در خدمت و خيانت مرثيه پردازان
|
|
رضا بابايي
واقعه شكوهبار عاشورا، بي هيچ شك و ترديدي، زخمي ترين قطعه تاريخ شيعه و اسلام است؛ دست كم به دو جهت: نخست به دليل حوادث تلخ و نامكرري كه در اين روز شگفت رخ داد، و ديگر مواجهه و معامله پسينيان با آن. مي سزد كه باور كنيم اين روز بزرگ را قدر ندانستيم و از چشمه جوشانِ آن، كام دين و عقل و روح و انديشه خويش را آنسان كه بايد و شايد سيراب نكرديم. بر اين مدعا، بسيار مي توان اقامه برهان كرد و در پايان هر استدلال گريست.
عاشورا، يك اتفاق نبود؛ فرهنگنامه حماسه و جوانمردي بود كه به دست نااهلان، افسانه اي سوزناك و دراماتيك و فقط بهانه اي براي گريستن و گرياندن شد. مقصر كيست كه اكنون ما وارث دو عاشوراييم: عاشوراي حسين(ع) و عاشوراي بانگ و طبل و قمه؟ موضوع قيام كربلا، حسين(ع) است و او خود مي گفت من اسوه شمايانم نه بهانه اي براي مراسم شكوهمند و پر آبِ چشم: لَكُم بي اُسوه. (بحار، ج،۴۴ ص۳۸۲) اگر حسين(ع) في الواقع اسوه بود، نه مظلومي كه سالي ده روز بايد براي او گريست و ديگر هيچ، اكنون سرنوشتي ديگر داشتيم و در نقطه اي ديگر ايستاده بوديم. «يك عاشورا اگر آنطور كه مي بايد و ائمه طاهرين (ع) نظر داشتند، برگزار گردد، بس است تا سرنوشت ملّت هايي را عوض كند.» ( حكيمي، سرود جهش ها، ص ۷۲) آري؛ نام حسين را بايد زنده نگاه داشت؛ اما اين را نيز بايد دانست كه حسين، فقط يك نام نيست؛ مكتب و آرمان و توصيه نيز هست.
نام فروردين نيارد گل به باغ
خانه كي روشن كند نام چراغ
تا قيامت صوفي ار مي مي، كند
تا ننوشد باده مستي كي كند
در ميان گروه هاي ديني و علمي، عده اي خود را وقف اهداف و آرمان هاي حسيني كرده اند و گروهي نيز به انگيزه هاي مختلف، روز و روزگار خود را با نام و ياد حسين (ع) مي گذرانند. در اين ميان، گروه مداحان و مرثيه سرايان جايگاهي ويژه يافته اند و گزاف نيست اگر بگوييم اكنون اين خيل پرشمار و مقتدر، سرنوشت عاشورا و دين مردم عامي را به دست گرفته اند و در اين مصاف، حتي عالمان و خطيبان را نيز مغلوب صدا و نمايش هاي آييني خود كرده اند. در خدمت اين گروه به نام و خاطره جاويدان عاشورا شايد نتوان ترديد كرد؛ اما به قطع مي توان گفت كه هنر و شغل مداحي و نوحه گري در معرض آفات بي شمار و آسيب هاي خطرناكي است. مهم ترين و اصلي ترين آسيب مداحي و مرثيه خواني، عبور مداحان از حوزه تخصص و توانايي هاي علمي خويش است. اكنون بيشترين وقت و هزينه و توجه مستمعان در مجالس و مراسم عزا صرف صدا و هنر مداحان مي شود و آنان كاملا قادرند سرنوشت نهضت حسيني را در روزگار ما در مسيري اندازند كه خود مي پسندند. اما آيا عاشورايي كه آنان براي مردم و مستمعان خود مي سازند، همان است كه حسين(ع) مي خواست و دانشمندان علوم ديني توصيه مي كنند؟ گويا چنين نباشد. فرياد هاي محدث نوري، شهيد مطهري و نارضايتي صدها تن ديگر از متفكران و عالمان اسلامي از آنچه در مجالس و مراسم مداحي مي گذرد، اندكي از ناخرسندي آگاهان و دانشوران دلسوز است. مجالسي كه به نام و ياد حسين (ع) برگزار مي گردد، بايد سرشار از حماسه و آميزه اي از محبت و معرفت باشد؛ اما ذهن و زبان بسياري از مداحان ما، معمولا عاري از فرهنگ اصيل حسيني، و بيگانه از اصالت هايي است كه صدها عالم و محقق در پديداري آن خون دل خوردند و قلم زدند. اكنون صدا و ريتم و روضه هاي سست، عمده ترين برنامه هاي عزاداري است. شمار فراواني از مداحان، آن اندازه كه به جذابيت بيشتر و گرياندن افزون تر مي انديشند، به صحت و سقم آنچه مي گويند و مي شنوانند، نمي انديشند. فرصت بسياري از مجالس ارزشمند عزاداري، صرف مداحي مي شود؛ بدون آنكه حاصلي جز اشك و آه و گريه داشته باشد. محبت، اگر بر پايه معرفت نباشد، راه به جايي نمي برد، و انحرافاتي كه اكنون در سنت مداحي شاهديم، عاشورايي ديگر و حسيني ديگر براي ما ساخته است. چرا براي يك فتواي يك سطري در موضوع نماز و روزه، بايد سال ها خواند و شنيد و درس گرفت، اما هر كس كه صدايي دارد، مجلس را در اختيار مي گيرد و درباره مهم ترين واقعه اسلام ساعت ها سخن مي گويد و نظريه مي پردازد؟! هر مجلسي كه به نام حسين برپا مي شود، سرمايه اي عظيم براي مسلمانان است كه سوگمندانه بايد اقرار كرد كه گاه اين سرمايه گران درميان داد و فريادهاي نمايشي هدر مي رود. ذكر مصيبت، فضيلتي است كه هيچ خطابه و تحقيقي جاي آن را نمي تواند گرفت؛ اما اين فضيلت را نبايد بهانه گزافه گويي هاي نامسئولانه كرد. مردم را در سوگ حسين(ع) بگريانيد، اما نه به قيمت گرياندن حسين بر خود و عاشورايش. عاشورا، هر چه باشد، بيشتر و فراتر از دين و حقيقت نيست؛ پس هر چه از حقيقت و حق گويي بيشتر فاصله گيريم، از عاشورا دورتريم، اگرچه با خوش ترين صدا گرم ترين اشك ها را از مردم بگيريم. راست مي گفت خواجه هرات كه «سخن گفتن جنايت است، و تحقيق آن را مباح مي كند.»
پس عزا بر خود كنيد اي خفتگان
زانكه بدمرگي ست اين خواب گران
|