يكشنبه ۲۵ دي ۱۳۸۴ - - ۳۸۹۹
جاده، آفت ديگر جان حيات وحش
عبور ممتد لاشه ها
000189.jpg
عكس: محمدرضا محمدي
معصومه صفايي
باز هم عبور ممتد خط هاي سفيد جاده و باز هم لاشه هاي تكراري شغال هاي بخت برگشته اي كه در جاي جاي مسير حركتمان چشم و دل را آزرده مي كند؛ شغال هاي بيچاره اي كه براي يافتن غذا يا حتي ديدار يكديگر بايد از خط مرگباري به نام جاده عبور كنند؛ جاده اي كه آن را تنها به يك مقصد رهنمون است؛ كوبيده شدن به آهن هاي سخت و سنگين يا له شدن زير لاستيك هاي چرخان، و اين سرنوشتي است كه ما برايشان رقم زده ايم.
اين حيوان شب فعال با غروب آفتاب به دنبال طعمه اي هرچند كوچك شروع به گشت زني در زيستگاهش مي كند، غافل از اينكه انسان ها محل زندگي آنها را اشغال كرده اند. در هنگام عبور از عرض جاده با نور خيره كننده اتومبيل ها مبهوت شده از حركت بازمي ايستد و ضربه اي شديد، پيكر نحيف اين حيوان را خرد كرده و مي گذرد.
هنوز يك كيلومتر بيشتر نيست كه از شهر خارج شده ايم، لاشه يك تشي (بزرگ ترين جونده ايران) در كنارجاده، ما را به توقف وامي دارد؛ تشي كوچكي كه معلوم است هنوز تجربه عبور از جاده را نياموخته است و باز هم مي دانيم تا رسيدن به مقصد بيش از 10 كيلومتر راه نيست؛ منطقه اي جنگلي در فاصله اي نه چندان دور از ساحل درياي خزر. ماشين روي دور نيفتاده بود كه لاشه شغالي كنار جاده دوباره ما را متوقف مي كند. مدت زمان زيادي از مرگش نگذشته، خوني كه روي زمين ريخته هنوز تازه و قرمزرنگ است. باز هم حركت و شغالي ديگر، او هم مرده، اما شبنم هاي يخ زده صبحگاهي روي موهاي قرمز و طلايي اش نشان از آن مي دهد كه او ديشب را تا صبح همين جا بوده است.
باز هم حركت. سرعتمان بالا مي رود، اما با ديدن توده يك لاشه با ترمزي شديد مي ايستيم. اين بار وسط جاده دقيقا روي خط هاي سفيد منقطع يا نه، روي خط هاي سرخ منقطع. تقريبا چيزي جز خون و پوست درهم كوبيده باقي نمانده است. باز هم تكرار ممتد لاشه ها.
دفعه پيش هم كه از اين جاده مي گذشتيم تعداد لاشه ها اگر بيشتر بود، كمتر هم نبود. يادم مي آيد وقتي ماشين مان پنجر شده بود، بالاجبار كنار جاده پارك كرده بوديم، وقتي در را باز كردم و پايم را بيرون گذاشتم، زير پايم تصوير ماري بود كه مثل معرق كاري در بستر سياه آسفالت فرو رفته بود.
چند وقت پيش هم جسد يك رودك (گوركن) را در كنار جاده ديديم كه به ظاهر اثري از تصادف با ماشين ها را نداشت، اما به گفته يكي از استادان علت آن وجود لايه ضخيم چربي زير پوست در اين جانور بود كه آثار قابل مشهودي در آن ديده نمي شد.
اما يكي- دو ساعت بعد در مسير برگشت اثري از لاشه ها نيست، نه، بهتر بگوييم خبري از لاشه هاي كنار جاده نيست. خون ها هنوز شسته نشده اند و فقط لاشه هاي تكه پاره سر جايشان هستند. نه اينكه فكر كنيد اينجا كار جمع آوري زباله به علاوه لاشه كه حجمشان كمتر از زباله ها نيست، خيلي دقيق، سريع و روي حساب و كتاب انجام مي پذيرد، نه، جريان چيز ديگري است. فقط لاشه ها را برده اند. زباله ها در اطراف جاده به خصوص در محل استقرار سبد هاي جمع آوري زباله شهرداري تلنبارند و گاوها در بزم خود مشغول زباله چري.
گاوها هم اينجا تجدد زده اند. انگار طعم كاغذ و پلاستيك به مذاقشان خوش تر مي آيد تا شبدر و يونجه. نه انگار واقعا فقط لاشه ها را برده اند. لاشه هاي بي عيب و نقصي كه بدون هيچ سوراخ و شكافي به دست مي آيند، گويي فقط براي تاكسيدرمي (خشك كردن حيوانات) ساخته شده اند. در هر حال هميشه عده اي هستند كه از ماست كره بگيرند و از لاشه شغال هاي مرده تنديس تاكسيدرمي شده اي كه حداقل 20 هزار تومان برايشان پول دارد.
ظاهرا شغال هاي بيچاره هم متولي ندارند. هيچ كس اينجا نيست كه به خاطر قتل عام، پوست كني و فروش شغال ها حتي خمي به ابرويش بياورد. مغازه داري مي گويد اينها همه آفت اند، به درد نمي خورند، براي چه به كار ما ايراد بگيرند، تازه بايد ممنون ما هم باشند تا آفت را چه ترجمه كنيم .
ما با جاده چهار بانده و عبور ممتد غول هاي آهني زيستگاه آنها را به دو نيم كرده ايم. جانوراني را كه عمري پيش از ما در اين مناطق وسيع مي زيسته اند، به عقب رانده ايم و خانه هايشان را تسخير كرده ايم. حالا آنها شده اند آفت و ما آفت كش. اگر از حق نگذريم ما آفت زندگي آنها شده ايم. ما با بهره برداري هاي بي حساب و كتاب، آفت آنها شده ايم. خودخواهي هاي ما رشته روال زندگي را از آنها ربوده است. ما آنها را محكوم به سردرگمي و بي تكليفي كرده ايم.
يكي از عوامل عمده تهديدكننده نسل جانوران يعني تخريب زيستگاه در نواحي جنگلي شمال كشور به خوبي قابل لمس است. زيستگاه جنگلي و بيشه زارها در كنار هم محدوده اي را براي زيست جانوران فراهم مي كند، ولي در اين ميان عبور جاده از مرز جنگل و بيشه، راه ارتباطي آنها را قطع كرده است. اين حيوانات در منطقه، قلمروهاي خاصي را حمايت مي كنند و براي برطرف كردن گرسنگي خود به دنبال طعمه هستند و بي توجه به عوارض انساني درگيرودار يافتن طعمه، خود طعمه زياده خواهي انسان ها مي شوند. شغال ها به عنوان گونه اي از سگ سانان كه عمدتا در حواشي روستاها پرسه مي زنند و گه گاه با جسارت فوق العاده شان با وجود آنكه دشمن شماره يك خود يعني انسان را مي شناسند به حريم خانه هاي روستاييان آمده و به لانه مرغ ها دستبرد زده و مرغ و خروس ها و اردك هاي نگون بخت را طعمه خود مي كنند تا چند صباحي بيشتر ميهمان جنگل زيبا باشند. حتما صداي شغال ها را در يك شب مهتابي به خوبي شنيده ايد كه مانند جمعي از آدم ها در دوردست فرياد مي كشند، گويي آنها هم از عاقبت شوم خود باخبرند. گرچه جمعيت قابل توجهي از شغال ها در نواحي جنگلي شمال كشور مشاهده مي شود، اما بدين ترتيب و با كشتار اينگونه شغال ها ديري نخواهد پاييد كه لطمات كاهش جمعيت آن را شاهد باشيم.عدم توجه به مرگ و مير جانوران در حاشيه جاده هاي جنگلي، زنگ خطري است براي حيات وحش ما. گذشته از رودك، تشي و شغال، بارها شنيده ايم كه لاشه خرس و پلنگ هم در كنار جاده ديده شده است.
000162.jpg
در هر حال جاده و جاده كشي در زندگي امروز يك حقيقت است؛ چه تلخ و چه شيرين، اما آيا واقعا هيچ راهي براي حفظ حقوق ذي حقاني كه حياتشان رو به نابودي است، غير از كشتار و تاكسيدرمي وجود ندارد.
مهندس بطايي- كارشناس حيات وحش اداره كل محيط زيست مازندران- در اين باره مي گويد: راه هاي متعددي در بحث عبور جاده از زيستگاه ها براي حفظ جان حيات وحش مناطق وجود دارد، مثل فنس كشي، استفاده از زير گذر و روگذر يا حتي طولاني كردن ساخت جاده با دور زدن زيستگاه، حتي در برخي از كشورها، براي حفظ جان قورباغه ها هم اطراف جاده در محل هاي حساس توركشي مي شود، اما كاربرد اين موارد در كشورها بسته به استراتژي شان متفاوت است. در حال حاضر در كشور ما اين موارد متاسفانه كاربردي ندارد. هم تجهيزات نيست و هم اقدامي صورت نگرفته است، البته در رابطه با شغال مشكل خاصي وجود ندارد، چراكه جمعيت شان زياد است.
اما آيا واقعا تنها به دليل جمعيت زياد بايد از قتل عام گونه اي ارزشمند زيستي كه در راس هرم غذايي قرار دارد به اين سادگي گذشت. همان طور كه مي دانيد جانوراني كه در راس هرم قرار دارند در استمرار زنجيره غذايي و حيات نقش بسزايي دارند. شايد چون هنوز شغال ها حضورشان را از ما دريغ نكرده اند، كسي قدرشان را نمي داند. شايد هنوز كسي نمي داند كه اگر روزي همين شغال ها نباشند، جونده ها دمار از روزگار كشاورزان و ساير آدم ها درمي آورند. هميشه همين طور است تا وقتي كه چيزي را داريم قدرش را نمي دانيم. حتما بايد دردسرهاي فقدانشان را بچشيم تا باور كنيم هيچ چيزي بي دليل آفريده نشده است و هر چيزي روي زمين جاي خودش را دارد.

به چه مجوزي؟
اگر نگاه دقيق تري به فروشگاه هاي صنايع دستي در شمال بيندازيد، علاوه بر شغال هاي تاكسيدرمي شده، انواع گوناگوني اعم از بوتيمار، حواصيل، گاوچرانك، تنجه و كاكايي را خواهيد ديد. گرچه اين پرندگان در ليست جانوران حمايت شده قرار ندارند و شكار آنها با پروانه آزاد است، اما از كجا معلوم كه اين پرندگان به طور غيرمجاز شكار و تاكسيدرمي نشده اند. مهندس بطايي با اشاره به اين مطلب كه برخي از كارگاه هاي تاكسيدرمي و فروشگاه ها در سطح استان مازندران داراي مجوز هستند و دوره خاصي را گذرانده اند، مي گويد: به طور مداوم سركشي نداريم، اما در بازرسي هايي هم كه صورت مي گيرد تشخيص اين امر كه اين پرنده چگونه شكار شده و آيا از سوي مرجع صاحب مجوز تاكسيدرمي شده، برايمان دشوار است. آيا واقعا تنها داشتن يك رسيد ساده از مراكز معتبر، مشكل را حل نمي كند تا جلوي سودجويان گرفته شود؟!

گشت وگذار
كاشمر اسطوره اي از واقعيت
شهرستان كاشمر كه با مساحت تقريبي 2 هزار كيلومتر مربع در 219 كيلومتري جنوب غربي مركز استان خراسان واقع شده است، نام خود را از سرو كشمر، كاشته دست زرتشت بر بارگاه گشتاسب كياني برگرفته است.
اسطوره و واقعيت بنيان اين شهر را به بهمن پسر اسفنديار و نوه گشتاسب و دوره پادشاهان كياني نسبت مي دهند. به همين دليل است كه در اين ديار كم وسعت ردپاي ادوار بزرگ تاريخي و نام هاي معروفي چون بست، طرثيث، سلطان آباد، ترشيز و... به وجود آمده است.
شهرستان كاشمر از شمال به نيشابور و سبزوار و از جنوب به گناباد محدود مي شود،  تربت حيدريه در شرق آن و شهرستان هاي خليل آباد و بردسكن در غرب اين شهرستان واقع شده اند. سرو كاشمر از جمله نمادهاي اسطوره اي تاريخ ايران است كه با جلوه اي زيبا و قامتي سربه فلك كشيده در مركز اين شهرستان خودنمايي مي كند.
وجود قلاع اسماعيليه، محوطه هاي باستاني، قبرستان هاي تاريخي، تپه هاي كوهستاني، سدشاهي، آسياب هاي تل آباد و منازل قديمي اين شهرستان نيز از ديگر جاذبه هاي تاريخي و طبيعي شهرستان كاشمر به شمار مي روند. در تواريخ كهن، كاشمر را سرزمين دارالمومنين نيز ناميده اند. وجود بقاع متبركه اي چون امامزاده سيدحمزه (ع) پسر موسي بن جعفر با كنيه ابوالقاسم در باغمزار كاشمر در سكويي بلندتر از قاعده شهر و با سروهايي 800 ساله گواه اين نام است.
كاشمر داراي آب و هوا و اقليمي متنوع است به طوري كه جنوب آن را بيابان و شمال آن را كوهستاني زيبا و تماشايي دربرگرفته است. طبيعت زيباي منطقه كوهستاني كوهسرخه كاشمر يكي از زيباترين جاذبه هاي طبيعي و اكوتوريستي در اين شهرستان است. دو تفرجگاه در حد فاصل كاشمر و شهر ريوش (مركز بخش كوهسرخه) با قريب 60 دره انبوه از درختان، 31 دهانه چشمه و 26 قله و كلاته هاي مصفا از نقاط ديدني اين منطقه كوهستاني به شمار مي روند، ضمن آنكه وجود زيستگاه هاي متنوع قوچ و ميش وحشي اوريال نيز شهرستان كاشمر را براي دوستداران اكوتوريسم و شكارچيان جذاب تر كرده است. كاشمر ديار چهار فصل و شربت خانه خراسان نيز ناميده مي شود،  چرا كه انگور و كشمش اين شهرستان زبانزد خاص و عام است. انار، زيره، خشكبار و صيفي جات نيز از ديگر محصولات كشاورزي در اين شهرستان به شمار مي آيند. آداب و رسوم متنوع مردم كاشمر و آيين هاي سور و سوك آنها به همراه گويش محلي ايشان يكي از جلوه هاي ميراث فرهنگي اين شهرستان شناخته مي شود. گويش كوهسرخ كاشمر را يكي از اصيل ترين گويش هاي ايراني دانسته اند و در حال حاضر مقوله هاي فرهنگي چون تعزيه خواني، موسيقي مقامي، رقص باران، ضرب المثل ها و بارهاي مردم اين شهرستان جذابيتي ويژه براي گردشگران و بويژه محققان و پژوهشگران است. در گذر تاريخ، شهرستان كاشمر مركز پرورش علما و يكي از اصيل ترين مراكز تربيت نيروي انساني ناميده شده، به همين دليل از اين ديار با عنوان قم ثاني يا نجف اصغر نيز در مكاتيب و تواريخ نام برده شده است.

حيات وحش ايران
آنقوت
گونه: Tadorna ferruginea
جنس: Tadorna
زيرخانواده: اردك هاي غازنما (Shelducks)
خانواده: Anatidae
راسته: Anserforms
رده: Aves
000183.jpg
آنقوت ها اغلب جفت جفت ديده مي شوند و كمتر دسته جمعي حركت مي كنند. پر و بالي قهوه اي مايل به نارنجي يكدست با سر و گردن كمرنگ تر دارند و دم و شاهپر بالي آنها سياهند. تفاوت بارز آنقوت نر از ماده وجود يك طوق سياه رنگ به دور گردن گونه نر است. در هنگام پرواز مانند اردك هاي سرسبز سريع و مستقيم با بال زدن هاي آهسته ديده مي شوند. در اين حالت مي توان از قوس گردن و افتادگي شانه، آن را از اردك هاي سرسبز تشخيص داد. شكل و شمايل آنقوت ها در هنگام پرريزي بسيار دستخوش تغيير مي شود. طوق گردن نرها محو مي شود، گرچه پرريزي در آنقوت ها تدريجي و نامحسوس است. عموما در سواحل شمالي كشور ديده مي شوند.

زيست بوم
000213.jpg
از ماست كه بر ماست
منصوره محسني- يك سياستمدار، تكنولوژي را مقصر نابودي محيط زيست مي داند و مي گويد اين تكنولوژي  است كه جز سودجويي قانون ديگري نمي شناسد و سال هاست هوايي را كه تنفس مي كنيم، مسموم كرده، زميني را كه شخم مي زنيم از بين برده، جنگل هايمان را خراب كرده و آب شربمان را آلوده كرده.
در اين حال يك اكولوژيست، سياستمداران را متهم مي كند و بالاخره گروه ديگري از متفكران و روشنفكران، كاپيتاليسم را مقصر اصلي مي دانند.
هركس از هر طبقه اي سعي دارد كسان و طبقات ديگر جامعه را متهم كند.
اما مسئله مهم اين است كه اگر بخواهيم دقيق نگاه كنيم مي بينيم كه دشمن اصلي محيط زيست همه ما انسان ها هستيم.
ما مي توانيم با نگاهي گذرا به جنگل  هاي پاكتراشي شده شمال و تالاب ويران شده انزلي كه از ما فاصله چنداني هم ندارند، به اين واقعيت پي ببريم.
سرب
سرب يكي از عناصر خطرناكي است كه مي تواند به روي انسان ها اثر بگذارد و به خصوص در بانوان باردار يا از طريق هوا به بدن مادر راه يافته و از طريق جفت، جنين را تحت تاثير قرار دهد و بر سيستم مركزي اعصاب كودكان كه در حال تكامل و رشد هستند تاثير منفي مي گذارد.
در عملكرد سيستم اعصاب، توليد خون، عملكرد دستگاه گوارش و كليه ها اختلال ايجاد مي كند و در نهايت از طريق زنجيره غذايي در گياهان و جانوران تجمع يافته و در نهايت وارد بدن انسان  شده و موجب آسيب رسيدن به روده ها مي شود. بسياري از آلودگي ها از منابع مختلف وارد هوا مي شوند، مثل احتراق مواد سوختي، ذوب فلزات، كارخانه هاي شيميايي، عمليات خرد كردن و ساييدن و كارخانه هاي توليد مصالح ساختماني.
بسياري از اين ذرات معلق در هوا در انتقال و ورود بسياري از گازهاي آلوده كننده به قسمت هاي مختلف دستگاه تنفس نقش عمده اي دارند.
راديواكتيو
سال ها قبل آمريكا تصميم به آزمايش روي انرژي هسته اي گرفت و به انفجارهاي آزمايشي زيادي دست زد. تمام آزمايشات در صحراهايي خالي از سكنه انجام شد و ارتش هم اظهار كرد كه اين انفجارها هيچ ضرري نداشته و هيچ خطري براي مردم در پي ندارد، اما مدت ها بعد وقتي توفان شديدي برپا شد و آسمان به شدت شروع به باريدن كرد، فيزيك دان ها متوجه شدند كه باران شديدا آغشته به راديواكتيو است.
مخفي ترين و وحشتناك ترين منبع آلودگي هوا، مواد راديواكتيو هستند كه اثرات جسماني و ژنتيكي در تمامي موجودات زنده پديد مي آورند، به ويژه در ريه ها، چشم ها، پوست و اعضاي سازنده تركيبات خوني. بارزترين نمونه اين آلودگي را مي توان در بمباران اتمي ناكازاكي و هيروشيماي ژاپن و حادثه نيروگاه اتمي چرنوبيل شوروي سابق مشاهده كرد. با وجودي كه از حادثه ژاپن 58 سال مي گذرد باز هم مردم از اثرات آن رنج مي برند و نوزاداني ناقص به دنيا مي آيند.
تا ديروز زندگي بشر آكنده از ترس از بلايايي چون وبا، آبله و طاعون بود كه ملت ها را تهديد به نابودي مي كردند. مدرسه ها يا به خاطر توفان تعطيل مي شد يا بارش سنگين برف، اما حالا آلودگي ها مدرسه را به تعطيلي مي كشاند. حالا ديگر اين بيماري ها موجب نگراني نيستند. بهداشت، شرايط بهتر زندگي و داروهاي جديد تا حد زيادي بيماري هاي واگير را تحت كنترل درآورده اند، اما امروز ما نگران صدمات متفاوتي هستيم كه در محيط زيست ما در كمين نشسته اند؛ صدماتي كه محصول پيدايش و تكوين شيوه زندگي جديد انسان هاست.
به قول دكتر ديويس يرايس از اداره بهداشت آمريكا؛ ما از آن بيمناكيم كه مبادا چيزي محيط ما را تا بدان جا تباه كند كه به عنوان شكلي حياتي به دايناسورها بپيونديم و آنچه ما را نگران تر و افكار ما را بيشتر مشغول مي كند، آن است كه پرونده سرنوشت ما شايد تا 20 سال يا بيشتر قبل از بروز علائمش مختوم شده باشد.

سفر و طبيعت
ايرانشهر
تهرانشهر
جهانشهر
خبرسازان
دخل و خرج
در شهر
شهر آرا
|  ايرانشهر  |  تهرانشهر  |  جهانشهر  |  خبرسازان   |  دخل و خرج  |  در شهر  |  سفر و طبيعت  |  شهر آرا  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |