطر عارضه مرگ ناگهاني نوزاد مؤثرند. توصيه هاي جديد ارايه شده، بخشي از سياست اطلاع رساني آكادمي پزشكي كودكان آمريكا (AAP) در مورد عارضه مرگ ناگهاني نوزاد است كه به منظور انعكاس تازه ترين پژوهش ها در اين زمينه، به روز شده است. هدف از اين كار، به روز كردن دانش پزشكان است كه ممكن است در درمان بيماران مفيد واقع شود.
منظور از (SIDS)، مرگ ناگهاني غيرقابل توضيح نوزادي است كه به نظر سالم مي آيد و زير يك سال سن دارد.
از سال ۱۹۹۲ كه اين آكادمي پيشنهاد طاقباز خواباندن نوزادان را داده است، ميزان مرگ ناگهاني نوزادان در ايالات متحده، بيش از ۵۰ درصد كاهش يافته است، اما علي رغم اين كاهش، عارضه SIDS به عنوان يكي از عوامل عمده مرگ نوزادان پس از يك ماهه اول زندگي باقي است و هر ساله جان ۲۵۰۰ نوزاد را مي گيرد. بيشتر مرگ و ميرهاي ناشي از SIDS، در فاصله ۲ تا ۳ ماهگي اتفاق مي افتد كه اگرچه اين مساله مي تواند براي همه نوزادان و در هرجايي رخ دهد، اما ميزان آن در ميان نوزادان آفريقايي آمريكايي، بومي آمريكا و آلاسكا، از سرعت بيشتري برخوردار است. آكادمي پزشكي كودكان آمريكا، تا چندي پيش گفته بود كه به پهلو خواباندن نوزادان به جاي طاقباز خواباندن آنها روش قابل قبولي است اما حالا مي گويد كه به پهلو خوابيدن نوزادان، خطر چرخيدن آنها به روي شكم را كه از عوامل افزايش خطر مرگ ناگهاني نوزادان است، بالا مي برد. در حالي كه دانشمندان به واقع به ارتباط بين خوابيدن بر روي شكم و افزايش احتمال مرگ ناگهاني نوزاد پي نبرده اند، برخي محققين اين فرضيه را مطرح كرده اند كه ممكن است به شكم خوابيدن نوزاد، تنفس او را دچار مشكل كند و يا منجر به بيش از حد گرم شدن نوزاد گردد. چنين مسايلي در برخي از نوزادان، احتمال روي داد مرگ ناگهاني را در آنها افزايش مي دهد.
از نظر آكادمي پزشكي كودكان آمريكا، خوابيدن نوزاد در كنار والدين صحيح نيست و پس از مراقبت و آرام كردن نوزاد، بايد او را به تختخوابش بازگرداند. نكته ديگر اين كه اگرچه برخي پژوهش ها نشان داده اند كه استفاده از پستانك مي تواند در تغذيه نوزاد با شير مادر اخلال ايجاد كند و بعدها نيز مشكلات دنداني را به وجود آورد (كه البته اين شواهد از نظر اين آكادمي به اندازه كافي قانع كننده نيستند) اما استفاده از آن به هنگام خواب در يك سال اول زندگي نوزاد با كاهش خطر عارضه مرگ ناگهاني نوزاد ارتباط دارد. بدين منظور و براي پيشگيري از عادت كردن نوزاد به پستانك، مادراني كه تمايل به تغذيه نوزاد با شير خودشان را دارند بايد پس از يك ماهگي نوزاد از پستانك استفاده كنند تا نوزاد به پستانك عادت نكرده و هم چنان از شير مادر تغذيه كند. نكته اي كه بايد مدنظر داشت اين است كه در صورتي كه نوزاد از مكيدن پستانك سرباز مي زند، نبايد او را مجبور كرد!
چه بايد كرد؟
آكادمي پزشكي كودكان آمريكا به منظور پيشگيري از عارضه مرگ ناگهاني نوزادان، اين راهكارها را پيشنهاد كرده است:
۱- اعم از اين كه زمان خواب نوزاد كم باشد يا زياد، او را به پشت بخوابانيد.
۲- تشك خواب نوزاد بايد سفت بوده و با ملافه اي پوشيده شده باشد.
۳- اشياء نرم مثل بالش، لحاف، اسباب بازي هايي كه با الياف خاص پر شده اند (مثل پنبه و...) و زيراندازهايي كه بيش از حد بزرگ هستند (و ممكن است دور نوزاد بپيچند) را از تختخواب نوزاد بيرون بياوريد.
۴- خوب است كه به جاي خواباندن نوزاد نزد خودتان، تختخواب او را در اتاقتان قرار دهيد و نوزاد را در تخت خودش بخوابانيد.
۵- موقع خواب نوزاد، به او پستانك بدهيد.
۶- نوزاد به هنگام خواب بايد لباس كمي به تن داشته باشد و خيلي گرم نشود.
۷- در طول دوران بارداري، سيگار نكشيد و از قرار دادن نوزاد در جايي كه در معرض دود سيگار قرار دارد، خودداري كنيد.
۸- نوزادتان را به مدت طولاني در صندلي مخصوصي كه در اتومبيل براي او تعبيه شده است، نگذاريد، چون فشار زيادي را به پشت سر نوزاد وارد مي كند.
در پايان، اگر نگران الگوهاي خواب نوزادتان و يا خطر SIDS هستيد، بهتر است با پزشك كودكتان مشورت كنيد.
ترجمه: آذردخت قاسمي نيك منش
|