بازتاب
سن افسردگي در ايران به ۱۷سال كاهش يافته است
گروه اجتماعي: انباشته شدن نيازهاي عاطفي يكي از علل افسردگي و بروز اختلالات روحي _ رفتاري در شهروندان به ويژه در جوانان بوده كه مي تواند در صورت تداوم به خودكشي منجر شود.
دكتر محمد حسين فرجاد آسيب شناس در گفتگو با مهر با اشاره به عوامل مؤثر در ايجاد افسردگي در بين شهروندان، گفت: نيازهاي عاطفي، فشارهاي تحصيلي مانند كنكور و نقايص جسمي و فيزيكي از مهمترين عوامل مؤثر در شكل گيري افسردگي به ويژه در بين جوانان است.
وي در مورد اينكه جامعه در گذشته نيز همواره با چنين مشكلات و گرفتاري هايي دست به گريبان بوده اما چرا افسردگي طي سالهاي آتي شدت گرفته است،گفت: در گذشته والدين و خانواده به راحتي از عهده نيازهاي عاطفي فرزندان خود برمي آمدند اما پدر و مادر امروزي به قدري درگير كار و مشكلات بيروني است كه حتي كمتر فرصت پيدا مي كند با فرزندش يك گفتگوي ساده داشته باشد، چه رسد به اينكه بخواهد در روز ساعتي از وقت خود را صرف آنها كند.
استاد دانشگاه تهران افزود: اشتغال يكي ديگر از معضلاتي است كه جامعه امروز و جوانان را درگير خود ساخته است. اين مشكلات باعث مي شود در درازمدت شهروندان روز به روز بيشتر از زندگي خسته و افسرده شده و در نهايت براي فرار از آن به ناهنجاريهاي مختلف دست بزنند. وي تصريح كرد: چنانچه اين افسردگي از حد متعارف و نرمال آن فراتر رود مي تواند زمينه اي براي خودكشي فرد باشد.
اين آسيب شناس در خصوص دليل بروز افسردگي حاد در بين شهروندان ميانسال، گفت: درست است كه اين گروه تعدادي از مشكلات جوانان را ندارند اما در عوض مشكلات خانوادگي و اقتصادي چنان آنها را تحت فشار قرار داده كه راهي ندارند جز درون گرايي كه در آخر باز هم به افسردگي ختم مي شود.
استاد دانشگاه تهران از عدم دقت كافي اولياي مدارس به عنوان يكي ديگر از علل افسردگي قشر نوجوان و جوان ياد كرد و افزود: متأسفانه اولياي مدارس نيز چندان تعهدي نسبت به تربيت دانش آموزان و رسيدگي به وضعيت آنها ندارند. در نتيجه فرزندان نه در خانه احساس آرامش مي كنند و نه در مدرسه به عنوان خانه دوم كه اوقاتشان را در آن سپري مي كنند.
فرجاد در ادامه روابط بي ضابطه بين دختران و پسران را يكي ديگر از عوامل مهم در ايجاد افسردگي دانست و گفت: اگر اين روابط چه در عرصه عاطفي و چه در زمينه جنسي بي ضابطه پيش رود به شدت زمينه ساز افسردگي است. چرا كه در هر دو حالت در صورت قطع اين روابط، جوان ضربات جبران ناپذيري را متحمل مي شود. وي با اشاره به كاهش سن افسردگي در بين ايرانيان، گفت: بايد پذيرفت كه سن افسردگي در ايران از ۲۸ به ۱۷سال كاهش يافته است. اين آسيب شناس در پايان گفت: چنانچه برنامه ريزي دقيق و مناسبي براي كاهش تنشهاي اجتماعي صورت نگيرد ، بايد منتظر افزايش روز افزون افسردگي و به دنبال آن خودكشي به ويژه در بين جوانان بود.
|